LG G4 review: Σούπερ κάμερα και τρομερή οθόνη συνθέτουν μία από τις καλύτερες Android συσκευές του 2015


"Είναι δύσκολο να βελτιώσεις το τέλειο", είχα γράψει στην παρουσίαση το G4, καθώς το G3 είναι απλά το καλύτερο τηλέφωνο της περσινής χρονιάς. Πώς λοιπόν χτίζεις πάνω στην επιτυχία του βελτιώνοντας παράλληλα σημαντικούς τομείς, όταν η τεχνολογία των smartphone δείχνει μία παρατεταμένη στασιμότητα; Η LG αποφάσισε φέτος να ποντάρει στην κάμερα και όχι απλά τη βελτίωσε, αλλά την πέρασε σε εντελώς νέο επίπεδο, κάνοντας το G4 το πρώτο πραγματικό camera-phone.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά ότι μιλάμε για μια ναυαρχίδα και αυτό σημαίνει ότι η LG είχε τη δυνατότητα να υπερβάλλει, αφού το κόστος της θα ξεπερνούσε σίγουρα τα 700 ευρώ και δε θα μας εξέπληττε το γεγονός αυτό. Επειδή όμως ένα τηλέφωνο δεν είναι μόνο η κάμερά του, ας δούμε αν τα αξίζει αυτά τα "μπικικίνια" που μας ζητάει.


Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπυρηνος Εξαπύρηνος 64-bit Qualcomm Snapdragon 808 @ 1.44GHz (A53) & 1.82GHz (A57)
  • GPU: Adreno 418
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS Quantum Display 5.5" @ 2560 x 1440p (538ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 16MP (f/1.8, laser autofocus, optical image stabilization, color spectrum sensor, dual-tone LED flash) - Μπροστά 8.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass), NFC, IR, FM radio, microUSB 2.0 (Host)
  • Μπαταρία: 3000mAh (Fast charge 60% / 30min - Qi charge)
  • Διαστάσεις: 148.9 x 76.1 x 9.8mm - 155g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1 Lollipop (LG UX 4.0)

Ξεκινάμε από τα χαρακτηριστικά του όπου το G4 είναι μία πραγματική ναυαρχίδα σε όλα της! Προσπάθησα να τα κοιτάξω δυο και τρεις φορές για να βρω κάποιο πρόβλημα, αλλά η LG φαίνεται πως τα έχει μελετήσει όλα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.

Για παράδειγμα ο επεξεργαστής του ο οποίος είναι ο άγνωστος Snapdragon 808, δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η LG ήθελε το καλύτερο για τη συσκευή της, αλλά το σκάνδαλο υπερθέρμανσης του Snapdragon 810 δεν της άφησε περιθώρια. Έτσι η μόνη λύση ήταν ο ελαφρώς κατώτερος 808 ο οποίος δεν έχει και καμία διαφορά σε οποιαδήποτε χρήση και αν του κάναμε.

Ένα πρόβλημα που βλέπουμε συχνά στις Android συσκευές είναι επίσης η "ασύμμετρη" μνήμη, δηλαδή λίγη RAM και πολύς αποθηκευτικός χώρος ή το αντίστροφο. Και εδώ η LG μας τα δίνει όλα, καθώς το G4 μας προσφέρει άπλετη RAM και αρκετό αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος ακόμη και αν δε μας φτάσει, μπορούμε να τον επεκτείνουμε με μία κάρτα microSD. Από τις λίγες συσκευές που μπορούν να κουβαλήσουν όλη την ψηφιακή μας ζωή μαζί τους.

Το τρίτο που πρέπει να αναφέρουμε είναι η καταπληκτική του συνδεσιμότητα και το γεγονός ότι το G4 μπορεί να συνδεθεί κυριολεκτικά με όλους τους διαθέσιμους τρόπους. 4G, WiFi, Bluetooth, GPS, NFC, Υπέρυθρες, Ραδιόφωνο, έξοδος microUSB που μπορεί να στείλει εικόνα 4K στην τηλεόρασή μας μέσω slimport και σε όλα αυτά προσθέστε το Fast charge και την ασύρματη φόρτιση. Απλά τέλειο, δεν υπάρχει κάτι άλλο να πεις.


Κλασικό design χωρίς μεγάλες αλλαγές

Όσον αφορά το design τώρα, η LG δεν έκανε μεγάλες αλλαγές και αυτό γιατί έχει βρει ένα συγκεκριμένο σχήμα που κάνει τις συσκευές της να ξεχωρίζουν. Ειδικά τα πλήκτρα στο πίσω μέρος είναι πλέον σήμα κατατεθέν και καλά θα κάνει να τα κρατήσει γιατί είναι απλά πολύ "προχώ".


Η πινελιά λοιπόν σε αυτό τον τομέα έρχεται στο αποσπώμενο πίσω κάλυμμα, το οποίο είναι από πραγματικό χειροποίητο δέρμα (cowhide). Δε θα σχολιάσω τη χρήση δέρματος για ευνόητους λόγους, αλλά θα αρκεστώ να πω ότι όπως δε μου άρεσε η δερματίνη στο Galaxy Note, έτσι δε μου αρέσει και αυτό. Θέλετε επειδή δε φοράω δερμάτινα; Θέλετε επειδή ιδρώνουν τα χέρια μου; Γούστα είναι αυτά. Πάντως το μαύρο κάλυμμα δε βλέπεται και για να πω την αλήθεια προτιμώ το κεραμικό, το οποίο από ότι βλέπω δεν έρχεται στην Ελλάδα και είναι πραγματικά κρίμα.


Πρώτη φορά τέτοια IPS οθονάρα

Πάμε στην οθόνη του η οποία είναι απλά τρομερή και για αυτό πρέπει να αφιερώσουμε μία ξεχωριστή παράγραφο για αυτήν. Δεν ξέρω τι πάει να πει "Quantum display" αλλά σίγουρα είναι κάτι καλό, αφού για πρώτη φορά βλέπω μια IPS οθόνη να έχει τόσο ποιοτικό contrast και τόσο καλή φωτεινότητα σε σχέση με τις Super Amoled της Samsung. Η ανάλυση της είναι 2K την οποία συνεχίζω να θεωρώ υπερβολική για τις 5.5 ίντσες, αλλά απαραίτητη για όσους χρησιμοποιούν VR συσκευές όπως το Google Cardboard.

Χαίρεσαι να βλέπεις βιντεάκια αλλά και τις φωτογραφίες που θα τραβήξεις με τη σούπερ κάμερα και αν το ηχείο ήταν αντάξιο της "φοβερότητας" της, θα μιλούσαμε και για την απόλυτη multimedia συσκευή. Κλείνοντας λοιπόν με την οθόνη, πραγματικά δυσκολεύτηκα να αποφασίσω ποιο χαρακτηριστικό είναι καλύτερο, αυτή ή η κάμερα (η κάμερα κέρδισε για λίγο).


Κάμερα από άλλον πλανήτη

Φτάσαμε λοιπόν και στην πολυδιαφημισμένη κάμερα η οποία σε κάνει να θέλεις να γίνεις ερασιτέχνης φωτογράφος. Ας ξεκινήσουμε από τα παλιά καθώς έχουμε το γνωστό πλέον Laser autofocus για απίστευτα ταχεία εστίαση, το dual tone LED flash για σωστό φωτισμό στις νυχτερινές φωτογραφίες και το Optical image stailization (OIS 2.0) για την απαλοιφή των κραδασμών. Προσθέστε λοιπόν σε αυτά το νέο αισθητήρα φάσματος χρωμάτων, ο οποίος αναλύει το ορατό φως πριν από τη λήψη, έτσι ώστε το χρώμα της εικόνας να φαίνεται φυσικό και ζωντανό, αλλά και το manual mode που μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε χειροκίνητα όλες τις ρυθμίσεις της κάμερας και να βγάλουμε εξαιρετικές φωτογραφίες!

Όλα τα παραπάνω δε θα είχαν καμία αξία αν ο φακός της συσκευής ήταν απλά μέτριος και η LG δεν το άφησε ούτε αυτό στην τύχη του. Διαθέτει ακόμη μεγαλύτερο διάφραγμα που επιτρέπει την είσοδο 80% περισσότερου φωτός σε σχέση με το G3, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να βγάζουμε πολύ καλύτερες φωτογραφίες ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό. Είπαμε και παλαιότερα ότι τα Megapixel δεν είναι το παν κάτι που αποδεικνύεται με το G4 που φέρει ένα φακό χαμηλότερης ανάλυσης σε σχέση με το HTC One (M9) και το Sony Xperia Z3+, αλλά βγάζει πολύ καλύτερες φωτογραφίες. Για να απομυθοποιήσουμε λιγάκι και το manual mode που είναι ίσως και το πιο πολύτιμο κομμάτι software, υπάρχει χάρη στο Android 5.0 και τα νέα API της Google που επιτρέπουν τη χειροκίνητη ρύθμιση της κάμερας σε οποιαδήποτε συσκευή. Μπορεί λοιπόν ο καθένας μας να το αποκτήσει με την εφαρμογή Manual Camera αλλά χωρίς σοβαρό φακό, πού πας ρε Καραμήτροοοοοοοοο...

Τέλος για να πούμε και δυο λόγια για την μπροστινή κάμερα, είναι στα 8.0MP και μου έκανε μεγάλη εντύπωση το αυτόματο φίλτρο της που καθαρίζει τα σπυράκια, λειαίνει την επιδερμίδα και σου προσθέτει make-up! Το δέρμα του προσώπου ειλικρινά φαίνεται λείο και φωτεινό και πραγματικά αν δε βγάλεις τέλειες selfie με αυτή την κάμερα δε σε σώζει ούτε πλαστική εγχείριση. Δείγματα από τη μπροστινή κάμερα δυστυχώς δε θα δείτε γιατί τα μοντέλα που έχουμε συνήθως λείπουν σε άδεια.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):




Android 5.1 με το βελτιωμένο LG UX 4.0

Στο λογισμικό τώρα έχουμε Android 5.1 Lollipop με το βελτιωμένο LG UX 4.0 που περιλαμβάνει τον launcher, τα εικονίδια και όλες τις γνωστές προσθήκες της LG. Δεν έχει κάτι περισσότερο σε σχέση με αυτά που είχαμε δει στο review του G Flex 2, οπότε υποθέτω ότι οι βελτιώσεις είναι "κάτω από το καπό".


Αυτά που αξίζει λοιπόν να αναφέρουμε είναι το Smart notice για χρήσιμες πληροφορίες στον launcher, το Smart bulletin που έχει μαζεμένες όλες τις βασικές λειτουργίες του smartphone στην πρώτη οθόνη, το Qslide και το QMemo στη μπάρα ειδοποιήσεων, το γνωστό πλέον Knock code για το ξεκλείδωμα της συσκευής, τα Smart settings που προσφέρουν αυτόματα προφίλ ρυθμίσεων, το Smart cleaner που καθαρίζει τη συσκευή μας από άχρηστα αρχεία ή ανοιχτές εφαρμογές και φυσικά το Dual window.

Πολύ "Smart" έχει πέσει και πραγματικά η LG έχει ρίξει πολλή δουλειά για να κάνει την πλατφόρμα της όσο πιο πλήρη γίνεται.


Απλά καλές επιδόσεις & αυτονομία

Σε επιδόσεις και αυτονομία δεν έχουμε κάτι το εξαιρετικό και μάλλον το G4 κινείται σε στάνταρ επίπεδα. Αναμενόμενα καλό σε browsing, gaming και multicore εργασίες με το Antutu να αγγίζει τους 50.000 πόντους. Επειδή οι αριθμοί όμως δε λένε και πολλά, σε καθημερινή χρήση δε "σκαλώνει" πουθενά.



Η μπαταρία του η οποία είναι στα 3000mAh μπορεί να μας δώσει μιάμιση με δύο μέρες αυτονομίας με μέτρια χρήση, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να την αλλάξουμε μόλις τελειώσει, αφού το πίσω κάλυμμα είναι αποσπώμενο. Από τις λίγες ναυαρχίδες που διαθέτουν ακόμη αυτή την ευκολία η οποία μπορεί να αποδειχτεί και μειονέκτημα καθώς αν κάποιος μας κλέψει το κινητό, μπορεί απλά να βγάλει τη μπαταρία και έτσι δε θα έχουμε τη δυνατότητα να τον εντοπίσουμε με κάποιο αντικλεπτικό πρόγραμμα.


Το πόρισμα

Το G3 ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ πέρυσι και περίμενα πως το G4 θα ήταν απλά μια ανούσια αναβάθμιση, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Έπεσα τελείως έξω όμως γιατί το G4 είναι τελικά ένα "ιδιαίτερο" smartphone που αγγίζει από τη σωστή γωνία το δύσκολο θέμα της κάμερας, χωρίς να παραμερίζει όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Είναι δύσκολο να βελτιώσεις το καλύτερο τηλέφωνο της περσινής χρονιάς και η LG πιστεύω πως τα κατάφερε.

Συνεχίζω να μην είμαι φαν της φωτογραφίας ως χόμπι, αλλά ομολογώ ότι το G4 με συνεπήρε και σε συνδυασμό με την οθόνη του, όπου μπορούσα να δω όλα όσα τραβούσα με τρομερή ευκρίνεια και "αληθινά" χρώματα, με έκανε να μην ξεκολλάω. Μάλιστα επειδή πολλά πλάνα από τα βίντεο review του Doctor γυρίζονται με κινητό τηλέφωνο (Nexus 6), το σκέφτηκα πολύ σοβαρά να το αλλάξω με ένα G4.

Θεωρώ επίσης ότι μία ναυαρχίδα πρέπει να έχει τα άκρως καλύτερα χαρακτηριστικά αλλά και μία δόση καινοτομίας, η οποία λείπει από το G4 αλλά υπάρχει στο G Flex 2 (κυρτό design), το οποίο συνεχίζω να θεωρώ τη ναυαρχίδα της LG για φέτος. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η LG θα χάσει φέτος το βραβείο για το καλύτερο smartphone της χρονιάς από το Samsung Galaxy S6 Edge, που σφύζει από καινοτομία.

Αυτό είναι λοιπόν το LG G4 το οποίο κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά, σε ένα εύρος τιμών από 510€ έως και 770€.


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter