Backup δεδομένων και υποστήριξη καρτών SD τα δύο κορυφαία χαρακτηριστικά του Android M που δεν ανακοινώθηκαν στο Google Ι/Ο


Χλιαρή θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την ανακοίνωση του Android M, το οποίο ομολογουμένως δε φέρνει κάποιο τρομερό χαρακτηριστικό με την πρώτη ματιά. Τα ευρήματα όμως όσων το εγκατέστησαν δείχνουν ότι περιλαμβάνει μικρές αλλά εξαιρετικά χρήσιμες υπηρεσίες, οι οποίες θα μας λύσουν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα με το κινητό μας.

Backup δεδομένων εφαρμογών

Ένα από αυτά είναι η αποθήκευση ευαίσθητων αρχείων των εφαρμογών μας στο cloud, για αυτόματη επαναφορά τους μετά από επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων ή αγοράς νέας συσκευής. Κάτι τέτοιο ήταν μέχρι σήμερα διαθέσιμο μόνο για τις εφαρμογές συστήματος της Google, ενώ για τα παιχνίδια μας υπήρχε η επιλογή σύνδεσης μέσω Google Play Games.

Τώρα η Google δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να επιλέξουν από την εφαρμογή τους αρχεία με συνολικό μέγεθος 25MB, τα οποία θεωρούν άξια αποθήκευσης και το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι η ενεργοποίηση της επιλογής στις ρυθμίσεις της συσκευής μας. Τα αρχεία αυτά θα διαφέρουν από εφαρμογή σε εφαρμογή και θα μπορούσαν να είναι αποθηκευμένα password, απλές ρυθμίσεις εξαφάνισης ή save από παιχνίδια και δυστυχώς δε θα μπορούμε να επέμβουμε σε αυτά.

Παρ' όλα αυτά αν η συγκεκριμένη υπηρεσία υιοθετηθεί από όλους τους προγραμματιστές, καταλαβαίνουμε ότι δε θα υπάρχει πλέον λόγος να κάνουμε οποιοδήποτε backup.

Πραγματική υποστήριξη για SD κάρτες

Το δεύτερο εξαιρετικά χρήσιμο χαρακτηριστικό, είναι η πλήρης υποστήριξη εξωτερικής κάρτας SD (και USB stick) και όταν λέμε "πλήρης" εννοούμε ότι στην κάρτα θα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, με σημαντικότερο από όλα την εγκατάσταση ολόκληρων εφαρμογών μαζί με τα επιπλέον αρχεία τους!

Με την προσθήκη αυτού του χαρακτηριστικού, η κάρτα SD που θα προσθέτουμε στη συσκευή μας, θα αναγνωρίζεται πλέον ως εσωτερική μνήμη, επεκτείνοντας την υπάρχουσα. Έτσι δε θα έχει πλέον σημασία αν έχουμε αγοράσει συσκευή στα 16GB ή 64GB, αφού θα μπορούμε να την επεκτείνουμε όσο θέλουμε με την ανάλογη κάρτα.

Είναι όμως μεγάλο "unfair" αυτό που κάνει η Google, καθώς τόσα χρόνια χρήστες και κατασκευαστές παρακαλούσαν για μία τέτοια λειτουργία και την προσθέτει τώρα που την έχει η ίδια ανάγκη, με τις φθηνές συσκευές του προγράμματος Android One. Οπότε η επόμενη συσκευή μας θα προσέξουμε να έχει πλέον θύρα κάρτας SD, για να εκμεταλλευτούμε και αυτό το χαρακτηριστικό.

Σχόλια

  1. Επιτέλους και μακάρι να το έχουν σιγά σιγά ο λ ε ς οι συσκευές με Android

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter