Η Google παρουσίασε τις πρώτες Android εφαρμογές γραμμένες σε Dart που τρέχουν στα 120fps!


Πολύς κόσμος συμφωνεί ότι ο προγραμματισμός είναι μια από τις δουλειές του μέλλοντος και με το Android να κυριαρχεί στο mobile, λογικό είναι να ψάχνονται όλοι για το πως θα μάθουν να δημιουργούν τις δικές τους εφαρμογές. Μέχρι στιγμής η προβληματική για το Android Java είναι η βασική γλώσσα προγραμματισμού κάτι που θέλει να αλλάξει η Google αντικαθιστώντας τη με τη δική της Dart.

Το πρόβλημα της Java

Η Java είναι μια γλώσσα που δημιουργήθηκε από τη Sun Microsystems και σκοπός της ήταν να δοθεί ελεύθερα σε όποιον ήθελε να δημιουργήσει προγράμματα με αυτή. Αυτό όμως μέχρι την εξαγορά από την Oracle η οποία θέλησε να εκμεταλλευτεί οικονομικά την επιτυχία της Java. Η Google ήθελε με το Android να χρησιμοποιήσει μια γλώσσα που θα ήταν ευρέως γνωστή, αλλά που δε θα χρειαζόταν να πληρώσει την άδεια για να τη χρησιμοποιήσει. Έτσι δημιούργησε την Java for Android που είναι στην ουσία μια παραλλαγή της Java η οποία όμως δημιουργεί νομικά κολλήματα για τη Google, κρατώντας δέσμιο το Android από την εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει.

Πέρα όμως από τα νομικά η Java έχει και άλλα προβλήματα στο Android, μεταξύ των οποίων το αργό άνοιγμα των εφαρμογών, το γενικότερο βαρύ περιβάλλον των συσκευών και πολλά ακόμη που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Αυτή είναι και μια από τις μεγαλύτερες διαφορές του iOS και του Android, όπου το πρώτο χρησιμοποιεί τη C++, μια γλώσσα μηχανής που δεν τρέχει σε virtual machine και κάνει τη γενικότερη εμπειρία χρήσης πιο ευχάριστη. Τώρα λοιπόν που το Android έχει φτάσει στο ζενίθ του, η Google επιχειρεί να διορθώσει τα προβλήματα που θα το κρατήσουν στην κορυφή και ένα από αυτά είναι η Dart.


Η Dart και τα ποιοτικά web app

Η Dart λοιπόν είναι μια γλώσσα που προσπαθεί να ενώσει τις ιστοσελίδες με τις εφαρμογές, προσφέροντας στις πρώτες μεγαλύτερες δυνατότητες και στις δεύτερες μεγαλύτερη ταχύτητα. Στο άμεσο μέλλον δε θα μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε μεταξύ τους, καθώς θα είναι γραμμένα στην ίδια γλώσσα και απλά θα αλλάζει το γραφικό τους περιβάλλον, ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης της συσκευής μας (και το πακετάρισμα φυσικά). Όσοι επίσης ασχολούνται ήδη με τη δημιουργία ιστοσελίδων δε θα έχουν πρόβλημα προσαρμογής, καθώς η Dart είναι κατά κάποιο τρόπο ένα πρόσθετο της HTML.

Το παράδειγμα δόθηκε από την ομάδα Dart της Google στο πρόσφατο Dart summit, η οποία παρουσίασε μια εφαρμογή για Android γραμμένη σε Dart, που περιέχει τρία παραδείγματα δείχνοντας τη συμπεριφορά των μενού, των animation και του αγγίγματος της οθόνης στα 120fps! Να θυμίσουμε ότι σήμερα στο Android 5.0 και με το υπάρχουν καθεστώς, φτάνουμε με το ζόρι τα 60fps και μόνο για τις καλογραμμένες εφαρμογές συστήματος. Η Dart όμως δεν είναι μία γλώσσα που δημιουργήθηκε για το Android και έτσι οι εφαρμογές της μπορούν να τρέξουν σε υπολογιστές μέσω του browser αλλά και στο iOS αν φυσικά υπάρχει το ανάλογο framework.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι απλά ένα demo αλλά ανέβηκε στο Play Store για να τη δει κάθε ενδιαφερόμενος ενώ περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην επίσημη σελίδα της Dart. Μία παρόμοια προσπάθεια που απευθύνεται σε δημιουργούς ιστοσελίδων συγκεκριμένα είναι και το Polymer που αξίζει να τσεκάρετε αν ενδιαφέρεστε. Δείτε τέλος και το βίντεο παρουσίασης της εν λόγω εφαρμογής.

Σχόλια

  1. Μια μικρή διορθωσούλα, η C++ δεν είναι γλώσσα μηχανής, είναι γλώσσα υψηλού επιπέδου όπως η C, και πολλές άλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Πέρα όμως από τα νομικά η Java έχει και άλλα προβλήματα στο Android, μεταξύ των οποίων το αργό άνοιγμα των εφαρμογών,
    το γενικότερο βαρύ περιβάλλον των συσκευών και πολλά ακόμη που
    αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Αυτή είναι και μια από τις μεγαλύτερες
    διαφορές του iOS και του Android, όπου το πρώτο χρησιμοποιεί τη C++, μια
    γλώσσα μηχανής που δεν τρέχει σε virtual machine και κάνει τη
    γενικότερη εμπειρία χρήσης πιο ευχάριστη."

    Από που βγαίνουν αυτές οι πληροφορίες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Asterios Komertzoglou04 Μαΐου, 2015 10:27

    Τώρα αν πω ότι δεν με ενθουσίασε και πολύ η πρώτη παρουσίαση demo της dart θα είμαι κακός?! Ίσως να έχει πολλά να πει αλλά μάλλον θα χρειαστεί κανα 2-3 χρονιάκια για να πει τις πρώτες τις κουβέντες στο mobile development...εξάλλου και η Java όταν πρωτο κυκλοφόρησε δεν ξετρελλάθηκαν όλοι...με την αιώνια αντιπαράθεση των προγραμματιστών σε C++ για ανυπαρξία δεικτών κλπ κλπ κλπ!!!
    Ωστόσο είναι καλό που προχωράμε και δεν μένουμε στα ίδια...οποιεσδήποτε βελτιώσεις ευπρόσδεκτες για το καλό το δικό μας και της τεχνολογίας. Οι developers απλά θα συνηθίσουμε (όπως πάντα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter