Επιδρομή στην Κίνα s03e07: Lenovo Vibe X2 review


Αν σας ζητούσα να μου πείτε δυο - τρεις καλές Android συσκευές, οι περισσότεροι θα απαντούσαν το Galaxy S6 Edge, το LG G3, το HTC One ή το OnePlus One σωστά; Υπάρχουν όμως και κάτι "διαμαντάκια" σαν το Lenovo Vibe X2 που περνάνε απαρατήρητα και όχι μόνο είναι φθηνότερα από τα προαναφερθέντα, αλλά σε μερικά σημεία είναι και πολύ καλύτερα!

Τι θα ζητούσαμε λοιπόν από μία "καλή" συσκευή σήμερα; Μεγάλη οθόνη ικανοποιητικής ανάλυσης, άπλετο χώρο για τα αρχεία μας, ταχύτατο επεξεργαστή που δεν κολλάει πουθενά και προσεγμένη ποιότητα κατασκευής. Όλα αυτά λοιπόν είναι το Lenovo Vibe X2, το οποίο φιλοξενούμε στο σημερινό review μας.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Mediatek MT6595m @ 2.0GHz A17 & 1.7GH A7
  • GPU: PowerVR G600
  • Μνήμη: 2GB RAM - 32GB αποθήκευση
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1920 x 1080p (441ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13MP (HDR) με autofocus και LED flash - Μπροστά 5MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass), FM radio, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 2300mAh
  • Διαστάσεις: 140.2 x 68.6 x 7.3mm - 120gr.
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.4.2 KitKat



Εισαγωγή

Δύο είναι οι πολύ προσεγμένες σειρές Android smartphone της Lenovo, η Vibe Z και η Vibe X, με την πρώτη να αποτελείται από phablet-οειδή τηλέφωνα τα οποία είναι ακριβότερα και κατά τη γνώμη μου υποδεέστερα, έτσι το Vibe X2 που βλέπουμε σήμερα είναι η πιο πρόσφατη ναυαρχίδα της. Μία ναυαρχίδα που σου κάνει εντύπωση κυριολεκτικά στα πάντα, ξεκινώντας φυσικά από το design της!


Ποιότητα & Design

Για να μην κάνω τον έξυπνο, το μόνο που γνώριζα για το Lenovo Vibe X2 πριν το πιάσω στα χέρια μου ήταν το εξαιρετικό του design, το οποίο αγάπησα ακόμη περισσότερο όταν το είδα και από κοντά. Λίγες συσκευές σου δίνουν αυτή την premium αίσθηση, μεταξύ των οποίων το HTC One και το iPhone 6. Καμία όμως από αυτές δεν είναι τόσο φρέσκια και παιχνιδιάρικη όσο το Vibe X2! Πραγματικά τρελή η έμπνευση του πλαϊνού μέρους με τις φέτες που υπάρχουν ακόμη και στο κουτί της συσκευής, κάνοντας ένα κατά τα άλλα όμοιο σε μέγεθος smartphone με τα υπόλοιπα, να θέλεις να το πάρεις στα χέρια σου και να το περιεργαστείς.

Μέρος του desing είναι φυσικά και η ποιότητα κατασκευής του, καθώς δεν μπορώ να φανταστώ το ίδιο μοτίβο σε ένα πλαστικό smartphone με ευχάριστο αποτέλεσμα. Έτσι το Vibe X2 έχει δημιουργηθεί από ένα μοναδικό κομμάτι αλουμινίου στο οποίο έχει "κάτσει" επάνω η οθόνη ελαφρώς μικρότερου μεγέθους, δίνοντας ακόμη καλύτερα την αίσθηση των "στρωμάτων" στη συσκευή.





Επεξεργαστής & Μνήμη

Η συσκευή δεν αρκεί όμως απλά να είναι όμορφη, αλλά θα πρέπει να κάνει άνετα και τη δουλειά μας, έτσι η επιλογή του συγκεκριμένου οκταπύρηνου επεξεργαστή της Mediatek είναι πραγματικά σπουδαία! Περιττό να πούμε ότι την ίδια επιλογή έχει κάνει και η Meizu για το πολυαναμενόμενο MX4, κάτι που δείχνει ότι εμπορικά τουλάχιστον πρόκειται για μία πολύ καλή κίνηση.

Πρακτικά λοιπόν ο επεξεργαστής δεν κόλλησε πουθενά, ούτε στην περιήγηση στο ίντερνετ ούτε στην αναπαραγωγή πολυμέσων, ούτε στα παιχνίδια και σε αυτό βοηθάει βέβαια το Android 4.4 KitKat που είναι η πιο ελαφριά έκδοση του λειτουργικού συστήματος μέχρι σήμερα. Έτσι τα 2GB της RAM είναι ικανοποιητικά ενώ τα 32GB αποθηκευτικού χώρου, άπλετα για να κουβαλήσουμε όλη την ψηφιακή μας ζωή μέσα του και ας μην έχει υποδοχή για microSD κάρτα, δεν πειράζει.

Λογισμικό

Όπως όλες οι κινέζικες εταιρίες, έτσι και η Lenovo πέφτει στην ίδια παγίδα δημιουργίας ενός γραφικού περιβάλλοντος που θα μοιάζει περισσότερο με το iOS. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε για το Vibe UI 2.0 όμως που φοράει η συγκεκριμένη συσκευή είναι ότι πρόκειται για το χειρότερο που έχουμε δει μέχρι σήμερα! Τραγικά εικονίδια, σχεδόν εμετικά χρώματα και γενικά μία μισοτελειωμένη δουλειά που φαίνεται μεταξύ των προεγκατεστημένων εφαρμογών. Δεν αποτελεί όμως σοβαρό πρόβλημα καθώς με μία αλλαγή launcher όλα λύνονται.

Από άποψη ευκολιών το λειτουργικό διαθέτει τις αναμενόμενες smart προσθήκες για χειρισμό με το ένα χέρι ή μέσω χειρονομιών, ενώ έξυπνη είναι και η "Απόλυτη εξοικονόμηση ενέργειας" η οποία μετατρέπει τη συσκευή σε τηλέφωνο με βασικές λειτουργίες.

Σε αντίθεση με το εξωτερικό design, το Vibe UI είναι απαράδεκτο (αριστερά)
Χίλιες φορές το καθαρό Android μέσω του Nova Launcher (δεξιά)

Οθόνη

Σημαντικός παράγοντας και η οθόνη φυσικά η οποία είναι ακριβώς όπως την περιμέναμε. Στις πέντε ίντσες για να τη χειριζόμαστε εύκολα και στα 1080p ανάλυσης για να μην καταναλώνει πόρους και μπαταρία, έχοντας παράλληλα καλή φωτεινότητα και ζωντανά χρώματα. Πραγματικά πολύ καλή για το κόστος της συσκευής.


Κάμερα

Όσον αφορά την κάμερα πρέπει να ξαναπώ ότι δεν είμαι ειδικός ούτε έχω κανένα ιδιαίτερο άγχος για να βγάζω καλές φωτογραφίες, η συγκεκριμένη λοιπόν μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε. Βγάζει γρήγορες φωτογραφίες σε καλό φωτισμό, ενώ διαθέτει HDR και LED flash για τις νυχτερινές ώρες. Ένα προβληματάκι όμως υπάρχει με το βίντεο στο οποίο το autofocus δε σταματάει ποτέ δημιουργώντας πρόβλημα στο τελικό αποτέλεσμα. Δείγματα από την κάμερα (πλήρες μέγεθος):



Αυτονομία & Επιδόσεις

Βλέποντας τη συσκευή να "πετάει" ήμουν πολύ περίεργος να δω και τα αποτελέσματά της στα γνωστά benchmark. Με έκπληξή μου λοιπόν είδα να ξεπερνάει ακριβές συσκευές όπως το Galaxy S5 και το HTC One, ενώ είναι και επίσημα ο killer του flagship killer OnePlus One, καθώς σε μερικές μετρήσεις το άφησε πολύ πίσω.

Το μοναδικό της σημαντικό πρόβλημα είναι όμως η μπαταρία των 2300mAh, η οποία δυστυχώς δε φτάνει για δεύτερη μέρα χωρίς φόρτιση, σε βαριά χρήση. Μου θύμισε πολύ την αντίστοιχη αυτονομία του Nexus 5, η οποία είναι καθαρά θέμα πυρήνα (kernel) καθώς βελτιώνεται σημαντικά αν εγκαταστήσεις τον Franco για παράδειγμα. Ελπίζω στο επερχόμενο update σε Android 5.0 Lollipop η Lenovo να διορθώσει τα πράγματα αν και δεν το νομίζω.



Το πόρισμα

Τι καταλαβαίνεις λοιπόν από το Lenovo Vibe X2; Ότι είμαστε θύματα του marketing επιλέγοντας πολύ καλά διαφημιζόμενες συσκευές και μην κάνοντας σωστή έρευνα αγοράς. Πρόκειται για ένα υπερτηλέφωνο με ένα σημαντικό ψεγάδι όμως που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, την μπαταρία. Φέρνοντας στο νου και την καλή εντύπωση που μου άφησε του Lenovo A8, πρέπει να πω ότι η Lenovo ανέβηκε πολύ ψηλά στα μάτια μου πλέον, όχι γενικότερα σαν εταιρία τεχνολογίας, καθώς είναι ήδη μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως (Νο.1 κατασκευαστής υπολογιστών, ιδιοκτήτης της Motorola και άλλα), αλλά ειδικά στον τομέα των smartphone και δη των Android.

Πιστεύω ότι δε θα βρείτε καλύτερη value for money συσκευή από τη συγκεκριμένη, αυτό τον καιρό καθώς κυκλοφορεί κοντά στα 240 δολάρια στο ίντερνετ. Τη συγκεκριμένη μάλιστα την αγοράσαμε ακόμη φθηνότερα (στα 170 δολάρια) καθώς προλάβαμε μια ειδική έκπτωση στο ηλεκτρονικό κατάστημα που επιλέξαμε. Τέλος να αναφέρουμε ότι κυκλοφορεί και στα ελληνικά καταστήματα μέσω της επίσημης αντιπροσωπείας στα 350 ευρώ!

Η επιλογή όπως πάντα δική σας.

Thanks Δημήτρη!

Σχόλια

  1. "killer του flagship killer 1+1"
    1. επειδή σκοράρει 48929?!? Το τελείως στοκ OPO μου σκοράρει 48538(για του λογου το αληθες παραθετω φωτο). έχω δει custom OPO με 49000++
    2. για το απαραδεκτο UI?
    3. για την ανυπαρκτη υποστηριξη σε θεματα rom, σε αντιθεση με cm και pa του OPO?
    4. για τα 2gb ram?
    5. για τον mediatek εναντι snapdragon?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα το αγόραζες στα 350 γιατρέ? Εγώ όχι. Αν κ έχω laptop lenovo 8 χρόνων άψογο. Αλλά για κάποιο περίεργο λόγο τα Κινέζικα κινητά διπλασιάζουν ή τριπλασιάζουν την τιμή τους στην Ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στα 350 δεν αξίζει είναι η αλήθεια. Η μαγκιά των κινέζικων είναι η χαμηλή τιμή κυρίως. Όταν αυτό χανεται, χάνουν το ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι μόνο το Antutu. Ρίξε μια ματιά στο Vellamo να δεις ταχύτητα περιήγησης και multi-core που έχουν μεγαλύτερη σημασία στις καθημερινές λειτουργίες απο ενα ξερό νούμερο.

    Έκανες καλή επιλογή αγοράζοντας το OPO και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί τρελαίνεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστο δεν τρελαίνομαι, παραθέτω τα επιχειρήματά μου.
    Αξιολόγηση ειναι το μεν(antutu), αξιολογηση ειναι και το δε(vellamo).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα σου εξηγήσω το σκεπτικό μου:

    Η όλη καμπάνια "flagship killer" στηρίχτηκε από την OnePlus στο γεγονός ότι σου προσφέρει μία ναυαρχίδα σε χαμηλή τιμή, σωστά; Αν συμφωνήσουμε ότι το One και το Vibe X2 είναι ισάξια σε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Antutu, η Lenovo προσφέρει ακόμη καλύτερη ποιότητα κατασκευής και ακόμη χαμηλότερη τιμή, είναι λοιπόν καλύτερο από το "flagship killer" πρακτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσον αφορά τη γενική εικόνα του βίντεο πήγα να το κάνω φαντασμαγορικό. Χαχαχαχαχα.


    1. Δεν είδα διαφορά όχι. Η διαφορά είναι αισθητική καθώς ο προεγκατεστημένος μου προκάλεσε ζάλη, έμετο και γαστρεντερίτιδα.
    2. Δε δοκίμασα custom ROM γιατί το review πρέπει να δείχνει κυρίως πώς είναι η συσκευή μόλις την αγοράσεις. Δεν μπορούν όλοι να κάνουν χακιές. Δυστυχώς όμως δεν το έχω πλέον στα χέρια μου για να σου λύσω την απορία.

    Προσωπικά θα την αγόραζα με κλειστά μάτια στα 220 ευρώ. Δεν υπάρχει τέτοια ποιότητα σε αυτή την τιμή σε όλα τα επίπεδα. Το μόνο θέμα είναι η μπαταρία που λύνεται μόνο με έναν ποιοτικό kernel, αλλά άντε βρες τον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ευχαριστώ πολύ Χρήστο. Είμαι ανάμεσα σε 3 Κινέζικες συσκευές σε αυτή την τιμή, μάλλον κλείνω προς αυτό λόγω εμφάνισης-ποιότητας και συνδυασμού specs-τιμής.Αν το αγοράσω θα ενημερώσω το κοινό σου για την ύπαρξη και τη λειτουργία custom ROMs για αυτό το τηλέφωνο.
    Φιλικά Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter