Έφτασε το πρώτο Ubuntu τηλέφωνο και τα open source όνειρά μας γίνονται επιτέλους πραγματικότητα


Πώς και πώς το περιμένουμε το πρώτο Ubuntu τηλέφωνο εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο και επιτέλους ήρθε η ώρα να το θαυμάσουμε στην πρώτη επίσημη συσκευή που παρουσιάστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Δεν πρόκειται για ένα θηρίο όπως το Meizu MX4 που θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή με Ubuntu OS, αλλά για μία low-end συσκευή που μας δείχνει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα τα καταφέρνει πολύ καλά και σε χαμηλά χαρακτηριστικά.

Το BQ Aquaris E4.5 είναι λοιπόν ένα τηλέφωνο με παρόμοια (αν όχι τα ίδια) χαρακτηριστικά με τις συσκευές της σειράς Android One, πράγμα που σημαίνει ότι αποκτώντας αυτό ή κάποια άλλη συσκευή με παρόμοια όπως για παράδειγμα το THL T6S ή το HTC Desire 320, θα έχουμε διαθέσιμες και τη CyanogenMod αλλά και τη ROM με Ubuntu για να δοκιμάσουμε.

Πιο συγκεκριμένα το Aquaris E4.5 κυκλοφορεί εδώ και καιρό στην Ευρώπη με Android 4.4 KitKat και διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή της Mediatek (πιθανότατα τον ΜΤ6582), 1GB RAM, 8GB αποθηκευτικού χώρου και οθόνη 4.5 ιντσών στα 960 x 540p. Είναι επίσης δίκαρτο με 3G συνδεσιμότητα και φέρει κάμερες στα 8MP και τα 5MP.



Η επίσημη τιμή του είναι στα 170€ με Android, η οποία θα παραμείνει ίδια και για την έκδοση με Ubuntu OS. Όσο για το πόσο καλά τα καταφέρνει; Δείτε το παρακάτω βίντεο και πάρτε μια γεύση από το νέο λειτουργικό σύστημα στο hands-on του OMG Ubuntu!:


Λίγα λόγια για το Ubuntu Phone

Το Ubuntu Phone φέρνει μία νέα ιδέα όσον αφορά τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα κινητά μας τηλέφωνα και έχει δημιουργηθεί από την Canonical, την εταιρία πίσω από το Ubuntu για υπολογιστές. Η λογική του είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το Android και το iOS, τα οποία εστιάζουν στις εφαρμογές και όχι στις βασικές λειτουργίες του συστήματος. Κοινώς όσο πιο πολλές εφαρμογές έχεις, τόσο πιο πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις με το κινητό σου.

Αντίθετα το Ubuntu Phone εστιάζει καθαρά στο ίντερνετ και στην επικοινωνία μας, ενώ δίνει χώρο και στα καθημερινά μας ενδιαφέροντα. Για αυτό το λόγο ο launcher του είναι μία μίξη launcher και διαχειριστή αρχείων και μας παρουσιάζει σε καρτέλες εκτός από τις εφαρμογές επικοινωνίας, τις αγαπημένες μας σελίδες στο ίντερνετ, τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τη μουσική μας. Η μεγάλη διαφορά λοιπόν με το Android είναι οι εφαρμογές και εδώ όπως και στο FirefoxOS έχουμε τα λεγόμενα webapp, δηλαδή συντομεύσεις ιστοσελίδων οι οποίες είναι κατά κάποιον τρόπο ειδικά διαμορφωμένες για μικρές οθόνες.

Θα πετύχει σαν λειτουργικό; Δεν το ξέρουμε φυσικά, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι απευθύνεται στο "χαλαρό" χρήστη που θέλει να απλοποιήσει την επικοινωνία του, έχοντας μία συσκευή που παίρνει τηλέφωνο, αλλά μπαίνει και στο ίντερνετ με άνεση. Θα δείτε πολλά για το Ubuntu Phone στο μέλλον, αν καταφέρουμε να τσιμπήσουμε καμία συσκευή!

Μάθετε περισσότερα για το λειτουργικό αλλά και για τη συσκευή στα παρακάτω link:

Σχόλια

  1. Από που μπορούμε να αγοράσουμε τη συσκευή με προεγκατεστημένο ubuntu???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα κάνει ανακοινώσεις η BQ μέσα στην εβδομάδα που θα είναι διαθέσιμο. Πάντως από τη σελίδα τους δε στέλνουν Ελλάδα προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πώς ξεκλειδώνουμε τον bootloader στις samsung συσκευές;;;Ευχαριστώ προκαταβολικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ubuntu με 1 Gb Ram ειναι καλα [ το συγκεκριμενο συστημα εχει τις λιγοτερες απαιτησεις απο ολα τα λειτουργικα]αφου και τα περισσοτερα μεσαιας κλασης android τοση διαθετουν, και με τετραπυρηνο επεξεργαστη [αυτο το mediatek με χαλαει πολυ] πρεπει να εχει πολυ καλη αποδοση...Εχω δοκιμασει το ubuntu στο pc windows x64 και με μολις 8 Gb Ram ειχε τεραστια διαφορα σε browsing και ανοιγμα προγραμματων απο τα windows 8-8.1...Αν το συνηθισεις ειναι πολυ απλο και ομορφο συστημα και δεν του λειπει τιποτα[εχει και επιπλεον store]..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιο unboxing του OMG Ubuntu ? Το πρώτο Unboxing το έκανε ο Jordan Keyes, δικό του είναι το βίντεο. Φαντάζομαι ξέρουν οι περισσότεροι ποιος είναι (https://www.youtube.com/channel/UC9-EE_9NTDDW0lHad0YOlzQ)

    Ωραία συσκευή, πολύ καλύτερη από το Xperia L που αγόρασα πέρυσι, περίπου 180€. Θα την τσίμπαγα, αλλά λέω να περιμένω λιγάκι να δω καμιά αναβάθμιση λογισμικού, πως θα πηγαίνει, κάνα review, να το δω και από κοντά. Πάντως ως συσκευή μου φαίνεται μια χαρά για την τιμή της και ως λογισμικό ΟΚ, το Ubuntu το χρησιμοποιώ μια 5ετια τώρα.

    Μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπορούμε να εγκαταστήσουμε το ubuntu phone os σε nexus 5 συσκευή ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πειραματικά , δεν είναι για καθημερινή χρήση , κρίμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοιτά, το χρησιμοποίησα περίπου 6 μήνες στο nexus 4 σε dualboot με το Android. Για έναν χρήστη που μπαίνει πρώτη φορά στον κόσμο του smartphone είναι εξαιρετικά εύχρηστο.
    Απο εκεί και πέρα ναι, οι συσκευές nexus χρησιμοποιήθηκαν για να αναπτυχθεί το Ubuntu OS για κινητά. Ενώ στο Nexus 4 είναι απροβλημάτιστο και όλα δουλεύουν, στο Nexus 5 υπάρχουν θέματα με την μπαταρία :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ενδιαφέρον.. ελπίζω να προχωρήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το edge δεν πήγε όσο καλά ήθελαν και "πετάνε χαμηλότερα". Καλή τους τύχη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν κυκλοφόρησε ποτέ αλλά αν έβγαινε δε θα πήγαινε καλά. Ήταν ακριβό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ήταν εξαιρετικό (ζηλεύτα χαρακτηριστικά τότε) αλλά ακριβό όπως λες για πολύ κόσμο. Στο crowdfunding πήγαν σχετικά καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!! Αντε και το περίμενα πώς και πώς!


    Script foo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και οχι μόνο ! Το δοκίμασα . Δεν "βλέπει" τη σιμ , δεν φορτώνει τις επαφες παροτι συγχρονησα το Google λογαριασμό μου. Και δεν υπάρχει smooth λειτουργία. Ειναι αρκετα αυτα για να φυγει στο λεπτο απο το nexus 5 . Το μονο καλο , η εμφάνιση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter