''Ανούσια η QuadHD οθόνη στα κινητά'' λέει η Huawei αλλά η Qualcomm διαφωνεί!


Τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει μεγάλη συζήτηση γύρω από τις QuadHD ή αλλιώς 2K οθόνες και το κατά πόσον είναι υπερβολή να υπάρχουν σε συσκευές κάτω των έξι ιντσών. Με μια γρήγορη σκέψη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τουλάχιστον οξύμωρο, η τηλεόρασή μας να είναι στα 1080p και το πολύ μικρότερό μας smartphone να φοράει 1440p οθόνη, έτσι θέλοντας να υπερασπιστεί τις επιλογές της, η Huawei αποφάσισε να μας το αποδείξει και επιστημονικά.

Η έρευνα της Huawei

Με τη βοήθεια της έρευνας που έγινε λοιπόν η Huawei έβγαλε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τα pixel που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι, ανάλογα με την απόσταση που κρατάμε τη συσκευή. Οι μετρήσεις έγιναν σε smartphone, tablet και τηλεοράσεις για να γίνει σωστά η σύγκριση και το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε σε μονάδα πυκνότητας pixel ανά ίντσα (το γνωστό ppi).

Όσον αφορά λοιπόν τα smartphone, η σωστή πυκνότητα οθόνης είναι μεταξύ 283 και 340 ppi, όταν την κρατάμε στη λογική απόσταση των 25 με 30 εκατοστών από το πρόσωπό μας. Η Huawei σημειώνει επίσης ότι οι οθόνες με πυκνότητα άνω των 300 ppi έχουν ιδιαίτερα μεγάλη κατανάλωση, η οποία αυξάνεται ακόμη περισσότερο όσο αυξάνεται η ανάλυση. Έτσι όχι μόνο δε βλέπουμε πρακτικά τη διαφορά στο κινητό μας, αλλά ξοδεύουμε και περισσότερη ενέργεια χωρίς λόγο.

Η περίπτωση των tablet τώρα διαφέρει, καθώς τα κρατάμε σε απόσταση περίπου 40 με 50 εκατοστά και έτσι η σωστή ανάλυση θα πρέπει να είναι 170 και 213 ppi. Στις τηλεοράσεις τέλος που η απόσταση και οι ίντσες αυξάνονται ακόμη περισσότερο η ανάλυση θα πρέπει να είναι 21 με 43 ppi για απόσταση δύο έως τεσσάρων μέτρων.


Η Qualcomm έχει άλλη άποψη

Πριν από κάμποσο καιρό και η Qualcomm είχε αναφερθεί στο θέμα, υποστηρίζοντας όχι απλά τις QuadHD οθόνες αλλά θεωρεί πως θα έπρεπε να έχουμε 4K αλλιώς UltraHD οθόνες στα κινητά μας! Το σκεπτικό τους λέει ότι είναι ανισόρροπο οι συσκευές που εγγράφουν βίντεο σε 4K να μην μπορούν να το προβάλουν κιόλας, ενώ κάποια στιγμή οι χρήστες θα προσπαθήσουν να συνδέσουν το κινητό τους σε μία μεγαλύτερη οθόνη για να δουν για παράδειγμα μια ταινία και δε θα έχουν το σωστό αποτέλεσμα.

Η Qualcomm συμπληρώνει επίσης ότι σύμφωνα με δικές της έρευνες το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει τα pixel σε οθόνες έως 573 ppi, σε απόσταση περίπου 25 εκατοστών! Μπορεί αυτό να φαίνεται υπερβολικό για μία συσκευή πέντε ιντσών όπου η UltraHD οθόνη θα έδινα 881 ppi, αλλά σε ένα tablet των 10 τα 440 ppi είναι μία λογική ανάλυση σύμφωνα με την Qualcomm.


O Doctor συμφωνεί με τη Huawei

Άσχετα με το τι λένε οι δύο έρευνες, τα μάτια μας είναι ο απόλυτος κριτής και πιστεύουμε ότι οι συσκευές με οθόνες έως 5.5 ίντσες, είναι μία χαρά με ανάλυση FullHD (1080p). Αν συνυπολογίσουμε και την εξοικονόμηση ενέργειας που είναι η αχίλλειος πτέρνα των σημερινών φορητών συσκευών, τότε δε θα αλλάζαμε μια συσκευή που διαθέτει καλή αυτονομία, με μία νεότερη που θα χαλούσε αυτό το προσόν.

Η Qualcomm επίσης μιλάει ξεκάθαρα για την ερχόμενη πενταετία, καθώς σήμερα δεν έχουμε ακόμη 4K τηλεοράσεις για να δούμε τα αντίστοιχα βίντεο που τραβάμε, ενώ τα κινητά μας δε συνδέονται στάνταρ σε μεγαλύτερες οθόνες. Έχει όμως ένα δίκιο στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας με ένα VR headset σαν το Google Cardboard, έχοντάς τη σε πολύ κοντινή απόσταση από το πρόσωπό μας. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να ρίξουν όλοι το βάρος στις μπαταρίες και τη βελτίωσή τους, καθώς αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα.

Συμφωνείτε με την Qualcomm ή με τη Huawei λοιπόν; Θεωρείτε ότι παίζουν παιχνίδια μάρκετινγκ ή λένε την αλήθεια;

Σχόλια

  1. εγώ συμφωνώ με τον γιατρό δόκτωρΧρήστο που συμφωνεί με την χουαουέϊ. Η ποιότητα οθόνης είναι ήδη πολύ πολύ καλή.
    Ένα (βολικό) παράδειγμα, είδα ένα επεισόδιο αμερικάνικης σειράς στο G2 και απλά δεν μπορούσα να ξεκολλήσω τα μάτια μου από την οθόνη, υπέροχη εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά να μην έλεγε κάτι άλλο ένας κατασκευαστής ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
    Οπως σωστά αναφέρει και ο doctor, πρέπει το βάρος να πέσει στην αυτονομία και αν θέλουν ν'ασχοληθούν με displays ας ασχοληθούν με flexible displays.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο Facebook τρολαρα, εδω θα πω οτι συμφωνω απολυτα με τον Doctor... ΑΠΟΛΥΤΑ. Ας ασχοληθουν με τιποτα αλλο, ουσιωδες (π.χ. μπαταρια) κι ας αφησουν τις βλακειες... Αν θελουμε marketing υπαρχει και η Apple που πουλαει φυκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ θα συμφωνήσω για το θέμα της μπαταρίας. Από την άλλη όμως θα συμφωνήσω με την Qualcomm. Έτυχε σήμερα να έχω στα χέρια μου 2 συσκευές. Το LG G3 και το Galaxy S5. Μπήκα στο YouTube και είδα ένα video γραμμένο σε QHD. Η διαφορά ήταν τεράστια. Στο G3 ήταν εξαιρετικό ενώ στο S5 δεν βλεπόταν. Σε σύγκριση πάντα. Ίσως να φταίει και η amoled οθόνη. Δεν ξέρω. Δοκιμάστε το. Είναι λάθος αυτό που λέει η Huawei. Η διαφορά είναι αντιληπτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter