Gadget review: Lifx, η λάμπα του μέλλοντος είναι εδώ και... είναι ακριβή


Μία από τις "επαναστάσεις" που θα ζήσουμε στο κοντινό μέλλον, είναι το λεγόμενο "Internet of Things". Πρόκειται για τη φυσική εξέλιξη των συσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά, οι οποίες απλά θα συνδέονται στο ίντερνετ και θα επικοινωνούν μεταξύ τους, δίνοντάς μας ακόμη περισσότερες λύσεις και ευκολίες.

Μία από αυτές είναι και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας (κοινώς λάμπα), ο οποίος είναι από τα παλαιότερα gadget της σύγχρονης εποχής, που όμως δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτό ήταν λοιπόν και το σκεπτικό των δημιουργών της Lifx, μία λάμπας η οποία ταιριάζει απόλυτα στην εποχή που ζούμε, αναβαθμίζοντας για τα καλά τα... φώτα όπως τα έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Τι είναι και τι μπορεί να κάνει;

Πρόκειται λοιπόν για έναν "έξυπνο" λαμπτήρα LED ο οποίος βιδώνεται στα κοινά φωτιστικά του σπιτιού μας και είναι μόνιμα συνδεδεμένος στο οικιακό WiFi δίκτυο, για να μας προσφέρει προηγμένες λειτουργίες μέσω της Android συσκευής μας. Ο βασικός λόγος ύπαρξής του είναι να φωτίσει το δωμάτιό μας, αυτό όμως που τον κάνει να ξεχωρίζει, είναι ο τρόπος που τα καταφέρνει.

Διαθέτει μία τεράστια γκάμα αποχρώσεων όλων των χρωμάτων, τις οποίες μπορούμε να διαλέξουμε μέσα από μία περιστρεφόμενη παλέτα στην Android συσκευή μας. Ακόμα και το λευκό έχει τη δική του παλέτα η οποία ξεκινάει από την πιο "ψυχρή" απόχρωση, έως την πιο "θερμή", ενώ μπορούμε να αυξομειώσουμε και την ένταση του φωτός με το ενσωματωμένο dimmer. Έτσι έχουμε πρακτικά τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε το φωτισμό του δωματίου, ακριβώς όπως θέλουμε.

Η χρησιμότητα της Lifx δε σταματάει όμως εκεί,καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να ομαδοποιήσουμε τις λάμπες του σπιτιού, για να τις χειριζόμαστε μαζικά, ενώ μπορούμε να ανάψουμε και να σβήσουμε όλα τα φώτα μέσω ενός κεντρικού διακόπτη. Διαθέτει επίσης και ένα περιορισμένο μενού με προκαθορισμένα εφέ, τα οποία χρησιμεύουν σε συγκεκριμένες περιστάσεις, αλλά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο εδώ που τα λέμε.


Πέρα από τις βασικές της λειτουργίες, οι πραγματικές ευκολίες της Lifx βρίσκονται στο μενού των ρυθμίσεων. Εκεί μας δίνεται η δυνατότητα να ορίσουμε κάποιες αυτοματοποιημένες διαδικασίες και να κάνουμε τη λάμπα να δουλεύει μόνη της, χωρίς να μας ενοχλεί.

Η κορυφαία από αυτές τις ευκολίες είναι τα σενάρια (Scenes) μέσα από τα οποία μπορούμε να ρυθμίσουμε για παράδειγμα τη λάμπα του υπνοδωματίου να ανάβει σιγά σιγά μία συγκεκριμένη ώρα το πρωί για να μας ξυπνήσει, μιμούμενη την ανατολή του ηλίου! Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε να ανάβουν τα φώτα μας αυτόματα όταν πλησιάζουμε στο σπίτι, έτσι δε θα χρειάζεται να ψάχνουμε για το διακόπτη, ειδικά αν κουβαλάμε πράγματα. Μπορούμε φυσικά να δημιουργήσουμε πολλά διαφορετικά σενάρια στα οποία θα συμπεριλάβουμε όσες λάμπες του σπιτιού θέλουμε.  Ένα ακόμη έξυπνο χαρακτηριστικό που αξίζει να αναφέρουμε, είναι η λειτουργία διακοπών, με την οποία τα φώτα μας αναβοσβήνουν σε διάφορα χρονικά διαστήματα, όταν εμείς λείπουμε, για τους προφανείς λόγους.

Τέλος να πούμε ότι στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία του Lifx Cloud με το οποίο θα μπορούμε να χειριζόμαστε τα φώτα ακόμα και όταν είμαστε εκτός του οικιακού WiFi δικτύου, ενώ έρχονται σύντομα και οι ειδοποιήσεις με τις οποίες η λάμπα θα μας ενημερώνει αν έχουμε κάτι νέο στο κινητό μας.


Στην πράξη. Τι μας άρεσε και τι όχι.

Αυτά ήταν λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά της Lifx, η οποία βρίσκεται σε συνεχή βελτίωση, ειδικά στην Android εφαρμογή της. Αν είδατε το βίντεο της παρουσίασης, πιστεύω θα πειστήκατε ότι είναι ένα καταπληκτικό προϊόν, αλλά η αλήθεια δεν είναι τόσο... έγχρωμη.

Πριν προχωρήσουμε στη "γεύση" που μας άφησε πρέπει να αναφέρουμε την τιμή της, καθώς όλα στο τέλος εξαρτώνται από τη σχέση ποιότητας - τιμής ή πληθώρας χαρακτηριστικών - τιμής. Στην Ελλάδα λοιπόν κυκλοφορεί στα 80 ευρώ και είναι κατά γενική ομολογία ένα ακριβό gadget και ακόμη περισσότερο μία ακριβή λάμπα.

Αυτό γιατί αν και η ποιότητα κατασκευής της φαίνεται να είναι καλή, σε μερικά βασικά πράγματα είναι υποδεέστερη από τις κοινές LED λάμπες του εμπορίου και ένα από αυτά είναι η μέγιστη φωτεινότητα, η οποία δεν είναι η αναμενόμενη. Δε μιλάμε βέβαια για τραγικά αποτελέσματα, απλά θα μπορούσε να είναι ένα κλικ καλύτερη στο λευκό χρώμα.


Στον αντίποδα η ποιότητα των υπόλοιπων χρωμάτων είναι καταπληκτική! Υπάρχουν αποχρώσεις για όλες τις ώρες της ημέρας που μπορούν να αναδείξουν το χώρο μας, ενώ μπορούμε φυσικά να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα χαλαρωτική, ερωτική, ακόμη και ντίσκο με τη λειτουργία strobe. Ένα προβληματάκι σε αυτό τον τομέα υπάρχει όμως στην παλέτα των χρωμάτων που βρίσκεται στην εφαρμογή, η οποία είναι πάρα πολύ ευαίσθητη στο άγγιγμα και έτσι δεν μπορούμε στην κυριολεξία να επιλέξουμε χιλιάδες χρώματα, αλλά μάλλον μερικές εκατοντάδες.

Η εφαρμογή γενικά είναι η "αχίλλειος πτέρνα" της Lifx, καθώς είναι σχεδόν άδεια τη στιγμή που μιλάμε. Η ιδέα των σεναρίων είναι πραγματικά πολύ καλή και νομίζω πως είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά, αλλά προς το παρόν διαθέτει ελάχιστα πράγματα για να ρυθμίσουμε.  Εδώ που τα λέμε όμως η δουλειά μίας λάμπας είναι απλά να ανάβει και να σβήνει, αλλά δε χρειάζεται να δώσεις 80 ευρώ για αυτό το σκοπό, σωστά;





Αξίζει λοιπόν η αγορά της;

Με δυο λέξεις; Όχι ακόμα! Πρόκειται για ένα ωραίο gadget που έχει περιθώρια βελτίωσης, αλλά δεν παύει να είναι ένα ακριβό μισοτελειωμένο προϊόν. Είναι καλό και πρωτότυπο για δώρο, αν πάμε για παράδειγμα σε κανένα γάμο, ενώ ο μόνος λόγος για να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και να το αγοράσουμε, είναι αν έχουμε 80 ευρώ για πέταμα. Αν δηλαδή δεν κλάψεις τα λεφτά σου, σίγουρα θα χαρείς τις όσες λειτουργίες διαθέτει.

Από την άλλη όμως δεν έχει νόημα να υπάρχει μόνο μία τέτοια λάμπα στο σπίτι σου. Αν δεν μπορείς να χειριστείς όλα τα φώτα σου από την εφαρμογή και αναγκάζεσαι στα υπόλοιπα δωμάτια να πατάς τους διακόπτες, χάνεται η μαγεία της συγκεκριμένης ιδέας.

Περισσότερα για τη Lifx θα βρείτε στην επίσημη σελίδα της, ενώ η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Play Store.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter