Δε μας τα λέει καλά η Cyanogen, δέχτηκε επένδυση 70 εκατομμυρίων από τη Microsoft


Το πολύ χρήμα σε κάνει ξιπασμένο και από ότι φαίνεται ισχύει και στην περίπτωση της Cyanogen. Από τότε που η πιο πετυχημένη custom ROM του Android μετατράπηκε σε εταιρία, μόνο άσχημα πράγματα ακούγονται για αυτή και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν, τώρα που στο μετοχολόγιό της συμπεριλαμβάνεται και ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του Android, η Microsoft.

Η είδηση λέει ότι η Microsoft θα επενδύσει στη Cyanogen το ποσό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχίσει τη δουλειά της και πώς να μην το κάνει δηλαδή όταν ο ίδιος ο CEO της δεύτερης Kirt McMaster δήλωσε πρόσφατα ότι "σύντομα θα έχει απαλλαγεί από την τυραννία της Google". Με αυτό φυσικά εννοεί ότι σε λίγο καιρό η ROM θα απαλλαγεί τελείως από τα Google Apps, τα οποία η Google απαιτεί από τους κατασκευαστές να τα περιλαμβάνουν στις συσκευές τους, αν θέλουν να έχουν και το Play Store προεγκατεστημένο. Όλη αυτή η "επανάσταση" όμως εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις της Cyanogen και μας προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις, ιδιαίτερα μετά από τα όσα έχουμε δει από την ημέρα που δημιουργήθηκε η εταιρία.

Προβλήματα συμπεριφοράς στη Cyanogen

Η αρχή έγινε με την ιστορία πίσω από το Focal, η οποία θα ήταν και η προεγκατεστημένη εφαρμογή κάμερας στη CyanogenMod. Ο δημιουργός της ως γνήσιος υποστηρικτής του open source project, δημιούργησε την εφαρμογή και έδωσε τη συγκατάθεσή του για να συμπεριληφθεί στη ROM, όταν διάβασε όμως τους όρους που του έδωσαν να υπογράψει την απέσυρε. Όπως κατήγγειλε η εταιρία του έπαιρνε στην ουσία την κυριότητα της εφαρμογής, την οποία θα χρησιμοποιούσε εμπορικά, κάτι που ο ίδιος δεν ήθελε, δείχνοντας τις αγνές του προθέσεις ως υποστηρικτής του ανοιχτού λογισμικού.

Στη συνέχεια δεν άργησαν και οι αποχωρήσεις των πρώτων στελεχών από την εταιρία, με πιο εκκωφαντική αυτή του Kushik Dutta, του δημιουργού των προϊόντων ClockWorkMod, ο οποίος αρκέστηκε να πει ότι απλά θέλει να συνεχίσει τα δικά του project.

Ύστερα εμφανίστηκε ο Kirt McMaster, ο CEO της εταιρίας, ο άνθρωπος που είπε δημόσια ότι "η Samsung δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα σοβαρό λειτουργικό σύστημα"! Θυμίζουμε ότι και η Cyanogen δεν έχει δημιουργήσει το δικό της, αλλά έχει παραμετροποιήσει ελάχιστα το λειτουργικό σύστημα της Google. Μιλάμε για έναν αντι-επαγγελματία ο οποίος ενημέρωσε με ένα ξερό email την OnePlus, την εταιρία που έβγαλε στην αγορά την πρώτη συσκευή με CyanogenMod, για τη λήξη της συνεργασίας τους.

Αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα για μία ROM η οποία μας υποσχέθηκε ελευθερία και ανεξαρτησία από τις εφαρμογές της Google που αποδεδειγμένα συλλέγουν δεδομένα (με τη συγκατάθεσή μας όμως) και τώρα που η Microsoft μπαίνει στο παιχνίδι, θα είμαστε ακόμη πιο σκεπτικοί.


Η ανυπαρξία της Microsoft στο mobile

Η Microsoft είναι μία μεγάλη εταιρία η οποία όμως έμεινε πίσω όσον αφορά το mobile και είναι ίσως πολύ αργά πλέον για να ασχοληθεί. Επειδή όμως το χρήμα είναι χρήμα και η μερίδα του Android τρομακτικά μεγάλη (πάνω από 80% παγκοσμίως), προσπαθεί να το σαμποτάρει για να κερδίσει και αυτή κάτι. Έχει μηνύσει στο παρελθόν τη Google για τα προεγκατεστημένα Google Apps, με το σκεπτικό ότι είναι unfair να μην επιτρέπεις στο χρήστη να επιλέξει μόνος του αν για παράδειγμα θέλει να ψάχνει με το Bing και όχι με το Google Search και τώρα με την ενασχόλησή της με τη Cyanogen μόνο σκεπτικοί μπορούμε να είμαστε.

Τι δουλειά έχει η Microsoft με το Android που τόσο θέλει να μειωθούν τα ποσοστά του; Γιατί χρηματοδοτεί μία εταιρία που το κάνει ακόμη γνωστότερο, άσχετα αν περιλαμβάνει ή όχι τις Google εφαρμογές; Μήπως η "επανάσταση" της Cyanogen από τη Google, θα μας φέρει προεγκατεστημένες τις εφαρμογές της Microsoft και ιδιαίτερα το Bing; Ωραία ερωτήματα που θα απαντηθούν στο άμεσο μέλλον.

Θέλουμε τα σχόλιά σας.

Σχόλια

  1. Όλοι είμαστε ιδεαλιστές... μέχρι να μας προτείνουν το κατάλληλο ποσό. Το ύψος για τον καθένα διαφέρει βέβαια.... Για την Cyanogen είναι τα 70 εκατ. δολάρια προφανός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και η google μη ξεχνάτε οτι έτσι ύπουλα αντικατέστησε σιγά σιγά τις open source εφαρμογές με τις δικές της.
    Και στην τελική μην βαζεται cyanogenmod, βαλτε κάποια αλλη Ρομ αν θέλετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Xaxaxxaxx..Πολύ σωστο..Μια αμερικανικη παροιμια λεει:Κάθε ανθρωπος εχει τιμη.Και δεν εννοουν το λογο τιμης βεβαια..Το ποσόν είναι το ζητούμενο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και πως μπορεις να αφαιρεσεις ολα αυτα δεν εξηγεις γιατι πλεον δεν μπορω να δω τιποτα στο κινητο μου...πεταει συνεχεια ολα αυτα τα bannerακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο δεν αφαιρούνται. Είναι μόνιμοι χώροι διαφήμισης μέσα στις εφαρμογές ή pop-up σε διάφορα site.


    Αν όντως έχεις ιό ή malware υπάρχουν εφαρμογές στο Play Store για να τα αφαιρέσεις όπως τα εξής:


    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.avast.android.mobilesecurity

    https://play.google.com/store/apps/details?id=org.malwarebytes.antimalware

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελπίζω να μην της πάνε καλά τα σχέδια της microsoft, δε παίζει καθόλου δίκαια. Όσο για την CM είναι απαράδεκτοι, πριν λίγες μέρες λέγανε θέλουν να βγάλουν τη google από το android και φαντάσου ότι ζουν από αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τις τελευταίες μέρες συναντώ συχνά τέτοιου είδους διαφημίσεις, αλλά με την επιπλέον ιδιαιτερότητα ότι ενεργοποιούν τη δόνηση του κινητού. Μπορεί μια απλή διαφήμιση από browser να κάνει κάτι τέτοιο ή έμπλεξα με adware;
    Αξιζει να σημειωθεί πως κατέβασα και το Avast, ωστόσο δε βρήκε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν μπορεί να σου ενεργοποιήσει τίποτα μια διαφήμιση. Κάνε μία επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων για να είσαι σίγουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάλλον αυτό θα κάνω. Ευχαριστώ για την απάντηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter