Fight Club: Google Nexus 6 εναντίον Samsung Galaxy Note 4


Μπορεί το Nexus 6 να έχει ξενερώσει πολύ κόσμο λόγω μεγέθους, μεταξύ των οποίων και τον υποφαινόμενο πάλαι ποτέ υποψήφιο αγοραστή του, δεν παύει όμως να είναι μία εξαιρετική πρόταση στην κατηγορία των phablet που ανταγωνίζεται στα ίσια το κραταιό Galaxy Note 4. Για να δούμε πώς συγκρίνονται μεταξύ τους.


Σημαντικές διαφορές

Επεξεργαστής: Το Galaxy Note 4 θα κυκλοφορήσει σε δύο μοντέλα, το ένα με τον κλασικό φέτος επεξεργαστή για ναυαρχίδες Snapdragon 805 και το άλλο με τον οκταπύρηνο Exynos, κατασκευής Samsung. Προφανώς υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους δύο επεξεργαστές και ως πρώην ιδιοκτήτης συσκευής με Exynos (Meizu MX3) δεν μπορώ να πω ότι ήμουν ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί επίσημα η συσκευή με τον Snapdragon και έτσι δεν έχουμε καμία διαφορά εδώ με το Nexus 6.

64-bit: Σε συνέχεια της τοποθέτησης για τον επεξεργαστή έχουμε το εξής παράδοξο: Ο Exynos είναι 64-μπιτος και έτσι η συσκευή που τον φέρει θα επωφεληθεί από όλα τα καλούδια του Android 5.0, ενώ το μοντέλο με τον Snapdragon όχι. Σε αυτό τον τομέα υπερέχει λοιπόν λιγάκι το Galaxy Note 4 (Exynos).

Κάμερα: Όσον αφορά την κάμερα το Note 4 έχει ελαφρώς καλύτερη ανάλυση από το Nexus 6, κάτι που δε θα επηρεάσει σημαντικά την απόδοση των φωτογραφιών. Η Samsung όμως μας έχει αποδείξει ότι είναι ένας τομέας που τα πάει πολύ καλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Από την άλλη η Google βελτίωσε σημαντικά την επίσημη εφαρμογή της κάμερας και πολλοί λένε ότι το Nexus 6 είναι η πρώτη της συσκευή που βγάζει τόσο καλές φωτογραφίες. Θα πρέπει να τα δούμε από κοντά μάλλον.

ROM: Στη ROM πιστεύω ότι δε θα διαφωνήσει κανείς πως το stock Android της Google είναι ελαφρύτερο και ταχύτερο από το TouchWiz της Samsung, φέτος όμως είναι και πανέμορφο λόγω Android 5.0. Επίσης το Nexus 6 θα αναβαθμίζεται πρώτο για τους επόμενους 18 μήνες τουλάχιστον στις νέες εκδόσεις αλλά νομίζω ότι αυτό δεν πρέπει να μας δεσμεύει στην επιλογή συσκευής, καθώς μπορούμε να αλλάξουμε ROM ανά πάσα στιγμή.

Θύρα microSD: Κάτι που ενοχλεί πολλούς αλλά όχι εμένα προσωπικά, είναι η έλλειψη θύρας microSD στο Nexus 6. Με μοντέλα όμως στα 32GB και τα 64GB δε θα έπρεπε να θεωρείται πρόβλημα. Το Note 4 από την άλλη παίρνει κάρτα έως 128GB για όσους θέλουν να το μετατρέψουν σε media center.

Μπαταρία: Οι μπαταρίες τους είναι ίδιας χωρητικότητας αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η σύγκριση. Το 64-μπιτο Exynos μοντέλο του Note 4 θα επωφεληθεί από τη νέα διαχείριση διεργασιών στο Android 5.0 ενώ το Nexus 6 όχι. Επίσης το stock Android ή το TouchWiz "ρουφάει" περισσότερο;  Είναι ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν αυτή τη στιγμή αλλά καλό είναι να είμαστε υποψιασμένοι πριν αγοράσουμε ένα από τα δύο μοντέλα.

Μπλιμπλίκια: Το Note 4 διαθέτει αναγνώστη δαχτυλικών αποτυπωμάτων και το γνωστό πενάκι, ενώ το Nexus 6 είναι αδιάβροχο. Αυτά είναι πραγματικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αποφασίσει ο κάθε αγοραστής ξεχωριστά για το αν τα χρειάζεται ή όχι.

Ποιο προτιμάμε;

Να πω κατ' αρχάς ότι δε θα έπαιρνα κανένα από τα δύο καθώς τα βρίσκω άβολα, υπερβολικά και χωρίς ουσία, αλλά για χάρη της σύγκρισης προτιμώ το Nexus 6. Τα 850€ της επίσημης αντιπροσωπείας της Samsung στην Ελλάδα τα βρίσκω πολλά (καλύτερα να πάρω ένα laptop), αφού με 180€ λιγότερα παίρνω το Nexus 6 των 32GB. Όλες οι υπόλοιπες διαφορές μου φαίνονται αμελητέες και νομίζω ότι καμία συσκευή δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα από την άλλη πρακτικά.

Σχόλια

  1. νομιζω οτι υπερτερει το νοτε4 η ιδεα μου ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα υπερτερεί το Note.. Αν και κάτοχος Nexus 5 (είχε περάσει βέβαια και για ένα δίμηνο το note 3 απ'τα χέρια μου πριν από αυτό), το Note είναι το μόνο για μένα που δικαιολογεί το να έχεις μια τόσο μεγάλη συσκευή στα χέρια σου.. Κάνει απίστευτα πράγματα η συσκευή που μπορεί να μην είναι όλα σε όλους τόσο χρήσιμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και άχρηστα. Ουσιαστικά για μένα είναι και η μόνη συσκευή που δικαιολογεί αλλά και υπερτερεί ανάμεσα σε όλα αυτά, την ύπαρξη των phablets. Όλα τα υπόλοιπα είναι smartphones με μεγάλες (σχεδόν χωρίς λόγο & αιτία) οθόνες.


    Όπως το Nexus 6, το οποίο μπορεί να είναι φυσικά.. Nexus, αλλά ουσιαστικά είναι μια βελτιωμένη συσκευή με πολύ καλά χαρακτηριστικά και pure android, χωρίς όμως να υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία να δικαιολογούν το να κουβαλάς 6 ίντσες μαζί σου. Ούτε πενάκι έχει, ούτε τις multitasking δυνατότητες του Note έχει, ούτε καν γενικότερα κάποιο πολύ ισχυρό χαρακτηριστικό έναντι άλλων το οποίο θα σε ωθήσει να επιλέξεις αυτό (κάμερα; μπαταρία;)
    Συν τοις άλλοις το λες και σχεδόν.. άσχημο, είναι και πανάκριβο σε σχέση με ότι μας είχε συνηθίσει η σειρά nexus. Ποιος ο λόγος να το επιλέξεις και να μην πάρεις το Note ή οποιοδήποτε άλλο σε αυτά τα λεφτά;
    Για να μην μιλήσω για το Nexus 5, το οποίο κοστίζει κάτω από το μισό Nexus 6 και το οποίο για μένα με βάση την σχέση χαρακτηριστικών/εμφάνισης-ποιότητας/λειτουργικού/τιμής θα πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην λίστα για επιλογή συσκευής αυτή την στιγμή, αλλά και για τον επόμενο χρόνο. Φυσικά δεν το λέω μόνο εγώ αυτό, αφού το κατάλαβε και η ίδια η google η οποία συνεχίζει την πώληση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter