Motorola Moto E review: Επιστροφή στα διπύρηνα με ποιότητα


Η εποχή των διπύρηνων Android συσκευών είναι ίσως η χειρότερη στην ιστορία των smartphone γενικότερα. Μιλάμε για έναν μεσαίωνα όπου ο κάθε κατασκευαστής έκανε ότι του κατέβαινε σε επίπεδο χαρακτηριστικών, δεν υπήρχε κανένα πλάνο αναβαθμίσεων, ενώ κυριαρχούσαν οι "καθυστερημένοι" launcher της κάθε εταιρίας.

Το Motorola Moto E μοιάζει σα να ταξίδεψε στο μέλλον για να μας δείξει πώς έπρεπε να είναι οι συσκευές πριν από δυο χρόνια, παράλληλα όμως αναλαμβάνει και έναν άλλο ρόλο αυτό της ποιοτική πρώτης συσκευής για κάποιον που θέλει απλά τα βασικά.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Διπύρηνος Qualcomm Snapdragon 200 @ 1.2GHz
  • GPU: Adreno 302
  • Μνήμη: 1GB RAM - 4GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: TFT 4.3" @ 540 x 960p (256ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 5MP (HDR)
  • Συνδεσιμότητα: 3G, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS (Glonass), FM radio, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 1980mAh
  • Διαστάσεις: 124.8 x 64.8 x 12.3mm - 142g 
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.4.4 KitKat


Συνοπτικά

Οι πρώτες σκέψεις πριν έρθει η συσκευή στα χέρια μου ήταν εντελώς συγκεχυμένες. Από τη μία η πρότερη κακή εμπειρία των διπύρηνων και από την άλλη η απόδειξη ότι η Motorola έχει ωριμάσει, κυρίως από την εμφάνιση του Moto G και μετά, δε με άφηναν να κλίνω ούτε στη θετική ούτε στην αρνητική πλευρά.

Όταν έφτασε λοιπόν, η πρώτη θετική εντύπωση ήρθε από την ποιότητα κατασκευής. Διαθέτει μεν χοντρά πλαστικά που το κάνουν λιγάκι παχύτερο από άλλα τηλέφωνα, είναι όμως πολύ όμορφα σμιλεμένα στο στυλ του Moto G. Έτσι αισθάνεσαι ότι μπορεί να αντέξει μερικές πτώσεις παραπάνω από τις "ευαίσθητες" ναυαρχίδες που κυκλοφορούν, ενώ στην αφή δεν το συζητάμε, είναι σαν ένα μεγάλο και λείο βότσαλο ή μάλλον ένα "smart" βότσαλο που χαίρεσαι να κρατάς!



Είχα καιρό να πιάσω συσκευή στις 4.3 ίντσες και πραγματικά το απόλαυσα! Λέμε ότι οι 5.0 ίντσες είναι το μέγιστο για το χέρι μας αλλά οι 4.3 είναι ακριβώς ότι πρέπει για το δικό μου τουλάχιστον. Αν και η οθόνη μου φαίνεται πλέον μικρή μετά από τα "τέρατα" που είχα στην κατοχή μου, με αποζημίωσε το ηχείο στο μπροστά μέρος το οποίο αν και δεν είναι φοβερά ποιοτικό, κάνει καταπληκτικά τη δουλειά του στη θέαση βίντεο και στην ανοιχτή ακρόαση κλήσεων.

Τα χαρακτηριστικά του τα λες πολύ μέτρια αλλά στην πράξη δεν το καταλαβαίνεις. Η συσκευή είναι αρκετά γρήγορη στη χρήση και δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στη RAM, τους νέους επεξεργαστές της Qualcomm ή τη γενικότερη βελτίωση του Android. Δεν έχει σημασία όμως, αφού κάνουμε άνετα τη δουλειά μας.


Ο αποθηκευτικός του χώρος είναι στα 4GB και καταλαβαίνουμε όλοι πόσο περιοριστικό είναι αυτό, αλλά τουλάχιστον το partition είναι ένα και έτσι μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε περισσότερες εφαρμογές από άλλες συσκευές. Διαθέτει επίσης θύρα για microSD κάρτα έως 32GB, στην οποία μπορούμε να μεταφέρουμε τα πολυμέσα μας (φωτογραφίες, βίντεο και μουσική), ενώ αν κάνουμε και root μπορούμε να στείλουμε σε αυτήν ακόμα περισσότερα.

Μοναδικό μελανό σημείο είναι η κάμερα η οποία είναι ανάλυσης 5MP, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημά της. Η έλλειψη του φλας δε σου επιτρέπει να βγάλεις νυχτερινές φωτογραφίες, αν και υπάρχει η επιλογή του HDR που τις βελτιώνει δραστικά, το χειρότερο από όλα όμως είναι η έλλειψη auto focus, κάτι το οποίο είναι εγγύηση για θολές κοντινές φωτογραφίες. Αν βρεις τη σωστή απόσταση εστίασης πάντως αλλάζει το πράγμα.

Αφού είπαμε το χειρότερο ας πάμε και στο καλύτερο το οποίο δεν είναι άλλο από το ίδιο το Android. Καθαρή έκδοση 4.4.4 και σίγουρη αναβάθμιση σε Android L είναι μόνο δύο από τα πλεονεκτήματα. Το σημαντικότερο είναι η συνολική λειτουργία η οποία είναι πανάλαφρη και κάνει τη συσκευή άξια αναφοράς (είπαμε όμως ότι έχει βοήθεια και από τη RAM). Στο λογισμικό θα βρούμε επίσης και μερικές εφαρμογές της Motorola μεταξύ των οποίων:


  • τη "Μετεγκατάσταση" για εύκολη μετάβαση από το παλιό στο νέο τηλέφωνο,
  • το "Alert" το οποίο ειδοποιεί τους φίλους μας αν είμαστε σε κίνδυνο και αυτοί εμφανίζονται με ρόπαλα και σιδερογροθιές και
  • το "Assist" το οποίο κάνει αυτόματα κάποιες εργασίες βοηθώντας την καθημερινότητά μας.



Το ζουμί της υπόθεσης είναι φυσικά στη μπαταρία η οποία αν δεν είναι καλή δε χρειάζεται να συζητάμε όλα τα παραπάνω. Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από καλή και ξεπερνάει άνετα το μέσο όρο των 16 ωρών συνεχούς λειτουργίας που έχουν σήμερα τα smartphone, ενώ ενδέχεται σε πολλές περιπτώσεις να πάμε και σε δεύτερη μέρα χωρίς φόρτιση. Αυτό είναι και λιγάκι ψευδαίσθηση όμως γιατί το Moto E διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν είναι τόσο ενεργοβόρα.

Όσον αφορά τις επιδόσεις του θεωρήστε δεδομένο ότι δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε ως παιχνιδομηχανή (δε φτιάχτηκε για αυτό άλλωστε) και αν και τα benchmark είναι μάλλον περιττά, μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις παρακάτω (Vellamo, Antutu,  3D Mark):


Το πόρισμα

Το Moto E λοιπόν είναι μία συσκευή με σαφή προσανατολισμό το χαμηλό κόστος. Δημιουργήθηκε για να προσφέρει τις βασικές λειτουργίες ενός smartphone σε όλους και νομίζω ότι το καταφέρνει πάρα πολύ καλά. Για να μην παρεξηγηθούμε, όταν λέμε "βασικές λειτουργίες" εννοούμε την επικοινωνία μας (κλήσεις, μηνύματα, email, messenger, social media), τη διασκέδαση (μουσική, YouTube και απλά παιχνίδια), πρόσθετες λειτουργίες (πλοήγηση GPS, ραδιόφωνο) και ότι άλλο μπορούμε να κατεβάσουμε από το Play Store για να διευρύνουμε τις λειτουργίες του.

Σε ποιον απευθύνεται; Σε αυτόν που θα αγοράσει πρώτη φορά smartphone, σε αυτόν που δε θέλει απλά να δώσει πολλά λεφτά, αλλά και σε αυτόν που δεν έχει περισσότερα λεφτά για smartphone. Επιλέγοντάς το πάντως, ένα είναι σίγουρο, ότι κανείς δε θα κλάψει τα λεφτά του.

Σχόλια

  1. εκείνα τα google που προορίζονταν για Αφρική πιό συμπαθητικά μου φάνηκαν χαχαχ
    Νομίζω για φτηνά και αξιοπρεπή τηλέφωνα πιό καλά τα καταφέρνει η LG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να παρω το nokia lumia 635 ή το moto e?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Lumia: Καλύτερος επεξεργαστής, περισσότερος αποθηκευτικός χώρος, καλύτερη κάμερα.

    Moto: Καλύτερη οθόνη, περισσότερη RAM, καλύτερη μπαταρία, φθηνότερο, Android 5.0



    Οι διαφορές είναι μικρές αλλά είναι μια βοήθεια για να αποφασίσεις. Εγώ θα έπαιρνα το Moto E.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειμαι κατοχος του mls iqtalk s8. εχω προσπαθησει να το ρουταρω αλλα δεν τα καταφερα με κανενα τροπο.

    αν γνωριζεις κατι η καποιος αν τα καταφερε να ενημερωναι !
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δοκίμασα αλλά δεν γίνεται τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι επεξεργαστή έχει το συγκεκριμένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τεχνικά χαρακτηριστικά

    Λειτουργικό σύστημα
    Android™ 4.4.2 (KitKat)
    Επεξεργαστής
    Octa-Core 8x1.7 GHz
    Μνήμη
    2GB RAM // 16GB εσωτερική μνήμη
    Οθόνη αφής
    5” HD IPS // 1280x720 // 290ppi
    Συνδεσιμότητα
    Quad Band // WiFi//3G // HSPA+ // Bluetooth // GPS
    Μπαταρία
    2200mAh
    Διαστάσεις
    141,5 mm x 70.8 mm x 7,9 mm
    Βάρος
    124gr
    Κάμερα για φωτογραφίες
    13 MP
    Μπροστινή κάμερα για βιντεοκλήσεις
    5 MP
    ειμαι πολυ ευχαριστημενος αλλα αν το ρουταρα κιολλας να πεταξω κατι σκουπιδια θα ειμουν περισσοτερο ¨)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το θέλεις μόνο για να διώξεις προεγκατεστημένες εφαρμογές; Δε χρειάζεται να κάνεις root. Πήγαινε "Ρυθμίσεις > Εφαρμογές" στην καρτέλα "Όλα" και κάνε "Απενεργοποίηση" όσες δε χρειάζεσαι.

    Πες μου λίγο αν μπορείς και το μοντέλο του επεξεργαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δοκίμασε αυτό: http://www.gizbeat.com/2151/graphical-root-mtk6592-mtk6582-mtk6589-mtk6577-mtk6575/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αύριο το πρωί το δοκιμαζω και ποστάρω Ευχαριστώ για το χρόνο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δεν εγινε ουτε με αυτο.προσπαθησα και με σουαμε τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μήπως κάνεις κάτι λάθος Κώστα; Η μέθοδος αυτή ήταν συγκεκριμένα για τον επεξεργαστή σου. Δε γίνεται να μη λειτουργεί τίποτα.


    Τι σφάλμα σου έβγαλε δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ότι ακριβώς έλεγε έκανα.κατέβασα τους drivers τους εγκατέστησα ενεργοποιησα τον εντοπισμό σφαλμάτων έτρεξα το πρόγραμμα και μου έβγαλε fail μου έλεγε να προσπαθήσω χειροκίνητα αλλα τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Chris μπορεις να βοηθησεις?Σε μια samsung συσκευη (Root) μετα απο επαναφορα δεδομενων (απο συσκευη οχι απο recovery mod >factory reset)εχει χαθει ο λογαριασμος samsung.Εχω κατεβασμενο το market της samsung, το samsung push service, secure for samsung, grou play samsung, backup provider cloud Relay cont cync adapter και samsung In-App purchase ειναι στη συσκευη(ολα της samsung υπαρχουν)αλλα δεν υπαρχει στους λογαριασμους ο λογ.της samsung.Μεσω FOTA οπως ξερεις δεν γινεται ενημερωση οταν υπαρχει Root.Τι μπορω να κανω??Αν γυρισω σε unroot προσωρινα ισως γινει ενημερωση του λογαριασμου η οχι??Πες μου αν μπορεις πως να τον επαναφερω στη συσκευη...lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πήγαινε "Ρυθμίσεις > Λογαριασμοί" και δες αν μπορείς να τον προθέσεις από εκεί. Αλλιώς πρέπει να εγκαταστήσεις ξανά το firmware.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δοκιμασα πριν chris &ενω δεχεται login στο market, δεν εγκαθιστά το λογαριασμο.Chris αν κανω το unroot &αποκτησω&παλι ενημ.μεσω fota δεν μπορει να τον κανει εγκατασταση??Αλλιως προτιμω να μεινω διχως sams account δεν μου προσφερει πλεον τιποτα(εγγυηση&firmware update τελος) ειναι μεγαλη διαδικασια unroot-firmware-root ξανα....(το stock firmware μεσω odin chris??με το kies δεν ξανακατεβαινει το stock ετσι??)ευχαριστω chris..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κατι ακομη να σε ρωτησω.Οπως φαινεται στο σχεδιο πιο πανω αν ανοιξουμε το Vroot στο pc βλεπουμε και ενα πεδιο που γραφει Rom.Αυτο δεν το ανοιξα ποτε.Μηπως ξερεις τι roms εχει?Τις γνωστες και αναφερεται στη συγκεκριμενη μεθοδο root??Παντως επειδη η Vroot ειχε update πριν καιρο αν το δεχτεις σε παει σε kingo root,αρα πρεπει να ειναι η ιδια εταιρεια ή προγρ/της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ να το αγορασω γιατρε και θα φοαρει πανω το: KitKat 4.4.2 θα μπορω να το αναβαθμισω στο 5.0 λολλιποπ δηλαδη ; Ειμαι στην Κυπρο θα γινεται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θα αναβαθμιστεί σε Lollipop, ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτο εδω: http://www.droidgeeky.com/install-android-5-0-2-lollipop-ota-zip-moto-e ειναι το αυθεντικο του ota ή θα πρεπει να περιμενω ποτε θα βγει για εκεινη την συσκευη συγκεκριμενα ; Επισης ξερουμε μηνα ή ημερομηνια ; Αν το περασω χειροκινητα τοτε θα υπαρχει προβλημα μετα που θα βγει η επισημη αναβαθμιση ή θα ειναι οπως θα ειναι και η OTA στο επανω Link ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εγώ ξέρω ότι το πρώτο Moto E θα αναβαθμιστεί από Android 4.4, απευθείας σε Android 5.1 κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το αγορασα τελικα αναμενω να αναβαθμιστη απο μονο του σε lollipop το ποτε το γνωριζουμαι ή να το κανω εγω χειροκοινητα μετα ομως πως θα βρω την ρομ του για μοτορολα ε για να την φλασηαρω ; Γιατρε μου βοηθησε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το πότε δεν το ξέρει ούτε η Motorola. Εγώ θα περίμενα την επίσημη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Λογικα ως αρχες του Μαιου θα το εχουμε αν δεν αλλαξει γνωμη φυσικα που δεν το νομιζω. Οριστε και οι φωτογραφιες εδω: http://postimg.org/gallery/26ncmp3qs/34f9f684/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter