Η πιο ειλικρινής άποψη για το Android 5.0 Lollipop, το Nexus 6, το Nexus 9 και το Nexus Player


Η φημολογία των τελευταίων ημερών για την επίσημη ανακοίνωση του Android L και των νέων Nexus συσκευών ήταν αληθινή και σήμερα η Google μας έδειξε πώς θα πορευτεί τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη. Μας αποκάλυψε λοιπόν την ονομασία την νέας έκδοσης, ενώ μας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το Nexus 6, το Nexus 9 αλλά και μια έκπληξη, το Nexus Player!

Android 5.0 Lollipop

Η κωδική ονομασία του Android 5.0 λοιπόν είναι "Lollipop" και είναι ίσως η πιο ευχάριστη από όσες ακούγονταν (Licorice, Lemon Pie, Lava Cake). Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορείς με τους φίλους σου και να λες ότι το κινητό σου είναι Licorice! Πέρα από την ονομασία όμως είναι η πρώτη φορά που δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα για την έκδοση, καθώς φέτος τα είδαμε όλα στο Developer Preview που παρουσιάστηκε στο Google I/O του Ιουνίου.

Η Google λοιπόν μέσα από τα promo video δίνει έμφαση στη διαφορετικότητα του Android, θέλοντας να δείξει ότι η επιτυχία του οφείλεται στη μεγάλη γκάμα συσκευών για όλες τις ηλικίες, τις τσέπες και τις εθνικότητες, ενώ αυτή τη φορά διαφημίζει άμεσα και τους εταίρους της, θέλοντας να δείξει ότι όλοι είναι ίσοι μεταξύ ίσων και δουλεύουν για ένα κοινό σκοπό.


Στο Android 5.0 πρωταγωνιστούν το Material Design το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στο γραφικό του περιβάλλον μέχρι σήμερα, η εξαιρετική επικοινωνία μεταξύ των συσκευών οι οποίες συγχρονίζουν αυτόματα εφαρμογές, μουσική, φωτογραφίες και άλλα μέσω του Google λογαριασμού μας, η ανανεωμένη lockscreen η οποία μας δίνει περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά κυρίως τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών και φυσικά η ασφάλεια μέσω της αυτόματης κρυπτογράφησης της συσκευής και η αυξημένη αυτονομία των συσκευών κατά 90 λεπτά χάρη στη βελτίωση του λειτουργικού συστήματος και των επεξεργαστών στα 64 bit.

Σε Android 5.0 Lollipop θα αναβαθμιστούν όλα τα Nexus από το 4 και μετά και οι Google Play συσκευές, ενώ οι πρώτες custom ROM θα αρχίσουν να ξεπηδάνε όταν ο κώδικας γίνει διαθέσιμος.


Motorola Nexus 6

Καμία έκπληξη και για το Nexus 6 το οποίο είδαμε σε ένα από τα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, ξέρουμε όμως πλέον περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό.

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 805 @ 2.7GHz
  • GPU: Adreno 420
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32 / 64GB αποθήκευση
  • Οθόνη: Amoled 5.96" 2560 x 1440p (493ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13MP (OIS) με διπλό LED flash, μπροστά 2MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.0, NFC, GPS (Glonass), microUSB 2.0 (Host, OTG)
  • Μπαταρία: 3220mAh
  • Διαστάσεις: 159.3 x 83 x 10.1mm - 184g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.0 Lollipop


Το Nexus 6 είναι το πιο πλήρες Nexus από όλα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι επιτυχία. Στα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν η μεγάλη, ακόμη και για phablet, οθόνη των έξι ιντσών για την οποία η Google δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει ποιος είναι ο λόγο ύπαρξής της, η κάμερα των 13MP με σταθεροποιητή εικόνας (OIS) και η έλλειψη της έκδοσης 16GB.

Η πλειονότητα των χρηστών δε θα προτιμήσει ένα τόσο μεγάλο τηλέφωνο, ενώ η Google χάλασε και την εξαιρετική τιμολογιακή πολιτική της προσφέροντάς το στα 650 δολάρια στην Αμερική, ενώ θυμίζουμε ότι πέρυσι Nexus 5 (350$) + Nexus 7 2014 (230$) = 580 δολάρια! Στην Ευρώπη ακούγεται ότι θα το δούμε στα 570 ευρώ, η οποία θεωρείται καλή για τα χαρακτηριστικά της.

To Nexus 5 θα συνεχίσει να πωλείται σε μειωμένη τιμή ενώ αν ψηθήκατε για το 6, σας συμβουλεύουμε να μη βιαστείτε, θα πέσει γρήγορα η τιμή του. Καλοβλέπουμε πλέον το Droid Turbo επίσης από τη Motorola.


HTC Nexus 9

Η αγαπημένη εταιρία του Doctor επιστρέφει και το Nexus 9 θα είναι ίσως η συσκευή της χρονιάς, καθώς είναι το πρώτο tablet με επιδόσεις επιπέδου υπολογιστή, ενώ το μέγεθός του είναι πολύ κοντά σε αυτό του iPad, που έχει χαραχτεί στη συνείδηση του καταναλωτή ως "η σωστή διάσταση".

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Nvidia Tegra K1 @ 2.3GHz Denver
  • GPU: Kepler DX1
  • Μνήμη: 2GB RAM - 16 / 32GB αποθήκευση
  • Οθόνη: IPS 8.9" @ 2048 x 1536p (281ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 8MP με LED flash, μπροστά 1.6MP
  • Συνδεσιμότητα: WiFi ac, Βluetooth 4.0, NFC, GPS (Glonass), microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 6700mAh
  • Διαστάσεις: 228.2 x 153.7 x 7.9mm - 425g (Wi-Fi) / 436g (4G)
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.0 Lollipop


Το μεγάλο προσόν του Nexus 9 είναι φυσικά ο Tegra K1 της Nvidia, ο οποίος είναι το πρώτο βήμα για δυνατά tablet στο μέλλον. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του όμως δεν είναι αντάξια του επεξεργαστή και δείχνουν απλά να συμπληρώνουν τη συσκευή. Για παράδειγμα γιατί 2GB RAM και όχι 3GB ή 4GB; Επίσης ποιος ο λόγος ύπαρξης έκδοσης στα 16GB μνήμης όταν στο tablet είναι που θα αποθηκεύσουμε μεγάλα αρχεία όπως ταινίες; Αψυχολόγητα πράγματα!

Όσον αφορά την οθόνη, αν το προσέξατε το Nexus 9 διαθέτει μικρότερη ανάλυση από αυτή του Nexus 6 αλλά αυτό το καταλαβαίνουμε, γιατί ίσως θα ήθελαν να κρατήσουν την τιμή χαμηλά. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι η αναλογία σε 4:3 και όχι σε 16:9. Πώς θα δω τις ταινίες μου σε 4:3 όταν όλες βγαίνουν στη δεύτερη αναλογία; Αν θυμάστε ήταν κάτι για το οποίο κοροϊδεύαμε το πρώτο iPad! Μεγάλη ήττα!

Το Nexus 9 λοιπόν θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις, η μία 16GB WiFi στα 400 δολάρια και η δεύτερη 32GB WiFi & 4G στα 600 δολάρια. Μαζί θα κυκλοφορήσει και ένα έξυπνο πληκτρολόγιο για όσους θέλουν να συνδυάσουν ψυχαγωγία και εργασία.


Asus Nexus Player

Η έκπληξη της ημέρας και μάλλον η πιο ενδιαφέρουσα συσκευή είναι το Nexus Player, η πρώτη Android TV συσκευή από τη Google.

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Intel Atom @ 1.8GHz
  • GPU: PowerVR series 6
  • Μνήμη: 1GB RAM - 8GB αποθήκευση
  • Συνδεσιμότητα: WiFi ac, HDMI out, microUSB 2.0
  • Περιφερειακά: Απλό τηλεχειριστήριο, gamepad (πωλείται χωριστά)


Το Nexus Player έρχεται να εμπλουτίσει την οικιακή ψυχαγωγία μας, με τη βοήθεια του Google Play για όσους αγοράζουν ή ενοικιάζουν ταινίες και σειρές από εκεί. Το χειριστήριο που διαθέτει έχει φωνητική αναζήτηση, κάτι που θα μας φανεί χρήσιμο τώρα που ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα, μπορούμε όμως να αποκτήσουμε και το gamepad, αν θέλουμε να παίζουμε άνετα τα παιχνίδια μας.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι πρόκειται για ένα ανώτερο, πιο ανοιχτό και πιο ελπιδοφόρο Chromecast, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτά που προτείνει η Google. Θα περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία να δούμε τι μπορεί να βγάλει από αυτή τη συσκευή η ανεξάρτητη κοινότητα του Android, για να δούμε αν όντως αξίζει να επενδύσουμε σε αυτή.

Το Nexus Player θα κυκλοφορήσει στα 100 δολάρια και είναι ίσως το Nexus που θα προτιμήσουμε φέτος, μιας και τα κινέζικα που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, είναι χαμηλής ποιότητας.


Το σχόλιο του Doctor

Σας φάνηκα ξενερωμένος; Είμαι γιατί είχα αποφασίσει να αποκτήσω το Nexus 6, πριν δω την τιμή του! Θα μπορούσα να πάω σε Nexus 9 αλλά είναι μεγάλο για τα γούστα μου, ενώ δεν τα βλέπω πολύ καλά τα 2GB RAM. Το Nexus Player και γενικά το Android TV είναι ακόμη κάτι καινούριο αλλά θα το σκεφτώ σοβαρά να το αποκτήσω, καθώς έψαχνα να αντικαταστήσω το σημερινό Android stick με κάτι πιο ποιοτικό.

Συνολικά πάντως έχω την αίσθηση ότι οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το Android 5.0 δε συνοδεύονται κατάλληλα από τα φετινά Nexus τα οποία είναι χλιαρά, αψυχολόγητα και ίσως... άχρηστα. Δόξα τω Θεώ κυκλοφορούν άλλες Android συσκευές.

Θέλετε να αγοράσετε από το Google Play; Έχουμε τον κατάλληλο οδηγό!

Σχόλια

  1. συμφωνώ μαζί σου γιατρέ.. και εγώ ήμουν σίγουρος ότι θα το πάρω πριν ακούσω την τιμή.. η τιμή σε σχέση με τους ανταγωνιστές είναι πολύ καλή αλλά σε σχέση με την τσέπη μου πολύ κακή.. η google στα δύο τελευταία nexus μας είχε καλομάθει και εκεί που περίμενα να ανέβει λίγο στα 400 άντε βαριά 450 πετάει τα 550 χωρίς λόγο, ας μην έβαζε την QHD και ας έριχνε την τιμή.. και ούτε καν 64 bit επεξεργαστή για να πείς θα το κρατήσω τουλάχιστον 2 χρόνια για να κάνει απόσβεση, όταν όμως βγεί του χρόνου το επόμενο με τον 810 η διαφορά θα είναι χαώδης καμία σχέση με την διαφορά nexus 5&6..εγώ προσωπικά θα πάω για το one plus one..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναλυτικός Ντοκ όπως πάντα!


    Το τσίμπημα των τιμών ίσως να φταίει κ η αλλαγή εταιριών, διαφορετική τιμολογιακή πολιτικη ισως?πιο ακριβά εξαρτήματα?ποιος ξέρει αν παρέμεναν τα nexus στην lg τι τιμές θα βλέπαμε!


    Κ εγώ μπερδευτηκα πολύ δεν ξέρω!Περί ταμπλετ οχι για το 6!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήμουν σίγουρος για την τιμή του Nexus 6... Το περίμενα κάτι τέτοιο από τη στιγμή που ακούστηκε για οθόνη 6 ιντσών. Όταν ετοιμάζεις phablet για να διαδεχθεί το επιτυχημένο σου smartphone (Nexus 5) κάτι δεν έχεις σκεφτεί σωστά. Και σίγουρα η λανθασμένη τιμή θα ήταν επακολουθο της λανθασμένης επιλογής στην οθόνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς υπάρχει και η Motorola! Μπαινει και η Lenovo δυναμικα στην Ελληνική αγορά, μάλλον με κόβω για εκεί φέτος. Ηθελα πολύ το Nexus 9, αλλά με απογοήτευσε με τα πισωγυρίσματα που εκανε η Google... Και οι τιμές; Τι τιμές είναι αυτές; Δεν έκατσε η φάση με το Android Silver και θα την πληρώσει την νύφη η σειρά Nexus;
    Το κορυφαίο της υπόθεσης για εμένα ήταν πως είχε 2 χρόνια (νομίζω) η Google την Motorola και κάθε χρόνο η φήμες οργίαζαν κι ελεγαν, να το επόμενο Nexus smartphone θα είναι από την Motorola, η Google θα εκθέσει τους συνεργάτες της και θα κάνει μόνη της κινητά κτλ και εν τέλει αφού την πούλησε στην Lenovo, επέλεξε να βγάλει κινητό μαζί της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μεγαλύτερο για εμένα feature του Lollipop είναι τα extenders. H google πιστή στον ανοιχτό κώδικα, ελευθέρωσε τον κώδικα των wearables και μάλλον θα κάνει το ίδιο για το tv και το car. Αυτό σημαίνει ότι θα πλημμυρίσει ο κόσμος με κινέζικα tv-boxes, ρολόγια και επιτέλους, car-boxes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια ενδιαφέρον δημοσκόπηση σχετική με το θέμα τρέχει τώρα στη κοινότητα Android in Greece (http://goo.gl/B39ovu) με τα αποτελέσματα να είναι λίγο πολύ αναμενόμενα.
    Α βρε Google, δεν ρώταγες πρώτα τον κόσμο πριν προχωρήσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Ντοκ κ σε όλους τους φίλους!

    Από τότε που εγινε η αναβάθμιση στο λολιποπ στο νεξους 5 εκτός από κάτι μικροκοληματάκια που βλέπω να έχει αλλά μπορεί να μην είναι κ τίποτα, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με την κάμερα του κινητού!Κάποιες φορές εφόσον δουλέυει κανονικά, τρώει κάποιο κόλημα κ δεν λειτουργεί καθόλου κ λύνεται μόνο με επανεκκίνηση!

    Προσπαθώ να την ανοίξω κ με άλλες εφαρμογές αλλά δεν λειτουργεί!Πήγα στις εφαρμογές έκανα εκκαθάριση - απενεργοποίηση κτλ τίποτα τα ίδια!!Λειτουργεί δηλαδη κανονικά κ κάποια στιγμή τρώει αυτό το μπλόκ!!Τι μπορεί να φταιει??Πριν το λολιποπ ήταν οκ σε unroot nexus!Γνωρίζει κάποιος??

    Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ και δοκίμασα τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία, μπλέξαμε δηλαδή!!

    Με λίγα λόγια φταιει το λολιποπ δηλαδή?αν συμβαίνει κ σε άλλους δεν είναι τυχαίο τότε?
    Με κάποιο update ίσως διορθωθεί...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες