Δείτε πώς τρέχουμε Android εφαρμογές στον υπολογιστή μας μέσω του Chrome


Δεν πρόλαβε να περάσει ούτε μία εβδομάδα από την ανακοίνωση της Google για την υποστήριξη των πρώτων τεσσάρων Android εφαρμογών στο Chrome OS και ήδη το πρώτο hack που τρέχει σχεδόν όλες τις εφαρμογές στον Chrome browser είναι γεγονός! Ο λόγος για το ARChon, ένα custom runtime παρόμοιο με αυτό που μας παρουσίασε η Google, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε και άλλες εφαρμογές εκτός από τις τέσσερις που είναι επίσημα διαθέσιμες.

Αν και είναι λίγο μπελαλίδικη η μέθοδος, η διαδικασία στησίματος διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Θα χρειαστεί κατ' αρχάς να έχουμε τον Chrome 37+ στον υπολογιστή μας στον οποίο θα εγκαταστήσουμε το νέο runtime όπως όλες τις επεκτάσεις (extensions) του Chrome. Επειδή το νέο runtime θα αντικαταστήσει το παλιό, κάτι που ενδέχεται να μας δημιουργήσει προβλήματα, καλό θα είναι να το εγκαταστήσουμε στο Chromium, το open source αδερφάκι του Chrome, το οποίο θα έχουμε για τις Android εφαρμογές μας.

Αφού το εγκαταστήσουμε θα πρέπει να κατεβάσουμε αρχικά ένα οποιοδήποτε extension από το Chrome Web Store για να δούμε αν παίζει. Στη συνέχεια εγκαθιστούμε το NodeJS στον υπολογιστή μας και το απαραίτητο εργαλείο με την εντολή:

npm install chromeos-apk -g

Το εργαλείο αυτό θα μετατρέψει τις Android εφαρμογές μας σε επεκτάσεις του Chrome και για να το χρησιμοποιήσουμε θα χρειαστεί να κατεβάσουμε το apk της στον υπολογιστή μας. Αν για παράδειγμα έχουμε την εφαρμογή του Soundcloud, μπαίνουμε στο φάκελό της μέσω τερματικού και δίνουμε την εντολή:

chromeos-apk com.soundcloud.android.apk

ή αν τη θέλουμε σε tablet mode:

chromeos-apk com.soundcloud.android.apk --tablet

Στη συνέχεια ανοίγουμε τον Chrome, πηγαίνουμε στη διεύθυνση chrome://extensions, τσεκάρουμε τη "Λειτουργία για προγραμματιστές" και επιλέγουμε το πλήκτρο "Φόρτωση ανεπτυγμένης επέκτασης" από όπου μετά θα διαλέξουμε το φάκελο της εφαρμογής που δημιουργήθηκε από το apk.


Θα πρέπει να πούμε ότι προς το παρόν οι εφαρμογές που εξαρτώνται από το Google Play Services δεν μπορούν να τρέξουν, αλλά ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα hack που σκοπό έχει να μας αποδείξει ότι οι Android εφαρμογές μπορούν να τρέξουν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα (Linux, Chrome OS, Windows, Mac OSX) ακόμα και σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο GitHub του δημιουργού.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες