Fight Club: HTC One M8 εναντίον LG G3


Οι κατασκευαστές κάνουν κάθε χρόνο την προσπάθειά τους για να ξεχωρίσουν μέσα από τις λεγόμενες "ναυαρχίδες", τις οποίες κατασκευάζουν με ότι καλύτερο διαθέτουν. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν πολύ, κυρίως λόγω έλλειψης ανταγωνισμού στους επεξεργαστές, το βάρος δίνεται στο design, την ποιότητα κατασκευής και τις υπερβολές.

Πέρυσι η μάχη της καλύτερης ναυαρχίδας δόθηκε μεταξύ του HTC One M7 και του LG G2, με το πρώτο να κερδίζει τον τίτλο του smartphone της χρονιάς λόγω συνολικής εικόνας και το δεύτερο να κερδίζει την καρδιά των καταναλωτών λόγω τιμής και αυτονομίας. Πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μία παρόμοια μάχη, καθώς το One M8 και το G3 φαίνεται να είναι οι καλύτερες συσκευές τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.


Σημαντικές διαφορές

Οι δύο συσκευές μένουν σταθερές στις αξίες των προκατόχων τους με το One M8 να κρατάει το ίδιο design και την ποιότητα κατασκευής και το G3 τα πίσω πλήκτρα του G2. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές μεταξύ τους κυρίως λόγω βελτιώσεων από την LG.

Οθόνη: Η διαφορά στην ανάλυση της οθόνης είναι τεράστια, όχι επειδή το One M8 είναι ελλιπές αλλά επειδή αυτή του G3 είναι υπερβολική. Οι τηλεοράσεις του εμπορίου δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη καλά καλά τα 1080p και το G3 χωράει 1440p στις 5.5 ίντσες. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι τα 1080p του One M8 είναι λίγα αλλά όταν πρέπει να επιλέξεις το καλύτερο, πρέπει να τα λάβεις και όλα υπ' όψιν.

Κάμερα: Η προσπάθεια της HTC με την UltraPixel κάμερα δε με έχει πείσει προσωπικά. Ναι μεν ο φακός δέχεται περισσότερο φωτισμό και έτσι βγάζει πιο καθαρές φωτογραφίες ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό, αλλά τα επίπεδα του zoom είναι τραγικά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λεπτομέρεια στις φωτογραφίες. Θα μπορούσε να μας αποζημιώσει η δεύτερη κάμερα στο πίσω μέρος η οποία βγάζει πολύ ωραία focus εφέ αλλά αυτό μπορούμε να το κάνουμε σε μεγάλο βαθμό και με την Google Camera. Το G3 από την άλλη διαθέτει μία αναμενόμενη κάμερα των 13MP, η οποία συνοδεύεται με μία αρκετά προσεγμένη εφαρμογή, αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να κερδίσει άλλες συσκευές σε αυτό τον τομέα.

Κατασκευή: Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του One M8 που νομίζω έπαιξε τον κυριότερο ρόλο για την περσινή πρωτιά του One M7. Η αλουμινένια unibody κατασκευή δεν έχει απλά αντοχή λόγω υλικού, αλλά συνδυάζεται και με εξαιρετικό design που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο smartphone. Το G3 είναι πλαστικό αλλά έξυπνα κατασκευασμένο για να μην το δείχνει. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το αλουμίνιο, αλλά τουλάχιστον από άποψη design είναι το πιο μικρό smartphone με οθόνη 5.5 ιντσών, κάτι που μπορεί να ψήσει πολλούς για να το επιλέξουν.

Ήχος: Στερεοφωνικός ήχος με ένα ηχείο δε γίνεται και το One M8 είναι το μοναδικό smartphone με δύο ηχεία στο μπροστά μέρος. Έτσι πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα ήχου που έχουμε δει σε φορητή συσκευή. Βλέποντάς το και στο περσινό μοντέλο θα περίμενα όλο και κάποιος κατασκευαστής να το αντιγράψει, αλλά κανείς δεν το τόλμησε ίσως επειδή είναι δύσκολο το εγχείρημα της HTC. Το G3 δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να δώσει σε αυτόν τον τομέα, εκτός από ένα δυνατό ηχείο που διαθέτει κάποιες βελτιώσεις λογισμικού της Dolby. Παρ' όλα αυτά ο ήχος είναι ανώτερος από άλλα smartphone.

Τιμή: Την τιμή σε μεγάλο βαθμό την προσδιορίζει η ποιότητα και η ανάλυση της οθόνης και όταν πρωτοείδα τα χαρακτηριστικά του G3 είπα αμέσως ότι δεν πέφτει κάτω από τα 750€. Μέγα λάθος! Η LG μας δείχνει ότι οι τιμές μπορούν να κρατηθούν χαμηλά ακόμα και αν κάνεις υπερβολές και τα 600€ (650€ για τα 3GB RAM) είναι μια χαρά για μία συσκευή τέτοιου βεληνεκούς. Το One M8 απλά κινείται στο ίδιο κόστος των 750€ με τους ανταγωνιστές του, χωρίς να φαίνεται ότι μπορεί να μειωθεί κυρίως λόγω ποιότητας κατασκευής (το βλέπουμε καλοπροαίρετα).

Ποιο προτιμάμε;

Είναι λοιπόν δύο πολύ ξεχωριστές συσκευές οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι δύο εταιρίες κατασκεύασαν πέρυσι εξαιρετικές ναυαρχίδες και προσπάθησαν να "χτίσουν" πάνω σε αυτές, με την HTC να επιλέγει μικρές αλλαγές όπου χρειάζεται και την LG να επιλέγει την υπερβολή αλλά και τη ποικιλομορφία διαθέτοντας και μία έκδοση με 3GB RAM. Σε αυτό το κομμάτι βέβαι δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι η HTC δημιούργησε το πλαστικό One E8, το οποίο έχει μεν χαμηλότερη τιμή αλλά χάνει το κυριότερο χαρακτηριστικό που είναι η κατασκευή.

Όλα φτάνουν λοιπόν στο εξής: Θέλεις μία "μεταλλική" συσκευή με ιδιαίτερο design, ή το απόλυτο "τούμπανο" της χρονιάς; Εμείς διαλέγουμε το δεύτερο, όχι μόνο λόγω χαρακτηριστικών αλλά κυρίως λόγω τιμής.

Ο νικητής μας και μάλλον ο νικητής της χρονιάς λοιπόν είναι το LG G3!

Σχόλια

  1. Και μαζί με το τούμπανο και τις ξαφνικές απενεργοποιήσεις που μετατράπηκαν σε επανεκκινήσεις. Αν έπρεπε να δώσω λεφτά ανάμεσα σε αυτά, θα τα έδινα στο S5. Το υλικό κατασκευής πάντα με άφηνε αδιάφορο. Αν και μόνο για το Note 4 θα άλλαζα το Note 3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και το z1 σε αυτά τα χρήματα μια χαρά είναι. Και οθόνη και 20,7mp camera. Και smartphone και camera και ποιοτητα κατασκευης...Α! Και αδιαβροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα πολύ να δω και άλλα κινητά με διπλά ηχεία... Έχω το Z1 compact και το θεωρώ το απόλυτο εργαλείο στις μικρές διαστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η μοναδική mini ναυαρχίδα που έχει σοβαρά specs. Καλή επιλογή.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Αντώνη, συγνωμη αν κανω spam, αλλα, ποσο πηρες το κομπακτ; Θελω τοσο πολυ να δωσω το xperia s μου για να το παρω...

      Διαγραφή
  4. Γιατρέ καλησπέρα :)

    Νομίζω έχεις πέσει έξω αυτήν την φορά στην σύγκριση που κάνεις. Προσωπικά να σου πω πως είχα το συγκεκριμένο δίλημμα πριν αλλάξω το αγαπημένο μου Nexus5 και μετά από πολύ διάβασμα και αρκετές προσωπικές δοκιμές και των 2 κατέληξα στο M8 και είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα!

    Καταρχήν να σου πω πως ποτέ δεν με ενδιέφερε το υλικό κατασκευής (πρώην φανατικός της σειράς Galaxy και Note) οπότε το αλουμίνιο δεν επηρέασε καθόλου την επιλογή μου.

    Η κάμερα από την άλλη ήταν ένα από τα βασικά κριτήρια (εδώ παίζει ρόλο και ο πιτσιρικάς που είναι και ο κυρίαρχος των φωτογραφιών μου) οπότε μπορώ να σου πω πως οι φωτό του M8 είναι εξαιρετικές!

    Με λύπη βλέπω από αρκετούς (που ως επί των πλείστων δεν έχουν πιάσει την συσκευή στα χέρια τους) να αναπαράγουν ειδήσεις για την χαμηλή ποιότητα φωτογραφιών του m8, χωρίς λεπτομέρειες κτλ. Ήταν ίσως ο μοναδικός παράγοντας που με έκανε να το ξανασκεφτώ πριν το δω από κοντά με τα μάτια μου.

    Στο m8 (αντίθετα με το G3) δεν υπάρχει shutter lag ούτε για δείγμα άσε που στις δύσκολες συνθήκες φωτισμού δείχνει τα δόντια του!

    Όσων αφορά την λεπτομέρεια πραγματικά νομίζω πως εάν κάποιον δεν τον καλύπτει φωτογραφία 2688χ1520 είναι υπερβολικός ή θέλει να τυπώσει αφίσα!

    Εννοείται πως σε περιπτώσεις που έχεις στημένο και ακίνητο το θέμα σου (πχ ένα τοπίο) το G3 θα βγάλει καλύτερη φωτογραφία αλλά στην καθημερινότητα όταν θες να απαθανατίσεις κάτι που είδες εκείνη την στιγμή το M8 είναι αυτό που θα φέρει εις πέρας το έργο εύκολα, γρήγορα και με τα καλύτερα αποτελέσματα χωρίς κόπο και πολλαπλές λήψεις για να πετύχεις μία καλή!

    Πάμε τώρα στην εμπειρία χρήσης γενικότερα μιας και έχουν πανομοιότυπο soc και τα δύο. Εδώ δυστυχώς φαίνεται το λάθος της LG να πάει σε 4Κ οθόνη (και όχι μόνο). Το κινητό κουράζεται και αυτό το καταλαβαίνεις από τα κομπιάσματα (και την υπερθέρμανση) που κάνει. Και σαν να μην έφταναν αυτά έρχονται και οι 100αδες αναφορές για επαννεκινήσεις και παγώματα που σημαίνει βιαστική υλοποίηση στο software πιθανώς..

    Αντίθετα στο M8 πραγματικά νομίζω πως είναι η μοναδική lag free και trouble free εμπειρία για φέτος μέχρι στιγμής. Μου έκανε τρομερή εντύπωση πως είναι ίσως η μοναδική φορά που παίρνω συσκευή και δεν έχω κανένα παράπονο! Απολύτως!

    Επίσης έκπληξη αποτελεί και η μπαταρία των 2600mah που αποδίδει το ίδιο αν όχι καλύτερα από την μπαταρία 3000mah του G3 (48 ώρες χρήσης με 5+ ώρες sot με συγχρονισμούς Full, 3g/wifi κτλ)

    Στην τιμή τώρα δεν ξέρω που το βρήκες το 750άρι, 530€ βλέπω στο skroutz για το m8 και 430€ για το G3. Και εφόσον οι συσκευές καλύπτονται από πανευρωπαϊκή εγγύηση δεν βλέπω τον λόγο να αγοράσει κανείς από τους αρχιληστές aka δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, γερμανούς, κτλ

    Φιλικά και εάν χρειαστείς m8 για review εδώ ήμαστε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμάν ξέφυγα, sorry για το σεντόνι!

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Βασίλη.

      Δε νομίζω ότι έπεσα έξω απλά διότι είναι η άποψη μου και όχι κάποιος κανόνας. Συμφωνώ για την οθόνη του G3 η οποία είναι υπερβολική, διαφωνώ όμως για την κάμερα.

      Θα βγάλεις πολύ ωραίες κοντινές φωτογραφίες αλλά τοπία δεν μπορείς να βγάλεις με λεπτομέρεια με το One.

      Όσον αφορά τις τιμές, μιλάμε πάντα για την τιμή εκκίνησης της επίσημης αντιπροσωπείας. Στο skroutz ξέρουμε όλοι ότι ενδέχεται να πέσεις σε ανακατασκευασμενα ή μεταχειρισμένο.

      Διαγραφή
    3. Σχετικά με το review σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση. Αν είσαι Θεσσαλονίκη επικοινώνησε μαζί μου ή αν θέλεις να γράψεις εσύ τις εντυπώσεις σου, είναι καλοδεχούμενες.

      Διαγραφή
  5. Συμφωνώ απολύτως. Και εγώ προτίμησα τα lg g3 και θεωρώ πως είναι το καλύτερο κινητό που έχω πιάσει στα χέρια μου μέχρι σήμερα. Είχα το m8 για 10 μέρες μαζί με το g3 και προτίμησα να κρατήσω το g3. Κάμερα και οθόνη κυριάρχησαν στην προτίμησή μου αλλά και συνολικότερα η εμπειρία χρήσης που αφήνει η συσκευή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter