Fight Club: Motorola Moto E εναντίον Nokia X2


Ξεκινήσαμε τις προάλλες τη σύγκριση συσκευών που διαδέχονται η μία την άλλη, για να δούμε κατά πόσον υπάρχει εξέλιξη στα μοντέλα κάθε χρόνο και αν αξίζει να τα αγοράσουμε. Από σήμερα έρχεται και το "Fight Club" μία σειρά που θα συγκρίνει όλες τις εταιρίες μεταξύ τους και θα μας δείξει το δρόμο για την καλύτερη επιλογή στο ταμείο.

Ξεκινάμε λοιπόν από τη μικρή κατηγορία όπου έχουμε την αίσθηση ότι θα πρωταγωνιστήσουν το Motorola Moto E και το Nokia X2. Το πρώτο λόγω της εξαιρετικής πολιτικής της Motorola και της καλής εντύπωσης που μας άφησε το Moto G και το δεύτερο λόγω του ονόματος Nokia. Πρόκειται για δύο ισάξια μοντέλα που έχουν μικρές διαφορές αλλά ποιο θα πρέπει να προτιμήσουμε;


Σημαντικές διαφορές

Οθόνη: Η μεγαλύτερη διαφορά των δύο συσκευών βρίσκεται στην οθόνη, όπου το Moto E διαθέτει ελαφρώς μεγαλύτερη ανάλυση στις ίδιες ίντσες. Αυτό σημαίνει ότι η οθόνη του θα έχει ελαφρώς μεγαλύτερη ευκρίνεια αλλά και ελαφρώς μεγαλύτερη κατανάλωση μπαταρίας. Το Moto E διαθέτει επίσης επικάλυψη Gorilla Glass 3, την οποία επιλέγουν οι κατασκευαστές στα πολύ ακριβά μοντέλα τους, ενώ το X2 είναι απλά scratch resistant (ανθεκτικό στις γρατζουνιές).

Μπροστινή κάμερα: Στην εποχή της επικοινωνίας δε νοείται να μην μπορείς με τη συσκευή σου να κάνεις μια βιντεοκλήση μέσω της αγαπημένης σου εφαρμογής. Το Moto E λοιπόν δε διαθέτει μπροστινή κάμερα, ενώ το X2 έχει μία ελάχιστης ανάλυσης 0.3MP η οποία όμως θα κάνει μια χαρά τη δουλειά της.

Μπαταρία: Η μπαταρία του Moto E σε σχέση με το X2, είναι περίπου 10% μεγαλύτερη. Αν λάβουμε υπ' όψη ότι η μέση αυτονομία των smartphone σήμερα είναι περίπου 16 ώρες, τότε το Moto E μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν μιάμιση ώρα παραπάνω από το X2. Φυσικά όλα αυτά είναι υποθετικά, καθώς τεράστιο ρόλο παίζει και η υλοποίηση του Android, η οποία είναι τελείως διαφορετική στις δύο συσκευές, καλό είναι όμως να έχουμε μια εικόνα.

Android: Τεράστια διαφορά έχουν επίσης και στο λειτουργικό σύστημα όπου το X2 φοράει παλαιότερη έκδοση Android (4.3), την οποία δε θα αναβαθμίσει ποτέ, ενώ το Moto E τρέχει τη νεότερη (4.4) και θα αναβαθμιστεί πιθανότατα και στην έκδοση "L". Επίσης με το X2 η Google δεν μπορεί να μας παρακολουθήσει καθώς δε διαθέτει καμία εφαρμογή της, ούτε καν το Play Store, αλλά μας παρακολουθεί μια χαρά η Microsoft η οποία έχει προσθέσει τις δικές της. Φυσικά το αντίστροφο ισχύει και για το Moto E.

A2DP: Ένα μικρό θεματάκι το οποίο ίσως αποδειχτεί πρόβλημα στο μέλλον, είναι η μη υποστήριξη του A2DP από το Bluetooth του Moto E (αν είναι σωστές οι πληροφορίες από το GSMarena). Το A2DP είναι η λειτουργία που στέλνει τη μουσική μας σε ασύρματα ακουστικά, έτσι με το Moto E δε θα μπορούμε να ακούσουμε μουσική μέσω Bluetooth, κάτι το οποίο είναι μεγάλο μειονέκτημα για τους λάτρεις του είδους. Το X2 δεν έχει κανένα πρόβλημα σε αυτό τον τομέα.

Ο νικητής;

Πάμε λοιπόν και στη μεγάλη απόφαση! Το βασικό hardware και των δύο συσκευών είναι ακριβώς το ίδιο, έτσι στο θέμα επιδόσεων επικρατεί η πιο σωστή υλοποίηση του λειτουργικού, που μάλλον είναι αυτή του Moto E. Η διαφορά στην οθόνη είναι σημαντική κυρίως λόγω Gorilla Glass, αλλά η έλλειψη μπροστινής κάμερας στο Moto E είναι απαράδεκτη για το έτος 2014. Τέλος αν και δε με ενοχλεί ότι το X2 φοράει παλαιότερη έκδοση Android, είμαι σίγουρος ότι το Moto E θα έχει καλύτερη υποστήριξη σε mod, hack και custom ROM αν χρειαστεί στο μέλλον.

Ψηφίζουμε λοιπόν... Motorola Moto E.

Σχόλια

  1. http://www.nokia.com/global/apps/x/ εδώ διαβάζουμε καλά. Και μόνο τον πλοηγό να υπολογίσει κάποιος στο κόστος αγοράς (μέσα στα 100ευρώ) δε νομίζω ότι υπάρχει αντίπαλος στην κατηγορία αυτή.
    Επίσης μια που πάμε στο gsmarena διαβάζουμε από περιέργεια τη βαθμολογία καθώς και το καθημερινό ενδιαφέρον.
    Κάτι που δεν αναφέρεται είναι ότι η σειρά x είναι προσεγμένη για ελαφρά πεσίματα και υγρασία και οι οθόνες τα πάνε πολύ καλά για αυτή την κατηγορία τιμής.
    Έχω την εντύπωση ότι και οι εξωτερικές διαστάσεις του x2 είναι λάθος στο συγκριτικό.
    Τέλος θέλω να πω ότι προσωπικά έχω σαν γενική αρχή να μη δίνω σημασία στους πίνακες τεχνικών προδιαγραφών των κινητών. Αλλά δίνω μεγάλη βαρύτητα στα τεστ των ειδικών και στις απόψεις των κατόχων για να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα.
    Περιμένω και στη μεσαία κατηγορία να μας δώσει καμιά κινητάρα η νόκια και άσε μετά τους googloκινέζους να ψάχνονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο για τις διαστάσεις Κώστα.

      Στα υπόλοιπα δε συμφωνώ μπορώ να πω. Το Google maps το θεωρώ ανώτερο, ενώ με ενοχλεί ιδιαίτερα στο λινκ που δίνεις ότι η Microsoft προτείνει να κατεβάζεις εφαρμογές από πειρατικά market, απλά για να δικαιολογήσει την απουσία του Google Play. Tragic!

      Διαγραφή
    2. οπα δεν έδωσα δικά μου λινκ.. το επίσημο της νόκια είναι. Άρα αν υπάρχει θέμα πειρατείας αυτό δεν θα το κρίνουμε εμείς αλλά αυτός που θίγεται άμεσα, η google έχει το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη. Αφού δεν το πράττει δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.
      Τα Google maps, επειδή έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα και με ενδιαφέρει, είναι ο μόνος αξιόπιστος δωρεάν πλοηγός στο android. Αλλά αν δεν έχεις σύνδεση ιντερνετ, ρωτάς τον περιπτερά.

      Διαγραφή
    3. Στο τελευταίο συμφωνώ απλά εγώ θεωρώ στάνταρ το πακετάκι ίντερνετ 500ΜΒ αν έχεις smartphone.

      Όσο για την πειρατεία απλά ενοχλεί εμένα προσωπικά.

      Διαγραφή
    4. όλους μας θίγει η πειρατεία. Αλλά εδώ οι προγραμματιστές πληρώνονται τα δικαιώματα τους όπως βλέπω σε αυτά τα λινκ. Αλλού είναι τα πειρατικά sites και νομίζω τα ξέρεις. Εκτός κι αν θέλεις να είναι μονοπώλειο το play και θεωρείς πειρατεία το δικαίωμα του καταναλωτή να έχει κι άλλες επιλογές αγοράς.

      Διαγραφή
    5. Τις ίδιες επιλογές έχει με οποιοδήποτε Android τηλέφωνο αλλά για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, το Aptoide έχει πειρατικές εφαρμογές.

      Διαγραφή
    6. xaxaxa γιατρέ αυτό το τηλέφωνο έχω την εντύπωση ότι το έβαλες επίτηδες για να υποτιμήσεις τη νόκια
      Non user-removable battery
      Camera doesn't have auto focus and produces low-quality photos and videos
      No camera LED flash
      No front-facing camera
      Comes without a wall charger or a headset

      δίκιο έχεις για το Aptoide το είδα αλλά πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν τέτοια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εγώ θέλω να πληρώνονται οι μικροί ανεξάρτητοι προγραμματιστές για να μπορούν να συνεχίσουν την έρευνα και να μας προσφέρουν νέα πράγματα. Από τους μεγάλους όμως θα έκλεβα ευχαρίστως και το έχω κάνει γιατί αισχροκερδούν

      Διαγραφή
    7. Τα δύο τηλέφωνα τα διάλεξα γιατί πιστεύω ότι είναι τα καλύτερα της μικρής κατηγορίας και επειδή φυσικά φοράνε Android. Δεν έχω καμία διάθεση να υποτιμήσω καμία εταιρία. Εδώ δεν έκραξα ποτέ την Apple που είναι άμεσος ανταγωνιστής του Android κάτι το οποίο θα έδινε μεγάλη επισκεψιμότητα στη σελίδα.

      Τέλος πάντων προσωπικά θεωρώ ότι η Nokia υποτιμάει το Android αλλά βρίσκω το Nokia X2 ένα από τα καλύτερα τηλέφωνα της μικρής κατηγορίας.

      Διαγραφή
  2. Δεν υπάρχει σύγκριση πιστεύω. Με διαφορά νικητής το Motorola Moto E. Να έχω ένα τούβλο για να λέω απλά ότι έχω κινητό? Μπα. Προτιμώ συσκευή όσο πιο low end γίνετε αλλά με pure android ,παρά συσκευή που δηλώνει android. Η Nokia έχει κάνει επιτέλους το βήμα, αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. +1 για το Motorola Moto E

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η άποψη μου είναι πως το moto είναι καλύτερο τεχνικά από το nokia αλλά είναι αποκρουστικά άσχημο. Όσο για το θέμα του gps αν κάποιος ενδιαφέρετε μπορεί να πάρει το mls iqtalk silk με 100 ευρώ χάρτες mls (με διαφορά οι καλύτεροι) και βάση+φορτιστή αυτοκινήτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ ότι το design Nokia είναι πιο παιχνιδιάρικο.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter