Πέντε απλές ρυθμίσεις για να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε τη συσκευή μας αφού κλαπεί


Πολλοί από εμάς δεν το καταλαβαίνουμε αλλά οι συσκευές μας είναι πολύτιμες, πρώτον γιατί πολλές από αυτές είναι πανάκριβες και δεύτερον γιατί περιέχουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Στην περίπτωση λοιπόν που η συσκευή σας κλαπεί, δε θα θέλατε να κάνετε το παν για να τη φέρετε πίσω αλλά και να προστατεύσετε τα δεδομένα σας από αδιάκριτα βλέμματα;

Με τις πέντε απλές ρυθμίσεις που θα δούμε σήμερα, μπορούμε να πετύχουμε στο μέγιστο βαθμό τα παραπάνω όμως μέχρι εκεί που μας επιτρέπει το Android και οι συσκευές που το φέρουν.

Cerberus ή Device Manager

Πρώτα από όλα θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα εντοπισμού της συσκευής μας. Όλες οι εταιρίες παρέχουν τη δική τους εναλλακτική, ενώ και η ίδια η Google έχει καλύψει όλο το φάσμα του Android με το Device Manager. Με αυτές τις εφαρμογές μπορείς να δεις την τοποθεσία της συσκευής, να την κλειδώσεις, να διαγράψεις τα δεδομένα της και άλλα πολλά και οπωσδήποτε όσο πιο πολλές επιλογές έχει η εφαρμογή που χρησιμοποιούμε, τόσο καλύτερο είναι για εμάς. Έτσι η αγορά του Cerberus το οποίο είναι σχετικά πλήρες και μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι και πέντε συσκευές μας είναι ακόμα καλύτερη.

Εγκαθιστούμε λοιπόν ένα από αυτά και δεν ξεχνάμε να το σετάρουμε ενεργοποιώντας όλες τις διαθέσιμες επιλογές που μας δίνει και τέλος δίνοντάς του δικαιώματα διαχειριστή στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Ασφάλεια > Διαχειριστές συσκευών". Οπωσδήποτε κάνουμε ένα τεστ για να δούμε ότι όλα λειτουργούν σωστά και είμαστε έτοιμοι.


Σύνδεση στο ίντερνετ

Για να επικοινωνήσουν οι παραπάνω εφαρμογές με τη συσκευή μας πρέπει να υπάρχει σύνδεση στο ίντερνετ, έτσι λοιπόν καλώς ή κακώς θα πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα δεδομένα της σύνδεσης όποτε βγαίνουμε από το σπίτι. Τη δουλειά μας μπορούμε να την κάνουμε και με το WiFi αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν και πότε θα συνδεθεί η συσκευή μας σε κάποιο δίκτυο μετά την κλοπή. Για παράδειγμα αν το χάσουμε σε μία παραλία όπου δεν υπάρχουν δίκτυα WiFi κοντά, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το συναγερμό και να ακούσουμε πού βρίσκεται η συσκευή μας, χωρίς ίντερνετ όμως αυτό δε γίνεται.

GPS και δεδομένα τοποθεσίας

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των εφαρμογών αυτών είναι ο εντοπισμός της τοποθεσίας η οποία θέλουμε να είναι όσο πιο ακριβής γίνεται, για να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται η συσκευή μας. Πηγαίνοντας λοιπόν στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Τοποθεσία" έχουμε τρεις επιλογές:

  • την "Υψηλή ακρίβεια", η οποία χρησιμοποιεί ταυτόχρονα το GPS, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα κοντινά WiFi δίκτυα για τον προσδιορισμό της τοποθεσίας,
  • την "Εξοικονόμηση μπαταρίας" ("Τοποθεσία & Αναζήτηση") η οποία χρησιμοποιεί όλα τα παραπάνω εκτός από το GPS και
  • το "Μόνο GPS" ("Δορυφόροι GPS") που είναι σαφές.

Ενεργοποιώντας λοιπόν την "Υψηλή ακρίβεια" (ή τις επιλογές "Τοποθεσία & Αναζήτηση" και "Δορυφόροι GPS") μπορούμε να δούμε από άλλη συσκευή μέσω του Cerberus και του Android Device Manager, την τοποθεσία της συσκευής με τη μεγαλύτερη ακρίβεια.


Ασφάλεια στη lockscreen

Όλα τα παραπάνω όμως μπορεί ο... νέος κάτοχος της συσκευής να τα απενεργοποιήσει με τον ίδιο τρόπο που τα ενεργοποιήσαμε. Έτσι καλό θα είναι να αυξήσουμε λιγάκι και την ασφάλεια στη lockscreen. Με το Μοτίβο ή το PIN είναι σίγουρο ότι δε θα μπορέσει να μπει στη συσκευή μας, οπότε η μόνη του εναλλακτική είναι να την απενεργοποιήσει


Απενεργοποίηση Power menu στη lock screen

Αφού κλειδώσαμε και τη συσκευή μας με κωδικό, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο κλέφτης για να αποφύγει τον εντοπισμό είναι να την απενεργοποιήσει. Αυτό γίνεται εύκολα αν από τη lockscreen πατήσουμε παρατεταμένα το πλήκτρο Power και κάνουμε την ανάλογη επιλογή στο παράθυρο που θα εμφανιστεί. Ο κλέφτης μπορεί επίσης να βάλει τη συσκευή μας σε "Airplane mode" απενεργοποιώντας με τη μία όλα τα δίκτυα αλλά και να χαμηλώσει την έντασή της σε περίπτωση που ενεργοποιήσουμε κάποιο συναγερμό.

Μπορούμε λοιπόν να απενεργοποιήσουμε το Power menu στη lockscreen έχοντας μία custom ROM όπως την Omni που διαθέτει τέτοια επιλογή ή χρησιμοποιώντας το Advanced Power Menu Xposed module.


Έτσι έχουμε πάρει πλέον όλα τα μέτρα που θα μπορούσαμε για να διασφαλίσουμε ότι η συσκευή μας θα μείνει ανοιχτή για να τη βρούμε και ταυτόχρονα κλειδωμένη για να μη μπορεί κάποιος να δει τα προσωπικά μας δεδομένα.

Εξαιρέσεις

Όπως είναι φυσικό κανένας τρόπος δεν είναι 100% σίγουρος και το θέμα είναι να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε τον κλέφτη για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε γρήγορα τα εργαλεία που μας δίνονται για να τον βρούμε. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες περιπτώσεις που δεν ήθελα να τις γράψω αλλά θα τις πείτε στα σχόλια δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όπως:

  • να τελειώσει η μπαταρία της συσκευής
  • να βγάλει ο κλέφτης την μπαταρία από τη συσκευή μας (για να καταλαβαίνουμε και την αξία των συσκευών με ενσωματωμένη μπαταρία)
  • να κάνει επανεκκίνηση σε κάποιο άλλο mode και να επιλέξει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Δυστυχώς πολλά από τα παραπάνω αντιβαίνουν στους γνωστούς κανόνες εξοικονόμησης ενέργειας στη συσκευή μας, έτσι θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στην αυξημένη αυτονομία και στο ενδεχόμενο κλοπής ή απώλειας.

Σχόλια

  1. Πάλι καλά που είναι η Omni και δεν είναι καμία αδιάφορη. Τελικά μόνο με τέρατα λέγε με note 3 μπορείς να βολέψεις τη κατανάλωση με τόσα radios on. Τρέμω όταν προσπαθώ να φανταστώ τι θα πρέπει να κάνω μετά από μια υποτιθέμενη απώλεια του κινητού.
    Σε παρακαλώ κάνε ένα ξεχωριστό άρθρο για τα apps που ελέγχουν τα δικαιώματα και τις rom που τα περιλαμβάνουν όποτε βρεις χρόνο και σου αρέσει η πρόκληση. Α και στα άλλα mobile OS στρατόπεδα επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξήγησε μου λίγο αυτό με τα δικαιώματα να καταλάβω τι εννοείς. Έχει ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    2. Να σε γνωστό μου είδα μια ωραιότατη λειτουργική εφαρμογή και συγκεκριμένα https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lbe.security.lite ψάχνοντας όμως στο διαδίκτυο διάβασα ότι δεν είναι open λογισμικό και δεν γνωρίζουμε τι δεδομένα μας μπορεί να βγάζει προς τα έξω, δεν θυμάμαι όμως που το διάβασα γιατί πάει καιρός ήταν όμως παλιό το άρθρο κάτι τέτοιο θυμάμαι ίσως και του 2011. Υπάρχουν και rom με ενσωματωμένες τέτοιες επιλογές βλέπω στο youtube.
      Είμαι με δανικό τηλέφωνο android και ενδιαφέρομαι να πάρω ένα για πρώτη φορά και ψάχνομαι με τις απορίες μου.

      Διαγραφή
  2. Οπως ανεφερες και εσυ αν εχουμε ολα τα radios ενεργοποιημενα το τηλεφωνο δεν προκειται καν να βγαλει μια μερα χωρις φορτιση. Αρα για οσους δεν δουλευουν αποκλειστικα σε γραφειο ειναι ενα θεμα να ψαχνεις τροπο να το φορτισεις. Ξερω οτι τα data που θα χαθουν ειναι προσωπικα και πολυτιμα αλλα και το να ψαχνω να βρω ρευμα καθε τρεις και λιγο ειναι θεμα. Εγω προσωπικα χρησιμοποιω το airdroid & το device manager και εχω ανοιχτο μονο τα data σε 2g και το wifi να συνδεεται στα γνωστα δικτυα. Τουλαχιστον ετσι θα μπορεσω να κανω (λεμε τωρα) wipe στη συσκευη.
    Ερωτηση: με το wipe σβηνονται τα παντα απο το τηλεφωνο (εσωτερικη και εξωτερικη μνημη + SD) ή μονο τα προγραμματα και τα λοιπα δεδομενα οπως επαφες, SMS κλπ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι μόνο το GPS καταναλώνει πολλή ενέργεια. Τα υπόλοιπα τα έχω συνέχεια ανοιχτά αλλά φροντίζω κάθε βράδυ.

      Όσον αφορά το Wipe, ΔΕΝ κάνει την SD, αλλά αν θυμάμαι καλά το Cerberus έχει επιλογή και για αυτή.

      Διαγραφή
  3. Επισης παντα κανω backup μια φορα τη βδομαδα και συγχρονισμο την SD με το pc. Τουλαχιστον ετσι δεν θα χασω σχεδον τπτ εκτος απο τη συσκευη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συγνώμη αλλά υπάρχουν πολύ σοβαρότερες λύσεις,όπως πχ το avast antitheft που είναι και δωρεάν,(έχω το cerberus αγορασμένο,αλλά δεν το χρησιμοποιώ πια)
    επίσης,οι σοβαρές εφαρμογές ενεργοποιούν τα data αλλά και το GPS και πολλά ακόμη, μέσω ενός κρυφού sms,σιγά μην τα'χω συνέχεια ανοικτά.
    και αν υπάρχει root,η εφαρμογή μπορεί να μείνει ακόμη και μετά από επαναφορά αρχ.ρυθ.
    όλα τα παραπάνω δοκιμασμένα με το avast.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το Cerberus έχει παρόμοιες εντολές μέσω sms, τι θα κάνεις όμως αν ο κλέφτης βγάλει τη SIM, που είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει δηλαδή;

      Διαγραφή
    2. θα πάρεις αμέσως sms(σε 2 νούμερα που έχεις ορίσει)που θα σε ενημερώνουν για την νέα sim(νούμερο),και θα ενεργοποιηθούν αυτόματα-και κρυφά-το data,GPS και ότι άλλο έχεις ορίσει από πριν.θα ακολουθήσουν κι άλλα sms(από την νέα sim)μόλις γίνει fix το στίγμα με το GPS,με όλες τις σχετικές πληροφορίες.
      τα sms δεν φαίνονται πουθενά στην "χαμένη" συσκευή.

      Διαγραφή
    3. Ποιος είπε ότι θα μπει νέα SIM στη συσκευή;

      Διαγραφή
    4. Εντάξει,προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα αποφασίσει να το κρατήσει αλλά αχρηστεύοντάς το σαν τηλ.Ή θα το πουλήσει ή θα το χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή,ειδικά αφού η εφαρμογή δεν θα φαίνεται πουθενά.(αλήθεια πόσοι χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές?)Επίσης όσοι βρίσκουν ή κλέβουν κινητά,δεν είναι πάντα και ειδήμονες,και εν πάσει περιπτώσει το σχόλιό μου ήθελε να προσθέσει ότι υπάρχουν και άλλες εφαρμογές με περισσότερες δυνατότητες.

      Διαγραφή
    5. Μου άρεσε το σχόλιο για αυτό προσπάθησα να αναπτύξω την κουβέντα με αντίλογο, έτσι ώστε άλλοι που θα το διαβάσουν να καταλάβουν ότι υπάρχουν και άλλα σενάρια και άλλες εφαρμογές...

      Διαγραφή
    6. Είχα το avast στο κινητό αλλά το έβγαλα διαβάζοντας στο ιστολόγο αυτό συμπέραινα ότι δεν μου είναι χρήσιμο κατεβάζω μόνο από το επίσημο κατάστημα λίγα και συγκεκριμένα πια. Τώρα όσο αναφορά το antitheft το Cerberus καλύπτει περισσότερες περιπτώσεις (σφαιρικότερα).

      Διαγραφή
  5. Για το "prey anti-theft τί γνώμη έχεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είχα πριν το Cerberus και ήταν απλά καλό. Για δωρεάν μια χαρά είναι.

      Διαγραφή
  6. Αν το παρει και μπει σε recovery και απο εκει κανει wipe data k sd λειτουργουν ολα αυτα που λετε πανω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αναφέρω στις εξαιρέσεις ότι δε λειτουργούν. Αν αλλάξεις ROM, τέλος.

      Διαγραφή
    2. Πρέπει να γίνει ένα xposed module που να κλειδώνει τη recovery μόνο τότε θα είμαστε σίγουρη. Γιατρέ για σένα είναι αυτή η δουλειά..

      Διαγραφή
    3. Αυτό δε γίνεται γιατί το framework τρέχει μόνο όταν είσαι μέσα στο Android, θα μπορούσαν όμως οι recovery να έχουν κωδικό.

      Διαγραφή
    4. Άρα είναι ακόμα ποιο εύκολο να γίνει, ενημέρωσε κανένα δημιουργό ..

      Διαγραφή
    5. Και αν περάσεις μια άλλη recovery;

      Διαγραφή
    6. Πρέπει να κλειδώσεις τον bootloader, άρα να μην τον ξεκλειδώσεις ποτέ.

      Διαγραφή
    7. Ακόμα και κλειδωμένος να είναι (που δεν είναι σε μ'ενα) αν ο άλλος ξέρει κάποια πράματα δεν είναι εύκολο να τον ξεκλειδώσει;

      Διαγραφή
    8. Αφού τον ξεκλειδωσες εσύ και εγώ, γιατί να μην μπορεί και ο άλλος;

      Διαγραφή
    9. Άρα ακόμα και κωδικό να είχε η recovery...απλά την αλλάζεις...το post πάντως με βοήθησε να καλύψω κάποια κενά που είχα αφήσει..και γενικά η σελίδα πολύ χρήσιμη, έχω μάθει πολλά μέσω αυτής..

      Διαγραφή
    10. Να 'σαι καλά που το λες.

      Διαγραφή
  7. Ντοκ πάμε κ στο σενάριο που δεν θα μπορεσουμε για κάποιους λόγους να βρουμε το την τοποθεσία του τηλ.
    Μπορούμε να το κλειδώσουμε με το imei που αχρηστευέται πλέον το τηλέφωνο?Εάν δε μπορέσεις να το βρεις στην τελική το τηλ, το imei που εχεις δωσει στον πάροχο σου δεν το αχρηστευει εν ελλάδι το τηλεφωνο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι η ιστορία με το imei δεν υποστηρίζεται ακόμα από τους παρόχους. Θα έρθει πάντως μέσα στο 2015.

      Διαγραφή
  8. Android and Windows to get 'kill switch'
    http://www.bbc.com/news/technology-27935972

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το κατέβασα το πρόγραμμα αλλά μου ζητάει την άδεια να διαγράψει όλα τα δεδομένα. Τι να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ποιο πρόγραμμα μιλάμε;

      Διαγραφή
    2. Στο ζητάει για να σου δώσει τη δυνατότητα όταν το χάσεις να διαγράψεις τα δεδομένα σου από μακριά.

      Διαγραφή
    3. Δεν θα μου τα διαγράψει τώρα δηλαδή? συγγνώμη για τις απλοικές ερωτήσεις.

      Διαγραφή
    4. Αν είσαι στο μενού του Cerberus όπου τσεκάρεις τις επιλογές που έχει, όχι.

      Διαγραφή
  10. chris, το αγόρασα το cerberus, αλλά δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα. ανοίγω ιντερνετ,gps,μου λέει: συσκευή συνδεδεμένη. αλλά μόλις στέλνω μηνύματα λέει :Πρόβλημα στην επικοινωνία με τη συσκευή σας. καμιά άλλη ιδέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. SMS εννοείς; Έχεις κάνει το Cerberus διαχειριστή συσκευής από τις ρυθμίσεις;

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα Χρήστο. Δοκιμάζω τα πάντα. Έναρξη παρακολούθησης,τραβήξτε φωτογραφία, τηλεφώνημα κλπ από το site του cerberus. Από τις ρυθμίσεις του κινητού έχω πάει στους διαχειριστές συσκευών και τσέκαρα στο κουτάκι της εφαρμογής (cerberus) και στο διαχείριση συσκευών ( να επιτρέπεται στη Διαχείριση συσκευής android να κλειδώνει ή να διαγράφει μια χαμένη συσκευή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά έπρεπε να λειτουργούν αυτόματα. Δεν κάνεις ένα email στους δημιουργούς; Θα σε βοηθήσουν περισσότερο από εμένα που δεν έχω δει στο παρελθόν τέτοιο πρόβλημα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter