Android L: Η νέα έκδοση Android φέρνει μεγάλες βελτιώσεις στο UI αλλά και στην ασφάλεια, τις επιδόσεις και την αυτονομία


Σε μία από τις σημαντικότερες παρουσιάσεις εκδόσεων για το Android, η Google κατάφερε να επικεντρωθεί στην ουσία και όχι στο θεαθήναι όπως οι ανταγωνιστές της, δίνοντάς μας πραγματικά χαρακτηριστικά που περιμένουμε πλέον πώς και πώς να μας έρθουν.

Η έκδοση Android L είναι η πρώτη που φέρνει σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύοντας ότι το Android είναι κάθε άλλο παρά στάσιμο. Η Google για πρώτη φορά δε μας ανακοίνωσε το όνομα της έκδοσης L, ούτε τον αριθμό της, δίνοντας έμφαση στο "ζουμί" που ευθύς αμέσως θα δούμε.

Material design

Οι φήμες των προηγούμενων μηνών τελικά δεν ήταν ψέμματα, καθώς η Google πέταξε στα σκουπίδια το Holo UI που έχουμε συνηθίσει και μας φέρνει το νέο Material design. Πρόκειται για ένα γραφικό περιβάλλον εμπνευσμένο από τις κάρτες του Google Now, το οποίο θα συνδυάζει την παραγωγικότητα με πανέμορφα animation στα 60fps. Μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα από την τελευταία αναβάθμιση της εφαρμογής Google+ η οποία φέρει πολλά χαρακτηριστικά από τη νέα φιλοσοφία της Google, αλλά το παρακάτω βίντεο θα μας λύσει σίγουρα τις απορίες.


Το design όμως δε θα σταματήσει εκεί καθώς η Google θα εφαρμόσει τη νέα της φιλοσοφία σε όλα τα προϊόντα της για να έχουμε ένα ενιαίο γραφικό περιβάλλον από όποια συσκευή και αν τα χρησιμοποιούμε. Επίσης με τη σημερινή διάθεση του Android L στους προγραμματιστές, δίνεται η δυνατότητα σε όλους να διαμορφώσουν τις εφαρμογές τους για να είναι έτοιμοι μέχρι το φθινόπωρο που θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση.

Νέο Recent menu

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που αφορά το design είναι το επανασχεδιασμένο μενού των πρόσφατων εφαρμογών. Εκεί θα βλέπουμε πλέον κάρτες όπως τις καρτέλες του Chrome στο Android, οι οποίες αναπαριστούν τις πρόσφατες εφαρμογές που χρησιμοποιήσαμε. Το ενδιαφέρον σε αυτή τη βελτίωση είναι ότι οι ανοιχτές καρτέλες του Chrome, εμφανίζονται ξεχωριστά και όχι σαν μία εφαρμογή δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει περιεχόμενο (που είναι και το ζητούμενο) και όχι απλά μια εφαρμογή.


Project Volta

Στο Android L θα δούμε επίσης σημαντικές αλλαγές στην πονεμένη ιστορία της αυτονομίας με το Project Volta. Το πιο ενδιαφέρον για το χρήστη χαρακτηριστικό είναι το νέο Battery Saver, το οποίο μπορεί να μειώσει την ταχύτητα των επεξεργαστών και το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, σε εργασίες που δε χρειάζονται την πλήρη λειτουργία. Για τους προγραμματιστές έχουμε το Battery Historian, ένα πλήρες εργαλείο διαχείρισης πόρων στο οποίο θα μπορούμε να δούμε ποιες διεργασίες καταναλώνουν τη μπαταρία μας και να τις βελτιώσουμε. Τέλος έχουμε και το Job scheduler API, με το οποίο οι προγραμματιστές θα μπορούν να ορίσουν κάποιες μη επείγουσες διεργασίες να "ξυπνάνε" τη συσκευή λιγότερο συχνά ή να λειτουργούν μόνο όταν τη βάζουμε στη φόρτιση.


ART & 64-bit

Το ART όπως είπαμε και τις προάλλες θα αντικαταστήσει το Dalvik VM κάνοντας τις εφαρμογές μας να εκκινούν γρηγορότερα. Η νέα πληροφορία που μάθαμε όμως είναι ότι οι προγραμματιστές δε θα χρειαστεί να κάνουν αλλαγές στις εφαρμογές τους καθώς το ART θα αναλάβει αυτόματα τη "μετάφραση". Με το ART επίσης ανοίγονται νέοι ορίζοντες καθώς υποστηρίζει αυτόματα τους επεξεργαστές 64-bit, στους οποίους και πάλι οι εφαρμογές θα τρέχουν χωρίς αλλαγές στον κώδικα, ενώ το χαρακτηριστικό του ART όπου "μεταφράζει" την εφαρμογή κατά την εγκατάσταση, ανοίγει την πόρτα στο Android για υπολογιστές με Intel επεξεργαστές.


Ασφάλεια

Στον τομέα της ασφάλειας έχουμε μερικά πολύ ωραία χαρακτηριστικά, όπως το πολυσυζητημένο kill switch με το οποίο μπορούμε να καταστρέψουμε ψηφιακά τη συσκευή μας αφού κλαπεί. Μας δίνεται επίσης η δυνατότητα να ορίσουμε την τοποθεσία στην οποία η συσκευή μας θα ξεκλειδώνει αυτόματα και χωρίς PIN, για παράδειγμα το σπίτι μας, ενώ όταν συνδέεται η συσκευή μας σε μία bluetooth συσκευή όπως το ακουστικό, θα ξεκλειδώνει επίσης αυτόματα αφού αυτό σημαίνει ότι την έχουμε μαζί μας.


Android για επιχειρήσεις

Το Android στην έκδοση L κάνει και το πρώτο βήμα στο αφιλόξενο έδαφος των επιχειρήσεων. Κύριο χαρακτηριστικό είναι το "δωράκι" της Samsung στη Google καθώς πολλά κομμάτια του Knox έχουν πλέον ενσωματωθεί στο "καθαρό" Android. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε μία συσκευή για προσωπική και εταιρική χρήση όπου τα εταιρικά δεδομένα θα αποθηκεύονται σε ξεχωριστό χώρο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Προσθέστε επίσης το Drive for work το οποίο θα προσφέρει άπειρο χώρο αποθήκευσης με 10 δολάρια το μήνα και την ολοκλήρωση της σουίτας Google Docs με την εφαρμογή Slides και είμαστε έτοιμοι για δουλειά on the go.


Google Fit

Το Google Fit είναι το χαρακτηριστικό για το οποίο ακούσαμε τα λιγότερα στην παρουσίαση και μάλλον δεν είναι ακόμη έτοιμο για χρήση. Πρόκειται στην ουσία για μερικά API που εκμεταλλεύονται τους αισθητήρες της συσκευής, τα οποία θα κάνουν την πλατφόρμα πιο fitness friendly για να τη χρησιμοποιήσουμε με αξεσουάρ γυμναστικής.


Βελτιωμένη επικοινωνία με το Chrome OS

Η αίσθηση που έχουμε ότι το Android και το Chrome OS θα ενωθούν κάποια στιγμή έρχεται να επιβεβαιωθεί με τις βελτιώσεις στην επικοινωνία των δύο λειτουργικών συστημάτων. Όσοι διαθέτουν υπολογιστές με Chrome OS θα μπορούν πλέον να βλέπουν τις ειδοποιήσεις του Android σε αυτόν, αρκεί η συσκευή τους να είναι κοντά, καθώς θα συνδέεται αυτόματα! Η Google έχει προχωρήσει επίσης στη μεταφορά γνωστών εφαρμογών από το Android στο Chrome OS, για να μπορούμε να αφήνουμε το κινητό στο τραπέζι και να συνεχίζουμε τη δουλειά μας από την άνεση του laptop.


Διαθεσιμότητα

Η έκδοση L είναι διαθέσιμη από σήμερα (26/06/14) για τους προγραμματιστές, ενώ στις συσκευές μας θα τη δούμε επίσημα το φθινόπωρο. Μπορούμε να ενημερωθούμε άμεσα για το Material design στο www.google.com/design/ και για το Android L preview στο developer.android.com/preview/index.html.

Σχόλια

  1. xaxaxa, το νέο desing θυμίζει windows 8 (τετραγωνάκια)...
    θα σέρνουμε τετραγωνάκια;;;
    τι λες και εσύ Salih?? ;-) ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις διάβασα μια εκπληκτική παρουσίαση χωρίς πολλά μπλα μπλα, άρθρο υπόδειγμα τολμώ να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρομερό το αρθρό! Λιγα πράγματα και ουσιαστικά για το καθένα! Μπράβο!

    Παντως η 5 εκδοσή του android αναβαθμίζετε πολυ! Πάρα πολύ!
    Το καλό είναι που σκεφτήκαν και την μπαταρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter