Αφιέρωμα: Χάνουμε κιλά και χτίζουμε σώμα έχοντας για σύμμαχο την Android συσκευή μας


Το καλοκαίρι σιγά σιγά πλησιάζει. Όσο και αν αυτό είναι δύσκολο να το πιστέψουμε (λόγω καιρού), πάντα υπάρχουν και οι διαφημίσεις της έξυπνης σίτας για να μας το υπενθυμίζουν. Λίγο πολύ τα καλοκαιρινά τα κατεβάσαμε, τα μαγιό τα ξεσκονίσαμε, τα αντηλιακά τα ξεθάψαμε οπότε τι μένει; Τα κορμιά μας φυσικά! Εκεί λοιπόν που λες ώρα να ξεκινήσω γυμναστήριο έρχεται το Android σου, που δεν θες να το αφήσεις από τα χέρια σου. Έρχεται λοιπόν το δίλημμα παραλία ή Android; Φυσικά και τα δύο! Χωρίς να αναφερθούμε με πολλές λεπτομέρειες στο κεφάλαιο άθληση και διατροφή θα δούμε συγκριτικά μερικές από τις πιο αξιόλογες εφαρμογές (ελληνικές και ξένες) που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό μας το εγχείρημα. Στο χτίσιμο του κορμιού.

Μελέτες των τελευταίων ετών έδειξαν πως τα ποσοστά που επηρεάζουν το σώμα μας σε διατροφή και άθληση είναι περίπου της τάξης 70% (διατροφή) και 30% (άσκηση). Συνεπώς, πρέπει να δείξουμε παράλληλα συνέπεια στη διατροφή, μας αλλά και στην άσκησή μας για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στο Google Play βρίσκει κανείς πάμπολλες εφαρμογές και για τις δύο αυτές ανάγκες. Όπως καταλαβαίνετε όμως το ενδιαφέρον μας στρέφεται κυρίως στο κομμάτι της διατροφής, καθώς το κομμάτι της άσκησης είναι πολύ ιδιαίτερο και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Το κυριότερο μέλημα των εφαρμογών που σχετίζονται με την διατροφή είναι η μέτρηση των θερμίδων των τροφών και όχι μόνο.

Ξεκινώντας από την Ελλάδα, μια πάρα πολύ απλή και σχετικά εύχρηστη ελληνική εφαρμογή του είδους είναι ο Θερμιδομετρητής.


Τι κάνει; Τι άλλο από το να μας δείχνει τις θερμίδες των τροφών, με την επιπλέον δυνατότητα προσθήκης των αγαπημένων μας τροφών σε λίστα αλλά και την προβολή συνολικής κατανάλωσης θερμίδων των γευμάτων μας. Απουσιάζει ωστόσο ημερολόγιο κατανάλωσης εβδομαδιαίων ή μηνιαίων θερμίδων.

Απευθύνεται (+): Σχεδόν στους πάντες, αλλά κυρίως σε αυτούς που δεν είναι παθιασμένοι και πολύ με την διατροφή τους και δεν θέλουν να ξέρουν πολλά. Με σχετικά εύχρηστο μενού, αλλά με κάπως φτωχή βάση δεδομένων τροφών.

Δεν απευθύνεται (-): Στον ψαγμένο μποντιμπιλντερά, που μετράει μέχρι και το αμύγδαλο που μάσησε, που θέλει μία εφαρμογή πραγματικό βοηθό της διατροφής και της προπόνησης του, δε θα το βρει ενδιαφέρον.

Για τους πιο ενεργούς του χώρου ακολουθούν εφαρμογές για τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) με σκοπό να μάθουμε ποιο είναι το ιδανικό βάρος για εμάς και του Βασικού Ρυθμού Μεταβολισμού (BMR), για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποκτήσουμε το ιδανικό βάρος. Μέσα στο πλήθος των εφαρμογών δείχνουν να ξεχωρίζουν το Ideal Weight (BMI) και το BMR Calculator, καθώς είναι απλές και σωστές στους υπολογισμούς τους.


Τι κάνουν; Ότι λέει ακριβώς ο τίτλος τους. Υπολογίζουν το BMI και το BMR και μας εμφανίζουν με απλό και κατανοητό τρόπο το αποτέλεσμα.

Απευθύνονται (+): Σε όλους. Ο τρόπος υπολογισμού των δύο αυτών δεικτών είναι διεθνής και ευρέως χρησιμοποιήσιμος, οπότε μας βγάζουν από το κόπο των υπολογισμών. Ανήκουν στην κατηγορία των εφαρμογών που τις εγκαθιστάς, τις τρέχεις, βλέπεις το αποτέλεσμα, απογοητεύεσαι (αυτό προαιρετικά) και τέλος τις απεγκαθιστάς (για να την εκδικηθείς που έδειξε ότι είσαι υπέρβαρος / η).

Δεν απευθύνονται (-): Σε όσους ξέρουν πολύ καλά το σώμα τους και δεν τους προσφέρουν κάτι παραπάνω αυτές οι πληροφορίες οπότε ας συνεχίσουν την ανάγνωση του άρθρου.

Χρήσιμα και πολύ όμορφα όλα τα παραπάνω δε λέμε, αλλά μπορούμε να τα έχουμε και από τον υπολογιστή μας στο σπίτι. Εξάλλου, προσφέρουν πληροφορίες της μιας στιγμής (One time Apps). Τι παραπάνω μπορούμε λοιπόν να έχουμε στο Android μας; Μπορούμε να έχουμε το προσωπικό μας σύμβουλο; Ένα ημερολόγιο που μας βοηθάει να θυμόμαστε τι ώρα πρέπει να φάμε (για τους πολύ συνεπείς), αν αυτό που τρώμε μας κάνει καλό ή όχι, αν προσφέρει θετικά ή αρνητικά στο συγκεκριμένο στόχο μας; πότε το παρακάναμε ή τι περιθώριο έχουμε ακόμα;  Καταλήγουμε λοιπόν στις εφαρμογές αυτές που τα κάνουν όλα αυτά και με το παραπάνω. Με προσωπική έκπληξη διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλη στροφή προς το τομέα του fitness στο εξωτερικό και μάλιστα όχι με τη συγγραφή μόνο εφαρμογών για έξυπνες συσκευές. Έτσι εξηγείται και η έκρηξη στις «φορετές» συσκευές από την αρχή του 2014. Στις πιο γνωστές εφαρμογές αυτού του είδους συναντάμε αυτές που συγχρονίζονται και με κάποιο αντίστοιχο gadget (ρολόι ή tracker) στις οποίες μπορούμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ακρίβεια την αθλητική μας δραστηριότητα (τρέξιμο, ποδήλατο, αεροβική κλπ), τις αποστάσεις μας μέσω GPS, τις θερμίδες μας, ακόμα και τα επίπεδα του ύπνου μας.

Οι εφαρμογές που ακολουθούν όμως δεν απαιτούν κάποιο ειδικό εξάρτημα για να λειτουργήσουν παρά μόνο τη διάθεση μας και λίγο από το χρόνο μας. Βρήκαμε λοιπόν, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που ασχολούνται ειδικά με το χώρο του fitness και που έχουν φτιάξει και αντίστοιχες εφαρμογές για smart devices για να μας συντροφεύουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε ένα λογαριασμό σε αυτές. Έπειτα, είτε μόνοι μας είτε κάνοντας φίλους, παρακολουθούμε την πορεία μας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα οι περισσότερο σχετικοί φίλοι να μας βοηθούν (αν το επιθυμούμε) με συμβουλές και υποδείξεις. Η υποστήριξη, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, προέρχεται ταυτόχρονα και από το διαδίκτυο (μέσα από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης) αλλά και μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή τους. Έτσι, δύο από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες fitness κοινωνικής δικτύωσης είναι το MedHelp και το MyFitnessPal με την τελευταία να προηγείται μακράν της πρώτης σε οργάνωση και δομή. Οι αντίστοιχες εφαρμογές τους είναι το My Diet Diary Calorie Counter και το Calorie Counter – MyFitnessPal. Για να δούμε όμως στο στίβο της θερμιδομέτρησης πως τα πάνε.


Τι κάνουν; Μας βοηθούν να κρατάμε ένα πλήρες και διαρκές ημερολόγιο της διατροφής και της δραστηριότητας μας. Χωρίζοντας τη μέρα σε ζώνες φαγητού (Πρωϊνό, Δεκατιανό, Μεσημεριανό, Απογευματινό, Βραδινό αλλά και κάτι έξτρα αν χρειάζεται) μπορούμε να καταχωρούμε ότι προσλαμβάνουμε (θερμίδες που παίρνουμε από τροφές), αλλά και ότι καταναλώνουμε (θερμίδες που καίμε από ασκήσεις). Έτσι στο τέλος της μέρας έχουμε ένα πλήρη πίνακα του τι κερδίσαμε και τι χάσαμε αλλά επίσης και του αν πιάσαμε το στόχο μας. Όμως δεν σταματάνε εκεί.

Πως το κάνουν; Στη λειτουργία τους και οι δύο εφαρμογές είναι περίπου ίδιες με την Diet Diary να κερδίζει σε διεπαφή χρήστη (υποκειμενικά πάντα) καθώς έχει ένα πολύ όμορφο και λιτό περιβάλλον για τη προσθήκη τροφών και ασκήσεων, ενώ παράλληλα μας παρέχει γενικές συμβουλές (tips) στο κάτω μέρος της οθόνης με σημαντική επίσης την απουσία διαφημίσεων. Χωρίς τα τελευταία να σημαίνουν ότι το Fitness Pal υστερεί σημαντικά στην εμφάνιση διαθέτοντας μία απλή και σοβαρή εικόνα.


Η προσθήκη μίας τροφής γίνεται μέσα από μία βάση δεδομένων τροφών είτε με κλασσική αναζήτηση είτε με τη χρήση του γραμμωτού κώδικα (barcode) που έχουν τα τρόφιμα. Ευτυχώς ή δυστυχώς (ανάλογα) απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο και στις δύο περιπτώσεις πράγμα το οποίο δεν επιφορτίζει μεν το μέγεθος της εφαρμογής με το κατέβασμα της βάσης δεδομένων στη συσκευή μας αλλά καταναλώνει δε μερικά από τα KB των δεδομένων μας αν είμαστε στο δρόμο. Εδώ, το Fitness Pal υπήρξε πραγματικός «φιλαράκος» μας (και νικητής) καθώς η βάση δεδομένων του είναι πολύ καλά στημένη χωρίς απώλειες ή άσκοπες επαναλήψεις στη λίστα των τροφίμων τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά. Μας ενθουσίασε δε η άριστη εύρεση ελληνικών τροφίμων με τη χρήση των barcodes κάτι που υποδεικνύει περισσότερους Έλληνες ενεργούς ηλεκτρονικά (και σωματικά) χρήστες. Στοιχείο που δυσλειτουργεί στο Diet Diary.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν η παροχή επιβραβεύσεων αναλόγως της επιλογής της τροφής (π.χ. Συγχαρητήρια αυτή η τροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ή σε ασβέστιο κλπ). Η δυνατότητα προσθήκης τροφίμου που δεν βρέθηκε στη βάση δεδομένων λειτουργεί άρτια στο Fitness Pal (ακόμα και μέσω barcode scanning) όταν στο Diet Diary άλλα καταχωρεί ο χρήστης και άλλα αποθηκεύονται. Στο κομμάτι της προστιθέμενης καθημερινής άσκησης νικητής είναι και πάλι ο «φιλαράκος» μας καθώς μας επιτρέπει να διαλέξουμε μέσα από μία τεράστια λίστα ασκήσεων αλλά επιτρέπει και την προσθήκη δικών μας ενώ το Diet Diary είναι πολύ περιορισμένο με μία λίστα 50 - 60 βασικών δραστηριοτήτων και μόνο. Επίσης και στα δύο δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού στην αντίστοιχη κοινωνική ιστοσελίδα για ανέβασμα των δεδομένων μας και για παρακολούθηση - συμπλήρωση τους στο διαδίκτυο αλλά και για διάθεση τους στους φίλους μας (πάντα σύμφωνα με το βαθμό της δημοσιότητας που επιθυμούμε εμείς να δώσουμε). Στον τομέα αυτό το Diet Diary φαίνεται να υπερτερεί ελάχιστα καθώς μας επιτρέπει να λειτουργούμε και χωρίς δημιουργία/σύνδεση στο λογαριασμό μας κάτι που στο Fitness Pal είναι υποχρεωτικό.

Τελευταίο, αλλά σημαντικό είναι η λειτουργία του συγχρονισμού μεταξύ εφαρμογής και διαδικτύου. Πρωταθλητής με μία τέλεια λειτουργία συγχρονισμού αποδείχθηκε το Fitness Pal μεταφέροντας και τη παραμικρή μας κίνηση στον λογαριασμό μας ενώ δεύτερο και καταϊδρωμένο το Diet Diary παρουσίασε αστάθεια στο συγχρονισμό μεταξύ εφαρμογής και λογαριασμού στο διαδίκτυο μη συγχρονίζοντας πότε προς τη μία πλευρά και πότε προς την άλλη. Ειδικά στη περίπτωση προσθήκης τροφών στα ελληνικά.

Όσον αφορά το μέγεθος τους στη συσκευή μας το Diet Diary ξοδεύει ελάχιστα ΜΒ σε αντίθεση με το Fitness Pal που μετράει περισσότερα από 45MB (προφανώς λόγω των στατιστικών που μπορεί να προβάλει με το πέρασμα των ημερών, εβδομάδων και μηνών ενώ το Diet Diary παρέχει μόνο συγκεντρωτικά στοιχεία ημέρας).


Απευθύνονται (+): Έλα τώρα! Αν έχεις φτάσει να διαβάζεις μέχρι εδώ το άρθρο σίγουρα ξέρεις ότι απευθύνεται σε σένα (σαν διαφήμιση τηλεπώλησης δεν ακούγεται;). Καθώς στην αρχική ρύθμιση και των δύο εφαρμογών καταχωρούμε κάποιες βασικές πληροφορίες για εμάς όπως ηλικία, ύψος, βάρος (ωχ), και στόχο (απώλεια, διατήρηση ή πρόσληψη βάρους) μπορούν να χρησιμεύσουν στο καθένα μας είτε είμαστε αρχάριοι με το fitness είτε προχωρημένοι, αρκεί να έχουμε όρεξη να μάθουμε και να ασχοληθούμε.

Δεν απευθύνονται (-): Σε αυτούς που δεν θέλουν να σπαταλούν το χρόνο τους πληκτρολογώντας στο κινητό ή στο tablet τους συνέχεια νούμερα, τροφές, ασκήσεις κλπ και θέλουν το πατροπαράδοτο σύστημα με χαρτί και μολύβι. Αν και αφού υπάρχει συγχρονισμός η όλη διαδικασία μπορεί να γίνεται και από τον υπολογιστή μας μία φορά την ημέρα και να χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας μόνο για τα στατιστικά μας.

Τελειώνοντας, για να μη ξεχνάμε και τις φίλες αναγνώστριες μας έχουμε κάτι που τις ενδιαφέρει για αυτό το καλοκαίρι. Το My Diet Coach - Weight Loss. Μία εφαρμογή πολύ «θηλυκή», καθώς χρησιμοποιεί ένα έξυπνο σύστημα υπενθυμίσεων, παροτρύνσεων, συμβουλών και στόχων - επιβραβεύσεων που καθοδηγεί τη μοντέρνα γυναίκα βήμα βήμα στον επιθυμητό στόχο: Να χωρέσει στο μπικίνι της και αυτό το καλοκαίρι. Μία πολύ ευφυής και εύχρηστη εφαρμογή που αφουγκράζεται τις γυναικείες ιδιαιτερότητες και υποστηρίζει τη κάθε γυναίκα σαν μοναδική (Madame Figaro γίναμε, χαχαχα).


Μέσα από το My Diet Coach - Weight Loss θα μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε και να παρακολουθείτε ειδήσεις και νέα βάσει μίας μεγάλης πληθώρας κατηγοριών σαν να διαβάζατε το αγαπημένο σας περιοδικό. Χαρακτηριστική είναι η φράση στην περιγραφή της εφαρμογής στο Google Play που μας θυμίζει τίτλο από γυναικείο περιοδικό "Κέρδισε εύκολα το ψυχολογικό παιχνίδι της δίαιτας": ("Easily win the mental game of dieting").

Σημείωση: Δοκιμάστε τις και μην ξεχνάτε ότι καμία εφαρμογή δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον επαγγελματία διατροφολόγο, διαιτολόγο, γυμναστή ή γιατρό αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά και βοηθητικά.

Σχόλια

  1. Έξυπνο και πολύ κατατοπιστικό το άρθρο Αστέριε. Άργησες να το βγάλεις βέβαια.... Τι να προλάβω ο κακομοίρης να κάνω μέσα σε ένα μήνα? Οι αμαρτίες του Πάσχα δεν ξεπλένονται τόσο απλά χαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχα kostasZ ...ποτέ δεν είναι αργά εμείς τι νομίζεις δεν κουβαλάμε αμαρτίες... Από τα Χριστούγεννα μη σου πω ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες