Επιδρομή στην Κίνα - Special episode (Οδηγός αγοράς Android συσκευών από την Κίνα)


Αγαπητοί αναγνώστες - συμπάσχοντες - άρρωστοι με το Android, παρακάτω θα διαβάσετε δύο πραγματικές επιστολές μέσω των οποίων ο φίλος Μητσaker ανέλαβε να μας παρουσιάζει τις κινέζικες συσκευές στην κλινική του Dr. Android. Με άλλα λόγια είναι ένας πλήρης οδηγός αγοράς συσκευών από την Κίνα με πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το τι να προσέξουμε και φυσικά με το κλασικό πλέον στυλ του Μητσaker.

Επιστολή 1η

"Φίλτατε Μητσaker,

σε συνέχεια της αναπάντεχης επικοινωνίας μας μετά από τόσα έτη που έχουμε να ειδωθούμε, παίρνω το θάρρος να σου κάνω μια πρόταση την οποία θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Στην κλινική την οποία προσφάτως δημιούργησα σκέπτομαι να εγκαινιάσω μία νέα πτέρυγα η οποία θα αναλαμβάνει τα περιστατικά εξ ανατολάς. Γνωρίζεις φυσικά ότι το αντικείμενό μου είναι η παθολογία των Ανδροειδών και δια αυτό τον λόγο δεν δύναμαι να υποστηρίξω αυτή τη νέα προσπάθεια.

Έχοντας εντρυφήσει όλα αυτά τα έτη σε τέτοιου είδους περιστατικά στο εξωτερικό, σε καλώ να αναλάβεις αυτή την πτέρυγα ως υπεύθυνος, επιστρέφοντας παράλληλα στα πάτρια εδάφη τα οποία είμαι σίγουρος ότι σου έχουν λείψει. Ο μισθός σου φυσικά θα είναι παχυλός, όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα διδάκτορα του δικού σου βεληνεκούς.

Αναμένω την απάντησή σου.

Μετά τιμής,
Chris K"

Επιστολή 2η

"Χρήστο καλημέρα.

Η πρότασή σου με τιμά ιδιαίτερα και τυγχάνει σε καλή περίοδο γιατί η ζωή στο εξωτερικό δεν αντέχεται. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έρχονται στην ώρα τους και χάνεται το σασπένς και ο στιγμιαίος ενθουσιασμός. Οι δρόμοι δεν έχουνε λακκούβες, φαντάσου τη ζωή χωρίς δυσκολίες. Είναι παντού καθαρά με αποτέλεσμα την κατακρεούργηση του αυθορμητισμού. Έχω ακόμα ένα σωρό παραδείγματα που κωλύομαι να παραθέσω μιας και με πιάνει το παράπονο. Θα έρθω! Δεν τίθεται θέμα για περαιτέρω κουβέντα. Το ταξίδι με το τρένο είναι γύρω στις 14 μέρες. Θα μπω σε cargo με μπαμπάκι και θα κάνουμε τον γύρο της ηπείρου. Αρκετά κουραστικά αλλά φαντάζομαι πως θα' ναι μαλακά.

Ξέρω ότι γουστέρνεις τις πολυπύρηνες συσκευές με τις ωραίες οθόνες και φυσικά την χαμηλή τιμή. Η λύση είναι να καταναλώσεις από την Κίνα αλλά θέλει μεγάλη προσοχή. Έκανε και ρίμα. Είμαι μικρός Εμσί! Μην αγχώνεσαι λοιπόν για τις αγορές εξ ανατολάς. Θα σου παραθέσω τα βασικά για να ξεκινήσεις εάν το επιθυμείς και πίστεψέ με, θα γίνει κτήμα σου πολύ γρήγορα.

Υπάρχουν πολυάριθμα site για την αγορά τους που έχουν ικανοποιήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των καταναλωτών και φυσικά προσφέρουν υψηλή ασφάλεια κατά την συναλλαγή. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι τα Aliexpress, Pandawill, LightInTheBox, Merimobiles, Tinydeal και φυσικά το eBay. Στο τελευταίο και για το κομμάτι της ασφάλειας, δεν πρέπει να ξεφύγεις από την ομπρέλα προστασίας του PayPal. Άπαξ και κάποιος πωλητής σου ζητήσει να κάνεις την αγορά εκτός αυτής, να 'σαι σίγουρος πως αντί για συσκευή θα σου έρθει καρτποστάλ της μαγευτικής Sichuan, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Επομένως μυρίζει μπαρούτι. Μακρυά!


Όταν καταλήξεις στο προϊόν που θες, πρέπει να το συγκρίνεις με το ίδιο απ' τα λοιπά μαγαζάκια. Θα βρεις μεγάλες διαφορές σε χαρακτηριστικά. Αυτό γίνεται από ασχετοσύνη του πωλητή, λάθη εκ παραδρομής και φυσικά για παραπλάνηση του αγοραστή. Όσα περισσότερα επισκεφτείς, τόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα θα είναι τα συμπεράσματα που θα βγάλεις.

Έχε κατά νου ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες στεγάζονται σε αποθήκες 10x10 και συναρμολογούν τις συσκευές. Μην τρέφεις αυταπάτες για κολοσσούς με εργοστάσια, σκουφάκια στο κεφάλι, ρομπότ και φίλτρα ενεργού μποζονίου. Από εκεί, οι συσκευές μοιράζονται στα καταστήματα όπου αυτά επεμβαίνουν ριζικά στο λειτουργικό τους και το τροποποιούν ανάλογα τις ανάγκες προώθησης. Θα δεις την ίδια συσκευή με πολλές διαφοροποιήσεις. To πιο σύνηθες είναι το ρουτάρισμα, η απεγκατάσταση του κινέζικου bloatware και η ελληνική γλώσσα. Κάποια από αυτά τα δίνουν ως επιλογή με 10$ παραπάνω. Εκεί μη μασήσεις. Εάν διαβάσεις τα φόρουμ και καταλήξεις κάπου, εκεί μέσα θα βρεις τα πάντα. Και root και custom rom και λύσεις σε ενδεχόμενα προβλήματα.

Όταν βρεις το διαμάντι που ψάχνεις πρέπει, ο κόσμος να χαλάσει, να επικοινωνήσεις με τον πωλητή. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα (αθάνατε Σάκη!). Τα αγγλικά τους, στην πλειοψηφία, δεν παίζονται. Όταν πάρεις το κολάι μετά από 2-3 μηνύματα, ζήτα του να σου ορκιστεί στον Βούδα και το ρύζι πως η συσκευή είναι εν αποθέση (in stock). Όταν σου το εξασφαλίσει, τότε ολοκληρώνεις την παραγγελία. Γιατί στο λέω αυτό; Η προστασία των αγοραστών στα site ορίζει την αποστολή των προϊόντων από τα καταστήματα εντός μιας βδομάδας από την ημερομηνία παραγγελίας. Διαφορετικά η παραγγελία ακυρώνεται και σου επιστρέφονται τα χρήματα. Ποιο κατάστημα όμως θέλει να διώξει πελάτες; Κανένα! Το ορίζουν λοιπόν σαν απεσταλμένο (dispatched) και σου δίνουν ένα πλαστό track number. Αυτός ο αριθμός δεν θα βρεθεί ποτέ και από κανένα site παρακολούθησης δεμάτων. Όταν θα ξεκινήσεις τα παράπονα και τυγχάνει όλως παραδόξως να στοκάρουν εκείνη την περίοδο, τότε θα σου δώσουν να "δοκιμάσεις" ένα άλλο track ID το οποίο φυσικά θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επομένως για να γλυτώσεις όλη αυτή την ταλαιπωρία, τα ζητάς από πριν και τέλος.

Η όλη διαδικασία από την παραγγελία μέχρι την παραλαβή μπορεί να διαρκέσει απο 30-60 μέρες. Μετά την πάροδο του μέγιστου δυνατού περιθωρίου, το site θεωρεί πως παρέλαβες και λησμόνησες να το δηλώσεις. Αμέσως ξεκινάει και η περίοδος της επιστροφής (refund) την οποία έχεις δικαίωμα εάν δεν έμεινες ικανοποιημένος από το προϊόν και διαρκεί συνήθως ένα μήνα. Εάν για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο δεν έχεις παραλάβει εντός των 60 ημερών, τότε μπορείς να ζητήσεις επιπλέον χρόνο. Θα σου δώσουν κάνα δεκαπενθήμερο ακόμα που είναι αρκετός. Οι παραπάνω χρόνοι, είναι μέσος όρος. Παράδειγμα σου δίνω για να πιάσεις το νόημα. Μην αρχίσεις τα μανιαμουνιάσματα.


Τώρα θα σου δώσω και μερικές συμβουλές, διδάκτωρ προς κλινικάρχη.

Εάν ακολουθήσεις πιστά τις παραπάνω οδηγίες, η συσκευή θα σου έρθει μέσα σε ένα μήνα. Παραπάνω χρόνο δεν κάνει. Είναι μελετημένο. Αρκεί βέβαια να μην τύχεις σε καμία απεργία ή εθνικές εορτές εκατέρωθεν. Εσύ λοιπόν από την ημέρα που θα παραλάβεις μέχρι και την λήξη του μέγιστου χρονικού ορίου(π.χ. 60 ημέρες) ΔΕΝ θα το δηλώσεις και από την άλλη θα ζητήσεις και επιπλέον χρόνο. Εάν είσαι καλός στα μαθηματικά, καταλαβαίνεις πως θα έχεις στα χέρια σου την συσκευή γύρω στις 45 μέρες χωρίς να το ξέρουν site και κατάστημα. Σε αυτό λοιπόν το διάστημα, ΡΟΥΦΑ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΔΟΥΛΙ. Ότι πρόβλημα είναι να σου βγάλει από αστοχία υλικού θα στο βγάλει. Μετά θα έχεις και την περίοδο της επιστροφής του ενός μήνα (refund) για να μειώσεις το ενδεχόμενο βλάβης.

Τρίκοπο μαχαίρι είναι η βλάβη μετά την πάροδο όλων αυτών των περιόδων. Εκεί βάζεις σε ένα μπρίκι δυο κουταλιές ελληνικό και τέσσερις ζάχαρη. Η αποστολή στο κατάστημα, η αποστολή του από εκεί στο "εργοστάσιο" και η παράδοσή του πίσω σε σένα θα σου στοιχίσουν μίνιμουμ δυο μηνάκια χρόνου και υπομονής και όλα αυτά σε περίπτωση που το after sales service κυμαίνεται σε ανθρώπινα επίπεδα. Αυτά τα διαστήματα μπορούν να μειωθούν κατά πολύ εάν επιλέξεις τρόπο αποστολής με ιδιωτική courier. Μην το κάνεις ποτέ εκτός εάν είσαι τόσο ανυπόμονος και δεν έχεις πρόβλημα να πληρώνεις τελωνεία. Δήλωσε το να έρθει με την βραδεία μέθοδο, πες του πωλητή να γράψει ότι πρόκειται για δώρο (αφού δώρο στον εαυτό σου κάνεις στην ουσία) και κοιμήσου σαν πουλάκι. Αν είναι να' ρθει, θε να 'ρθει.

Θα σε πάρω τηλέφωνο μόλις περάσω τα σύνορα.

Μετά συγχωρήσεως,
Μητσaker"

Συντάκτης: Μητσaker

Σχόλια

  1. Μου φαίνεται ότι τραγικοποιεις λίγο την κατάσταση...σαν να αποθαρρύνεις τον κόσμο να αγοράσει από Κίνα. Λοιπόν 4 παραγγελίες που έχω κάνει από Κίνα όλες από merimobiles και τρόπο αποστολής ems, κάνανε και οι 4 ακριβώς 15 μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι δεν είναι πανάκεια όλο αυτό. Και εμείς αγοράσαμε και θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε από Κίνα απλά αναφέρουμε τι μας έχει τύχει μερικές φορές για να.γνωρίζουν όλοι.

      Διαγραφή
  2. Ξέχασες ν΄αναφέρεις το Minideal.net.Πολύ αξιόπιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοείται ότι θέλει ψάξιμο τι θα πάρεις από Κίνα γιατί μπορεί να την πατήσεις. Οι χρόνοι με το free shipping που γίνονται νομίζω με china post είναι και ένα μήνα. Θέλει υπομονή. Το κατάστημα από το οποίο αγοράζεις να έχει υψηλό ποσοστό ( πάνω από 99%).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ είμαι ένας ευχαριστημένος και δυσαρεστημένος πελάτης του Ali ότι τάμπλετ και κινητό έχω παραγγείλει εχουν έρθει αλλά την πάτησα με δύο ποδήλατα που παράγγειλα και δεν ήρθαν ποτέ....παραδέχτηκαν ότι ο πωλητής ήταν απάτη και ότι θα μου έστελναν τα λεφτά που δεν ήρθαν ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter