Motorola Moto G review: Το σωστό smartphone στη σωστή τιμή!


Στον κόσμο της τεχνολογίας και ιδιαίτερα του Android επικρατεί η υπερβολή. Οι τιμές, τα χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα τα μεγέθη έχουν δώσει νέα έννοια πλέον στον όρο και από ότι φαίνεται έχει χαθεί κάθε μέτρο. Την ίδια στιγμή λοιπόν που εμφανίζονται συσκευές με κόστος στα 900€, τα smarpthone που στοιχίζουν κάτω από 200€ είναι στην πλειοψηφία τους κακής ποιότητας κατασκευής και με χαρακτηριστικά τουλάχιστον διετίας. Όταν έρχεται λοιπόν στην αγορά ένα smartphone όπως το Moto G της Motorola, απλά δε γίνεται να το αγνοήσεις.

Το Moto G είναι η συσκευή που φέρνει την ποιότητα στη μεσαία κατηγορία και ειλικρινά δεν μπορείς να αποφασίσεις αν είναι το καλύτερο από τα low-end smartphone ή το χειρότερο από τα high-end! Είναι απορίας άξιο πώς η Motorola κατάφερε να κατασκευάσει ένα τόσο πλήρες smarpthone και παράλληλα να κρατήσει τόσο ψηλά την ποιότητα κατασκευής του, με την τιμή να μην ξεπερνάει τα 200€!

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 400 @ 1.2GHz
  • GPU: Adreno 305
  • RAM: 1GB
  • Αποθηκευτικός χώρος: 8GB / 16GB
  • Οθόνη: HD 4.5 ιντσών με ανάλυση 720 x 1280p (326ppi)
  • Kάμερα: Πίσω 5MP, εμπρός 1.3MP
  • Συνδεσιμότητα: 3G, WiFi, GPS (Glonass), Bluetooth 4.0, FM Radio, microUSB
  • Διαστάσεις: 129.9 x 65.9 x 11.6mm - 143gr
  • Μπαταρία: 1950mAh
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.4.2 KitKat

Ξεκινώντας από τα χαρακτηριστικά του, με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις αμέσως ότι το Moto G θα σε εξυπηρετήσει σε ότι και αν χρειαστείς. Είναι τετραπύρηνο και έτσι το multitasking και το gaming παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, διαθέτει δύο κάμερες για φωτογραφίες και βιντεοκλήσεις καθώς επίσης Bluetooth, GPS και όλα τα στάνταρ της συνδεσιμότητας. Σε όλα τα παραπάνω συμπληρώστε και την οθόνη των 4.5 ιντσών με ανάλυση HD, η οποία είναι υπεράνετη για browsing και προβολή βίντεο on-the-go.

Στην αντίπερα όχθη του λείπει το NFC το οποίο δεν είναι κάτι σημαντικό, εκτός και αν μπουν για τα καλά στη ζωή μας οι πληρωμές μέσω NFC που σιγά σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται στην Ελλάδα. Η μπαταρία του επίσης δεν είναι αποσπώμενη αλλά προσωπικά δεν το θεώρησα ποτέ αυτό μείονέκτημα.


Κατασκευή και εμφάνιση

Το μεγάλο προσόν του Moto G είναι σίγουρα η ποιότητα κατασκευής του. Συγκρίνοντάς το με το ZTE Blade V το οποίο είναι από τα πιο αξιόλογα smarpthone της ίδιας κατηγορίας αλλά και με το Samsung Galaxy S4 της μεγαλύτερης, το Moto G είναι μία σαφώς καλύτερη και πιο συμπαγής συσκευή. Αυτό οφείλεται κυρίως στο πίσω κάλυμμα το οποίο αφαιρείται μεν αλλά κουμπώνει πάρα πολύ καλά κάνοντας τη συσκευή αρκετά στιβαρή αν και πλαστική. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι αν σου πέσει θα τη γλιτώσει, αλλά σε σχέση με άλλα smartphone και ιδιαίτερα της ίδιας κατηγορίας, είναι σίγουρα πιο ανθεκτικό.

Εμφανισιακά δεν ξεφεύγει από τις κλασικές γραμμές των σύγχρονων smartphone και το μέγεθός του είναι μάλλον το σωστό. Είναι βαρύτερο από άλλες συσκευές και ολίγον παχύτερο αλλά η flat επιφάνεια στα πλαϊνά μέρη βοηθάει στο να το κρατάς καλύτερα. Τέλος μην ξεχάσουμε και τον "αφαλό" στο πίσω μέρος ο οποίος είναι ότι πρέπει για να στηρίζεις με το ένα δάχτυλο τη συσκευή στο αυτί σου όταν σε καλούν. Λεπτομέρεια αλλά έχει αξία.





Το λειτουργικό του

Το λειτουργικό του σύστημα όπως θα υποψιαστήκατε είναι το Android αλλιώς δε θα ασχολούμαστε μαζί του, αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι πως το Moto G είναι η πρώτη συσκευή μετά τις Nexus που έλαβε την αναβάθμιση σε Android 4.4.2 KitKat! Πώς το πέτυχε αυτό η Motorola; Απλά εφαρμόζοντας τη συνταγή Nexus! Διαθέτει λοιπόν μία "καθαρή" Android εμπειρία με την προσθήκη απλά μερικών χρήσιμων εφαρμογών. Μάλιστα η Motorola πήγε την όλη ιστορία ένα βήμα παραπέρα, διαθέτοντας όλες τις εφαρμογές της στο Play Store για να μπορεί αφενός να τις αναβαθμίζει ξεχωριστά και αφετέρου να μην καθυστερεί την αναβάθμιση του Android λόγω δικών της παραμετροποιήσεων.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του λογισμικού είναι το γεγονός ότι το Moto G χρησιμοποιεί το νέο partition system του Android. Αυτό σημαίνει ότι στα 5.5GB που είναι διαθέσιμα στο μοντέλο των 8GB, μπορούμε να εγκαταστήσουμε σχεδόν εξολοκλήρου εφαρμογές και παιχνίδια. Τεράστιο προσόν αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν 1GB για εφαρμογές και την υπόλοιπη μνήμη για αρχεία.

Και πες ότι το γέμισες όλο με εφαρμογές, πού θα βάλεις τα βίντεο και τη μουσική σου; Το Moto G λοιπόν διαθέτει και λειτουργία USB Host από τη microUSB θύρα όπου με ένα OTG καλώδιο μπορούμε να συνδέσουμε ένα στικάκι για να αποθηκεύσουμε ή να ανοίξουμε αρχεία, ταινίες, μουσική και άλλα από εκεί. Έτσι λοιπόν η μνήμη του διαμορφώνεται ανάλογα με τη χωρητικότητα του USB stick που θα του βάλουμε!




... και τα λοιπά

Για τα υπόλοιπα δε χρειάζεται να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία παρά μια απλή αναφορά καθώς η κάμερα των 5MP είναι απλά βασική, τις φωτογραφίες μας όμως σώζει η λειτουργία HDR ενώ θα γελάσετε πάρα πολύ με τα slow motion βίντεο που μπορεί να τραβήξει.

Το ηχείο του είναι αρκετά δυνατό σε σημείο που θα το λέγαμε υπερβολικά δυνατό! Ο ήχος όμως που παράγει είναι μονοφωνικός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι απαγορευτικό να ακούσεις μουσική σε ανοιχτή ακρόαση.

Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα περιεχόμενα του κουτιού του. Στο Nexus 4 για πρώτη φορά είδα συσκευή χωρίς ακουστικά στο κουτί, προφανώς για μείωση της τιμής, το Moto G όμως δε διαθέτει ούτε φορτιστή για τον ίδιο ακριβώς λόγο! Το μόνο που θα βρείτε μέσα είναι ένα καλώδιο USB για σύνδεση με τον υπολογιστή. Είπαμε, φτώχεια αλλά όχι κι έτσι.

Benchmarks (Futuremark, Antutu, Vellamo):



Συνολικά

Από το Moto G λοιπόν κρατάμε την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, τον αυξημένο χώρο για εφαρμογές, την δυνατότητα USB Host, το δυνατό ηχείο αλλά και την τελευταία έκδοση του "καθαρού" Android η οποία το κάνει τόσο γρήγορο. Προσωπικά θα πλήρωνα μέχρι 250€ για μία συσκευή σαν αυτή και αυτό είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της καθώς όλα όσα διαβάσατε και είδατε έρχονται στην τιμή των 190€!

Είναι γενικά ένα πλήρες τηλέφωνο χωρίς υπερβολές και θα τολμούσα να πω ότι θα μπορούσε να ονομαστεί και Nexus 5 mini! Θα το βρείτε αποκλειστικά στα καταστήματα της Wind, την οποία ευχαριστούμε για την παροχή της συσκευής, αλλά και στο Public.

Σχόλια

  1. Ωραίο review γιατρέ αλλά από μπαταρία πως πάει ;;; Τα 1950 mAh δεν είναι λίγα για 4.5 ίντσες;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλογα τη χρήση όπως πάντα. Στο screenshot που έβαλα αν θα προσέξεις έφαγα το 1/3 σε δυόμιση ώρες. Μιλάμε για τεντωμένα όμως.

      Πιστεύω όμως ότι με κανονική χρήση βγάζει δύο μέρες (32 ώρες).

      Διαγραφή
    2. όποτε το φορτίζω είναι στο 15-16% με 2 μέρες απο την τελευταία φόρτιση και 5+ ώρες οθόνη.

      Διαγραφή
  2. Η λειτουργία USB Host λύνει χέρια στην εκδοσή των 8GB όπως και το νέο partision,πιστεύω όμως η εκδοσή των 8GB έπρεπε να ήταν στα 150€

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα είχε κάμερα στα 150€ πιστεύω, αλλά ήθελαν να μας δώσουν κάτι ολοκληρωμένο.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει η συσκευή είναι τοπ από όλες τις απόψεις , απλά βλέποντας και από Κίνα μεριά πλέον υπάρχουν αρκετές συσκευές με λιγότερα χρήματα και αρκετά δυνατές πιστεύω μόνο στο update υστερούν για αυτό το λόγο ήθελα να είναι 150€.Όντως είναι μια ολοκληρωμένη συσκευή

      Διαγραφή
    3. Μην τα συγκρίνεις σε καμία περίπτωση με τα κινέζικα. Δόξα τω Θεώ φέραμε πολλά από εκεί και καταλήξαμε ότι ο επεξεργαστής παίζει τεράστιο ρόλο. Άλλο Rockchip, άλλο Mediatek και άλλο Qualcomm.

      Διαγραφή
    4. Σίγουρα δεν συγκρίνονται οι επεξεργαστές απλά πιστεύω ότι μπορούν να μειώσουν τις τιμές κι άλλο.

      Διαγραφή
    5. Κανονικά 150e περίπου κοστίζει,απλά ως γνωστόν στην Ελλάδα οι τιμές ποτέ δεν είναι ίδιες με την μέση τιμή που συναντάς στην υπόλοιπη Ευρώπη.

      Διαγραφή
  3. μία ερώτηση, φωτογραφία photosphere μπορεί να βγάλει ? γνωρίζω ότι η κάμερα που έχει είναι app της μοτορολα αλλά εάν εγκαταστήσεις κάμερα app nexus γίνετε ? και δέν έχει και γυροσκόπιο, παίζει ρόλο αυτό ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή. Έχει γίνει και παλιότερα. Δεν ξέρω όμως αν θα λειτουργήσει στο Moto G.

      Διαγραφή
  4. Ακόμα μια εξαιρετική παρουσίαση από τον doctor android.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την αλήθεια λέω Χρήστο. Περιεκτικοτατο , κατευθείαν στο ζουμί και όχι μακροσκελές και ανούσιο.
    Να παίρνουν μαθήματα μερικοί μερικοί (ακους Βλαχάκη ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως βαριέμαι να βλέπω 30λεπτά βίντεο, έτσι δεν πρόκειται να τα κάνω. Thanks.

      Διαγραφή
  6. Ωραίος Χρησταρα! Και συμφωνώ με τον προλαλήσαντα, περιεκτικότατος!!
    Να βάλω ένα "quiz" μιας και το επιτρέπει η συσκευή; USB Host ή θύρα MicroSD για επέκταση μνήμης της συσκευής και γιατί.

    Υ.Γ.: Ααα.... Πολύ πεισματάρης ο Πάριος! Εκεί να παλεύει να "κλέψει" την παράσταση... Χαχα! Hands-on θέλουμε να δούμε κύριε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δίνεις άλλα 50 ευρά και παίρνεις κινητό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δουλεύεις στη Wind;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίο και τίμιο το Moto G.
    Και δεν πρέπει να κοστίζει 800€ για να πάρει Kit Kat.
    Σοβαρά Μαθήματα απο Μotorola.
    Εμείς να τα βλέπουμε..

    Μίμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτά είναι!
    Μια τίμια συσκευή.
    Σοβαρά Μαθήματα απο Μotorola!
    Απόδειξη του ότι δε χρειάζεται να πληρώσεις 800€ για να έχεις Kit Kat, Στην Ωρα Του....!!
    Μπράβο!
    Ας τα βλέπουμε αυτά!

    Μίμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επιτρέψτε μου να προτείνω τα κινητά της iocean που πλέον αντιπροσωπεύονται επίσημα στην ελλάδα από το my24shop και την
    www.ioceanmobiles.gr παρέχοντας υποστήριξη και ελληνική εγγύηση ενός έτους. Τα μοντέλο που προτείνω είναι τα iocean x7hd στα 159€ με antutu score >17.000 και εκπληκτική οθόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο design πάντως και ίσως καλύτερα να πάρεις κινέζικο από Ελλάδα για να έχεις και την εγγύηση.

      Διαγραφή
    2. Καλοπροαιρετα .... γιατι δεν παρέχετε εγγυηση 2 χρονων ? Γιατι κανεις δεν ακολουθει την κοινοτική οδηγια ?

      Αρχιζουμε με
      μειον εγγυηση
      μειον οτι ειναι κινεζικο

      Διαγραφή
    3. Αν τους πιέσεις θα στο κάνουν και στα 2 χρόνια.

      Διαγραφή
  12. Ψάχνω για κινητό με γύρω στα 200 ευρώ.

    Είμαι σε δίλημμα αν θα πρέπει να κάνω την οικονομική υπέρβαση να βάλω και άλλα 30-40 ευρώ και να κινηθώ προς το s4 mini ή το lg g2 mini, ειδάλλως το moto g φαντάζει ιδανική επιλογή.

    Σε ταχυτήτα επεξεργαστή εστιάζω περισσότερο λόγω του ότι παίζω πολλά παιχνίδια και ανεβάζω εφαρμογές, θα έχω μεγάλη διαφορά με τα προανεφερθέντα άραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ νομίζω ότι το ελαφρύ Android που φοράει το Moto G θα κάνει τη διαφορά ανάμεσα στις δύο συσκευές. Το Samsung δεν το μετράω καν, δε θα το έπαιρνα σε καμία περίπτωση.

      Διαγραφή
    2. Ναι είναι pure android, λογικά θα πάρει και άλλες αναβαθμίσεις λόγω google.

      To μόνο αρνητικό είναι ότι δεν παίρνει microsd
      Κάπου διάβασα πρόσφατα ότι βγήκε μια καινούρια έκδοση moto g με microsd και LTE!
      θα ρωτήσω στην wind αν έρθει και στην Ελλάδα...

      Chris για πιο λόγο εισαι τόσο αρνητικός με το s4 mini?
      Eδώ βλέπω ότι οριακά το βγάζουνε καλύτερο και σε processor αν και διπύρηνο.
      http://geekaphone.com/compare/Samsung-Galaxy-S4-Mini-3G-vs-Motorola-Moto-G

      Δεν παραβλέπω την αρκετά σημαντική διαφορά στην τιμή που έχουνε πάντως.

      Διαγραφή
    3. Μην κοιτάς smartphone όταν είναι από το κουτί. Σε 6 μήνες και με το Touchwiz θα είναι πολύ βαρύτερο από το Moto G.

      Διαγραφή
  13. Δύο τρία κινητά που μπορούν να μπουν σε σύγκριση με nexus 5 για τελική εκλογή έχει κανείς να προτείνει;
    Απλά μια παράθεση μήπως ξεφεύγει κάτι μυαλό είναι αυτό.
    Κοντά αρχές Ιουλίου προετοιμάζω την αγορά.
    Συμφέρει το nexus 5 τι λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι εκτός του Nexus 5, μόνο το LG G3 αξίζει. Τα υπόλοιπα έχουν πολύ υψηλή τιμή. Πιστεύω ότι το Ν5 είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή.

      Διαγραφή
    2. Μεταξύ oppo plus one (αν παραβλέψω το μέγεθος) και nexus 5 τι θα διάλεγες Chris;
      Στα ίδια χρήματα και τα δυο τους.
      Δηλαδή αν oppo μεριά λέω να το παραγγείλω ως την επόμενη βδομάδα για να το έχω πρώτο δεκαήμερο του επομένου λογικά σκεπτόμενος.
      Αφήνω μια βδομάδα back up για να κατασταλάξει μέσα μου...

      Διαγραφή
    3. Εννοώ το http://oneplus.net/one βραχυκύκλωμα με την Oppo

      Διαγραφή
    4. Καλή τιμή και θα το έπαιρνα λόγω CyanogenMod αλλά με το Ν5 έχεις πολλά περισσότερα σε hacks, mods, εγγύηση ελληνικής αντιπροσωπείας κλπ.

      Διαγραφή
  14. Σε θέμα τιμής το lg g3 πετάει λογικά θα είναι μετά τα Χριστούγεννα καλή φάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες