Η Nokia παρουσιάζει τα απογοητευτικά Nokia X, X+ και XL με Android


Όπως αναμενόταν η Nokia μπήκε και αυτή στο χώρο των Android smartphone, εκπλήσοντάς μας όχι με μία αλλά με τρεις συσκευές. Τα Nokia X, X+ και XL θα ανταγωνιστούν στα ίσια τις γνωστές εταιρίες που μας φέρνουν Android προϊόντα στη low-end κατηγορία, η Nokia όμως έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, κυρίως αρνητικές.

Ξεκινώντας από τα χαρακτηριστικά των τριών smartphone, το Nokia X είναι μία δίκαρτη συσκευή με οθόνη 4 ιντσών ανάλυσης 800 x 480p, η οποία διαθέτει έναν διπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon S4, 512MB RAM, 4GB μνήμη και μία κάμερα στα 3MP. Το κόστος αγοράς της είναι στα 90€ και η διαφορά της με το Nokia X+ είναι ότι το δεύτερο διαθέτει 768MB RAM και μία κάρτα SD των 4GB δώρο με επιπλέον κόστος 10€. Όσον αφορά το Nokia XL, διαθέτει μία οθόνη 5 ιντσών ίδιας ανάλυσης, κάμερα στα 5MP και μία μπροστινή κάμερα για βιντεοκλήσεις, με την τιμή του να αγγίζει τα 110€.

Άσχετα όμως με το πόσο καλά ή άσχημα είναι τα χαρακτηριστικά και οι τιμές, η Nokia φαίνεται ότι παρουσίασε τις αναφερόμενες συσκευές περισσότερο για να κερδίσει τις εντυπώσεις, παρά για να μας προσφέρει τις γνωστές ποιοτικές συσκευές που γνωρίζουμε και οι αποδείξεις είναι οι εξής:

  • Πρώτον το γραφικό περιβάλλον θυμίζει πάρα πολύ Windows Phone και ίσως με αυτό τον τρόπο θα ήθελε να μπερδέψει τους χρήστες οι οποίοι θα δοκιμάσουν τα Nokia X και θα αγοράσουν αργότερα ένα Windows Phone πιστεύοντας ότι και εκεί θα έχουν τις ίδιες εφαρμογές.
  • Δεύτερον αγνοεί ότι το πρόβλημα των συσκευών με Android είναι ο μικρός αποθηκευτικός χώρος και η ελάχιστη RAM και όμως τολμάει να μας παρουσιάσει τέτοιου είδους συσκευές. Μήπως ξέρει κάτι περισσότερο;
  • Τρίτον δεν υπάρχουν πουθενά οι εφαρμογές της Google στη συγκεκριμένες συσκευές και φυσικά δεν περιέχει το Google Play για να κατεβάσουμε περισσότερες.

Αν και περιμέναμε με χαρά την εμπλοκή της Nokia με το Android, το τελικό προϊόν είναι μάλλον απογοητευτικό και ίσως θα πρέπει να μείνουμε μακρυά προς το παρόν.


Σχόλια

  1. Περίμενες από τίποτα από την εταιρεία που θα βγουν 8 πυρήνα Android και αυτή θα μένει σε διπύρηνα να αλλάξει μόνο και μόνο επειδή ξανά άνοιξε το τμήμα με κινητά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι περίεργη η φάση της Nokia. Δεν τη βλέπω τη δουλειά να περπατάει ούτε με τη Microsoft. Θα δούμε στην πορεία.

      Διαγραφή
  2. Κατά την γνώμη μου εάν τα τηλέφωνα δουλέψουν απροβληματιστα, τότε η Nokia θα έχει επιτύχει τον σκοπό της με φτηνά τηλέφωνα στην αγορά, γιατί το όνομα και τους πελάτες τους έχει η μάλλον είχε αλλά πολύ βρίσκουν ακόμα ότι η Nokia έβγαζε τα καλύτερα τηλέφωνα αλλά δεν εξελίχτηκε όπως οι ανταγωνιστές ου μπήκαν δυναμικά. Μάλλον κατά την γνώμη μου πάντα θα κόψειτην κίνηση με τα πρώτα χαμηλού budget κινητά και θα πράξει. Βλέποντας και κάνοντας λοιπόν. Τώρα ακούω ότι τα Windows σημαίνοντες δουλεύουν απροβληματιστα και με χαμηλότερα specs από ότι τα αντροιτ, προσωπικά 3 λεπτά χρήση έχω κάνει και έτσι δεν έχω πλήρη εικόνα άλλα από την άλλη η ms 9 όπως και η Apple δεν είναι ανοιχτού κώδικα άλλα πιστεύω ότι HMS εάν το δουλέψει μπορεί να προσφέρει πιο πολλά από την Apple ου πάντα υπάρχει πρόβλημα στο πρόβλημα η με το GPS η με την μπαταρία η,η,η, και στην ουσία πάντα κατά την γνώμη μου, το μόνο κακό που έχει και αναγνώριζω είναι η γρήγορη απόκριση στο ίντερνετ. Σε από hardware είναι χάλια των χαλίων εν σύγκρισή με τα αντροιτ.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιά μικρή προκατάληψη διακρίνω... Δηλαδή τι έχει ο ανταγωνισμός στα 100 ευρώ?
    Συγνώμη αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που θεωρούν μπελά τις ''υπηρεσίες'' google.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι προκατάληψη, μια αίσθηση πες καλύτερα. Μακάρι η Nokia να πετύχει με το Android αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι ξέρει αυτή που δεν ξέρουν όλοι οι άλλοι που ασχολούνται χρόνια τώρα και βγάζει συσκευές με 512MB.

      Διαγραφή
    2. Να σου πω λοιπόν τι θα ήθελα εγώ από τη Νόκια. Την απλότητα, τη λειτουργικότητα και κυρίως την καινοτομία σε προσιτή τιμή, όπως μας είχε συνηθίσει.
      Καινοτομία δεν είναι να βάλεις 5 γιγα ραμ και 5000μπαταρία αλλά να καταφέρεις το τηλέφωνο να δουλέψει με χαμηλούς πόρους και να προσφέρει ποιοτικές βασικές λειτουργίες.
      Και για τον φίλο πιό κάτω, δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να κουβαλάω το google play μαζί μου επειδή θα χρειαστεί να εγκαταστήσω κάποιες εφαρμογές? Υπάρχει εφαρμογή για το pc που δίνεις τα στοιχεία σου και σου κατεβάζει την εφαρμογή στο pc και από εκεί τα μεταφέρεις στο κινητό κανονικά και με το νόμο.




      Διαγραφή
    3. Συμφωνούμε φίλε αλλά δεν έχεις πάντα pc μαζί σου και επίσης δεν είναι νόμιμο. Το Play το θέλουμε γιατί είναι το μεγαλύτερο και το καλύτερο μαγαζί. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

      Διαγραφή
    4. Συγνώμη Chris αλλά αν κάποιος είναι στη δουλειά του, ή είναι για ποτό, ή είναι με τη φίλη του και αισθάνεται την ανάγκη να μπει επειγόντως στο google play, νομίζω ότι πρέπει να το κοιτάξει το θέμα... και δεν αναφέρομαι σε σένα φυσικά που ασχολείσαι ας το πούμε επαγγελματικά με το θέμα και δικαιολογείσαι.
      Δε νομίζω ότι αυτό που κάνω είναι παράνομο. Έχω λογαριασμό google στο pc πολλά χρόνια. Με τον ίδιο λογαριασμό συνδέθηκα και στο android όταν αυτό εμφανίστηκε και με τον ίδιο λογαριασμό μπορώ να μπαίνω από όποια συσκευή θέλω εγώ. Δεν μπορεί να μου πει τίποτα η google. Άλλωστε σε κάποια φάση μου ζήτησε άδεια να ελέγξει τις εφαρμογές μου γιατί τις έκανα μέχρι τότε εγκατάσταση με την εφαρμογή της samsung, δέχτηκα από περιέργεια τον έλεγχο και όλα είναι ok.

      Διαγραφή
    5. Αν δε διαβάσεις τους όρους χρήσης ποτέ δεν ξέρεις. Αν ήταν επιτρεπτό από τη Google δε θα χρειαζόσουν εφαρμογή, αλλά θα τις κατεβαζες απευθείας από τη σελίδα της. Όχι ότι με ενδιαφέρει δηλαδή και εγώ το κάνω, απλά να το έχεις υπόψιν σου.

      Όσον αφορά την ανάγκη για εφαρμογές, μου έχει τύχει άπειρες φορές και κυρίως σε διακοπές να χρειαστώ μια εφαρμογή για να ακούσω Ραδιόφωνο ας πούμε. Δε θα ήθελα να κουβαλάω και το pc για αυτό τον απλό λόγο.

      Διαγραφή
    6. Μάλλον για άλλο πράγμα μιλάμε.. εγώ κατευθείαν από τη σελίδα της κατεβάζω, απλά χρησιμοποιώ μία εφαρμογή που πιστοποιεί τα στοιχεία μου, δηλαδή email και IMEI κινητου. Πιστεύω ότι αυτό είναι που ενδιαφέρει την google και όχι η συσκευή που μπαίνεις στο play. Για κάποιον λόγο θέλει να ξέρει ποιά εφαρμογή κατεβάζεις και για ποιόν λογαριασμό και όχι αν μπαίνεις από pc αλλιώς θα μπορούσε να απαγορεύσει την είσοδο στο play άλλων λειτουργικών.

      Διαγραφή
  4. Για μένα μετράει η αρχή. Και η συγκεκριμένη αρχή προμηνύει τεράστιες αλλαγές για το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οκ θέλει να μπει στο χώρο του Android με τον δικό της τρόπο και κάνει αυτά τα 3 κινητά!? (Ότι ακολουθεί είναι η άποψη μου και είναι υποκειμενική)
    - Αισθητικά αυτό που βλέπω δεν μου θυμίζει νόκια...θα μου πεις τι διαφορά έχει από τα υπόλοιπα? ... ένα απλό ορθογώνιο είναι...ναι ! αλλά δεν μιλάμε για μια κινεζική εταιρεία που βγήκε χτες (άσε που οι περισσότερες κινεζικές δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα) μιλάμε για τη νόκια!!! Τι να πεις το καταπίνουμε....γκλουπ!
    - Θέλει να κάνει ντεμπούτο με low end συσκευές και βγάζει διπύρηνη στα 80 και 90 ευρά!? τώρα που πλέον με 30-40 ευρώ παραπάνω (ίσως και λιγότερα όσο περνάει ο καιρός) θα μπορούσε να αγοράσει κανείς τετραπήρυνο ?!?!
    -Βάζει android και χωρίς Google play!!!??!? Οκ να μην θες τα google services αλλά γιατί να μη θές το google play?! και αν κάποιος θέλει κάποια εφαρμογή που υπάρχει στο play τι θα κάνει για να την κατεβάσει (μιλάμε πάντα για το μέσο χρήστη ε?! όχι για κανα ψαγμένο!??!) ...Από την άλλη οι χρήστες ήδη Nokia -windows phone που θα θελήσουν μια ανανέωση και θα δουν ότι δεν έχουν τα αγαπημένα τους apps από windows phone τι θα κάνουν?!?!
    - Από άποψη μάρκετινγκ κάνει ελκυστικό ένα μοντέλο με 4 GB SD?!?!? σιγά που ξοδεύτηκε...

    Δεν ξέρω τι να πω...πραγματικά φαίνεται σαν η νόκια να κάνει τα πάντα για να βγει από το παιχνίδι της αγοράς...είδα και χτές μία συνέντευξη στο CNN του CEO στο τμήμα κινητής...μές τον ενθουσιασμό λες και έχουν ΤΗΝ καινοτομία! Δλδ δεν θέλει και πολύ να σκεφτείς οτι θα πάει χειρότερα από τα windows phones??! Καλύτερα να έμενε εκεί που ήταν...πιο πολύ θα ξεχώριζε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ Αστέρη στην παρουσίαση ο CEO της Nokia αντί να μιλήσει για το Android έλεγε πόσο θα κερδίσουν τα Windows Phone από αυτή την κίνηση.

      Διαγραφή
  6. Το XL θα πουλησει σαν ζεστο ψωμι. Εχουμε καλομαθει με τις υπηρεσιες google και εξαρτηθηκαμε χωρις να δοκιμασουμε κατι εναλλακτικο(το gmail σε αλλον client, το g+ σε browser κτλπ). Οι χαρτες της νοκια τσακιζουν στα ισια τα googlemaps. Ο launcher, που φαινεται στα hands-on τουλαχιστον του XL, παει σφαιρα. Εδω ο Action καποιες φορες laggαρει ακομα και σε συσκευες με 1gb. H google εβγαλε το kitkat για να παιζει και σε συσκευες με 512ram. Δεν ειναι μαλακω η νοκια ουτε δεν ξερει τι κανει ουτε πιανεται απο τα μαλλια της. Ρωσια και Κινα εχουν γραμμενα τα καλουδια της google εκει που δεν πιανει μελανι και ειναι και μεγαλες αγορες.
    Δεν με χαλαει τιποτα. To Yandex ειναι μια χαρα. Το slideme ψιλοτραγικο. To nokia store θα το δουμε.
    Τα 800x480 στις 5ιντσες ειναι ικανοποιητικα. Στο pc εχω την 19αρα με 1440x900.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες