Συνέντευξη: Ο Δ. Δαγκαλιδης από το ελληνικό fan club της Xiaomi - MIUI μας μιλάει για την επίσημη παρουσία της MIUI στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα είναι αλήθεια ότι είμαστε λίγο πίσω σε επίπεδο οργάνωσης γύρω από το Android, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν προς αυτό τον τομέα. Είναι γνωστή πλέον η κοινότητα Android in Greece στο Google+, είδαμε επίσης και την πρώτη συγκέντρωση προγραμματιστών στο devfest του GDG Thessaloniki και ήρθε η σειρά να καλωσορίσουμε και την πρώτη επίσημη ελληνική κοινότητα μίας ROM του Android!

Το fan club της Xiaomi - MIUI είναι γεγονός εδώ και αρκετό καιρό και μας περιμένει για να μας μυήσει στον ελληνικό πλέον κόσμο της MIUI. Ήρθαμε σε επικοινωνία με το διαχειριστή της σελίδας Δημήτρη Δαγκαλίδη ο οποίος δέχτηκε να μας εξηγήσει το σκοπό και το στόχο του ελληνικού fan club, αλλά και να μας λύσει όλες τις απορίες που αφορούν την παρουσία της Xiaomi - MIUI στην Ελλάδα, στη μίνι συνέντευξη που ακολουθεί.

Γεια σου Δημήτρη και σε ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησης. Πες μας λίγα λόγια για εσένα και τη σχέση σου με την τεχνολογία και για το πώς σου ήρθε η ιδέα για το επίσημο fan club της Xiaomi - MIUI στην Ελλάδα.

Το όνομά μου είναι Δημήτρης Δαγκαλίδης  κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη και από το 1987 μένω μόνιμα στην Πάτρα. Πριν από σχεδόν 2.5 χρόνια είχα στα χέρια μου το θαυμάσιο ZTE BLADE (το πιο φθηνό Best Seller της αγοράς εκείνη τη στιγμή), έτσι λοιπόν αφού ήδη του είχα κάνει Root και του πέρασα μια ROM του Cyanogen από το γνωστό XDA, βρήκα για πρώτη φορά μία ROM με το όνομα MIUI. Nα σας πω την αλήθεια το όνομα μου φάνηκε αστείο, αλλά τα Screen Shots που συνόδευαν εκείνο το post στο XDA και οι παρατηρήσεις των μελών του XDA που δοκίμασαν την MIUI ROM, με έκαναν να την δοκιμάσω. Αυτό ήταν!  Η MIUI πραγματικά με μάγεψε από την πρώτη στιγμή και από τότε με ακολουθούσε πιστά ως σύντροφος σε όποια συσκευή και να είχα στην διάθεσή μου.

Οι ασχολίες μου εκείνον τον καιρό ήταν επικεντρωμένες σε διαφορετικό επίπεδο. Διατηρούσα τρία domains που ξεκίνησα. Το Xtremecoders.org που ως αντικείμενο είχε τα Firmware - Optware για Routers, και ειδικά τα routers της ASUS - το Diadoseto.gr που ήταν ένα περιοδικό με ποικίλο περιεχόμενο και το Xtremebuild.com που ήταν το Front Page για το Gaming Clan που δημιούργησα για τους λάτρεις του Call of Duty 2. Tαυτόχρονα διατηρούσα 11 GameServers για το Call of Duty 2 με το όνομα SniperXtremeland (-=SXL=-). Oταν λοιπόν πρωτοάνοιξε το en.miui.com το επίσημο Forum της MIUI σε Αγγλική γλώσσα, ήμουν τακτικός επισκέπτης της σελίδας αλλά δεν είχα γίνει ενεργό μέλος μέχρι και πριν από σχεδόν 1 χρόνο. Στην επίσημη σελίδα έγινα Moderator με το όνομα Lost_Animal, ένα prefix (Ψευδώνυμο) με το οποίο και ήμουν γνωστός σε όλους τους Game Servers, και ουσιαστικά τότε ήταν η στιγμή που επικέντρωσα όλες τις δυνάμεις μου σε ένα και μόνο αντικείμενο, την MIUI ROM και την XIAOMI.

Μέχρι τότε είχαν ανοίξει διάφορα FAN CLUB σε όλο τον κόσμο, και παρατήρησα πως οι περισσότεροι Έλληνες είχαν μοιραστεί ανάμεσα σε δύο κοινότητες, την en.miui.com και το miuiandroid.com (το αγγλικό FAN CLUB). Tότε ήταν η στιγμή που πήρα και την απόφαση να δημιουργήσω το δικό μας FAN CLUB. Έτσι στις αρχές του Απριλίου 2013 ένα νέο domain με το όνομα miui.gr (HELLAS) έκανε την παρουσία του στο διαδίκτυο  Επιτέλους και στην χώρα μας έχουμε τώρα έναν δικό μας χώρο στον οποίο μπορούν να συγκεντρωθούν όλοι οι λάτρεις και φίλοι του MIUI αλλά και της XIAOMI.

Προσπάθησα από την πρώτη στιγμή να εξασφαλίσω το καλύτερο περιβάλλον και εμπειρία σε όλα τα μέλη και τους επισκέπτες της σελίδας μας. Στόχος μου ήταν και παραμένει, όχι απλά να δημιουργήσω ένα χώρο συνάθροισης αλλά και έναν χώρο δημιουργίας. Έτσι προχώρησα στην δημιουργία της Database για όλες τις ROMs - BugTracker για την αναφορά των BUGs - TS3 Server & Chat για την εύκολη και άμεση επικοινωνία των μελών κ.α.

Πόσα είναι μέχρι σήμερα τα μέλη και πόσοι άνθρωποι συντηρούν τη σελίδα;

Μέχρι στιγμής όλα όσα βλέπετε είναι δημιουργία ενός ατόμου αφού η ομάδα διαχείρισης είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει αναλάβει ενεργή δράση. Έτσι η σελίδα συντηρείται μόνο από εμένα τον ίδιο, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει σύντομα. Μην ξεχνάμε πως η σελίδα δημιουργήθηκε πριν από 6 μήνες και είναι σχετικά νωρίς να έχει κανείς έτοιμη μία έτοιμη ομάδα διαχείρισης. Σταδιακά όμως θα οργανωθούμε περισσότερο, και θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενό της, με πολλά επιπλέον αντικείμενα συζήτησης.

Μέχρι τώρα μετράμε 480+ μέλη και μέχρι το τέλος του έτους ελπίσουμε να έχουμε ξεπεράσει τα 1000. Bέβαια ο αριθμός των μελών μας δεν είναι αυτοσκοπός. Εκείνο που αναζητάμε είναι η συμμετοχή στα κοινά και η δραστηριοποίηση όλων όσων μπορούν να μας βοηθήσουν στο Developing μιας καθαρά Ελληνικής MIUI ROM.

Ποιος είναι ο σκοπός, τι προσφέρει και τι μπορεί να προσφέρει στο μέλλον το fan club στον Έλληνα χρήστη;

O σκοπός μας είναι να κάνουμε γνωστή σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο την ομορφιά της MIUI ROM αλλά και της XIAOMI γενικότερα. Να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη υποστήριξης με την MIUI ROM σε όσες περισσότερες συσκευές είναι δυνατόν. Να δημιουργήσουμε όπως προανέφερα και πριν μία ελληνική ομάδα από Developers που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και γιατί όχι να κερδίσουν αρκετά χρήματα δημοσιεύοντας τις εφαρμογές τους στο MiShop.


Πώς καταφέρατε να αναγνωριστείτε επίσημα από τη Xiaomi - MIUI; Υπάρχουν υποχρεώσεις του fan club απέναντι στην εταιρία;

Από την πρώτη στιγμή είχα ενημερώσει τους διαχειριστές του en.miui.com για τις προθέσεις μου να δημιουργήσω το ελληνικό FAN Site. Άλλωστε ως moderator στο επίσημο Φόρουμ του MIUI, είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με σχεδόν όλη την ομάδα διαχείρισης του φόρουμ. Έτσι λοιπόν η αναγνώριση έγινε σχεδόν αυτόματα και χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε η Σελίδα μας, είχαμε δώσει τα καλύτερα δείγματα γραφής.

Ναι, υπάρχουν υποχρεώσεις αλλά μην φανταστείτε κάτι το ιδιαίτερο. Για παράδειγμα είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιεύουμε κάθε νέα MIUI ROM που γίνεται διαθέσιμη κάθε εβδομάδα, ενώ έχουμε και την εντολή να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ελληνική ROM, κτλ. Όροι δηλαδή που έτσι και αλλιώς είχαμε ως στόχο να εφαρμόσουμε ακόμη και εάν δεν μας το ζητούσαν.

Και η ερώτηση που καίει τους πάντες. Θα δούμε ποτέ τις συσκευές της Xiaomi στην Ελλάδα ή γενικότερα στην Ευρώπη; Γνωρίζεις αν υπάρχει τέτοιο πλάνο;

Το 2014 θα είναι γενικά μία καταλυτική χρονιά για την XIAOMI. Γνωρίζετε άλλωστε ότι η "μεταγραφή" του Hugo Bara κάθε άλλο παρά περιστασιακή μπορεί να θεωρηθεί. Ο στόχος της XIAOMI είναι να γίνει παρούσα σε διεθνές επίπεδο με ότι αυτό συνεπάγεται. Βέβαια ο δρόμος αυτός κάθε άλλο παρά με ροδοπέταλα είναι στρωμένος  Όμως η απόφαση είναι πλέον δεδομένη, και δεν μένει παρά να δούμε με ποιόν τρόπο θα υλοποιηθεί.

Η παρουσία της XIAOMi στην Ευρώπη είναι ένας από τους άμεσους στόχους, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε τίποτα παραπάνω γιατί είναι βήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και άρτια οργάνωση. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι για κάθε θετική εξέλιξη που αφορά την χώρα μας, και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Όπως όμως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε ακόμη να αναφέρουμε τίποτα περισσότερο. Μην ξεχνάμε πως ήδη η παρουσία της Κίνας στην χώρα μας ως επενδυτή είναι ισχυρότατη (βλέπε COSCO) και ίσως αυτό λειτουργήσει θετικά σε ότι αφορά την επίσημη παρουσία της XIAOMI εδώ.

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και να σου ζητήσω να μας δώσεις και ένα προσωπικό μήνυμα που θα ήθελες να ακουστεί μέσω του Dr. Android.

Ως επίλογο αυτής της συνέντευξης θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δώσατε. Να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τα μέλη της κοινότητάς μας που μας επισκέπτονται καθημερινά, και να δώσω την υπόσχεση πως από την μεριά μας θα κάνουμε ότι είναι καλύτερο για να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο. Ελπίζουμε με την βοήθεια όλων σας να τα καταφέρουμε.

---

Το ελληνικό fan club της MIUI - Xiaomi σας περιμένει να το ανακαλύψετε.

Σχόλια

  1. Ωραίος ο Χρήστος.Το Χiaomi Mi3 με εξελιγμένο Snapdragon 800 στα 2,3 GHz ,μεταλλικό με κράμα αλουμινίου-μαγνησίου είναι ωραιότερο, η δέ τιμή του για προπαραγγελία στην ιστοσελίδα της εταιρείας στα 490$ (365 ευρώ) είναι ωραιότατη! Χρηστάρα κάνε μια σχετική παρουσίαση της MIUI Rom , θα ενδιαφερθεί πολύς κόσμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια παρουσιαση της miui rom απο τον χρηστο θα ηταν εξαιρετικη!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή ιδέα παιδιά. Θα το κοιτάξω για μία παρουσίαση της MIUI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά τη γνώμη μου εάν καταφέρουν και εμφανιστούν μοντέλα της Xiaomi με το MIUI στην ελληνική αγορά θα γίνουν σίγουρα best sellers!!! Ο συνδυασμός τιμής - ταχύτητας και απόκρισης του launcher (ακόμη και στο φθηνότερο μοντέλο το Hongmi) καθώς και ποιότητας κατασκευής θα κάνει τον κόσμο να στραφεί προς τα μοντέλα της εταιρίας και την MIUI και να ξανασκεφθεί την έκφραση "κινέζικo" κινητό :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είναι από τις αγαπημένες μου ROM (μου θυμίζει ios), αλλά συγχαίρω για τη προσπάθεια και το μεράκι του κ. Δαγκαλίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες