Android 4.4 KitKat: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά είναι εδώ


Χθες προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε τις επικείμενες αλλαγές του Android 4.4 KitKat και από ότι φαίνεται δεν πέσαμε και πολύ έξω καθώς λίγες ώρες αργότερα με μία απλή ανακοίνωση στο Official Android Blog η Google το έφερε και επίσημα στη ζωή μας.

Σχολιάζοντας αρχικά την κίνηση της απλής ανακοίνωσης, επιτέλους για μια φορά έγινε το αυτονόητο χωρίς φανφάρες και εντυπωσιακές παρουσιάσεις που δεν έχουν κανένα νόημα, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην έχει βρεθεί ακόμα ο αντικαταστάτης του Hugo Barra ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τέτοια event. Πάμε όμως στο Android για να δούμε βήμα προς βήμα τι μας φέρνει η νέα αναβάθμισή του.

Η RAM είναι πλέον παρελθόν με το Project Svelte

Μετά το Project Butter που διόρθωσε το lag στο launcher ήρθε και το Project Svelte που θα κάνει τα πράγματα πιο... "σβέλτα"! Συγκεκριμένα υπάρχει μία συνολική βελτίωση της απόδοσης των προεγκαταστημένων εφαρμογών αλλά και των εφαρμογών της Google, ενώ η κατάργηση διεργασιών που δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα, έχουν μειώσει το συνολικό αποτύπωμα του λειτουργικού συστήματος στη RAM. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το Android να τρέχει καλύτερα σε συσκευές με 512MB RAM

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα σταματήσουν να βγαίνουν συσκευές "τέρατα" καθώς τα παιχνίδια που παίζουμε συνεχίζουν να χρειάζονται όσο περισσότερη RAM μπορεί να δώσει το σύστημα. Αυτό που κερδίζουμε είναι καλύτερο και περισσότερο multitasking σε όλο το εύρος των Android συσκευών που κυκλοφορούν σήμερα.

Εξυπνότερος dialer, επιτέλους!

Όπως τονίζει και η Google, ο dialer είναι μία εφαρμογή που έχει μείνει στάσιμη τα τελευταία χρόνια. Αυτό αλλάζει πλέον καθώς μέσα από την εφαρμογή κλήσεων και αν είμαστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ, μπορούμε πλέον να ψάξουμε για τηλέφωνα επιχειρήσεων που είναι καταχωρισμένα στο Google Maps! Έτσι την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε μία πίτσα για να απολαύσουμε το ματσάκι με τους φίλους μας, αρκεί μόνο να γράψουμε το όνομα της πιτσαρίας και θα μας εμφανίσει άμεσα τον τηλεφωνικό αριθμό της.

Αυτό φυσικά λειτουργεί και αντίστροφα. Αν κάποιος άγνωστος αριθμός μας καλεί και είμαστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ, ο dialer θα μας πει σε ποιον αντιστοιχεί ή από ποια εταιρία μας καλεί! Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά, να είναι καταχωρημένοι στο ίντερνετ οι αριθμοί των καλούντων.



H status και η navigation μπάρα γίνονται διάφανες

Στις πάμπολλες εικόνες που έχουμε δει μέχρι σήμερα από το νέο Android, θα έχετε προσέξει ότι οι δύο βασικές μπάρες (status και navigation) γίνονται διάφανες. Αυτό είναι εν μέρει πραγματικότητα καθώς ισχύει μόνο για τις εφαρμογές που εκμεταλλεύονται αυτό το χαρακτηριστικό. Οι προγραμματιστές των εφαρμογών λοιπόν θα πρέπει να προσθέσουν και αυτό το feature αν θέλουν να φαίνονται τόσο όμορφες όσο ο launcher του Android.

Για αυτό το σκοπό λοιπόν τα εικονίδια που βρίσκονται στη status bar έχουν γίνει λευκά, δημιουργώντας μία πιο ουδέτερη εμφάνιση καθώς η κάθε εφαρμογή μπορεί να έχει και το δικό της background. Στην αρχή λοιπόν και μέχρι να αναβαθμιστούν οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε, θα υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία


Αντίο Μηνύματα, καλώς ήρθε το Hangouts

κάτι που επίσης περιμέναμε είναι η αντικατάσταση της κλασικής εφαρμογής μηνυμάτων SMS με το Hangouts. Πλέον η διαχείριση όλων των μηνυμάτων γίνεται από εκεί δίνοντάς μας τη δυνατότητα να έχουμε σε μία εφαρμογή, τα άμεσα μηνύματα,  τα SMS / MMS και τις βιντεοκλήσεις. Φυσικά η παλιά εφαρμογή μηνυμάτων θα παραμείνει στον κώδικα του Android (AOSP) για όσους δε θέλουν να χρησιμοποιούν την αντίστοιχη της Google.


Ευκολότερη εκτύπωση με το Google Cloud Print

Μία από τις πιο βοηθητικές υπηρεσίες της Google είναι το Cloud Print με το οποίο μπορούμε να στείλουμε ένα έγγραφο προς εκτύπωση στον εκτυπωτή μας από οπουδήποτε. Η υπηρεσία αυτή λοιπόν εδραιώνει την παρουσία της στο Android με τη βοήθεια της HP και των cloud εκτυπωτών της. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσουμε απαραίτητα νέο εκτυπωτή καθώς μπορεί να λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις και σε παλαιότερους με τη βοήθεια ενός υπολογιστή.


Immersive mode για full screen εφαρμογές

Ένα ακόμη ενοχλητικό χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία των εφαρμογών να αποκτήσουν πρόσβαση σε πλήρη οθόνη. Πάρτε για παράδειγμα τη σημερινή έκδοση του YouTube το οποίο σε πλήρη οθόνη εξαφανίζει μεν τη status bar στο επάνω μέρος, αλλά η navigation bar στο κάτω απλά μικραίνει.

Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στους προγραμματιστές να εμφανίζουν τις εφαρμογές τους σε full screen mode κάτι που θα καλυτερέψει ιδιαίτερα τις εφαρμογές ανάγνωσης βιβλίων, προβολής βίντεο, αλλά και τα παιχνίδια.


Αναζητήστε με τη φράση "OK Google"

Το είδαμε για πρώτη φορά στο Google Glass, αργότερα στο Moto X και πλέον όλες οι συσκευές Android 4.4 θα έχουν περίπου την ίδια δυνατότητα (αρχικά μόνο το Nexus 5). Η λειτουργία εκκίνησης της αναζήτησης μέσω της φράσης "OK Google" γίνεται μόνο από τη homescreen και μέσα από το Google Now προς το παρόν και απευθύνεται φυσικά μόνο στους αγγλομαθείς.


Νέα εικονίδια στο Google Keyboard

Για τους λάτρεις του chat, το πληκτρολόγιο Google αναβαθμίζεται και αυτό προσφέροντας πλέον διάφορα έγχρωμα εικονίδια για τα μηνύματά μας. Πρόκειται απλά για μία μεταφορά των emoji του Hangouts στο πληκτρολόγιο του Android και τίποτα περισσότερο.


Βιβλιοθήκες υπερύθρων (IR)

Η μόδα των υπερύθρων επέστρεψε με το HTC One και το Samsung Galaxy S4 και έτσι η Google αποφάσισε να προσθέσει τις απαραίτητες βιβλιοθήκες στο Android. Αυτό σημαίνει ότι οι Google Edition συσκευές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα χρήσης της θύρας υπερύθρων η οποία όμως μόνο να στείλει και όχι να λάβει σήματα (μέχρι κάποιος προγραμματιστής το καταφέρει).

Βελτιώσεις στο Bluetooth

Μικρή αλλά σημαντική για τους χρήστες Bluetooth ακουστικών είναι η βελτίωση που έγινε σε αυτό. Συγκεκριμένα η ένταση του ήχου της συσκευής μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα από το ακουστικό, ενώ για όσους συνδέουν τη συσκευή τους στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου, θα παρατηρήσουν άμεσα πόσο καλύτερη έχει γίνει η επικοινωνία της συσκευής με αυτό μέσω του νέου MAP profile που περιλαμβάνεται στα αυτοκίνητα της τελευταίας τετραετίας.

Screen recording

Φωτογράφιση της επιφάνειας εργασίας έχουμε, πλέον έχουμε και βιντεοσκόπησή της! Μπορεί να μη λέει πολλά αυτό στο μέσο χρήστη αλλά όταν θέλεις να δείξεις σε κάποιον τα βήματα που θα ακολουθήσει για να ενεργοποιήσει μία ρύθμιση ή να κάνεις review μιας εφαρμογής, είναι απαραίτητο. Μέχρι σήμερα λοιπόν βασιζόμασταν σε εφαρμογές τρίτων αλλά πλέον το Android διαθέτει τη δική του μέθοδο. Προς το παρόν λειτουργεί μόνο μέσω ADB χωρίς να υπάρχει πλάνο για τη δημιουργία και αντίστοιχης εφαρμογής.

Βελτίωση της περιήγησης στο ίντερνετ

Όσο και αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε το ίντερνετ στην τσέπη μας με το smartphone, η εμπειρία χρήσης του είναι ακόμα κάκιστη. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί ιδιοκτήτες ιστοσελίδων δεν προχωρούν σε αναβάθμιση των σελίδων τους και δε δημιουργούν mobile εκδόσεις για τις φορητές μας συσκευές. Με το νέο WebView το οποίο βασίζεται πλέον στον Chromium υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη σε σελίδες χτισμένες σε HTML5, CSS3 και Javascript.

Πρακτικά αυτό ανοίγει την πόρτα στον προγραμματισμό σε HTML5 για το Android καθώς οι εφαρμογές και τα παιχνίδια αυτού του προτύπου θα είναι εμφανώς ταχύτερα και ελαφρύτερα.

Περισσότερη μουσική, περισσότερη μπαταρία

Βελτιώσεις έχουμε και σε επίπεδο ήχου που μάλιστα θα μας δώσουν περισσότερη ώρα για να ακούσουμε τη μουσική μας. Οι αλλαγές που έχουν γίνει εδώ είναι η επεξεργασία του ήχου να γίνεται από το DSP (Digital Signal Processor) και όχι από κάθε εφαρμογή ξεχωριστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου που μπορούμε να ακούμε μουσική από 30 συνεχόμενες ώρες σε 60! Η μέτρηση έγινε στο Nexus 5.

Προσθήκη βηματομετρητή

Οι εφαρμογές γυμναστικής έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και όσο πλησιάζει η εποχή των υπερφορητών συσκευών (Google Glass, smartwatch), θα ανθίσουν. Για αυτό λοιπόν στη νέα έκδοση περιλαμβάνεται και ένας βηματομετρητής για να βοηθήσει όλες αυτές τις εφαρμογές να μας δίνουν καλύτερα αποτελέσματα.

Καλύτερη διαχείριση αρχείων στο cloud

Το cloud έχει μπει πλέον στη ζωή μας και καθημερινά χρησιμοποιούμε υπηρεσίες όπως το Dropbox, το Box και το Drive για να αποθηκεύουμε τα αρχεία μας. Με το νέο Storage Access Framework το άνοιγμα των αρχείων γίνεται ευκολότερο ασχέτως αν αυτά είναι αποθηκευμένα στο cloud ή στη μνήμη της συσκευής μας. Έτσι την επόμενη φορά που κάποια εφαρμογή θα μας ζητήσει π.χ. να κάνουμε επισύναψη ένα αρχείο, θα εμφανιστεί μία sidebar για να επιλέξουμε από πού θέλουμε να γίνει αυτή η επισύναψη.


Μεγαλύτερη ασφάλεια

Μία δικλείδα ασφαλείας που προστέθηκε στις τελευταίες εκδόσεις του Android είναι το SELinux. Πρόκειται για ένα σετ παραμετροποιήσεων στον πυρήνα του Linux το οποίο μας προστατεύει από την εξάπλωση κάποιου malware που θα μπει στη συσκευή μας. Η ρύθμιση πλέον αλλάζει (από permissive σε enforcing αν σημαίνει κάτι αυτό για μερικούς), δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στο σύστημα να προστατευτεί από ένα malware ακόμα και αν διαθέτει δικαιώματα διαχειριστή. Στην πράξη φυσικά αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια ακόμα και σε rooted συσκευές.

Πληρωμές μέσω NFC version 2.0

Το φιλόδοξο σχέδιο της αντικατάστασης της πιστωτικής μας κάρτας παίρνει νέα πνοή καθώς η λειτουργία "Touch to Pay" είναι πλέον προεγκατεστημένη στο σύστημα. Από ότι φαίνεται (δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο ακόμα), για να εισάγουμε μία πιστωτική κάρτα στη συσκευή μας, θα πρέπει να είναι NFC κάρτα και χρειάζεται απλά να την αγγίξουμε στο πίσω μέρος της συσκευής μας για να αποθηκευτεί.

Το κινητό μας αντιγράφει στην ουσία τις πληροφορίες του chip που βρίσκεται στην κάρτα και έτσι την αντικαθιστά. Θα το δούμε αυτό καλύτερα στην πράξη αν φυσικά λειτουργεί και στην Ελλάδα.

και τα λοιπά...

Μικρότερες βελτιώσεις έρχονται επίσης στο WiFi Direct το οποίο πλέον έχει τη δυνατότητα να ανταλλάσσει αρχεία γρηγορότερα από πριν, ενώ άξια αναφοράς είναι η εμφάνιση  και ένας νέου compiler ο οποίος σε βάθος χρόνου ίσως αντικαταστήσει το Dalvik VM. Αυτό θα φέρει ταχύτερες εφαρμογές στο μέλλον και είναι ίσως ο καρπός της εξαγοράς της FlexyCore πριν από λίγο καιρό.

Για το τέλος αφήσαμε και ένα κουτσομπολιό που ίσως μας απασχολήσει στο μέλλον. Πριν από λίγο καιρό η Apple κέρδισε σε αμερικανικό δικαστήριο την πατέντα "pinch to zoom", το τσίμπημα που κάνουμε όλοι με τα δύο δάχτυλα για να κάνουμε zoom στους χάρτες και σε εικόνες. Στο Android 4.4 βλέπουμε για πρώτη φορά έναν εναλλακτικό τρόπο zoom που είναι και πιο βολικός αλλά και θα αποφευχθούν μελλοντικά... παρατράγουδα.

Μέχρι σήμερα λοιπόν είχαμε το "pinch to zoom", και το "double touch" (διπλό άγγιγμα της οθόνης), από εδώ και στο εξής θα έχουμε και το "double touch drag". Γιατί είναι καλύτερο; Κάνοντας διπλό tap και σέρνοντας πάνω ή κάτω το δάχτυλό μας μπορούμε να κάνουμε zoom in & zoom out με το ένα χέρι, ενώ το pinch to zoom απαιτεί δύο. Βλέπουμε λοιπόν να γίνεται και αυτό το νέο στάνταρ στο Android σε λίγο καιρό.

Αναβαθμίσεις

Πάμε και στις αγαπημένες μας αναβαθμίσεις. Αν και είχαμε την εντύπωση ότι θα αναβιώσουν παλαιότερες συσκευές, η Cyanogen μας ενημερώνει ότι άσχετα με τη μείωση της RAM, οι παλιές συσκευές έχουν άλλα αξεπέραστα προβλήματα και δεν είναι πλέον συμβατές με τις τελευταίες εκδόσεις του Android.

Επίσης, περιμέναμε να αναβαθμιστεί το Nexus S για να τρελαθούμε τελείως αλλά όχι μόνο έχει πεθάνει πλέον για τη Google, αλλά παίρνει πλέον μαζί του και το Galaxy Nexus που σταματάει να αναβαθμίζεται και αυτό (ίσως ο λόγος είναι η Samsung όμως).

Τα Nexus 10, 7 και 4 θα αναβαθμιστούν κανονικά το επόμενο 15ήμερο, ενώ την ίδια περίοδο θα δουν το KitKat και τα HTC One και Samsung Galaxy S4 Google Edition.

Σχόλια

  1. Πολύ ωραίο και κατανοητό άρθρο! Όλα μαζεμένα!

    Μπράβο ντοκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καλύτερο άρθρο για το kit Kat που έχω διαβάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω τη λένε οι περισσότεροι περί αναβάθμισης στα παλαιότερα nexus(κάτι που εγώ έχω ξεχάσει εδώ Και καιρό)έχει και τους xda και ζωντανεύουν τα ξεχασμένα sgs, Xperia neo v.με την τελευταία έκδοση του android!!!512ram 4.4 γουάου μόλις απέκτησα καινούργιο τηλέφωνο!!!!τώρα για την Google βαδίζει στα σίγουρα Και είναι έτοιμη σε λίγο καιρό να θερίζει scalp και να προσφέρει εντελώς δωρεάν ατέλειωτο πόνο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά πολλοί κολλάνε στην επίσημη αναβάθμιση, κάτι που και εγώ δε συμφωνώ. Όπως είπες, υπάρχει και το XDA.

      Διαγραφή
  4. Εγώ έχω το double touch drag εδώ και δυόμισι μήνες που έχω αγοράσει το nexus 4!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποια εφαρμογή λειτουργεί; Είχα και εγώ το N4 αλλά δεν το είχα προσέξει.

      Διαγραφή
  5. Παντού, αλλά στον chrome τη χρησιμοποιώ όλοι μέρα μιας που δεν μπαίνω απο pc. Εδώ πάντως δεν μπορώ να κάνω zoom γενικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστουμε πολυ Chris!!!


    Mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αψογα, οποτε θα αναμενω και εγω για το 4.4 στο Xperia U μου :D

    Πολυ σωστο αρθρο φιλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες