Google I/O 2013: Play Games, Music, Hangouts και Nexus Galaxy S4 οι σημαντικότερες αλλαγές στο Android


Όπως ξεκάθαρα δήλωσε λίγες μέρες νωρίτερα ο Sundar Pichai στη συνέντευξη του, η παρουσίαση του Google I/O 2013 αφορούσε κυρίως τους προγραμματιστές. Δεν είδαμε όπως άλλες χρονιές εμφανίσεις συσκευών και νέων εκδόσεων του Android παρά μόνο παρουσίαση και βελτίωση υπηρεσιών. Αλιεύσαμε λοιπόν τα σημαντικότερα που αφορούν το Android και σας τα παρουσιάζουμε.

Play Games

Μετά το πολύ μπλα μπλα για τα νέα API και τους προγραμματιστές η πρώτη νέα υπηρεσία που ανακοινώθηκε είναι το Google Play Games. Πρόκειται για μια υπηρεσία η οποία θα κάνει πιο κοινωνικά τα παιχνίδια στο Android καθώς όπως στο Facebook και το Google+ μπορούμε να δούμε ποια παιχνίδια παίζουν οι φίλοι μας, να συγκρίνουμε τα σκορ και να τους ανταγωνιστούμε, έτσι και με το Google Play Games θα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα, αρκεί οι προγραμματιστές τους να προσθέσουν τη λειτουργία αυτή σε αυτό.

Εκτός από τα παγκόσμια leaderboard, θα υπάρχουν achievement για κάθε παιχνίδι, όπως ακριβώς γίνεται και στο PS3 με τα trophy, τα οποία θα μας προκαλούν να συνεχίζουμε να παίζουμε ενώ θα γίνει ευκολότερη από ποτέ η πρόσκληση σε multiplayer παιχνίδι με τους φίλους μας μέσω του Google+.

Play Music

Η εφαρμογή της μουσικής η οποία αναβαθμίστηκε χθες το βράδυ περιλαμβάνει ολοκαίνουργιο γραφικό περιβάλλον στα πρότυπα του Play Store χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στις βασικές λειτουργίες, με μια όμως μεγάλη προσθήκη. Η Google μας δίνει πλέον τη δυνατότητα με μία μηνιαία συνδρομή των 10 δολαρίων να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα τραγούδια του Google Music! Έτσι δε χρειάζεται πλέον να αγοράζουμε τη μουσική μας, αλλά μπορούμε να νοικιάσουμε τη βάση δεδομένων της Google για ένα μήνα και να ακούσουμε τα πάντα. Σημειωτέον επίσης ότι προσφέρεται ήδη δωρεάν δοκιμαστική περίοδος 30 ημερών. Πολύ βολικό αν είσαι DJ.

Hangouts

Η τρίτη σημαντική αλλαγή για το Android αφορά την αναβάθμιση του Google Talk το οποίο αντικαταστάθηκε ήδη από το Hangouts (το λεγόμενο Babel ή Babble). Η αναβάθμιση αυτή έρχεται με σκοπό να ενοποιήσει τις υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων του Google+, του Gmail και του Android και θα μας επιτρέπει να μοιραστούμε εικόνες, κείμενο αλλά και να κάνουμε βίντεο κλήσεις με τους φίλους μας. Εκεί που έδωσε βάση η Google είναι το γεγονός ότι θα μπορούμε να επικοινωνούμε ελεύθερα ασχέτως σε ποια πλατφόρμα βρίσκεται ο καθένας καθώς θα λειτουργεί μέσω του Chrome στους υπολογιστές, ενώ θα υπάρχει εφαρμογή για το Android και το iOS. Έτσι το μόνο ζητούμενο από τους συμμετέχοντες θα είναι να έχουν Google λογαριασμό.

Nexus Galaxy S4

Είδαμε και μία συσκευή από... σπόντα όμως αφού μετά τις δοκιμές για καθαρή ROM σε μη Nexus συσκευές με τη Sony, η Google φαίνεται πως βρήκε την κατάλληλη συσκευή για να το κάνει πραγματικότητα. Ανακοίνωσε λοιπόν μια ειδική έκδοση του Galaxy S4 με καθαρό Android, το οποίο θα λαμβάνει απευθείας τις αναβαθμίσεις από την ίδια τη Google και θα πωλείται μέσω του Play Store έναντι του ποσού των 650 δολαρίων. Κατά 99% θα λειτουργεί και η μέθοδος που παρουσιάσαμε παλιότερα για αγορές συσκευών από το Play Store για όσους το σκέφτονται.

Επίσης...
Αξίζει φυσικά με σημειώσουμε ότι αν και το περιμέναμε δεν είδαμε πουθενά αναφορά στο Android 4.3, θα χρειαστεί λοιπόν να περιμένουμε λιγάκι ακόμα για να το δούμε. Αν χρησιμοποιείτε γενικότερα τις υπηρεσίες της Google σας προτείνουμε να δείτε την παρουσίαση καθώς περιελάμβανε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για τον Chrome, το Google+. το Google Maps και το Google Search.

Σχόλια

  1. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχε παρόμοια λογική τιμή πώλησης με το Nexus 4...μέσω play store.
    "Οικονομική κρίση έχουμε.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Nexus είναι ειδικές παραγγελίες της Google στους κατασκευαστές. Αυτή ορίζει το κόστος και είναι δικά της. Το S4 δεν είναι Nexus (άσχετα αν το λέμε λόγω καθαρής ROM), τιμολογιακά ανήκει στη Samsung, απλά θα αναλάβει η Google στις αναβαθμίσεις του.

      Samsung is to blame.

      Διαγραφή
  2. Δηλαδή δεν θα έχουμε νέα έκδοση για φέτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έχουμε αρχές Ιουνίου.

      Διαγραφή
    2. Και για μοντέλο Ν7 Νew φημολογείται για Ιούλιο!! Λες να περιμένω? και να προσπαθήσω να το πάρω με τον τρόπο που έδειξες!??

      Διαγραφή
    3. Στη θέση σου αυτό θα έκανα.

      Διαγραφή
    4. Oκ! Ευχαριστώ για την συμβουλή ! Καλό Π-Σ-Κ!

      Διαγραφή
  3. Nexus 4 for ever..
    Σε ευχαριστούμαι για τον οδηγό αγοράς Chris K..
    Το έχω εδώ και μία εβδομάδα και πραγματικά είναι πολύ smooth..
    Αλήθεια ξέρουμε τίποτα για τις πωλήσεις που έχει κάνει το Nexus 4 ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα!
    Να κανω μια χαζη ερωτηση?
    Τα Nexus πωλουνται ΜΟΝΟ απο τα Play Stores του εξωτερικου, ή και απο ξενα sites?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντού θα τα βρεις, ακόμη και σε ελληνικά καταστήματα. Εκτός από το Nexus 10 που δεν έχει έρθει ακόμη.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες