Το Android παραμένει σε Jellybean με την επόμενη έκδοση να είναι η 4.3!


Ενώ περιμένουμε πώς και πώς το Google I/O του Μαΐου για να δούμε τι καλούδια θα μας φέρει η Google στην επόμενη έκδοση του Android, διαρροές του Σαββατοκύριακου δείχνουν ότι αυτή θα είναι η 4.3 και όχι η 5.0 που όλοι περιμέναμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ακούσει για σημαντικές αλλαγές οπότε μάλλον λογική φαίνεται η κίνηση της Google, καθώς αυτή τη στιγμή το Jellybean είναι ακόμα φρέσκο και υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για να μην το κάνει. Ποιοι είναι αυτοί;

Το Jellybean έχει ακόμα ελλείψεις
Νομίζω πως θα συμφωνήσουμε ότι συνολικά το Android είναι ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα σε σχέση πάντα και με τον ανταγωνισμό του, όμως η έκδοση Jellybean είναι ακόμα καινούργια και έχει ελλείψεις. Το Jellybean λοιπόν είναι κατά κάποιο τρόπο μισό και χρειάζεται συμμάζεμα στην κατανάλωση πόρων, η λειτουργία του NFC δεν είναι η αναμενόμενη αλλά και οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων είναι πλέον πολλές και πρέπει να ενωθούν. Δε γίνεται λοιπόν να προσφέρεις κάτι καινούργιο όταν τα παλιά σου χαρακτηριστικά είναι μισοτελειωμένα (το έχει αυτό το χούι η Google) και όσα αναφέρουμε είναι απλά ένα παράδειγμα.

Έρχονται μικρές αλλαγές
Αυτό λοιπόν που θα δούμε στην παρουσίαση είναι κυρίως μικρές αλλαγές και το μόνο που έχει ακουστεί μέχρι σήμερα είναι το Babel (και όχι Babble), η νέα πλατφόρμα άμεσων μηνυμάτων που θα ενοποιήσει το Talk με το Messenger του Google+. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα άλλο; Απεναντίας, η Google πάντα κρύβει κάτι για έκπληξη αλλά τα μικρά update είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία και αυτό γιατί με τα μικρά γίνονται οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στο σύστημα. Ετοιμαστείτε λοιπόν για καλύτερο Project Butter, multitasking και ίσως διάρκεια μπαταρίας!

Η νέα έκδοση θα κάνει κακό στο marketing
Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος για τη Google είναι το marketing. Εκεί που πονάει το Android είναι στον κατακερματισμό (αν και διαφωνώ) και μια νέα έκδοση θα "κόψει την πίτα" σε ακόμα μικρότερα κομμάτια. Όταν όλες οι εταιρείες ετοιμάζονται να δώσουν αναβαθμίσεις στην έκδοση 4.1.2 και οι νεότερες συσκευές περιμένουν την έκδοση 4.2.2, είναι κακό για το marketing να βγάλεις τόσο γρήγορα τη νέα έκδοση. To Jellybean συνολικά τρέχει στο 25% των συσκευών σήμερα και αν η νέα έκδοση είναι πάλι Jellybean αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι πιο πολύ ένα τρικ, παρά η πραγματικότητα.

Το ζουμί
Αν λοιπόν είστε update freak και θέλετε πώς και πώς να δείτε στη συσκευή σας να γράφει "Android 5.0" μπορείτε να πάτε στο build.prop και να το αλλάξετε μόνοι σας (χαχαχα), ειδάλλως αν δεν υπάρχουν νέα χαρακτηριστικά δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει και το νούμερο. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι να μην αλλάξει το API level για τους προγραμματιστές, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συμβατότητα των εφαρμογών με παλιότερες εκδόσεις.

Μακάρι να βγούμε ψεύτες και να δούμε καινούργια πράγματα και λειτουργίες αλλά είναι απίθανο.

Σχόλια

  1. "η νέα πλατφόρμα άμεσων μηνυμάτων που θα ενοποιήσει το Talk με το Messenger του Google+"
    κι εγώ που έχω άλλο λογαριασμό στο gtalk και άλλο στο G+?? ελπίζω να μην καταριέμαι καραμέλες και βούτυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πιστεύω πρέπει να διορθωθεί άμεσα αυτή η βλακεία του jelly bean 4.2.2 που θέλει τις εφαρμογές να αποθηκεύουμε στην εσωτερική μνήμη του κινητού μόνο και δεν επιτρέπει την μετακίνηση τους σε external sd card ακόμα και με 3rd party apps όπως το appmngr (app2sd)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Android 4.2.2 το data partition έχει ενωθεί με το sdcard partition. Άρα από προεπιλογή οι εφαρμογές σου δεν εγκαθίστανται στην εσωτερική μνήμη.

      Οι εξωτερικές κάρτες είναι το external partition.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες