Μία εβδομάδα με το Nexus 4. Τα καλά και τα στραβά της νέας ναυαρχίδας της Google


To Nexus 4 είναι σίγουρα μία από τις πιο ποθητές συσκευές τη σήμερον ημέρα και η Google κατάφερε να ανεβάσει ακόμα πιο πολύ την αξία της προσφέροντάς τη σε πολύ ανταγωνιστική τιμή μέσω του Play Store. Είναι αλήθεια ότι δε βρίσκεις άλλο superphone στα 350€ και για αυτό έχει γίνει κακός χαμός με τη διαθεσιμότητά του παγκοσμίως. Αφού λοιπόν κατάφερα να το αποκτήσω και να παίξω μαζί του για λίγες μέρες, θα σας παρουσιάσω τις εντυπώσεις που μου άφησε.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon S4 Pro στα 1.5GHz
  • GPU: Adreno 320
  • Μνήμη RAM: 2GB
  • Αποθηκευτικός χώρος: 16GB
  • Οθόνη: True HD IPS Plus 4.7 ιντσών με ανάλυση 1280 x 768 pixel (318 ppi)
  • Συνδεσιμότητα: WiFi, Bluetooth 4.0, GPS (Glonass), NFC, DLNA
  • Κάμερα: Εμπρόσθια στα 1.3MP και οπίσθια στα 8MP με λειτουργία HDR
  • Μπαταρία: Li-Ion 2100 mAh
  • Διαστάσεις: 133.9 x 68.7 x 9.1 χιλιοστά
  • Βάρος: 139 γραμμάρια
  • Λειτουργικό: Android 4.2.2 Jellybean

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Nexus 4 είναι από τα καλύτερα smartphone που κυκλοφορούν σήμερα βάσει χαρακτηριστικών, μαζί με το iPhone 5, το Galaxy SIII, το Note II και το Xperia Z που θα δούμε σε λίγο καιρό. Με μία λεπτομερή σύγκριση θα δούμε ότι το κάθε ένα από αυτά έχει και το δυνατό του σημείο έναντι των άλλων, αλλά το Nexus 4 φαίνεται ότι είναι συνολικά το πιο ολοκληρωμένο, αν φυσικά στη σύγκριση συμπεριλάβουμε και την τιμή στην οποία πωλείται.

Εξωτερική εμφάνιση
Η κατασκευή του είναι μονοκόμματη και χωρίς αποσπώμενα μέρη, εκτός από το συρτάρι για την κάρτα SIM, και έτσι σου δίνει την εντύπωση μιας πολυτελούς συσκευής η οποία αποτελείται από ποιοτικά υλικά. Το μπροστινό μέρος είναι όλο από γυαλί με την απαραίτητη επικάλυψη Gorilla Glass 2 και είναι πλήρως συμμετρικό σε όλες τις πλευρές του, σε σημείο που ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσεις το πάνω από το κάτω είναι να ψάξεις τη σχισμή του ακουστικού. Εμφανής είναι επίσης η θέση της μπροστινής κάμερας επάνω δεξιά, ενώ αν κοιτάξουμε λιγάκι καλύτερα θα βρούμε και στην άλλη άκρη τους αισθητήρες, αρκετά διακριτικά τοποθετημένους. Στο κάτω μέρος θα εντοπίσουμε το πανέμορφο LED ειδοποιήσεων, το οποίο δεν ξεχωρίζει με γυμνό μάτι και έτσι σου προκαλεί έκπληξη κάθε φορά που τυχαίνει να αναβοσβήνει. Είναι σίγουρα από τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, θα μου άρεσε όμως να μπορώ να ρυθμίσω το χρόνο και τα χρώματα που θέλω να ανάβει, ανάλογα με το είδος της ειδοποίησης (γίνεται με το Light Flow).


Για να κλείσουμε με τη μπροστινή πλευρά, η οποία είναι και η πιο σημαντική, θα πρέπει να πω ότι το καλύτερό σχεδιαστικό του προσόν είναι το γεγονός ότι το τζάμι είναι κυρτό στις πλαϊνές πλευρές της οθόνης. Δεν προσφέρει τίποτα στο μάτι αλλά στην αφή! Είναι τόσο καλοφτιαγμένο και απαλό το τελείωμά του που χαίρεσαι να πηγαίνεις μπρος - πίσω στις οθόνες, καθώς η αίσθηση είναι πολύ ευχάριστη στο δάχτυλο.

Το πλαϊνό μέρος είναι φτιαγμένο από αντιολισθητικό πλαστικό για προφανείς λόγους και φέρει σχεδόν όλα τα πλήκτρα και τις σχισμές που διαθέτει η συσκευή, δηλαδή το βύσμα των 3,5mm για τα ακουστικά, τα πλήκτρα ήχου και ενεργοποίησης, τη θύρα micro USB, το συρτάρι της micro SIM και δύο μικρόφωνα, το ένα για την ομιλία και το άλλο για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης.

Τα πάντα φαίνεται να είναι στη σωστή θέση για έναν δεξιόχειρα (όχι ότι ο αριστερόχειρας θα παιδευτεί), ενώ οι θύρες έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να μπορούμε να βάλουμε τα ακουστικά ή το καλώδιο φόρτισης ακόμα και όταν στέκεται σε κάποιο dock.





Το πίσω μέρος είναι επίσης φτιαγμένο από γυαλί και εκτός από το όμορφο ψηφιδωτό το οποίο θα βαρεθείτε πολύ γρήγορα να κοιτάζετε, διαθέτει και τα απαραίτητα logo της LG και του Nexus, την κάμερα, το φλας και τη σχισμή του ηχείου. Εδώ λοιπόν έχω τις μεγαλύτερες ενστάσεις μου και αυτές δεν προκύπτουν λόγω γούστου αλλά χρήσης:

1. Το γυαλί είναι κακή επιλογή και αυτό γιατί χαράσσεται εύκολα. Είμαι από τους ανθρώπους που δε βάζουν ποτέ σε θήκη τη συσκευή τους, καθώς μου αρέσει να την κρατάω (και να τη χαϊδεύω) γυμνή, όπως την έφτιαξε ο δημιουργός της. Δε μου αρέσει το δέρμα της θήκης ή το χαμηλής ποιότητας καουτσούκ που κάνει τη συσκευή μου τεράστια, όμως με το Nexus 4 ίσως και να μπω στη διαδικασία.

2. Το γυαλί έχει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα: Γλιστράει! Μην αφήσετε ποτέ και σε καμία περίπτωση τη συσκευή σας στο μπράτσο του καναπέ, της πολυθρόνας ή σε οποιαδήποτε κεκλιμένη επιφάνεια γιατί θα τη βρείτε στο πάτωμα και όπως λέει το γνωστό λαϊκό άσμα "αν ραγίσει το γυαλί, δεν ξανακολλάει". Ένα κοινωνικό μήνυμα του Dr. Android...

3. Η συσκευή είναι εντελώς επίπεδη. Θα έχετε προσέξει πως σε πολλές συσκευές κοντά στην κάμερα ή στο ηχείο βρίσκεται ένα μικρό εξόγκωμα. Αυτό υπάρχει για την προστασία της κάμερας όταν ακουμπάμε τη συσκευή μας σε κάποια επιφάνεια με την "πλάτη", ενώ το ηχείο απλά δεν ακούγεται αν δεν υπάρχει κάποιο κενό ανάμεσα στη συσκευή και την επιφάνεια. Την κάμερα δεν κατάφερα να τη χαράξω ακόμα, αλλά με ενοχλεί ιδιαιτέρως το δεύτερο. Ενώ έχω ένα πολύ δυνατό ηχείο, όταν αφήνω τη συσκευή πάνω π.χ. σε ένα τετράδιο, ακούγεται το ένα τρίτο του πραγματικού ήχου. Οπότε προτείνω ή κάποιο dock για να στέκεται όρθιο ή να το ακουμπάμε ανάποδα για να το ακούμε (με τίποτα όμως)!

4. Η σχισμή του ηχείου δεν επιτρέπει στερεοφωνικό ήχο. Ακόμα και 5.1 σύστημα ήχου να έχει η συσκευή σου, αν ο ήχος βγαίνει από την ίδια σχισμή δε θα έχεις την ποιότητα που θέλεις. Στην πραγματικότητα και δύο σχισμές να έχει (όπως π.χ. το iPhone 5), πάλι δεν έχεις το αποτέλεσμα που πρέπει. Τα ηχεία πρέπει να βρίσκονται όσο πιο μακριά γίνεται το ένα από το άλλο και ο ήχος να βγαίνει σε αντίθετες κατευθύνσεις (κάτι σαν το Samsung Galaxy Music). Έτσι ναι, το Nexus 4 έχει ένα θεματάκι με τον ήχο, αλλά ΟΚ, αν θέλουμε να είμαστε λίγο επιεικής, είναι αρκετά καλός.


Η γενική εικόνα
Η αίσθηση που σου δίνει όταν το κρατάς είναι ότι πρόκειται για ένα μεγάλο, όχι τεράστιο τηλέφωνο, το οποίο μπορείς να χειριστείς άνετα με το ένα χέρι (νομίζω ότι το πρόβλημα εμφανίζεται όταν έχουμε πέντε ίντσες και άνω). Δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, κυρίως γιατί το βάρος κατανέμεται ισόποσα στο μεγάλο μέγεθός του, αλλά και γιατί είναι αρκετά λεπτό. Άσχετα με αυτά που είπαμε παραπάνω για το πίσω μέρος, η αλήθεια είναι ότι η αφή του γυαλιού μπρος και πίσω είναι πολύ ελκυστική σε σχέση με άλλες συσκευές με γυαλί-πλαστικό.

Τα προσόντα του
Η δύναμη που το κινεί είναι ο τετραπύρηνος Snapdragon S4 Pro, o κορυφαίος κατά τη γνώμη μου επεξεργαστής σήμερα (αναφερθήκαμε και παλαιότερα στο θέμα), ο οποίος δείχνει να γητεύει εξαιρετικά την τελευταία έκδοση του Android (4.2.2) με τη βοήθεια των 2GB της RAM. Έχουμε ξαναπεί ότι το Android είναι ένα σχεδόν πλήρες λειτουργικό σύστημα και γι αυτό χρειάζεται τέτοιου μεγέθους χαρακτηριστικά συσκευής προκειμένου να λειτουργεί σωστά.

Δε θα μιλήσουμε όμως τόσο πολύ για την τελευταία έκδοση του Android για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ, αλλά θα επικεντρωθούμε στις λεπτομέρειες που αφορούν το Nexus 4 και στον τρόπο που χειρίζεται αυτά τα χαρακτηριστικά:

Οθόνη
Η οθόνη της συσκευής είναι πάρα πολύ καλή (δε λέω εξαιρετική) και αυτό φαίνεται στην απεικόνιση των χρωμάτων η οποία είναι σχεδόν φυσική. Θέμα ανάλυσης νομίζω δεν τίθεται καθώς, όσο κοντά και να κοιτάξεις με γυμνό μάτι δε θα καταφέρεις να ξεχωρίσεις pixel. Αυτό που ίσως ξενερώσει πολλούς είναι η φωτεινότητα. Η μέγιστη φωτεινότητα είναι σίγουρα μικρότερη από αυτή του iPhone 5, αν και προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να τυφλώνομαι κάθε φορά που το κοιτάω. Για μένα λοιπόν η φωτεινότητά του είναι μια χαρά, μιας και τη χρησιμοποιώ στο αυτόματο.


Κάμερα
Η κάμερα στα 8MP, το στάνταρ της σημερινής εποχής, έχει ένα φοβερό σύμμαχο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, την εφαρμογή "Φωτογραφική μηχανή" του Android. Να πούμε για το εκπληκτικό Photo Sphere, για το απλό πλέον Panorama ή για το 4x ψηφιακό pinch-to-zoom; Όχι, θα σταθούμε σε μία λειτουργία και μία λεπτομέρεια.

Αναφέρομαι στη λειτουργία HDR, η οποία προσφέρει ακόμα μεγαλύτερης ποιότητας φωτογραφίες, ιδιαίτερα τη νύχτα, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο latency κατά την αποθήκευση. Πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη προσθήκη για τους λάτρεις της φωτογραφίας.

Η λεπτομέρεια είναι κάτι που ανακάλυψα τυχαία και μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Κατά την εγγραφή βίντεο μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βγάλουμε ταυτόχρονα και φωτογραφίες! Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι να αποθηκεύουμε ένα απλό screenshot της οθόνης (χωρίς focus), όμως είναι και αυτό μια χρήσιμη λεπτομέρεια που θεώρησα άξια αναφοράς.

Συγκρίνοντας την κάμερα με αυτή του Galaxy SIII, το Nexus 4 βγάζει ελαφρώς κατώτερης ποιότητας φωτογραφίες και εννοείται δε συγκρίνεται με αυτές του Xperia Z.


Πληκτρολόγιο
Ευχάριστη έκπληξη προκαλεί το επίσημο πληκτρολόγιο του Android, ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες χρήστες. Το ελληνικό λεξικό λειτουργεί πλέον κανονικά και οι προβλέψεις λέξεων είναι αρκετά ακριβείς, λίγο χειρότερες όμως από αυτές του Swiftkey. Η λειτουργία gesture typing είναι φανταστική και βολεύει εξαιρετικά για πληκτρολόγηση με το ένα χέρι. Ειδικά στο Nexus 4 που είναι αρκετά πλατύ, η πληκτρολόγηση με ένα ή και με δύο χέρια γίνεται ταχύτατα. 

Επιδόσεις & αυτονομία
Λίγα πράγματα μπορούμε να πούμε σχετικά με τις επιδόσεις ενός τετραπύρηνου τηλεφώνου δε νομίζετε; Το Nexus 4 είναι απλά ότι καλύτερο έχει δει το Android μέχρι σήμερα και το χειρίζεται άριστα. Τα πάντα ρολάρουν ομαλά και ούτε κατά διάνοια δε χρειάζεται η εγκατάσταση ενός task killer. Προβληματάκια υπάρχουν σίγουρα, όπως άλλωστε σε όλους τους υπολογιστές, αλλά είναι αμελητέα και για να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν το Play Store αναβαθμίζει και εγκαθιστά εφαρμογές καλύτερα να το αφήσετε να τελειώσει πριν κάνετε κάτι άλλο. Μπορείτε λοιπόν να εγκαταστήσετε και να παίξετε άφοβα, οποιοδήποτε παιχνίδι κυκλοφορεί σήμερα στο Android. Ορίστε και ένα δείγμα από το Quadrant:


Όσον αφορά την αυτονομία θα ξαναπώ ότι αν δεν αφήσουμε στο παρελθόν τις μπαταρίες λιθίου δε θα δούμε ποτέ φοβερά αποτελέσματα. Η διάρκεια ζωής του Nexus 4 είναι όπως όλων των σημερινών τηλεφώνων δηλαδή περίπου:
  • 12 ώρες με βαριά χρήση 
  • 24 ώρες με καθημερινή χρήση και χρήση ίντερνετ και 
  • 48 ώρες για απλές λειτουργίες τηλεφώνου χωρίς ενεργοποιημένα δίκτυα.

Το endurance test του GSMarena κάνει λόγο για 32 ώρες και το αναφέρω ως μέτρο σύγκρισης.

Συμπέρασμα
Η άποψη μου είναι ότι αν έχεις τετραπύρηνο tablet στην κατοχή σου, δε χρειάζεται να αποκτήσεις ένα τηλέφωνο σαν το Nexus 4. Αν όμως το διπύρηνο που θα προτιμήσεις κοστίζει όσο αυτό, τότε θα είσαι χαζός αν δεν το πάρεις. Είναι λοιπόν ένα πανίσχυρο τηλέφωνο, με σωστές διαστάσεις και βάρος για να χρησιμοποιήσετε όλες τις λειτουργίες του με άνεση. Είναι όμορφο και συμπαγές, ενώ η τελευταία έκδοση του Android περιέχει εξαιρετικές λειτουργίες που ταιριάζουν γάντι επάνω του. Οι μόνες ενστάσεις βρίσκονται στη μπαταρία, το πρόβλημα της οποίας είναι γενικό, και στο πίσω μέρος το οποίο αναλύσαμε παραπάνω. Τέλος, αν ξεχάσουμε την τιμή του στο Play Store, νομίζω ότι τα 400 ευρώ θα ήταν μια πάρα πολύ λογική τιμή για την Ελλάδα.

Σχόλια

  1. "Η οθόνη της συσκευής είναι πάρα πολύ καλή (δε λέω εξαιρετική) και αυτό φαίνεται στην απεικόνιση των χρωμάτων η οποία είναι σχεδόν φυσική."

    το αλλο με τον Τοτο το ξερεις? τα χρωματα φαινονται ξεθωριασμενα τελειως, ειδικα αν ειχες συσκευη με amoled βλεπεις τεραστια διαφορα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άποψη είναι Κυριάκο. Για μένα μια χαρά είναι.

      Διαγραφή
    2. φτασαμε σε σημειο να θεωρουμε τις amoled τον κανονα...και την IPS την εξαιρεση ενω συμβαινει το αντιστοιχο... εχοντας περασει απο τα χερια μου το galaxy nexus τα προματα ηταν υπερ του κανονικου,σχεδον ψευτικα..(να μην αναφερω τα burn in effects στα καλα καθουμενα...)
      δεν λεω μεγαλη διαφορα τωρα με το 4αρι..αλλα τουλαχιστον ειναι κοντα στην πραγματικοτητα..δεν σε κουραζουν και δεν υπερτονιζουν τιποτα ακριβως.. (το γκρι στις amoled ειναι κυριολεκτικα καμενο.)
      τελεια οθονη δεν υπαρχει,αλλα η καθε μια εχει την χαρη της.

      φιλικα,δημητρης

      Διαγραφή
  2. Super review, Chris!

    Εγώ με τη θήκη μια χαρά βολεύτηκα. Δεν άντεχα να είμαι με το φόβο ότι θα γρατζουντιστεί κάθε τρεις και λίγο.

    Μετά το 4.2.2 εξαφανίστηκε για κάποιο λόγο το Ελληνικό keyboard, αλλά δεν ασχολήθηκα ακόμα.

    Εμένα τα χρώματα όχι απλά δεν μου φαίνονται ξεθωριασμένα, αλλά έχω ενθουσιαστεί! Δεν αντέχω με τίποτα τα in your face έντονα χρώματα που έχουν άλλα τηλέφωνα, και δεν μπορώ να καταλάβω πώς τα προτιμούν άλλοι. Αλλά γούστα είναι αυτά...

    Overall, Ι'm so happy with my new phone! Κάνει τα πάντα και συμφέρει. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό με τη θήκη έχει νόημα... αν είναι να πάρω ένα λεπτό, εμφανίσιμο κινητό και να του βάλω πλαστικά από 'δω, αυτοκόλλητες μεμβράνες από 'κει, θήκες, κορδονάκια και να καταλήξω με ένα τούβλο στο χέρι... τι καταλάβαμε;
    Από την άλλη όταν βλέπω πως έχει γίνει κάποιο κινητό στις γωνίες με μικρογρατσουνιές/ φθορές κλπ χαλιέμαι... Μπορείς πχ να βγεις για ποτό(-α) και να αφήσεις το κινητό δίπλα στις βότκες και τα νεροπότηρα χωρίς θήκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. thanks για το review! Πολύ ενδιαφέρον! να σας κάνω μια γρήγορη ερώτηση; χρειάζεται antivirus (π.χ. avast) το android κινητό (ναι, για το nexus 4 ρωτάω)? και αυτό τρέχει συνέχεια ή μόνο στο internet? ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά δε χρησιμοποιώ antivurus. Κανένα από τα Linuxοειδή δε χρειάζεται αρκεί να προσέχεις τις σελίδες που επισκέπτεσαι και τις εφαρμογές που εγκαθιστάς.

      Διαγραφή
  5. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.teamkang.fauxdisplay&hl=en
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nexus4displaycontrol

    Μιας και μεγάλος ντόρος γίνεται με την οθόνη αυτά θα βοηθούσαν? Η απλά θα αύξήσουν την κατανάλωση της μπαταρίας! (προσωπικά δεν έχω και θέμα, στην τελική έδωσα 360 και όχι 550 που κάνει το S3!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΟΜΟΣ: Οτιδήποτε επιπλέον προσθέτεις καταναλώνει μπαταρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Chris να αγοράσω το nexus 4 στα 400 ευρώ ή galaxy s3 στα 420 . Τι προτείνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nexus 4. Καλύτερη ποιότητα κατασκευής, αναβαθμισμένο και snapdragon s4 αντί για tegra 3.

      Διαγραφή
  8. κατα την δικη μου ταπεινη αποψη εγω προτεινω το nexus ειναι ανωτερο κατα την γνωμη μου.....εκτος και εαν ο (αρχηγος) chris διαφωνει η εχει αλλη αποψη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter