Αποτελέσματα: Χρησιμοποιείτε το ίντερνετ από το κινητό σας και πόσο;


Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι το ίντερνετ στην Ελλάδα είναι ακριβό. Τόσο ακριβό που δε μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις ευκολίες που μπορεί να παρέχει στη ζωή μας ένα smartphone ή ένα tablet. Με την ευκαιρία αυτή της δημοσκόπησης έκανα μια έρευνα αγοράς σχετικά με τις προσφορές των τριών εταιριών στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν από μέτρια έως πολύ απογοητευτικά, πράγμα που επιβεβαιώνετε και εσείς με τις απαντήσεις σας:


Σχεδόν το 50% από εμάς απάντησε ότι χρησιμοποιεί πολύ ή λίγο το ίντερνετ στο κινητό του, έχοντας πάντα στο νου το κόστος ενώ το 42% δεν το χρησιμοποιεί καθόλου! Φαντάζομαι ότι αν δεν υπάρχουν χρήματα για ίντερνετ στο κινητό, δε θα υπάρχουν και για μηνιαίο συμβόλαιο άρα μιλάμε για χρήστες καρτοκινητής και εκεί θα επικεντρωθούμε. Δε θα μιλήσουμε λοιπόν για συμβόλαια όπου πρέπει να πληρώνεις τουλάχιστον 35 ευρώ το μήνα για να έχεις αξιοπρεπή όγκο δεδομένων για την περιήγησή σου στο ίντερνετ, ούτε θα μιλήσουμε για usb στικάκια όπου η χρήση τους είναι απλά πανάκριβη (ενδεικτικά να αναφέρω το αστρονομικό ποσό των 5 ευρώ για κάθε μέρα χρήσης!).

Πακέτα & χρεώσεις
Ψάχνοντας λοιπόν για τις προσφορές στις τρεις μεγάλες εταιρίες κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μάλλον "συνεννοημένες" είναι. Δείτε παρακάτω έναν σχετικό πίνακα με τα πακέτα ίντερνετ που προσφέρονται σήμερα.


Όλοι προσφέρουν πάνω κάτω το ίδιο όμως οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα γνωρίζατε ότι η Cosmote μας χρεώνει ένα ολόκληρο ευρώ ανά MB όποτε ξεπερνάμε το πακέτο που έχουμε αγοράσει; Μία απροσεξία και η τσέπη μας θα αναστενάξει. Στην αντίστοιχη περίπτωση η Wind μας χρεώνει δέκα λεπτά ανά MB δηλαδή δέκα φορές λιγότερο από την Cosmote!!!  Πώς γίνεται αυτό; Τέλος στην περίπτωση της Vodafone δεν υπάρχει καν τέτοια χρέωση καθώς όποτε τελειώνει το πακετάκι μας, ενεργοποιείται αυτόματα το ένα ευρώ ανά ημέρα και έτσι είμαστε σίγουροι τουλάχιστον ότι θα χρεωθούμε μόνο με αυτό το ποσό.

Σε ένα δεύτερο παράδειγμα, οι τρεις εταιρίες διαθέτουν το πακέτο του ενός ευρώ ανά ημέρα ίντερνετ. Η Cosmote μας προσφέρει 20ΜΒ ανά ημέρα και αν τα ξεπεράσουμε απλά μας μειώνει την ταχύτητα συνεχίζοντας να πλοηγούμαστε δωρεάν. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η Vodafone δίνοντάς μας όμως μόνο 10ΜΒ. H Wind είναι η πιο "έξυπνη" εταιρία, αφού μόλις ξεπεράσουμε τα 20ΜΒ που μας δίνει, μας χρεώνει άλλο ένα ευρώ για άλλα 20ΜΒ!

Βλέπουμε λοιπόν ότι η κάθε εταιρία χειρίζεται τα πακέτα της με διαφορετικό τρόπο και θα πρέπει να διαβάζουμε τους όρους χρήσης πριν επιλέξουμε ένα από αυτά. Άσχετα με τις προσφορές όμως, η κοστολόγηση των 60ΜΒ με τρία ευρώ είναι υπερβολική για τα ελληνικά δεδομένα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα άλλα πακέτα, τα οποία αγοράζεις με μισή καρδιά.

Η πρότασή μας
Μετά από χρήση όλων των πακέτων κατέληξα σε μία τιμή η οποία είναι συμφέρουσα για τους καταναλωτές αλλά και τις εταιρίες. Με ένα ευρώ ανά 100ΜΒ χωρίς κρυφές χρεώσεις, αγορές πακέτων και συμβόλαια θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε όλοι. Έτσι οι χρεώσεις κατά περίπτωση θα διαμορφώνονταν ως εξής:
  • 1 ευρώ για 100ΜΒ
  • 3 ευρώ για 300ΜΒ
  • 5 ευρώ για 500ΜΒ
  • 10 ευρώ για 1GB
  • 50 ευρώ για 5GB

Με αυτό τον τρόπο οι μη έχοντες θα έχουν περισσότερα MB στη διάθεσή τους, ενώ οι σπάταλοι θα τα πληρώνουν αδρά. Η χρέωση θα γίνεται αυτόματα και όποιος δεν έχει χρήματα στο λογαριασμό του, απλά δε θα μπορεί να μπει στο ίντερνετ. Έτσι για παράδειγμα αν τον ένα μήνα είχαμε ξοδέψει 832ΜΒ, θα "έφευγε" από το λογαριασμό μας το ποσό των 8,32 ευρώ με χρέωση ανά MB για να είναι καλυμμένη και η εταιρία.

Αν κάποιος από την άλλη θα ήθελε να αποφύγει την υπέρογκη χρέωση των 50 ευρώ ανά 5GB, θα υπάρχει η δυνατότητα να κάνει ένα μηνιαίο συμβόλαιο με πιο ελκυστικές τιμές στο οποίο θα δεσμεύεται για 12 ή 18 μήνες.

Συμπέρασμα
Όπως έδειξε η έρευνά μας αλλά και οι απαντήσεις σας στη δημοσκόπηση, το ίντερνετ στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβό ακόμα και δεν υπάρχει καν λόγος να μιλάμε για 4G ταχύτητες καθώς θα υπάρχουν και "4G χρεώσεις". Σε μία χρονιά όπου οι τρεις εταιρίες είχαν περισσότερα έσοδα από το mobile internet παρά από τα SMS, θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στην εξυπηρέτησή μας, πριν βρούμε εναλλακτικές λύσεις και μας χάσουν από πελάτες. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε με την πρότασή μας αλλά ελπίζω να πέσει στα χέρια κάποιου υπεύθυνου marketing.

Πάμε στο επόμενο
Ας ασχοληθούμε λίγο με το θέμα του GPS. Πλέον όλες οι συσκευές διαθέτουν υπηρεσία εντοπισμού θέσεως αλλά η έλλειψη φθηνών εφαρμογών πλοήγησης οι οποίες πολλές φορές απαιτούν και σύνδεση στο ίντερνετ, τις χρίζουν απαγορευτικές. Η ερώτησή μας λοιπόν είναι "Χρησιμοποιείτε την υπηρεσία πλοήγησης του κινητού σας;". Δώστε τις απαντήσεις σας για να τις σχολιάσουμε την επόμενη φορά.

Σχόλια

  1. Εδώ κ αρκετό καιρό χρησιμοποιΩ το πακέτο με τα 3 ευρώ τηΣ Cosmote λίγα τα mg δεν λέω αλλά κάτι η προσφορες κάτι το reload it. Με προσφορά τώρα 500 mb μια χαρά είναι. Κρυφές χρεώσεις δεν υπάρχουν τουλάχιστον σε μένα με καρτοκινητο. Βάζω όσα χρειάζεται κ τίποτα παραπάνω κ να θέλει η Cosmote να χρεώσει δεν θα βρει!!! . Μακριά από συμβολαια η μεγαλύτερη απάτη. Εταιρεία χρέωσε σε γνωστό μου( 80 χρόνων είναι ο ανθρώποΣ μόνο να πέρνει τηλ ξέρει κ αυτό με δυσκολία) 70ευρώ σε ίντερνετ!!!! Έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειχα συμβολαιο απο το 1999 ή το 2000 και ενας αγιος ανθρωπος πριν απο 2 μηνες,μου προτεινε την καρτοκινητη.Ειχε απολυτο δικιο.Το συμβολαιο ειναι απο τις μεγαλυτερες απατες.Πονταρουν στις αναβαθμισεις και κανουν παρτυ στη τσεπη μας.Καλυτερα να μαζεψω 200 να παρω ενα κινητο μετρητης,παρα να μου το πουλησουν αυτοι στα 280 ευρω με συμβολαιο και στο τελος του συμβολαιου να τους εχω δωσει 400...
    Τα πακετα που δινουν στους συνδρομητες καρτοκινητης,ειναι καλα αλλα οχι ιδανικα.Η προταση του γιατρου ειναι η ιδανικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο για τιν υπηρεσία εντοπισμου δεν μπήκα στιν διαδικασία να αγοράσω καμία εφαρμογή.της φορές που θα το χρειαστώ ο προεγκατεστημένοΣ χάρτης στο sole μια χαρά κάνει τιν δουλειά του. Κ που δεν έχω πάει με αυτό, τι πρέπει να σου λέει ( στην επόμενη διασταύρωση στριψτε δεξιά)???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρηστο,οταν λες στη καινουρια ψηφοφορια δυνατοτητα πλοηγησης βαζεις μεσα και τους χαρτες της Google;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καρτοκινητο κοσμοτε με 10 ευρώ κάρτα σου δίνει 500mb δωρο..

    απαράδεκτες τιμές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και στη Vodafone το ίδιο παίζει, τουλάχιστον στο CU που έχω εγώ, όμως νομίζω είναι και αυτό προσφορά με ημερομηνία λήξης..

      Διαγραφή
  6. παιδια ειναι πανακριβα, ακομα και η προταση του κρις ακριβη ειναι αν αναλογηστει καποιος οτι, για παραδειγμα, στην ιταλια η γουιντ δινει με 8 ευρο τον μηνα 1γιγα και 120 λεπτα χρονο ομιλιας τον μηνα με χρεωση ανα δευτερολεπτο και πανω κατω αυτες ειναι οι τιμες ολων των παροχων. Ωσπου να πεσουν οι τιμες δεν πληρωνω τιποτα για ιντερνετ εκτος απο τα δωρεαν μβ που δινουν.
    Μονο αν δεν πουλαν θα ριξουν τις τιμες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις και άδικο. Με ένα φίλο που μίλησα στην Αυστραλία μου είπε ότι με 15 δολάρια του δίνουν 1500 λεπτά προς όλους και 1,5GB ίντερνετ.

      Μην ξεχνάμε βέβαια ότι τα κριτήρια είναι και πληθυσμιακά έτσι; Η Vodafone στην Ελλάδα μπορεί να έχει 3 εκ. συνδρομητές, ενώ στην Ιταλία 15.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες