Αποτελέσματα: Ποια πλατφόρμα θα θέλατε να διαθέτει η επόμενή σας συσκευή;


Αν περιμένετε να ανακοινώσουμε νικητή στη σημερινή μας δημοσκόπηση, είστε γελασμένοι! Όλοι όσοι κυκλοφορούμε στο Dr. Android προφανώς και χρησιμοποιούμε Android όμως είναι μία καλή ευκαιρία μέσω των αποτελεσμάτων να δούμε το μέλλον του, αν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό και πώς βλέπουμε τα άλλα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν.

Αποτελέσματα
Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση των αποτελεσμάτων, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιλογές μας ήταν δύο "παλιοί" και τέσσερις "νέοι", πράγμα που δείχνει την έλλειψη σοβαρών προτάσεων στην αγορά, μέχρι σήμερα. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα αλλάξουν τα πράγματα προς όφελός μας.


Android
Πάμε πρώτα με το Android του οποίου η επιτυχία οφείλεται κυρίως σε πέντε τομείς:
  1. Τη συνεχή εξέλιξη
  2. Την πληθώρα συσκευών 
  3. Τις ενωμένες δυνάμεις κατασκευαστών
  4. Τον ανοιχτό κώδικα
  5. Την κοινότητα

Εξέλιξη: Θυμηθείτε πώς ήταν το Android 1.0 και πώς είναι σήμερα το Android 4.2 και συγκρίνετέ το με άλλες mobile πλατφόρμες που έχουν "καθίσει" επάνω στην επιτυχία της πρώτης έκδοσής τους. Η Google σου δίνει την αίσθηση ότι δε θα το εγκαταλείψει και ότι η επένδυση σε μία Android συσκευή είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις για την επικοινωνία σου. Ένα παράδειγμα εξέλιξης είναι η λειτουργία Photo Sphere της κάμερας. Μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς αυτήν και δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ύπαρξής της, όμως παρ' όλα αυτά δημιουργήθηκε και είναι διαθέσιμη προς όλους.

Συσκευές: Το Android μπορεί να εγκατασταθεί από κινητά και ταμπλέτες έως τηλεοράσεις (Google TV) και υπολογιστές (έρχεται στο Android 5.0), συνυπολογίζοντας μάλιστα και το κόστος απόκτησής τους το οποίο κυμαίνεται από τα 50€ στα 800€ χονδρικά, το κάνει πρακτικά διαθέσιμο για όλες τις τσέπες. Πέρα από την τιμή, μεγάλη σημασία έχει επίσης η εμφάνιση και η ποιότητα, αλλά με τέτοια ποικιλία είναι πολύ εύκολο να βρούμε τη συσκευή που θα καλύψει τα γούστα μας.

Κατασκευαστές: Το Android είναι πάνω από όλα μία σύμπραξη εταιριών με κοινό συμφέρον, τη δημιουργία μίας ενιαίας πλατφόρμας από την οποία όλοι θα επωφεληθούν. Αν ρίξετε μια ματιά στους επίσημους κατασκευαστές και παρόχους που βρίσκονται στο Open Handset Alliance θα καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε. Προφανώς όλες αυτές οι εταιρίες θα προσπαθήσουν να το προστατέψουν από οποιονδήποτε θελήσει να του κάνει κακό, καθώς για αυτούς είναι ένα πετυχημένο προϊόν που στην προκειμένη περίπτωση ωφελεί και εμάς, τους καταναλωτές.

Ανοιχτός κώδικας: Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ανοιχτού κώδικα είναι η ασφάλεια καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε να βρει ένα κενό ασφαλείας και να το αναφέρει στο δημιουργό. Σε μία εταιρία για παράδειγμα που εμπορεύεται κλειστό λογισμικό και διαθέτει 500 υπαλλήλους, το δυναμικό της για την εύρεση και την τακτοποίηση σφαλμάτων είναι αυτοί οι 500 άνθρωποι. Στην περίπτωση του Android, του Linux και όλων των λογισμικών ανοιχτού κώδικα, ο κάθε χρήστης είναι εν δυνάμει συντηρητής, μπορεί δηλαδή από το να αναφέρει το πρόβλημα, μέχρι να το διορθώσει ο ίδιος και να το στείλει στη Google για να συμπεριληφθεί στην επόμενη αναβάθμιση! Εκτός από αυτό, ο ανοιχτός κώδικας του Android επέτρεψε να δημιουργηθούν όλες οι custom ROM που βλέπουμε κατά καιρούς, οι οποίες βοήθησαν και αυτές την εξέλιξη της πλατφόρμας που είπαμε παραπάνω.

Κοινότητα: Όλα τα παραπάνω λειτούργησαν ως πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία της τεράστιας κοινότητας που υποστηρίζει το Android ανεπίσημα. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η δύναμή της που η Google λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν της, τις προτάσεις που προέρχονται από τους developer custom ROM και εφαρμογών.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το Android λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό στις προτιμήσεις μας, καθώς είναι σαφές ότι όσο ισχύουν όλα τα παραπάνω θα είναι από τις πρώτες επιλογές μας.


Sailfish OS
To Sailfish OS είναι μία ιδέα της εταιρίας Jolla, η οποία συστάθηκε από πρώην εργαζομένους της Nokia. Βασισμένο στο MeeGo, ένα σχεδόν νεκρό αλλά πολλά υποσχόμενο λειτουργικό σύστημα το οποίο έχει περάσει από τα χέρια της Intel, της Nokia και του Linux Foundation, ανήκει στην κατηγορία των Linuxοειδών όπως το Android. Είναι επίσης ανοιχτού κώδικα, άρα και για αυτό ισχύουν τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε παραπάνω και τα κυριότερα προτερήματά του είναι:
  • η απλότητα και η ευκολία στη χρήση
  • η ταχύτητα και η σταθερότητα του συστήματος
  • η εγκατάσταση Android εφαρμογών σε αυτό

Αυτό που τονίζουν ιδιαίτερα τα στελέχη της Jolla είναι ότι το μεγάλο όπλο του Sailfish θα είναι το κλειστού κώδικα γραφικό περιβάλλον που θα το κάνει να διαφέρει από τα άλλα συστήματα αλλά από τα λόγια στην πράξη υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Από ότι έχουμε δει όμως μέχρι σήμερα, αποτελεί μία πρωτότυπη ιδέα που ευχαρίστως θα της δίναμε την ευκαιρία να τη δοκιμάσουμε.


Firefox OS
To Firefox OS είναι η προσπάθεια της Mozilla να εισέλθει στις mobile πλατφόρμες γεμίζοντας τα κενά που αφήνει το Android. Είναι επίσης βασισμένο στο Linux και θα είναι το πρώτο πραγματικά open source σύστημα καθώς δε θα περιέχει καμία κλειστή εφαρμογή (όπως τα Google Apps). Η διαφορά του με τους υπόλοιπους είναι ότι μοιάζει περισσότερο στο Chrome OS, το λειτουργικό της Google για υπολογιστές, παρά στο Android και το iOS. 

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι περισσότερο εξαρτημένο από το διαδίκτυο, θα περιέχει πολύ κώδικα HTML5 άρα και εύκολη δημιουργία εφαρμογών των οποίων μεγάλο πλήθος θα είναι κατά κάποιο τρόπο σαν τα add-on του Firefox και του Chrome. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μέσα στο 2013 θα καταφέρει να κατακτήσει το 1% της αγοράς! Το δοκιμάσαμε σε μία Alpha έκδοση και είναι όντως πολύ καλό.


Windows Phone 8
Το "παιδάκι" της Microsoft είναι κλειστού κώδικα και σε αντίθεση με τα προηγούμενα, είναι καθαρά μία business πλατφόρμα, ιδανική για όσους θέλουν ένα αξιόπιστο smartphone που λειτουργεί σωστά και δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διασκέδαση. Το 2013 θα είναι η χρονιά που θα κατακτήσει ένα μερίδιο της αγοράς αλλά δε θα μπορέσει να το ξεπεράσει στο μέλλον αν δεν αλλάξει ριζικά.

Η Microsoft γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι ακόμα νωρίς να αντιμετωπίσει το Android και το iOS για αυτό στοχεύει να χτυπήσει πρώτα το ποσοστό των BlackBerry της RIM. Η σοβαρότητα της επιφάνειας εργασίας σε συνδυασμό με το γνωστό περιβάλλον των Windows, θα προσελκύσει αρχικά τους επαγγελματίες που θέλουν να τηλεφωνούν, να παίρνουν τα email τους και να βρίσκουν πληροφορίες στο ίντερνετ, αλλά για τους νέους θα χρειαστεί να μεγαλώσει πάρα πολύ το "μαγαζάκι" των εφαρμογών που διαθέτει.

Μεγάλο της μειονέκτημα είναι ο κλειστός κώδικας που δε θα επιτρέψει ποτέ μα ποτέ να δημιουργηθεί υποστηρικτική κοινότητα σαν αυτή του Android, άρα οι χρήστες θα είναι κατά κάποιο τρόπο δέσμιοι των ορέξεων της Microsoft στην υπόθεση των αναβαθμίσεων και όχι μόνο.


iOS
Το iOS το ξέρουμε εδώ και χρόνια καθώς δεν έχει αλλάξει καθόλου από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε, με την εξαίρεση κάποιων χαρακτηριστικών που προστέθηκαν λόγω ανταγωνισμού. Όταν είχε παρουσιαστεί ήταν το τηλέφωνο των ονείρων μου όμως η στασιμότητά του και η παράλληλη ανάπτυξη του Android δε μου άφησε άλλη επιλογή.

Αυτό που κάνει το iOS να ξεχωρίζει είναι η σταθερότητα και η ταχύτητα του launcher όμως αυτά δε φτάνουν από ότι φαίνεται για να επιλέξουμε ένα iPhone στο μέλλον. Η Apple χρειάζεται νέες ιδέες και πολύ ρίσκο για να γίνει ξανά στο μυαλό μας η καινοτομική εταιρία που γνωρίσαμε, αλλά όσο το iPhone "γεννάει" λεφτά δεν πρόκειται να το δούμε αυτό.


BlackBerry 10
Η RIM, κατασκευάστρια εταιρία των BlackBerry, είναι το παράδειγμα προς αποφυγή. Σε ένα κόσμο που το Android και το iOS πρότειναν νέα χαρακτηριστικά, οι άνθρωποί της θέλησαν να μείνουν σε αυτά που έχουν. Αποτέλεσμα σήμερα, είναι οι συσκευές BlackBerry να μοιάζουν με "παχύδερμα" και το λειτουργικό με το Symbian που είχαμε συνηθίσει στα Nokia. Το BlackBerry 10 είναι η επανεκκίνηση της εταιρίας για να φέρει αυτά που δεν τόλμησε πριν από τέσσερα χρόνια και τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.

Με μία φρέσκια πρόταση κυρίως για επαγγελματίες, θα κονταροχτυπηθεί με τη Microsoft για να κρατήσει το ποσοστό της και νομίζω ότι το γνώριμο όνομα "BlackBerry" από μόνο του είναι ικανό να της δώσει τη νίκη.


Εν κατακλείδι
Όλες οι παραπάνω πλατφόρμες έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν και σίγουρα αξίζει να τις δοκιμάσουμε. Για μερικές είναι πολύ νωρίς ακόμα και πριν αγοράσουμε τη νέα μας συσκευή, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τους στόχους τους αλλά και το τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

Επόμενο ερώτημα;
Τι θα λέγατε να δούμε πόσο ευχαριστημένοι είμαστε με τα data plan των εταιριών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα; Πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται γενναίες προσφορές και φθηνά πακετάκια τα οποία επιτρέπουν καθημερινή χρήση της συσκευής μας από το δίκτυο. Με την έλευση επίσης του 4G, θα δούμε σίγουρα ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, αλλά ελπίζουμε όχι στις τιμές. Για αυτό λοιπόν πείτε μας, πόσο χρησιμοποιείτε το ίντερνετ από το κινητό σας;

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter