Αποτελέσματα: Ποιος είναι ο καλύτερος browser στο Android;


Συνεχίζουμε τα ερωτήματά μας μέσω των δημοσκοπήσεων και δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά  τα αποτελέσματά τους με βοήθησαν να κατασταλάξω σε ορισμένες εφαρμογές για τις οποίες είχα ενδοιασμούς αλλά και να διαμορφώσω καλύτερη άποψη για τα θέματα που μας απασχολούν γύρω από το Android.

Αυτή τη φορά είχαμε το καυτό θέμα των browser, για το οποίο οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι αντικειμενικές καθώς ο κάθε ένας "παίζει" διαφορετικά στην κάθε συσκευή και οι παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να προσέξουμε πριν επιλέξουμε έναν από αυτούς είναι:
  • το είδος της συσκευής που διαθέτουμε
  • οι δυνατότητές της αλλά και
  • η έκδοση Android που έχει εγκατεστημένη.

Δεν μπορούμε δηλαδή να πούμε ότι για παράδειγμα ο Chrome είναι ο καλύτερος, ο γρηγορότερος ή ο σταθερότερος, καθότι άλλες επιδόσεις έχει στο τετραπύρηνο Nexus 7 και άλλες στο Nexus S του ενός πυρήνα. Ενδεικτικά να σας πω ότι εμείς σε κάθε συσκευή μας χρησιμοποιούμε και διαφορετικό browser, για αυτόν ακριβώς το λόγο! Συγκεκριμένα:
  • στο Nexus 7 τον Chrome
  • στο Nexus S τον Android browser
  • στο HTC Wildfire τον Opera και
  • στο MK808 τον Dolphin.

Αποτελέσματα
Πάμε όμως στα αποτελέσματα να δούμε ποιος είναι ο, κατά γενική ομολογία, προτιμότερος. Ξεκινώντας, να πούμε ότι κανένας δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 30% των ψήφων, δείγμα ότι δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος browser εκεί έξω!


Στην πρώτη θέση με ποσοστό 29% βρίσκεται ο Dolphin του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η ταχύτητα, τα addon, η ομοιότητα με τον Chrome αλλά και το ότι είναι ιδιαίτερα ελαφρύς. Διαθέτει φωνητικές εντολές και συγχρονισμό με το Google account μας αλλά και μία ειδική έκδοση για ταμπλέτες η οποία καλύπτει τις απαιτήσεις και του χρήστη tablet. Σίγουρα μία πολύ καλή επιλογή για το μέσο χρήστη.

Επόμενος στη σειρά με ποσοστό 25% και πολύ κοντά στον πρώτο, ο Android browser. Είναι ο προεγκατεστημένος μας αλλά πολλές φορές οι κατασκευαστές τείνουν να τον πειράζουν (HTC) και να τον βαραίνουν. Έχει βελτιωθεί αρκετά με την πάροδο του χρόνου με καλύτερες τις βελτιώσεις του Android 4 ICS, ενώ είναι πάντα έτοιμος να μας βγάλει ασπροπρόσωπους όταν οι άλλοι δεν μπορούν (προσωπική εμπειρία).

Στην τρίτη θέση τοποθετούμε τον Chrome μαζί με τον Opera με ποσοστά 15% και 13% αντίστοιχα, μιας και η διαφορά τους είναι μικρή. Ο κάθε ένας από τους δύο έχει τα δικά του ατού να προσφέρει τα οποία είναι κατά κάποιο τρόπο αντιστρόφως ανάλογα. Ο Chrome, τον οποίο αγαπήσαμε όταν είχε πρωτοβγεί, είναι άριστος σε πολυπύρηνες συσκευές. Ιδιαίτερα στο Nexus 7 είναι εξαιρετικός. Είναι γρήγορος και μοιάζει να δένει τέλεια με το σύστημα του Android αλλά και με όλο το Google περιβάλλον με το οποίο είμαστε "δεμένοι" κατά κάποιο τρόπο. Από την άλλη ο Opera και ειδικά ο Opera mini συνεχίζει να είναι ο καταλληλότερος browser για low-end συσκευές. Είναι ιδιαίτερα οικονομικός λόγω της συμπίεσης των δεδομένων που γίνονται στο server, κάτι το οποίο τον κάνει και γρήγορο, όσο δηλαδή επιτρέπει η συσκευή μας.

Από εκεί και κάτω το χάος! Ο Firefox είναι (κατά τη γνώμη μου) ο πιο πλήρης, αλλά και ανέτοιμος για το Android, o Maxthon είναι μάλλον άγνωστος αλλά αξίζει να τον δοκιμάσετε και ο Skyfire λίγος σε χαρακτηριστικά. 

Υπάρχουν όμως, πάρα πολλές ακόμα επιλογές από τις οποίες ξεχωρίζουμε τον Boat, τον Silk της Amazon και τον Overskreen. Το θετικό είναι ότι έχουμε επιλογή και αυτό έχει αξία.

Επόμενη ερώτηση;
Ας ξεχάσουμε για λίγο την προτίμησή μας στο Android και ας δούμε ένα πιο γενικό θέμα. Το Android το γνωρίζουμε, όπως και το iOS, η Microsoft μπαίνει και αυτή δυναμικά στο παιχνίδι φέτος με τα Windows Phone 8, ενώ και η RIM ανανέωσε την πλατφόρμα της με το ολοκαίνουργιο BlackBerry 10 (βίντεο). Δεν μπορούμε φυσικά να παραλείψουμε και τους νεοεισερχόμενους στο χώρο όπως τη Mozilla με το Firefox OS (βίντεο) και τη Jolla με το Sailfish OS (βίντεο).

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Αν δε σας ενδιέφερε το κόστος της επόμενης συσκευής σας, ποια πλατφόρμα από αυτές θα προτιμούσατε να διαθέτει; Ρίξτε μια καλή ματιά στα βίντεο και πείτε μας πιο σας ελκύει περισσότερο.

Σχόλια

  1. Πολυ ενδιαφερον το poll με τους περιηγητες.Δυσκολο να απαντησεις μονο εναν αλλα και πιο δικαιο.Απαντησα τον dolphin.
    Αλλα,χρησιμοποιω τον firefox γαι κατεβασμα .zip .rar .srt γιατι ο dolphin τα καταστρεφει.
    χρησιμοποιω opera γιατι εχω μικρο data plan.
    Στο καινουργιο ερωτημα ψηφισα,χωρις ενδοιασμο,το salifish.Απλα και μονο για αλλαγη.Ομως πιστευω οτι θα παει απατο χωρις βεβαια να το ευχομαι.
    Ειμαι πολυ περιεργος να δω μετα απο 9 μερες,ποσοι συναναγνωστες μου,"βαρεθηκαν" και αυτοι το android...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω χρησιμοποιω Android browser εκτος
    αν θελω κατι συγκεκριμενο και ανοιξω
    Firefox λογο sync.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες