Προ των πυλών φορητοί επεξεργαστές με οχτώ πυρήνες!


Οκτώ πυρήνες, σε φορητό επεξεργαστή; Είναι σενάριο που μπορεί να έχει εφαρμογή στο άμεσο μέλλον; Αυτό σχεδιάζει να μας ανακοινώσει η Samsung το Φεβρουάριο στο International Solid-State Circuits Conference και μας έχει κάνει να περιμένουμε σε αναμμένα κάρβουνα..

Πριν ενθουσιαστείτε υπερβολικά να πούμε πως δεν πρόκειται ακριβώς - από τεχνική άποψη - για ένα οχταπύρηνο επεξεργαστή, αλλά για ένα διπλό τετραπύρηνο, δηλαδή ένα τσιπ με δύο επεξεργαστές. Ο σχεδιασμός του βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική της ARM, που ονομάστηκε "big.little" και έχει στόχο να συνδυάσει τον όχι πολύ απαιτητικό σε μπαταρία, υψηλής απόδοσης τετραπύρηνο επεξεργαστή ARM 28nm Α7 για τις καθημερινές εργασίες,  με ένα πολύ δυνατό A15 για τις δύσκολες δουλειές (βίντεο, παιχνίδια).  

Η ίδια η ARM δηλώσε πως το "big.little" project αποφέρει περισσότερα οφέλη από αυτά που περίμεναν όταν αρχικά συνέλαβαν την ιδέα και πως ο επεξεργαστής της Samsung θα είναι ο πρώτος στην αγορά που θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική αυτή. Θα είναι ένα νέο είδος Exynos.

Θα διαθέτει άραγε αυτόν το επεξεργαστή το επόμενο Galaxy; Είναι πιθανό αλλά και δύσκολο. Το χάσμα μεταξύ της ανακοίνωση ενός νέου τσιπ και της μαζικής παραγωγής του μπορεί να είναι μεγάλο. Με την πρώτη παρτίδα συσκευών που διαθέτουν το διπύρηνο Exynos 5  να βγαίνουν τώρα στην αγορά (Samsung Chromebook και Nexus 10) αυτό το "θηρίο" με τους οκτώ πυρήνες μπορεί να μην είναι έτοιμο εγκαίρως για την επόμενη συσκευή-ναυαρχίδα. Επίσης η Samsung μπορεί να στοχεύει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον επεξεργαστή ειδικά σε Chromebooks και Windows RT /Android ταμπλέτες, πριν επιχειρήσει να τον δοκιμάσει σε συσκευές μικρότερων διαστάσεων. 

Όπως και να έχει, τα νέα είναι ευχάριστα! Η τεχνολογία ποτέ δε σταματά!

Σχόλια

  1. μην αρχιζουμε να κανουμε το μετρο σιγα σιγα...;
    να ρωτησω κατι λιγο ανοητο....
    ενας επεξεργαστης τετοιου ''μεγεθους'' δεν εχει αναγκη και απο ενα συστημα ψυξης...; μου κανει εντυπωση...
    ή θα κυκλοφορουμε με αποσπομενα ανεμηστηρακια...; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως χάνεται το μέτρο αλλά αν χρησιμοποιηθεί σε Chromebook αξίζει. Σχετικά με το σύστημα ψύξης που λες, εδώ ανατινάζονται με 4 πυρήνες, φαντάσου με 8!

      Αυτό που με απασχολεί εμένα είναι η αυτονομία. Άλλο να έχεις 1 οκταπύρηνο τσιπ και άλλο 2 τετραπύρηνα. Με την υπάρχουσα τεχνολογία στις μπαταρίες, δεν το βλέπω να μπαίνει σε κινητά.

      Διαγραφή
    2. δεν ειχα σκεφτει και αυτο το παραγοντα.
      εχεις δικιο... αν κανει καμια καινοτομια η apple αυτο το θεμα καλως γιατι απο καπου αλλου δεν βλεπω φως...

      Διαγραφή
  2. Εγώ δε νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο μέτρο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η συνεχής επιθυμία για εξέλιξη είναι που μας πάει μπροστά. Προφανώς και υπάρχουν ακόμη προβλήματα στο σενάριο που εξετάζουμε, γι' αυτό και οι επεξεργαστές αυτοί δεν βρίσκονται ακόμη στην κυκλοφορία. Σίγουρα όμως θα προβλεφθούν τα τυχόν προβλήματα για την υπερθέρμανση και τη μπαταρία μέχρι να διατεθούν στην αγορά. Οι ίδιοι προβληματισμοί σίγουρα υπήρχαν και πριν βγουν οι τετραπύρηνοι επεξεργαστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι σίγουρο ότι θα προβλεφθούν τέτοια προβλήματα... (ίσως και αγνοηθούν ως ένα βαθμό -λέω εγώ τώρα, ο καχύποπτος!- ) Το λέω γιατί θυμήθηκα τους Pentium 4 Prescott... εκεί τηγάνιζες αυγά :P (και ξυπνούσες το τετράγωνο με το στοκ ανεμιστηράκι - φουρφούρι)
      Σίγουρα άλλες εποχές, αλλά...

      Διαγραφή
    2. Δε νομίζω ότι μπορεί να αγνοηθούν τέτοια προβλήματα από τέτοιες εταιρίες καθώς παίζεται αρκετά η φήμη τους...Ακόμα και να βγει όμως κάτι τόσο προβληματικό σίγουρα δε θα προχωρήσει οπότε τι σημασία έχει; Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι αυτό που κάνει την τεχνολογία να προχωρά συνεχώς είναι η συνεχής αναζήτηση για το καλύτερο και δε θα έπρεπε μπαίνουν όρια.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες