Apple - Google - Microsoft: Πώς θα εξελιχθεί η μάχη το 2013;


Μετά από μια σειρά σημαντικών ανακοινώσεων από την Apple, τη Microsoft και τη Google, έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε και να αναλύσουμε το σκεπτικό και την πολιτική τους για το 2013. Όλα αυτά που είδαμε θα τους αντιπροσωπεύουν για τουλάχιστον ένα χρόνο και δεν αλλάζουν πλέον, άρα μπορούμε εκ του ασφαλούς να βγάλουμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα.


Microsoft και WindowsPhone 8

Η Microsoft δείχνει να κάνει πιο μικρά και σταθερά βήματα από όλους μετά τη ριζική αλλαγή του "Metro UI". Τα WP8 είναι ένα πάρα πολύ καλό λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα τα οποία θέλουν να έχουν και κάποιες δυνατότητες ίντερνετ. Είναι σταθερά, απλά στη χρήση και διατίθενται κυρίως με συσκευές της Nokia, ότι και αν σημαίνει αυτό για την ποιότητά τους (μάλλον θετικό το βρίσκω).

Είναι επίσης πολύ σημαντική η αλλαγή στο γραφικό περιβάλλον σε σχέση με την έκδοση 7.5 όπου έβλεπες χοντροκομμένα τετράγωνα και έπρεπε να κάνεις scroll για να δεις και τα υπόλοιπα. Τώρα όλα φαίνεται να είναι στο σωστό μέγεθος και η επιμονή της Microsoft σε αυτό το "σοβαρό" γραφικό περιβάλλον δείχνει οτι θέλει να προσελκύσει πρώτα τους επαγγελματίες (και να τους πάρει από τα Blackberry της RIM) και με κάποιες αλλαγές που θα γίνουν στην πορεία και τα υπόλοιπα target group.

Αριστερά τα WP7, δεξιά τα WP8

Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποί της ξέρουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν άμεσα το Android και το iOS, που έχουν ήδη ένα πιο νεανικό χαρακτήρα και για αυτό "χτίζουν" πάνω στην οικειότητα των χρηστών με τα Windows. Σε όλα τα γραφεία στον κόσμο υπάρχουν Windows υπολογιστές και αργά ή γρήγορα θα αναβαθμιστούν στο περιβάλλον εργασίας των Windows 8. Έτσι οι επαγγελματίες θα έχουν ένα οικείο περιβάλλον εργασίας και στο κινητό αλλά και στο desktop που θα τους κάνει να τα προτιμήσουν. Όσον αφορά τις νεότερες ηλικίες, η Microsoft δεν θα τις πείσει μέχρι να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός παιχνιδιών και εφαρμογών στο Windows Phone Store. Σίγουρα όμως θα εκμεταλλευτεί τις πωλήσεις του Xbox 360 και με εφαρμογές όπως το SmartGlass, θα προσπαθήσει να τους κάνει να πιστέψουν ότι πρέπει να προτιμήσουν ένα Windows τηλέφωνο γιατί θα συνεργάζεται καλύτερα με την κονσόλα.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και στα tablet. Ομολογώ ότι είναι πολύ εντυπωσιακό το Surface και μάλιστα ζήλεψα το πανέμορφο πληκτρολόγιό του, όμως ο πολύς κόσμος νομίζει ότι θα μπορεί να μεταφέρει τα προγράμματα και τα παιχνίδια του από τον υπολογιστή στο tablet. Τα Windows του υπολογιστή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τα Windows RT που τρέχουν στο Surface. Μιλάμε για τελείως άλλη αρχιτεκτονική και αν για παράδειγμα έχετε αγοράσει το Adobe Photoshop στον υπολογιστή σας, θα χρειαστεί να το αγοράσετε και πάλι για το tablet σας. Να το έχετε στο νου σας λοιπόν πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο Windows tablet.

Microsoft Surface
Για να συνοψίσω, η Microsoft ουσιαστικά ξεκινάει από την αρχή. Μας έδειξε τι θέλει να κάνει με τα WP7 και τώρα το τελειοποιεί, με αργά και σταθερά βήματα. Πιστεύω ότι είναι το λειτουργικό που θα κάνει τις σημαντικότερες ανακοινώσεις στο μέλλον μιας και είναι ακόμα στην αρχή του.


Apple και iOS 6

H Apple συνέχισε την ίδια πετυχημένη συνταγή των παλαιότερων εκδόσεων του iOS και αυτή τη φορά στόχευσε κυρίως στο να απεμπλακεί από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Google (για να τη μηνύσει αργότερα, χαχαχα!). Η μεγαλύτερη αλλαγή που είδαμε είναι η ενσωμάτωση του Apple Mapsμε τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία σίγουρα θα διορθωθούν στην πορεία. Σε επίπεδο hardware είδαμε αλλαγή στο μέγεθος της οθόνης του iPhone από τις 3.5" στις 4.0" - πολύ καλά έκανε, το iPad 4, μία ακόμα βελτιωμένη έκδοση της γνωστής ταμπλέτας, και το iPad mini, ένα μικρότερο σε μέγεθος προϊόν που θα διευρύνει το target group της Apple.

iPhone4 vs iPhone5

Αρχίζοντας από το iPhone 5, είναι το γνωστό μας iPhone απλά με λίγο μεγαλύτερη οθόνη. Καμία σημαντική αλλαγή στο λειτουργικό σύστημα, γιατί να υπάρξει άλλωστε αφού το iOS είναι ότι καλύτερο για συσκευές αρχάριων χρηστών. Όταν θέλεις μία συσκευή, η οποία χρησιμοποιείται πρωτίστως ως τηλέφωνο και δευτερευόντως ως ιντερνετικός κόμβος για τις social ανησυχίες σου, θα πρέπει να επιλέξεις το iOS. Είναι βέβαιο ότι για ακόμη μία φορά θα γίνει χαμός με τις πωλήσεις του νέου iPhone ασχέτως αν φέρνει ή όχι κάτι "φρέσκο" στην αγορά.

Το ίδιο όμως δεν ισχύει για το iPad 4, το οποίο είναι μεν ένα βελτιωμένο διπύρηνο tablet σε σχέση με το παλαιότερο, αλλά πλέον υπάρχουν σημαντικοί αν όχι και ανώτεροι ανταγωνιστές. Ποιο ήταν το μεγάλο προσόν του iPad; Μα φυσικά η Retina οθόνη του! Έχασε όμως τα πρωτεία του από το Nexus 10, το οποίο έχει πυκνότητα οθόνης 299 pixel ανά ίντσα (το iPad 264ppi). Σα να μην έφτανε αυτό, η Apple υπέπεσε και σε ένα σπάνιο λάθος όσον αφορά το marketing, διαθέτοντας έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του new iPad, το επόμενο μοντέλο. Λάθος, γιατί όπως ξέρουμε οι πωλήσεις της βασίζονται κυρίως στις αναβαθμίσεις συσκευών. Δεν ψάχνει δηλαδή για νέους πελάτες, αλλά προσπαθεί να πείσει τους υπάρχοντες να αγοράσουν τα νεότερα μοντέλα. Σκεφτείτε πώς νιώθει ο αγοραστής του new iPad, όταν μετά από μόλις έξι μήνες, έχει πλέον το "προηγούμενο μοντέλο" (μιλάμε για τα fanboy, εννοείται πως υπάρχουν και σοβαροί αγοραστές). Η Apple, σε μια προσπάθεια αναγνώρισης του λάθους, έδωσε τη δυνατότητα σε αυτούς που αγόρασαν το new iPad έως και 30 μέρες πριν να το ανταλλάξουν με το καινούργιο, όμως αυτό δεν καλύπτει τους fan, αφού συνηθίζουν να αγοράζουν τα προϊόντα από τον πρώτο μήνα.

Η πολιτική της Apple, τότε και τώρα

Πάμε και στο iPad mini. Ειλικρινά δεν ξέρω τι είχαν στο μυαλό τους βγάζοντας αυτό το πράγμα! Κάτι ήξερε ο Steve όταν έλεγε: "7-inch tablets are dead on arrival" (και μη μου πείτε ότι αυτό είναι 7.9", θα πηδήξω από το παράθυρο). Πρόκειται για μία συσκευή  λίγο μεγαλύτερη από το Nexus 7 η οποία έχει τη χειρότερη ανάλυση οθόνης από όλα τα υπόλοιπα tablet της κατηγορίας. Σα να μην έφτανε αυτό, στην παρουσίαση του έγινε και σύγκριση μεταξύ του διπύρηνου iPad mini με το τετραπύρηνο Nexus 7! Δεν έχουν καταλάβει φαίνεται ότι όσο καλό είναι το iOS στα κινητά, τόσο περιορισμένο είναι στα tablet. Οι συνήθειές μας πλέον αλλάζουν και χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο τα tablet για να αντικαταστήσουμε ή να υποκαταστήσουμε τους υπολογιστές μας. Η ατυχία λοιπόν του iPad mini είναι ότι το Android και το Windows RT είναι πλήρη λειτουργικά συστήματα και όχι "τραβηγμένα από τα μαλλιά" λειτουργικά κινητών τηλεφώνων, για να μην αναφερθούμε στην υπερβολική τιμή του.

iPad mini

Όταν λοιπόν έχεις σαφώς υποδεέστερες συσκευές από τον ανταγωνισμό το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δικαιολογηθείς με "χοντράδες" τύπου:
Το μεγαλύτερο πρόβλημα λοιπόν της Apple είναι η αλαζονεία, τίποτε άλλο. Οι συσκευές της είναι ποιοτικές και αν δεν ήταν πανάκριβες, σίγουρα ένα iPhone θα το αγόραζα. Αν όμως σας πείθουν τα παραπάνω, αγοράστε τις και πείτε μας τη γνώμη σας. Κλείνοντας το κεφάλαιο Apple, πρέπει να πω ότι όλα όσα βλέπω, μου θυμίζουν το παρελθόν, το οποίο περιγράφει τέλεια ο φίλος Salih Emin στο άρθρο του "Γιατί η Apple είναι ιστορικά καταδικασμένη να ξαναπατώσει".


Google και Android 4.2

H Google, αφού κατέκτησε την πρωτιά στα κινητά και σε λίγο καιρό και στα tablet, το μόνο που κοιτάει αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνει στην κορυφή. Αυτό γίνεται προσφέροντας νέα χαρακτηριστικά σε κάθε νέα έκδοση, αλλά και λύνοντας χρόνια προβλήματα σταθερότητας, αυτονομίας κ.ο.κ. Εκτός από τον επίσημο ανταγωνισμό (Apple, Microsoft κλπ.), πρέπει να πολεμήσει και τον ανεπίσημο, δηλαδή τις κινέζικες συσκευές με "Android" που παίρνουν κομμάτι από το μερίδιο της πίτας. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, όταν λέμε Android εννοούμε το λειτουργικό σύστημα που διατίθεται από τους κατασκευαστές που μετέχουν στο Open Handset Alliance. Για παράδειγμα, τo Kindle Fire δεν είναι Android, αλλά υποκατάστατο - κλώνος, για αυτό και δεν ακολουθεί τη ροή αναβαθμίσεων των υπολοίπων.

Η οικογένεια Nexus

Δύο είναι οι στόχοι της Google λοιπόν για φέτος:
  • να διαλύσει τον ανταγωνισμό προσφέροντας ποιοτικές συσκευές με χαμηλό κόστος και
  • να κάνει το όνομα Nexus συνώνυμο του Android με μία πλήρη γκάμα συσκευών.
Κατάφερε και τα δύο με μία μόνο κίνηση, την κατασκευή φθηνών Nexus συσκευών. Τα Nexus 4Nexus 7 και Nexus 10 είναι μία πλήρης συλλογή συσκευών, όπως αυτή της Apple (αυτή στοχεύουν κυρίως άλλωστε), η οποία αποδεικνύει ότι η υψηλή ποιότητα, δε χρειάζεται να έχει απαραίτητα και υψηλή τιμή. Ενώ συνήθως η Google δε δίνει τόση σημασία σε μαρκετίστικες πολιτικές (έχει υποπέσει σε αρκετά λάθη στο παρελθόν), αυτή τη φορά έδειξε μεγάλη προσοχή και χτύπησε ακριβώς εκεί που πρέπει, "κλέβοντας" την καλύτερη ανάλυση σε tablet (Retina του iPad) και δίνοντας το Nexus 10 σε χαμηλότερη τιμή.

Nexus 10 και iPad 4

Τα προβλήματα της Google πηγάζουν από το ίδιο το Android, εννοώντας τις πατέντες και τον κατακερματισμό (fragmentation). Φαίνεται ότι τουλάχιστον το πρώτο αποτελεί πρόβλημα μόνο για τις ΗΠΑ όπου η Apple προστατεύεται (βλέπε υπόθεση Apple vs Samsung), ενώ στον υπόλοιπο κόσμο η μία αθωωτική απόφαση διαδέχεται την άλλη. Όσον αφορά το fragmentation (ξέρετε τη γνώμη μου γι αυτό), η γκάμα Nexus σβήνει για πάντα το πρόβλημα της ανενημέρωτης συσκευής. Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι ακόμη: Αγοράζοντας μία Nexus συσκευή, αγοράζουμε κατευθείαν από τη Google ασχέτως αν γράφει η συσκευή Samsung, LG ή Asus. Αυτό σημαίνει ότι το Android είναι "καθαρό" και το παίρνουμε απευθείας από την πηγή, αμέσως μόλις διατεθεί στο AOSP. Επειδή λοιπόν πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με τον κατακερματισμό του Android, όταν θα κάνουμε ξανά συγκρίσεις, θα πρέπει να βάλουμε δίπλα - δίπλα:
  • το Nexus 4 με το iPhone5
  • το Nexus 7 με το iPad mini
  • και το Nexus 10 με το iPad 4
και όχι όλες τις άλλες συσκευές που κυκλοφορούν. Θα δούμε λοιπόν ότι το Android ενημερώνεται μια χαρά και στην ώρα του σε όλη τη Nexus οικογένεια (με εξαίρεση φυσικά το Nexus One).


Εν κατακλείδι

Πιστεύω ότι το 2013 θα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες χρονιές στον τομέα της mobile πλατφόρμας, καθώς και οι τρεις υποψήφιοι δείχνουν πάρα πολύ δυνατοί. Όλοι έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους και όλοι προσφέρουν κάτι διαφορετικό στον καταναλωτή. Ενώ παλιότερα μιλούσαμε για μία μάχη μεταξύ smartphone, τώρα αναφερόμαστε σε μια μάχη τεχνολογίας. 

Όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι το Android έχει το πάνω χέρι, για τρεις λόγους:
  • είναι open source 
  • έχει μία τεράστια κοινότητα πίσω του να το υποστηρίζει
  • και πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα συνεργασίας εταιριών και υποστηρικτών.

Υ.Γ. Αν τα Windows Phone κερδίσουν, αλλάζω στρατόπεδο να το ξέρετε (not!)

Σχόλια

  1. Εμενα η αποψη μου παντως εναι οτι φετος θα πουλησει η microsoft παρα πολυ. Ειτε με το surface RT (δειτε κανα βιντεο στο youtube τι γινετε σε καταστηματα της να καταλαβετε "Chaos") ειτε με το surface Pro. Απλα στο αρθρο σου θα επρεπε να αναφερεις οτι εκτος του οτι εχουν βγει πολλα tablet που ειναι σαν τα κλασικα laptop που ξερουμε (δηλαδη τρεχουν οτι εφαρμογες ξερουμε μεχρι τωρα) θα βγει και το surface pro που και αυτο θα μπορει να τρεχει αψογα ολα τα προγραμματα και οχι μονο απο το καταστημα της Microsoft.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό άρθρο!!Gratz!Μιας και είμαι χρήστης των Windows8 πιστεύω ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο στην αύξηση των windows phone μιας και το Metro ui είναι ίδιο με των κινητών και ίσως κάποιοι να θελήσουν να αλλάξουν και "στρατόπεδο" από περιέργεια και μόνο!
    Από την άλλη την Apple την θεωρώ το λιγότερο κομπλεξική!!! και προσωπικά καθαρά fashion (με εξαίρεση κάποιους χρήστες) Δεν θα ξεχάσω πότε την εργονομική οθόνη των 3,5΄ ιντσών!!
    Τέλος το Android είναι το κλασσικό android!εύχρηστο για τον μέσω χρήστη και ενδιαφέρον στο πείραγμα ακόμα και για έναν μέσο χρήστη.Το πιο σημαντικό, διαθέτει όλων των ειδών τις συσκευές low-medium-high end!οπότε δύσκολα θα "Χαθεί" από τις πρωτιές!

    Φιλικά πάντα, η άποψη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω νομίζω θα πατώσουν τα WINDOWS (win8pc θα πανε καλα αφου ειναι προ εγκατεστιμενα στα pc , στα Tablet θα παει καλούτσικα, και στα phone πατος ) και η νοκια απλά θα παει μετα στα android πάλι. Αν θυμαμαι καλά είχανε βγαλει μια ανακοίνωση οτι αμα πατώσουν τα 8 η νοκια θα γυρίσει στα ανδροιδ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπικά μου άρεσαν πάρα πολύ τα Windows Phone 8. Αν ήθελα ένα business τηλέφωνο, αυτό θα επέλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κορυφαίο άρθρο . Ότι πρέπει για φραπεδουμπα και καναπέ . Τα σχόλια όλων, πολύ ενδιαφέροντα . Αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ, είναι η έννοια του business Phone . πως ορίζεται αυτό;Έχει λειτουργίες που δεν έχουν οι άλλες πλατφόρμες;Είναι η συνδεσιμοτητα που παίζει ρόλο;
    Τι ακριβώς γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η έμφαση στην επικοινωνία (κλήσεις, SMS, email) όπως επίσης και η σοβαρότητα στο γραφικό περιβάλλον με τη μονοχρωμια και το απλό μαύρο φόντο.

      Διαγραφή
  6. δηλαδή, πιστεύεις ότι το notification bar της jelly bean, είναι λιγότερο business από αυτό των windows phone 8;και στα υπόλοιπα που αναφέρεις, που χωλαίνει το Android;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Windows Phone δεν έχουν ακόμα notification bar αλλά νομίζω ότι όπως τα BlackBerry δε συγκρίνονται με το Android όμως τα προτιμούν οι επαγγελματίες, το ίδιο θα γίνει και με αυτά.

      Μια άποψη είναι. Δεν είναι ότι ξέρω κάτι που δεν ξέρεις εσύ.

      Διαγραφή
    2. Εγώ θα μπορούσα να το αντιληφθώ και στο θέμα απλότητας+θέλουν κάτι κομψό σοβαρό (όπως ήδη τόνισε ο Dr) και απλό!Τα windows 7.5 παρά τα μεγάλα εικονίδια που είχε τα παρείχε όλα αυτά!Τέλος από όσο ξέρω από το Lumia800 δεν έβγαλε πότε κάποιο σφάλμα, την ώρα της χρήσης του τουλάχιστον.
      Υ.Γ.Τον συσχετισμό Blackberry--> WP που έθεσε παραπάνω μπορώ να τον καταλάβω από δικά μου πρόσωπα!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter