Μια εβδομάδα με το Nexus 7: Τα καλά και τα άσχημα του πρώτου Google tablet


Η εποχή των laptop και των netbook έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για όσους χρειάζονται μία μικρή συσκευή που θα την έχουν πάντα μαζί τους. Με την έλευση των tablet και ιδιαίτερα των φθηνών tablet  μπορούμε πλέον να έχουμε μαζί μας ένα εργαλείο απασχόλησης εικοσιτεσσάρων ωρών και αυτό οφείλεται κυρίως στο Android, καθώς διαθέτει όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη συσκευή μας στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο μας, στο σπίτι αλλά και στις διακοπές.

Πριν από μια εβδομάδα λοιπόν, έφτασε επιτέλους στα χέρια μου, ίσως το καλύτερο tablet που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, σε αναλογία χαρακτηριστικών και τιμής. Μετά από εκτεταμένη χρήση, επέζησε των πυρηνικών δοκιμών που του έκανα και σας παραθέτω τα αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικά
  • Επεξεργαστής: Nvidia Tegra3 τετραπύρηνος Cortex A9 στα 1.3GHz
  • GPU: GeForce ULP δώδεκα πυρήνων
  • Μνήμη RAM: 1GB
  • Αποθηκευτικός χώρος: 8GB / 16GB
  • Οθόνη: Multitouch IPS-LCS capacitive με LED οπίσθιο φωτισμό, επτά ιντσών με ανάλυση 1280 x 800 pixel (216 ppi) και Gorilla Glass από την Corning
  • Συνδεσιμότητα: WiFi, Bluetooth, GPS, NFC
  • Κάμερα: Εμπρόσθια στα 1.2MP με εγγραφή έως τα 720p
  • Μπαταρία: Li-Ion 4325 mAh διάρκειας έως 10 ώρες
  • Διαστάσεις: 198.5 x 120 x 10.5 χιλιοστά
  • Βάρος: 340 γραμμάρια
  • Λειτουργικό: Android 4.1.1 Jellybean
  • Κατασκευαστής: ASUS
  • Τιμή: 199€ 8GB / 249€ 16GB

Εμφάνιση


Ξεκινώντας από το κουτί του, το οποίο είναι κατασκευασμένο στα πρότυπα που εισήγαγε το πρώτο iPhone και είναι πλέον καθιερωμένο τα τελευταία χρόνια θα προσέξτε οτι το μόνο που γράφει είναι η λέξη "nexus", ενώ το "7" εννοείται από τη γωνία που έχει φωτογραφηθεί η συσκευή (καλό marketing). Τα περιεχόμενά του είναι το Nexus 7, το καλώδιο και η πρίζα και φυσικά τα κλασικά βιβλιαράκια της εγγύησης. Αρνητική εντύπωση μου προκάλεσε το οτι δεν περιέχει ακουστικά! Θα μου πείτε, "5€ κάνουν ρε τσιφούτη, πάνε πάρε ένα ζευγάρι" και θα συμφωνήσω, αλλά νομίζω οτι θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα.

Πιάνοντας τη συσκευή στα χέρια και τραβώντας τις μεμβράνες αργά και βασανιστικά (για να το απολαύσω), καταλαβαίνεις αμέσως οτι πρόκειται για μία ποιοτική και στιβαρή κατασκευή. Η πρώτη καλή εντύπωση έρχεται όταν συνειδητοποιείς πόσο άνετα μπορείς να το κρατήσεις με το ένα χέρι, καθώς το βάρος του είναι όσο το βάρος ενός μικρού βιβλίου και όσοι διαθέτουν tablet 10 ιντσών, καταλαβαίνουν τι εννοώ.


Το μπροστινό μέρος είναι καθαρό, χωρίς πλήκτρα (αφού είναι όλα στο λειτουργικό) και το μόνο που διακρίνεται είναι η κάμερα στο επάνω μέρος. Γύρω από την οθόνη υπάρχει το κλασσικό φαρδύ μαύρο πλαίσιο, το οποίο θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αν θέλετε να το κρατάτε με το ένα χέρι και τα δάχτυλά σας να μην είναι πάνω στην οθόνη, πατώντας διάφορα εικονίδια κατά λάθος. Εξωτερικά του πλαισίου υπάρχει μία λεπτή λωρίδα από αλουμίνιο η οποία κρατάει το εμπρός με το πίσω μέρος στη θέση τους, σπάζοντας τη μονοτονία του μαύρου.

Το πίσω μέρος είναι φτιαγμένο από πλαστικό και έχει ένα σκούρο γκρι χρώμα, καθώς το άσπρο λερώνεται και στο μαύρο φαίνονται οι γρατσουνιές (ρίξτε μια ματιά στο πίσω μέρος ενός iPhone 4 για παράδειγμα), είναι matt, με μικρά σχήματα κύκλων τα οποία βοηθούν να μη μας γλιστράει από τα χέρια (το συνηθίζει αυτό η Asus). Εκεί υπάρχουν μόνο τρία πλήκτρα, αυτά της έντασης του ήχου και το power για να το ενεργοποιούμε, τα οποία βρίσκονται στο πλάι, η θύρα microUSB αλλά και αυτή των ακουστικών στο κάτω μέρος και τέλος τα δύο μικρόφωνα που λειτουργούν συνδυαστικά για τη μείωση του θορύβου κατά τη διάρκεια μιας βίντεο-κλήσης. Τέλος, διακρίνονται χαραγμένες οι λέξεις "Nexus" και "Asus" για να ξέρει ο απέναντί μας, τι εργαλείο κρατάμε στα χέρια μας.

Καθημερινή χρήση


Αφού έκανα τις πρώτες κλασικές ρυθμίσεις του Android, βρέθηκα στην κεντρική οθόνη. Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, πρόκειται για ένα "μεγάλο τηλέφωνο" καθώς ο launcher είναι ίδιος με αυτόν του Galaxy Nexus. Η επιλογή αυτού του τρόπου παρουσίασης δεν είναι τυχαία καθώς δοκιμάζοντας να προβάλω το launcher σε tablet mode, όλα ξαφνικά έγιναν δύσχρηστα και περίεργα, σε αντίθεση με ένα tablet 10 ιντσών όπου αυτό το mode είναι ιδανικό. Η ταχύτητα μετάβασης στο launcher είναι ακριβής, γρήγορη και χωρίς κολλήματα ακόμα και αν το γεμίσουμε με εικονίδια, φακέλους και widget που όπως ξέρουμε γονατίζουν τη μνήμη RAM.


Δοκίμασα λοιπόν πρώτα την περιήγηση στο ίντερνετ. Ο Chrome, ο οποίος είναι ο προεγκατεστημένος launcher, είναι πλέον ώριμος για τη χρήση του στο Android και ειδικά σε μία συσκευή σαν και αυτή. Η ταχύτητα απεικόνισης των σελίδων είναι άκρως ικανοποιητική, ενώ το scrolling, απαλό και με φυσική κίνηση. Όσοι εκμεταλλεύονται δε, όλα τα καλούδια του (σελιδοδείκτες, ιστορικό αναζήτησης κ.α.), θα τον αγαπήσουν καθώς συγχρονίζει τα πάντα. Το μόνο ψεγάδι είναι οτι η κάθε σελίδα συνεχίζει να ανοίγει σε "κομμάτια" στον Chrome και θα το συνειδητοποιήσετε αν προσπαθήσετε να κάνετε scroll πριν φορτώσει πλήρως μια σελίδα. Τα ίδια ισχύουν πάνω κάτω και για τον Firefox, ο οποίος είναι ο δεύτερος κατά σειρά σε επιλογή, με τη διαφορά οτι αυτός διαθέτει το smooth scrolling που σε κάνει να νιώθεις οτι είναι πιο στιβαρός και σταθερός.


Σειρά είχαν τα βίντεο και το YouTube. Η αναλογία οθόνης του Nexus 7 είναι ιδανική για wide screen βίντεο και μαζί του θα αγαπήσετε ξανά το YouTube, όμως αν θελήσετε να το ακουμπήσετε σε ένα τραπεζάκι για να δείτε μια ταινία μάλλον θα απογοητευτείτε, καθώς το μέγεθος της οθόνης του είναι απαγορευτικό για αποστάσεις μεγαλύτερες από την αγκαλιά των χεριών μας. Με τη βοήθεια του επεξεργαστή (και την ανάλογη ταχύτητα του ίντερνετ), τα βίντεο φορτώνουν πολύ γρήγορα, ενώ η εξαιρετική φωτεινότητα οθόνης αλλά και τα ζωντανά χρώματα θα σας εντυπωσιάσουν. Φυσικά δοκίμασα να παίξω και μερικές ταινίες και η μέγιστη ανάλυση με απροβλημάτιστη αναπαραγωγή είναι τα 720p. Τα Full HD βίντεο (1080p) έπαιζαν κανονικά στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα, αργότερα όμως ο ήχος άρχισε να κινείται γρηγορότερα και έτσι μας χάλασε τη μαγεία της ταινίας. [Νεότερα] Τα Full HD βίντεο παίζουν κανονικά με τον DicePlayer!

Επόμενη στάση η πληκτρολόγηση, η οποία και είναι από τα πράγματα που λάτρεψα στο Nexus 7. Κρατώντας το κάθετα και αγκαλιάζοντάς το με τα δύο χέρια, αισθάνεσαι οτι έχει φτιαχτεί για να πληκτρολογείς κείμενα και email. Η απόσταση των χεριών μοιάζει ιδανική και μπορείς να καλύψεις όλο το πληκτρολόγιο με τους δύο αντίχειρες. Εγκαθιστώντας και ένα έξυπνο πληκτρολόγιο όπως το Swiftkey, θα σας κάνει να κλείσετε για πάντα τον υπολογιστή και να διαχειρίζεστε όλη την αλληλογραφία σας από το tablet (προσωπικά έχω να αγγίξω το laptop μου μία εβδομάδα τώρα).


Πάμε και στο καλό κομμάτι του Nexus 7 που δεν είναι άλλο από το gaming. Σε πρώτη φάση, επιβάλλεται να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε το Tegra Zone. Εκεί θα βρούμε ένα σωρό παιχνίδια με γραφικά, ειδικά φτιαγμένα για συσκευές με Tegra επεξεργαστές. Το Dead Trigger, το Dark Meadow και το Beach Buggy Blitz είναι μερικά από τα παιχνίδια με τα εξαιρετικά γραφικά που οφείλετε να δοκιμάσετε αγοράζοντάς το (τα οποία είναι μάλιστα δωρεάν).



Η υφή του νερού και γενικότερα τα texture είναι εξαιρετικά, τα physics είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα και ούτε λόγος δε γίνεται για τις δυναμικές σκιές των παιχνιδιών οι οποίες απεικονίζονται εξαιρετικά και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στην απόδοση του επεξεργαστή.


Άξιο αναφοράς είναι οτι πολλά από τα παιχνίδια του Tegra Zone έχουν υποστήριξη gamepad! Μπορούμε δηλαδή να συνδέσουμε το USB χειριστήριό μας (π.χ. του PS3) και να παίξουμε τα παιχνίδια με αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να έχουμε κάνει root, να διαθέτουμε την εφαρμογή Stickmount και ένα καλώδιο USB-OTG.

Επιδόσεις

Έχει αναφερθεί πως όταν η ελεύθερη μνήμη του πέφτει κάτω από τα 3GB, το tablet έχει προβλήματα επιδόσεων. Αυτό δεν ισχύει, τουλάχιστον στο δικό μου. Είναι λογικό όσο γεμίζει και φορτώνεται, να χρειάζεται περισσότερη RAM και επεξεργαστική ισχύ για να ανταποκριθεί αλλά δοκίμασα να παίξω τα πιο βαριά παιχνίδια και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Αν και στα benchmark δε δίνω ποτέ σημασία, σας παραθέτω τα αποτελέσματα από τα κυριότερα που κυκλοφορούν στο Android (κάντε κλικ για μεγέθυνση):


Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι το Nexus 7 φέρει μαζί του, ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η βιομηχανία των tablet σήμερα. Μπορεί να αντεπεξέλθει άνετα σε οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε μαζί του, από hardcore gaming έως εργασίες γραφείου και η αυτονομία αλλά και η φορητότητά του θα μας κάνει να μην το αποχωριστούμε ποτέ. Υπάρχουν δύο λόγοι για να μην το προτιμήσει κάποιος και αυτοί είναι το μέγεθος και η χωρητικότητα:
  • Μέγεθος: Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός tablet είναι οτι μπορεί να μετακινηθεί εύκολα. Εκεί που απέτυχαν τα laptop και τα netbook, θα αποτύχουν και οι ταμπλέτες 10 ιντσών. Ως κάτοχος μιας από αυτές μπορώ με ασφάλεια να σας πω οτι "κάνουν μόνο για καναπέ", όπως λέει και ένας γνωστός μου, εννοώντας οτι δεν κουβαλιούνται, τουλάχιστον από άντρες (οι γυναίκες έχουν μεγάλες τσάντες). Οι επτά ίντσες επίσης, είναι ιδανικές για μία συσκευή που μπορείς να την κουβαλάς πάντα μαζί σου. Κρατώντας την οριζόντια μοιάζει με ένα μεγάλο PSVita (ή το χειριστήριο του Wii U), κάτι που βοηθάει στο gaming που έχουμε συνηθίσει με τις φορητές κονσόλες. Τέλος, αν λάβετε υπόψιν τον κανόνα αγοράς τηλεόρασης όπου επιλέγουμε τις ίντσες της, ανάλογα με την απόσταση της θέασης, καταλαβαίνετε οτι οι επτά ίντσες είναι αρκετές για μία συσκευή που την κρατάμε στα χέρια μας.
  • Χωρητικότητα: Το Nexus 7 έρχεται σε εκδόσεις των 8GB και των 16GB. Επιλέγοντας τη δεύτερη, στην οποία είναι διαθέσιμα μόνο τα 13GB, καταλαβαίνουμε οτι ο χώρος δε φτάνει ούτε για τη μισή μας βιβλιοθήκη. Αν όμως εκμεταλλευτούμε τις cloud υπηρεσίες όπως το Goole Music θα έχουμε μεγάλο μέρος των δεδομένων μας στο "σύννεφο", πάντα διαθέσιμο αλλά όχι μέσα στη συσκευή μας για να πιάνει χώρο. Επίσης, κάνοντας root και αγοράζοντας ένα USB OTG καλώδιο, θα μπορούμε να συνδέσουμε πάνω του από στικάκια έως ολόκληρους σκληρούς δίσκους! Προσωπικά έχω πάντα μαζί μου ένα USB stick χωρητικότητας 16GB με μουσική, ταινίες και κάθε είδους αρχείο, το οποίο μπορώ ανά πάσα στιγμή να συνδέσω στο Nexus 7 μου.

Αν λοιπόν σκεφτείτε συνολικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, τις ευκολίες που προσφέρει το Android και την τιμή του, είναι το καλύτερο tablet που μπορείτε να αγοράσετε.

Σχόλια

  1. Best buy ever ! Επιτέλους δεν χρειάζεται να κάθομαι στη καρέκλα του υπολογιστή για την παραμικρή αναζήτηση πληροφορίας και η μπαταρία του κινητού μου να φορτίζει κάθε μέρα. Επίσης μπορώ πια να διαβάζω άνετα τα βιβλία που έχω σε pdf ή και να τα μετατρέπω σε epub με το calibre.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτα ειναι!Καταθεση ψυχης!Εμενα δεν με ψηνει για τους τελυταιους 2 λογους που ανεφερες.Επειδη δεν εχω αλλο ταμπλετ,θα πηγαινα σε καποιο κοντα στις 9".Ενα κινεζικο 7αρι που δουλεψα,μου φανηκε μικρο και το 10αρι xoom,πολυ μεγαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται πως ο καθένας πρέπει να αγοράζει αυτό που έχει ανάγκη. Τα παραπάνω δεν είναι κανόνας αλλά άποψη.

      Διαγραφή
  3. ok ρε παιδια. Αλλα αυτο το tablet για μενα δεν λεει πολλα. Δεν μπορω να το συγκρινω με το Surface που θα βγει σε 1 μηνα σχεδον. Μπορει να ειναι βολικο, δεν αντιλεγω, αλλα για μενα ειναι καλο tablet ειναι καπου στiς 10 ιντσες. Περιμενω παντως να παει καλα σε πωλησεις το Surface.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To Android αυτή τη στιγμή έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από τα Windows RT. Το μέγεθος είναι θέμα γούστου, αλλά αν έχεις tablet 10 ιντσών θα δεις οτι δεν μπορείς να το βγάλεις από το σπίτι, λόγω μεγέθους.

      Διαγραφή
  4. Πολύ καλή η παρουσίαση!Από που το παρήγγειλες μόνο πες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το παρήγγειλα. Πήγα και το έφερα από την Ιταλία.
      249€ στο MediaWorld (MediaMarkt που λέμε εδώ.)

      Διαγραφή
    2. Ωραίος!!!Πολύ γρήγορη απάντηση.Σ' ευχαριστώ.Γιατί περιμένω πως και πως να έρθει Ελλάδα και μάλλον θα περιμένω πολύ ακόμα...

      Διαγραφή
    3. Βρήκα το μοντέλο των 8GB σε ελληνική σελίδα στο εξωφρενικό ποσό των 350€!!! Μάλιστα κάνουν και έκπτωση και το ρίχνουν στα 290€.

      Διαγραφή
    4. Άστα να πάνε. Αισχροκέρδεια σε όλο της το μεγαλείο.αυτοί είμαστε και δεν θα αλλάξουμε ποτέ...

      Διαγραφή
  5. Πολύ καλό review. Εμένα από όλο το άρθρο αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι που δεν παίζει καλά τα full hd video. Περίμενα από μια τέτοια συσκευή και με αυτά τα χαρακτηριστικά να το έχει παιχνιδάκι το 1080p playback.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλό και αναλυτικό review.Με ενδιαφέρει αρκετά το συγκεκριμένο tablet,αλλά θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα. Επειδή το θέλω για να γράφω προγράμματα και να το μεταφέρω εύκολα,θα με εξυπηρετήσει η οθόνη του στο γράψιμο κώδικα και γενικότερα να κάνει μια δουλειά πέρα από τα συνηθισμένα(internet,video & games)?Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το ίδιο και ευκολότερο με το να γράφεις σε υπολογιστή αρκεί να διαλέξεις το κατάλληλο πληκτρολόγιο.

      Διαγραφή
  7. εγώ πάντως εδώ και 2 μήνες είμαι κάτοχος ενός tab 2 10.1 και οφείλω να ομολογήσω ότι το μέγεθος μόνο πρόβλημα δεν μου δημιουργεί... άλλωστε μόνο έτσι μπορώ να καταργήσω το laptop. δεν έχω δουλέψει ποτέ με 7άρι για να πω αντικειμενικά την γνώμη μου, αλλά το 7αρι μου δείχνει σαν ένα μεγάλο S3... πάντως είναι εθισμός οι διάολοι..... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για όποιον ενδιαφέρεται να το βρεις σε λογική τιμή και όχι να πληρώσει καπέλα ελληνικών eshop, μπορεί να κοιτάξει στο fnac.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο πυρήνας του δε διαθέτει λειτουργία usb host. Θα πρέπει να βρεις και να εγκαταστήσεις κάποιον άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όχι! Θα ψάξεις στο Google για "usb host kernel" συγκεκριμένα για τη συσκευή σου. Για να τον εγκαταστήσεις θα χρειαστεί να κάνεις root.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το Bluetooth δεν το βρίσκεις στις ρυθμίσεις δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι άλλες συσκευές το βρίσκουν όταν είναι ανιχνευσιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι δύο λειτουργίες διαφέρουν. Άλλο το usb host που έχει ο υπολογιστής μας και άλλη η λειτουργία της θύρας που έχει το tablet. Χρειάζεσαι λοιπόν root για να το ενεργοποιησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν είχα κάτι συγκεκριμένο θα στο είχα δώσει. Ότι έχω βρει κατά καιρούς στο θέμα root βρίσκεται εδώ: www.doctorandroid.gr/2012/02/android-basics-root.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για το Beach buggy blitz παιδιά όποιος ενδιαφέρεται έγραψα ένα μίνι review εδώ http://projecttsok.blogspot.gr/2013/01/beach-buggy-blitz.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter