H NASA ετοιμάζει φθηνούς mini δορυφόρους βασισμένους στο Nexus One και το Android!


Ψάχνοντας για έξυπνες και φθηνές λύσεις δορυφόρων, η NASA ξεκινάει το PhoneSat Project, το οποίο θα αποτελείται από μίνι δορυφόρους τεσσάρων ιντσών, σχεδόν στο μέγεθος μιας κούπα καφέ δηλαδή, που χρησιμοποιούν μία Android συσκευή σαν ενσωματωμένο υπολογιστή. Οι δορυφόροι αυτοί θα βασίζονται στη συσκευή Nexus One της Google και θα περιλαμβάνουν επιπλέον εξωτερικές μπαταρίες, μια εξωτερική κεραία ραδιοφώνου και ένα κύκλωμα ασφαλείας, που θα παρακολουθεί το σύστημα και θα επανεκκινεί την Android συσκευή, αν είναι απαραίτητο.


Στόχος για την κατασκευή τους είναι η χρήση εμπορικών, καθημερινών υλικώνσυμπεριλαμβανομένου ενός μη τροποποιημένου έξυπνου τηλεφώνου, κυρίως για τη μείωση του κόστους, ενώ όπως δηλώνουν άνθρωποι της NASA, "τα έτοιμα smartphone διαθέτουν ήδη πολλά εξαρτήματα χρήσιμα για δορυφορικά συστήματα, όπως γρήγορους επεξεργαστές, λειτουργικά συστήματα πολλαπλών χρήσεων, πολλούς μικροσκοπικούς αισθητήρες, κάμερες υψηλής ευκρίνειας, δέκτες GPS και πολλές κεραίες".

Με τη χρήση μόνο των έξυπνων τηλεφώνων και κρατώντας στο ελάχιστο τις απαιτήσεις σχεδιασμού, για την πρώτη πτήση, η ομάδα ήταν σε θέση να κατασκευάσει κάθε ένα από τους πρωτότυπους τρεις δορυφόρους του PhoneSat project, με μόνο 3.500 δολάρια. "Οι μηχανικοί του PhoneSat project καινοτομούν, αλλάζοντας τον τρόπο  που σχεδιάζονται οι αποστολές, χρησιμοποιώντας υπάρχουσα τεχνολογία και υλικά," δηλώνει η NASA. "Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους μηχανικούς να μελετήσουν τις δυνατότητες που παρέχονται από την υπάρχουσα τεχνολογία, αντί να προσπαθούν να σχεδιάσουν νέες λύσεις που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που τίθενται. Οι μηχανικοί μπορούν πολύ γρήγορα να αναβαθμίσουν εξ' ολοκλήρου τις δυνατότητες του δορυφόρου και να προσθέσουν νέα χαρακτηριστικά για κάθε μελλοντική γενιά PhoneSats."

Σύμφωνα με την αναφορά, το Nexus One λειτουργεί σαν ενσωματωμένος υπολογιστής του διαστημικού σκάφους. Αισθητήρες χρησιμοποιούνται για τον προσανατολισμό, ενώ η κάμερα θα χρησιμοποιηθεί για παρατήρηση της Γης. Αυτός ο πρώτης γενιάς δορυφόρος - PhoneSat 1.0 - θα έχει μια απλή αποστολή: να παραμείνει ζωντανός στο παγωμένο κενό του διαστήματος, τόσο όσο χρειάζεται για να στείλει πίσω εικόνες της Γης και του διαστήματος. Επιπλέον θα παρέχει στους μηχανικούς τα δεδομένα που χρειάζονται για τη βελτίωσή του.

Μόλις η αποστολή ολοκληρωθεί, η NASA θα προχωρήσει στην επόμενη γενιά PhoneSat (2.0) όπου θα χρησιμοποιηθεί η συσκευή Nexus S. Η συσκευή αυτή θα προσθέσει μια αμφίδρομη S-band ακτίνα στο αρχικό μοντέλο του PhoneSat, έτσι ώστε να μπορούν οι μηχανικοί να έχουν τον έλεγχο του δορυφόρου από τη Γη. Ηλιακοί συλλέκτες θα προστεθούν επίσης για αποστολές μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς και ένας δέκτης GPS. Η ομάδα θα προσθέσει επίσης ηλεκτρομαγνήτες, που θα αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης και σύστημα ελέγχου του προσανατολισμού του δορυφόρου στο διάστημα. 

Τρεις δορυφόροι PhoneSat (δύο PhoneSat 1.0 και ένας PhoneSat 2.0) έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν με την παρθενική τους πτήση με πύραυλο της Orbital Sciences Corporation, από τις εγκαταστάσεις της NASA στο νησί Wallops, αργότερα αυτό το έτος. Η εικόνα που δόθηκε παραπάνω είναι ένας δορυφόρος PhoneSat 1.0 κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής με ειδικό μπαλόνι.

Αργότερα μέσα στο 2013, στην επερχόμενη επίδειξη "Edison Demonstration of Small Satellite Networks" της NASA - μέρος του Τεχνολογικού Προγράμματος Μικρών Διαστημικών Οχημάτων - η ομάδα θα καταδείξει τη δυνατότητα διενέργειας μετρήσεων με τη χρήση μικρού διαστημικού σκάφους.

Δείτε περισσότερες εικόνες στη σελίδα της NASA.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter