Η Samsung θα επωφεληθεί τελικά από την ήττα της στο δικαστήριο με την Apple!


Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου όπου κατέθεσα την άποψή μου σχετικά με τη δίκη μεταξύ Samsung και Apple θα ήθελα να παραθέσω και κάποιες σκέψεις που αφορούν τον απόηχο της υπόθεσης και ποιος τελικά θα ωφεληθεί από αυτή.


Η Apple λοιπόν κέρδισε αποζημίωση ενός δις δολαρίων και η Samsung είδε την επόμενη μέρα τη μετοχή της να κατρακυλάει κατά 7,5%, πράγμα που αντιστοιχεί σε άλλα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Με μια γρήγορη ματιά θα λέγαμε οτι η ήττα ήταν καθολική και οτι η δεύτερη δε γλίτωσε τελικά τα χειρότερα, όμως η επόμενη μέρα δείχνει το αντίθετο!

Είναι γνωστό οτι οι Αμερικάνοι προτιμούν να αγοράσουν τα δικά τους προϊόντα έναντι των εισαγόμενων και ένα μεγάλο παράδειγμα είναι φυσικά η Apple. Η παντοδυναμία της λοιπόν στηρίζεται κυρίως στην Αμερικανική αγορά και όλα αυτά που διαβάζουμε περί πατεντών και δικαστηρίων γίνονται για να απαγορευτούν τα προϊόντα της Samsung μόνο στην Αμερική, κοινώς όλα αυτά που ακούμε ισχύουν μόνο εκεί και όχι στον υπόλοιπο πλανήτη. Σε συνδυασμό με την άποψή μου για την Apple, οτι δηλαδή είναι μία εταιρία που κατασκευάζει προϊόντα άνω του μετρίου αλλά διαθέτει εξαιρετικό marketing, έφτασα στο παρακάτω συμπέρασμα.

Το marketing και η "αγιοποίηση" του Jobs έχει λειτουργήσει καταλυτικά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης των Αμερικανών οι οποίοι (στην πλειοψηφία τους) πιστεύουν οτι η Apple κατασκευάζει τα καλύτερα smartphone, tablet και laptop! Στο άκουσμα της είδησης της δίκης, αυτό που έμεινε στο μυαλό του μέσου πολίτη είναι οτι "υπάρχει και μία άλλη εταιρία ονόματι Samsung η οποία φτιάχνει ίδια προϊόντα με την Apple στη μισή τιμή", προσπερνώντας τις πατέντες και την πραγματική ουσία της δίκης! Φυσικά αν δε ζεις εκεί δεν μπορείς να γνωρίζεις την πραγματική κατάσταση όμως διαβάζοντας πολλά άρθρα και απόψεις αυτές τις μέρες στο ίντερνετ τείνω να το πιστέψω.

Παραθέτω λοιπόν δύο από τις ειδήσεις αυτές:

Τις τελευταίες μέρες το Galaxy S3 το οποίο δεν κινδυνεύει να απαγορευτεί στην Αμερικάνικη αγορά, έχει εξαντληθεί σε πολλά καταστήματα σε αντίθεση με το iPhone! Ο Trip Chowdhry έκανε μία βόλτα σε 16 καταστήματα ηλεκτρονικών στα οποία παρατήρησε οτι το Galaxy S3 είχε αυξημένες πωλήσεις αν δεν είχε εξαντληθεί κιόλας! Μπορεί να οφείλεται σε σύμπτωση αλλά είναι πολύ πιθανό οι καταναλωτές να άκουσαν για πρώτη φορά ή να είδαν με άλλο μάτι τη Samsung!

Κάτι άλλο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η εμπειρία του Enrique Gutierrez ο οποίος καθισμένος σε ένα Starbucks ακούει τους γύρω ανθρώπους να μιλούν για τη δίκη. Ένα ζευγάρι το οποίο συζητάει οτι το iPad της Samsung (εννοούν tablet) είναι το ίδιο με το iPad της Apple σε χαμηλότερη τιμή και αναρωτιούνται μήπως θα μπορούσαν να το επιστρέψουν για να αγοράσουν το πρώτο! Παρόμοιες συζητήσεις γίνονται και από άλλους για όλα τα προϊόντα της Apple πράγμα που δείχνει οτι  δεν γνώριζαν στην πραγματικότητα της αξία της Samsung παγκοσμίως.

Τα παραπάνω μπορεί να είναι απλώς σύμπτωση όπως είπαμε αλλά μπορεί και να δείχνουν οτι η Apple υπέπεσε σε δύο τεράστια σφάλματα με αυτή τη δίκη:

  1. Με τη συμπεριφορά της απέναντι στη Samsung δημιούργησε πολλούς εχθρούς και για μία εταιρία που δεν κατασκευάζει μόνη της τα προϊόντα της αλλά εξαρτάται από άλλες, ένας αποκλεισμός στο μέλλον θα αποβεί μοιραίος!
  2. Λένε πως "η κακή διαφήμιση είναι διαφήμιση" και αυτό ισχύει 100% στην περίπτωση αυτή. Αλίμονο για την Apple αν η δημοσιότητα που πήρε αυτή η υπόθεση, προκαλέσει τους Αμερικανούς καταναλωτές να γνωρίσουν τη Samsung!

Συνεχίζω φυσικά να πιστεύω οτι κακώς δόθηκε η πατέντα για το σχήμα του iPhone στην Apple, καλώς καταδικάστηκε η Samsung γιατί παρέβη τους κανόνες όμως όλα δείχνουν οτι οδεύουμε σε μεγάλες αλλαγές σχετικά με το market share των δύο εταιριών αρκεί να το χειριστούν σωστά από δω και στο εξής.

Σχόλια

  1. Πολύ ωραίο άρθρο!Συμφωνώ σε ότι γράφεις αν και νόμιζα ότι άρχισε η κατηφόρα της Samsung...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν υπαρχει καμια περιπτωση μια εταιρεια οικονομικου μεγεθους apple να κλεισει η να ωθησει στον κατηφορο την σαμσουνγκ γιατι η δευτερη ειναι εταιρεια κολοσσος σε πολλους τομεις...μεχρι και σε βαπορια...εγω θα γελαγα πολυ αν ξαφνικα αποφασιζε η σαμμυ να σταματησει δοσοληψιες σε θεμα hardware με την apple τι θα γινοταν στην apple...γιατι μην ξεχναμε οτι iphon4=samsung cpu

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter