Android συσκευές 2012: Το μεγάλο δίλημμα...

Στο ποδόσφαιρο, όταν όλοι οι παίκτες είναι διαθέσιμοι για το επόμενο παιχνίδι, λέμε οτι ο προπονητής έχει τον ευχάριστο πονοκέφαλο για να διαλέξει ενδεκάδα. Κάτι τέτοιο θα γίνει φέτος για όσους θα αποφασίσουν να αγοράσουν Android κινητό ή ταμπλέτα. Ο ευχάριστος αυτός πονοκέφαλος πηγάζει από πολλά μέτωπα καθώς φέτος για πρώτη φορά θα δούμε φθηνές αλλά ποιοτικές συσκευές στην αγορά όπως επίσης και οι επεξεργαστές από τους οποίους θα πρέπει να επιλέξουμε είναι περισσότεροι από ποτέ! Ας δούμε λοιπόν, τι θα πρέπει να προσέξουμε για να αγοράσουμε το νέο μας κινητό ή την πρώτη μας ταμπλέτα, αν φυσικά μας μείνουν χρήματα με αυτά που τραβάμε τον τελευταίο καιρό.



Οι επεξεργαστές
Αυτό που θα συζητηθεί περισσότερο φέτος είναι η μάχη των επεξεργαστών. Μέχρι σήμερα η nVidia παίζει μπάλα μόνη της με τους Tegra επεξεργαστές της και όχι άδικα, καθώς είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η τεχνολογία σε επίπεδο φορητών συσκευών. Τον πρώτο Tegra δεν τον είδαμε ποτέ στην Ελλάδα, όμως ο Tegra2 κυκλοφόρησε πολύ μέσα από τις ταμπλέτες του 2011. Άξιο αναφοράς είναι οτι το καλύτερο tablet του 2011 ήταν το Asus Transformer (TF101), το οποίο φοράει τον Tegra2 επεξεργαστή κάτι που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε στην έρευνά μας για την επόμενη συσκευή μας. Φέτος έχουμε τον Tegra3, ένα τετραπύρηνο θηρίο με έναν έξτρα πυρήνα (πέμπτο) για τη διαχείριση ενέργειας, χρονισμένο στο 1.4GHz, ο οποίος φαντάζει να είναι το φαβορί κυρίως λόγω του καλού ονόματος που έχει κληρονομήσει από τον προκάτοχό του, το Tegra2.

Στην αντίπερα όχθη έχουμε το Snapdragon S4 της Qualcomm, ο οποίος διαθέτει δύο πυρήνες χρονισμένους στο 1.5GHz. Υπάρχουν φυσικά και άλλες εκδόσεις του S4 όμως αυτή θα μας απασχολήσει περισσότερο κυρίως λόγω επιδόσεων. Θα μου πείτε "τα διπύρηνα είναι περσινά, φέτος τετραπύρηνο να μην πάρω;", όμως δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Qualcomm έχει δώσει βάση σε αυτόν. Φυσικά διαθέτει και το τετραπύρηνό της μοντέλο τον S5 όμως όταν με το διπύρηνο μπορείς να ανταγωνιστείς τους αντιπάλους σου, γιατί να "κάψεις" το τετραπύρηνο μοντέλο σου.

Φυσικά θα κυκλοφορήσουν ο νέος Exynos της Samsung, ένας πολύ αξιόπιστος επεξεργαστής στον οποίο δίνεται βάση κυρίως στην αξιοπιστία και όχι στις υπερβολικές επιδόσεις. Έχουμε επίσης τα μοντέλα OMAP της Texas Instruments τα οποία κινούνται εκ του ασφαλούς στο ίδιο μήκος κύματος και τέλος το Medfield της Intel τον οποίο μάλλον δε θα δούμε φέτος. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε οτι οι παραπάνω επεξεργαστές είναι κατώτεροι απλά δε θα μας απασχολήσουν ούτε θα τους δούμε σε όσες συσκευές θα δούμε τους άλλους δύο.

Τα benchmark
Τα benchmark λένε πολλά αλλά και τίποτα και δε μας κάνουν και ιδιαίτερη εντύπωση , όμως το συγκεκριμένο έχει κάποιο ενδιαφέρον. Το δρόμο μας δείχνει η HTC, η μοναδική εταιρία που δοκιμάζει τα πάντα και δεν κλείνει την πόρτα σε κανένα, από επεξεργαστές (Tegra, Snapdragon) έως λειτουργικά συστήματα (Android, WP7). Η φετινή επιλογή της HTC είναι να κυκλοφορήσει τρεις μόνο συσκευές και μία τέταρτη υπό προϋποθέσεις:

  • Μια low-end για μικρές τσέπες, το HTC One V.
  • Μια mid-range για πιο απαιτητικούς, το HTC One S.
  • Μια high-end για αυτούς που τα θέλουν όλα, το HTC One X.
  • Ένα superphone για τους υπερβολικούς, το HTC One XL.

Ως εδώ όλα καλά και μπράβο για την επιλογή τους, τα παρατράγουδα αρχίζουν όμως από τη στιγμή που η μεσαία συσκευή σου ξεπερνάει σε επιδόσεις τη ναυαρχίδα σου!!! Ένα πρόσφατο συγκριτικό του Engadget μεταξύ των One S και One X, έδειξε πολύ μικρές διαφορές και μερικές φορές καλύτερα αποτελέσματα του One S έναντι του One X.

Βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις οτι το διπύρηνο One S είναι ισάξιο ή καλύτερο του τετραπύρηνου One X. Στην περίπτωση των δύο συσκευών, η τιμή που τις χωρίζει είναι περίπου 100€ και αυτό γιατί το One X έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά σε σχέση με το One S. Στην ουσία δηλαδή η HTC πουλάει μία διπύρηνη και μία τετραπύρηνη συσκευή στην ίδια τιμή. Αυτό για να καταλάβουμε επιτέλους οτι η δύναμη του επεξεργαστή δε μετριέται σε πυρήνες ούτε σε GHz αλλά στην αρχιτεκτονική.

Οι τιμές
Αφού μιλήσαμε για την ιδιαιτερότητα των επεξεργαστών, ας πούμε και κάποια πράγματα για τις τιμές. Φέτος θα δούμε μεγάλη πτώση στις τιμές, ιδιαίτερα για τις ταμπλέτες. Την αρχή έκανε η Google η οποία σε συνεργασία με την Asus θα μας φέρει το Nexus tablet (ή όπως αλλιώς θα το λένε) με τιμή 200-250€, πιθανότατα με Tegra3 επεξεργαστή. Ένα τέτοιο tablet πέρυσι θα πωλούνταν στα 400-500€ και μην ξεχάσουμε το παράδειγμα του Galaxy Tab το οποίο πρωτοήρθε στην Ελλάδα με την εξωφρενική τιμή των 750€! Η πτώση των τιμών στις ταμπλέτες θα παρασύρει και τα κινητά καθώς στην ουσία θα φέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τη διαφορά οτι τα κινητά παίρνουν και τηλέφωνο.

Δεύτερος προπομπός είναι φήμες που ακούγονται από πλευράς nVidia οτι θα προσπαθήσει να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες ταμπλέτες Tegra3 σε τιμές χαμηλότερες από 250€, σε συνεργασία με τις κατασκευάστριες εταιρίες. Αν λοιπόν θέλουμε να αγοράσουμε ταμπλέτα φέτος, καλύτερα να το κάνουμε μετά το καλοκαίρι που θα έχει κάτσει λιγάκι η σκόνη από τις δηλώσεις και θα δούμε τα αποτελέσματα της αγοράς.

Οι κατασκευαστές
Εφόσον λοιπόν όλοι πάνω κάτω χρησιμοποιούν τα ίδια υλικά, ίσως το βάρος της επιλογής πέσει στους κατασκευαστές. Ας δούμε τις ιδιαιτερότητες μερικών αξιόπιστων εταιριών στην Ελλάδα:
  • Η HTC θα προσπαθήσει φέτος να λανσάρει μία μόνο σειρά με τρεις (ή τέσσερις) συσκευές. Η ιδιαιτερότητά της είναι οτι πατάει πάνω στην απήχηση της σειράς Desire λανσάροντας ακριβές (κατά τη γνώμη μου) συσκευές για τα ελληνικά δεδομένα. Το One S κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα στα 589€, ενώ το One X στα 679€. Το πλεονέκτημά της είναι σίγουρα η ποιότητα κατασκευής αλλά και η μεγάλη ενασχόληση του XDA με τις συσκευές της.
  • Η Samsung εδώ και καιρό αντιγράφει λιγάκι την Apple με φυσικό αντίκτυπο στις τιμές οι οποίες είναι κάπως τσιμπημένες. Οι συσκευές που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον φέτος είναι το περσινό Galaxy SII στα 420€, που μάλλον είναι πολύ καλή επιλογή για φέτος, το Galaxy Note στα 480€ το οποίο συνδυάζει ταμπλέτα και τηλέφωνο, αλλά και το επερχόμενο Galaxy SIII. Μην ξεχνάμε φυσικά και τα φθηνά μοντέλα της σειράς Galaxy, τα οποία είναι πολλά και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αρκετών. Επίσης με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και αρκετά καλό χρόνο στις αναβαθμίσεις ίσως θα πρέπει να είναι μία από τις επιλογές σας.
  • Η Sony μετά την εξαγορά της Ericsson κάνει ένα restart με τη σειρά Xperia και στοχεύει κυρίως σε low-budget συσκευές με καλύτερη επιλογή το Xperia Neo V στα 200€. Δε θα πρέπει να παραβλέψουμε τη ναυαρχίδα της με την εκπληκτική οθόνη, το Xperia S στα 570€.
  • Η Motorola στοχεύει επίσης σε μικρές τσέπες με πολλές συσκευές έως τα 300€, όμως μόνο η ναυαρχίδα της διαφημίζεται επαρκώς και δεν είναι άλλη από το RAZR στα 600€.
  • H Asus, την οποία δε θα πρόσθετα στη λίστα αν δεν είχα στην κατοχή μου ένα από τα μοντέλα της. Δεν είναι τυχαίο οτι η Google την επέλεξε για να κατασκευάσει το Nexus tablet καθώς δεν πειράζει σχεδόν καθόλου το Android και είναι ευκολότερο να αναβαθμιστούν τα μοντέλα της. Το Asus Transformer τρέχει ήδη Android 4 και είναι καλύτερο από ποτέ, ενώ το επερχόμενο Padfone με την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του (σε σχέση με τον ανταγωνισμό) σίγουρα θα μας απασχολήσει.

Συμπέρασμα
Ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε είναι να πάτε σε ένα κατάστημα και να τα δοκιμάσετε. Κατεβάστε ένα απαιτητικό παιχνίδι από το Play Store και δείτε το πώς παίζει. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες σας γιατί αλλιώς δε θα είστε ποτέ ευχαριστημένοι αφού κάθε έξι μήνες βγαίνει κάτι καλύτερο στην αγορά. Σκεφτείτε τα περσινά μοντέλα μεταξύ των οποίων το Galaxy SII και το Asus Transformer τα οποία είναι ακόμα πολύ καλές επιλογές. Ελέγξτε το παρελθόν των κατασκευαστών και κατά πόσο είναι εντάξει στις αναβαθμίσεις. Τέλος, επισκεφθείτε το XDA και δείτε με τι ασχολείται η κοινότητα αυτό τον καιρό. 

Αν τελικά θέλετε και τη γνώμη μου, προσωπικά θα αγόραζα το Asus Padfone, αν φυσικά αντέξει η τσέπη μου.


Σχόλια

  1. Για καλο σε διαβαζουμε;
    Μας ανοιξες την ορεξη!
    Η πιο ασφαλη επιλογη,θα ηταν ενα Nokia 1616 για να'χεις και το κεφαλι σου ησυχο.
    Περαν του χαβαλε,τον s4 θα τον βαλει και η LG σε επερχομενο μοντελο.
    Περιμενω να δω και την λυση Ubuntu2android μπας και κανω κανενα combo για να "ξεφορτωθω" hardware.
    Παντως το Padfone ειναι ο βελτιστος συνδιασμος προς το παρον και για μενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως δεν περίμενα σε καμία περίπτωση ο S4 και ο Tegra3 να έχουν ίδια τιμή. Ίσως φταίει η HTC. Θα δούμε τα επόμενα μοντέλα.

      Ενδεικτικά το Padfone με S4 θα κοστίζει 400-450€, +150 το tab, +150 το keyboard.

      Διαγραφή
  2. "Κατεβάστε ένα απαιτητικό παιχνίδι από το Play Store" χαου γιου ντου δατ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάχνεις ένα ότι_να_ναι@gmail.com και κάνεις login στο Play Store.
      Χαχαχα!

      Διαγραφή
  3. Επειδη τωρα ειδα το αρθρο το Galaxy nexus πως σας φαινεται.σορρυ εαν βγαινω εκτος θεματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα είναι πιθανότατα το επόμενό μου τηλέφωνο.
      Πάρτο με κλειστά μάτια.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter