Android Basics: Τι είναι το Android SDK και πώς το εγκαθιστώ στον υπολογιστή μου;


Android SDK σημαίνει “Android Software Development Kit” και είναι το επίσημο εργαλείο της Google για αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν στο Android.

Είναι το βασικό εργαλείο για:
  • Δημιουργία εφαρμογών
  • Κατασκευή custom ROM
  • Μεταγλώττιση πυρήνα για τη συσκευή μας
  • και γενικό hacking

Μέσω του SDK μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία όπως το ADB, για να μεταφέρουμε αρχεία σε χώρους που κανονικά δεν επιτρέπεται και το fastboot για να εγκαθιστούμε custom recovery εικόνες και να ξεκλειδώνουμε τον bootloader της συσκευής μας, κυρίως όμως μπορούμε να κατασκευάσουμε προγράμματα για το Android αρκεί να έχουμε γνώσεις Java προγραμματισμού για να το καταφέρουμε με επιτυχία.

To σύνηθες πρόβλημα είναι η εγκατάστασή του, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι δύσκολη. Στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω, περιγράφεται ο τρόπος εγκατάστασης του Android SDK σε υπολογιστή με Ubuntu (και γενικά Linux), ο οποίος δε διαφέρει και πολύ σε Mac και Windows. Δε θα ασχοληθούμε με την εγκατάσταση της πλατφόρμας Eclipse, η οποία είναι προαπαιτούμενη για προγραμματισμό στο Android, καθότι μας ενδιαφέρει αρχικά να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το ADB και το fastboot, για τα οποία το Eclipse δεν απαιτείται.

Κατεβάστε το και δείτε λοιπόν το βίντεο και προσέξτε να χρησιμοποιήσετε τους ίδιους φακέλους και τις ίδιες ονομασίες που χρησιμοποιούνται και εδώ:

Σχόλια

  1. Χαίρεται Χρήστο. Τα έχω κάνει λίγο θάλασσα νομίζω. Χωρίς πολλές γνώσεις, με "τοπικό" περιστασιακό διάβασμα, κατάφερα να κάνω root το htc desire που διατηρώ σχεδόν 3 χρόνια. Κάνοντας... "παπαγαλία" τις κινήσεις που διάβασμα και χωρίς να ξέρω τι "επι της ουσίας" σημαίνει η καθεμια, πέρασα τη cyanogen και νομίζω πως από τότε που την έβαλα (όχι πάνω από ένα χρόνο) δεν είδα προβλήματα σοβαρά.

    Θέλησα (για λόγους που δεν ξέρω... θέλετε βαρεμάρας, κούρασης) να την απεγκαταστήσω ας πούμε. Να γυρίσω αρχικά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και ίσως να εγκαθιστούσα κάποια άλλη. Ακολούθησα κάποιες (σαφής ομολογώ) οδηγίες, κατέβασα την RUU Bravo htc μπλα μπλα μπλα, έβαλα το τηλέφωνο σε fastbook usb, μου έκανε ένα update οταν το συνέδεσα και στην επανεκκίνηση έμεινα με το πράσινο ΗΤC να μου χρωματίζει μόνιμα την άσπρη οθόνη. Κόλλησε εκει για πάντα. Απ' ότι κατάλαβα κάτι "λείπει" ωστε να μπορεί να εκκινήσει. Μπακαλίστικα τα λέω , αλλά ειλικρινά, τόσα ξέρω από αυτές τις καταστάσεις!

    Φτου κι απ την αρχή ψάξιμο στο ιντερνετ σε κάτι adb κάτι sdk κτλ, λίγο cmd, κάτι drivers...δεν έβγαλα άκρη πουθενα. Iσως φταίει που δεν έχω γνώσεις τι ακριβώς είναι όλα τα παραπάνω, διάβαζα ότι να ναι... και αυτη τη στιγμή έχω πελαγώσει και το τηλέφωνο μου παραμενει ανήμπορο να συνδεθεί και να ανοίξει.

    Είδα πως για το ίδιο πρόβλημα συμβουλευες ενα φίλο το χειμών που μας πέρασε στο forum.osarena. Εχω ακριβως το ίδιο θέμα. Απλά στο cmd εγώ κολλάω πως μετα την εντολη fastbook recovery.img μου βγάζει ένα πίνακα κάτω κάτω και δεν βλέπω αποτέλεσμα αφου με ξαναπετάει στο φάκελο platform-tools. Μάλιστα όταν προσπάθησα με adb rboot recovery μου εγραψε adb is out o date killing... και μετα error, device not found...

    υγ. εχω κατεβασει την RUU_Bravo_HTC_Europe_1.15.405.3_Radio_32.30.00.28U_4.05.00.11_release_121865

    καμια ιδεά;
    Ευχαριστω Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τίποτα. Μην ανησυχείς. Κατέβασε το zip της Cyanogenmod, βάλτο στο κινητό σου και ακολούθησε τις οδηγίες στο βίντεο που εχω κάνει για τη recovery.

      Δες το, διάβασε και το κείμενο και αν έχεις απορίες στείλε μου email.

      Διαγραφή
  2. Ναι, το θυμάμαι το βίντεο, μέσω αυτού είχα βάλει τη cyanogen. Το θέμα είναι πως... δεν μπορώ να κάνω recovery. Με το που το πατάω στην αρχή να επανεκκινει... κολλάει για πάντα στην άσπρη οθόνη με το Logo. Με λίγα λόγια, δεν έχω πρόσβαση στο κινητό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απενεργοποίησε την συσκευή σου και ενεργοποίησε την πατώντας ταυτόχρονα το power και το volume down.

      Διαγραφή
  3. οκ.
    Revolutionary
    5-6 σειρές πράσσινα γράμματα

    HBOOT
    και λίγο πιο κάτω

    FASTBOOK
    RECOVERY
    CLEAR STORAGE
    SIMLOCK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαίνεις recovery κανείς wipe και εγκαθιστας τη ROM που θέλεις.

      Διαγραφή
    2. Εκεί είναι το πρόβλημα, ότι πατώντας recovery, το τηλέφωνο επανεκκινει. Ή μάλλον δεν επανεκκινεί ποτέ! Κολλάει εκεί στην λευκή οθόνη με το λoγότυπο htc και δε με βάζει το recovery.

      Διαγραφή
    3. Ξαναδοκίμασε να κάνεις τη διαδικασία του Revolutionary. Πρέπει να έχει διαγραφεί η recovery με κάποιον τρόπο.

      Διαγραφή
    4. Σωστά. Αν θυμάμαι αυτό έκανα λιγο πριν σβήσει για πάντα το τηλέφωνο. Κάτι έσβησα από το file manager χωρίς να δώσω προσοχή. Δοκιμάζω και σε ενημερώνω.

      Ευχαριστω Χρήστο

      Διαγραφή
    5. Xμμ... όπως το περίμενα. Στο cmd μου μένει στο waiting for device. Δεν το βρίσκει. Το δοκίμασα και σε κατασταση Fastboot usb και προσπαθωντας να κανει recovery στην κολλημενη οθόνη... αλλά και σε κατασταση HBOOT USB PLUG

      Διαγραφή
    6. Σε αυτό τον υπολογιστή είχες κάνει root; Μήπως έκανες format;
      Ρωτάω γιατί μάλλον δεν έχεις εγκαταστήσει τους driver

      Διαγραφή
    7. Σε αυτόν εκανα root. Φορμάτ δεν έχω κάνει αλλά αν με ρωτάς αν κράτησα τα αρχεία μετά το root στον υπολογιστή.. τότε σιγουρα όχι! Δεν τα κράτησα. Αν είναι θέμα Drivers... πως μπορώ να τους βρω;

      Διαγραφή
    8. Όχι δεν είναι αυτό. Διάβασε καλά τις οδηγίες του Revolutionary. Κάτι κάνεις λάθος.

      Διαγραφή
    9. Παρακάμπτω σίγουρα το "USB Debugging" και το "φόρτιση μονο" μιας και επί της ουσίας το κινητό δεν ανοίγει για να τα επιλέξω, είτε να τα καταργησω.

      Απο κει και πέρα δεν χρησιμοποιω την εντολή sudo γιατι μαλλον λόγω windows δεν με αφηνει να τρέξω στο cmd. Ριχνοντας χυμα το αρχειακι μέσα όμως αρχίzει και τρέχει μέχρι το waiting device. Σε αυτη την περίπτωση ανοιξα το κινητο και σε fastbook και σε boot usb και στην απλή "κολλημενη" οθόνη αλλα καμια φορά δεν το βρήκε.

      Πριν λιγο κατεβασα απο δω https://support.htc.com/alerts_downloads/en/HTC_Sync_and_Sync_Manager_for_all_HTC_Android_Phones
      καποια πράγματα και μεσα σε όλα εδειχνε οτι μου λειπει κι ενα αρχειο για το συγχρονισμο απο το usb. Μπηκε το htc, ξανακανε καποια update αλλα μολις πήγα ξανα για το revolutionary μεσω cmd μου ζητησε να καταργησω το htc sync. To απεγκατάστησα και ακολούθησα πάλι την διαδικασία, όπως απο πάνω, αλλά πάλι τα ίδια..

      ακολούθησα ακριβ'ως και το βίντεο με τις οδηγίες για windiws Μήπως τυχόν δεν βλέπω κάτι αλλά μόλις ανοιγει το cmd και φτάνει στο waiting for device σταματανε όλα.Ισως πρωτου κλείσει το κινητο για τελευταια φορα το usb debbuging να είχε μείνει ξετσεκαρισμένο και γι αυτο να μην μπορει τώρα να το δει.

      Διαγραφή
    10. Όχι, δε γίνεται. Ρίξε μια ματιά στο άρθρο με το fastboot. Έχει κάποιες εντολές για να εγκαταστήσεις μέσω τερματικού τη recovery.

      Διαγραφή
    11. Χρήστο καλημέρα, επειδή τώρα το πρωί είμαι σε mac και δε μπορώ να κάνω πολλά πράγματα, μέχρι να πάω στο pc το μεσημέρι και να ξαναδοκιμάσω να σου κάνω κάποιες διευκρινίσεις μήπως φταίει κάτι στο fastbook

      -στο clockworkmod από ποια στήλη κατεβάζουμε; Εγω κατέβαζα από την 3η ή τη 2η νομιζω.

      -οταν προσχθες κατέβασα το sdk είδα οτι ο φάκελος έχει κάποιο αλλο όνομα όχι android-sdk-windows αλλα μέσα κανονικά υπάρχει άλλος ένας φάκελος sdk και επίσης ενα αρχειάκι sdk manager. Τα αρχεια adb και fastbook βρίσκονται μέσα στο φάκελο sdk/platform-tools. Εκεί ρίχνω κι εγώ το μετονομασμένο "recovery.img". Η διαδρομή ειναι λίγο διαφορετική δηλαδή για να φτάσω εκει μέσα απ οτι περιγραφεις,αλλα δε νομιζω οτι ειναι πρόβλημα. Επίσης για να μου τρέξει το recovery δίνω εντολη απευθειας recovery.img γιατί το fastboot flash recovery recovery.img που προτείνεις δε το τρέχει, σα να μη βρισκει τη διαδρομή.

      Η διαδικασία είναι πολύ μικρή και δυστυχώς έχω την εντυπωση οτι δεν κάνω καποιο λάθος. Μακάρι να κάνω κάτι λάθος στα απο πάνω που σου γραφω μήπως και το βρουμε επιτελους..

      Διαγραφή
    12. Καλημέρα.

      Μια χαρά το κάνεις απλά δώσε την εντολή:

      ./fastboot flash recovery recovery.img

      και αν δεν πιάσει δώσε και sudo μπροστά.

      Διαγραφή
    13. Σίγουρα δε χρησιμοποίησα το "./" μπροστά. Λες να φταίνε δυο σημεια στίξης και να ταλαιπωρουμαστε; Θα σου στειλω το μεσημερι ...σ'ευχαριστώ πολύ ξανά.

      Διαγραφή
    14. Δεν βλέπω κάτι να άλλαξε Χρήστο. Με το κινητο στο fastbook usb, εκανα τα παραπάνω. Να και μια εικονα μηπως δεις κατι που δεν βλέπω.

      http://postimg.org/image/51znh1ym3/

      Διαγραφή
    15. εχω νεα Χρήστο. Ξανακατέβασα τη ρομ και χρησιμοποιωντας το fastboot flash recovery recovery-clockwork-5.0.2.0-bravo.img (χωρις να μετονομασω δηλαδη το αρχειο) μου εγραψε

      sending recovery 3054kb
      OKAY
      writing recovery
      OKAY
      finished

      Διαγραφή
    16. Αυτά που λέγαμε για τα "./" δεν είναι για windows φίλε. Μου είπες ότι είσαι σε Mac.

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, σε mac ημουν αλλά δεν μπήκα στη διαδικασία να το προσπαθήσω απο κει. Θα ηταν γολγοθας για μένα. Εν τέλει μπήκα στη recovery. Επέλεξα wipe factory reset. και έκανα restore γγιατι αλλο αρχειο zip δεν υπήρχε μέσα. Τωρα περιμένω, μαλλον με πάει στο πρώτο πρώτο backup με το sense.Υπάρχει κάποια rom πέραν της cyanogen να μου προτείνεις; Μιας και μετα από τόσο κόπο (και των δυο μας) έφτασε εδώ που έφτασε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ πρέπει να βάλεις το zip. Δεν υπάρχει. Πάντως αν είχες backup και το κάνεις restore, είσαι τυχερός.

      Διαγραφή
    2. Γενικά backup είχα, δεν φοβαμαι για τα δεδομένα, αλλα στο restore δεν ειδα να υπάρχει αρχειο zip. Αυτο το zip πρεπει να ειναι η rom που θα περασω, αν θυμαμαι καλα; όπως η cyanogen. Ελα που δε θυμάμαι πως την πέρασα... Και επίσης θα δοκιμαζα ευκολα μια άλλη.

      Διαγραφή
  7. όλα καλά Χρήστο. Έβαλα τη cyanogen ξανα για την ώρα, αλλά αν υπάρχει και κάτι άλλο πες μου, θα ήθελα α την αλλάξω.

    Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου αλλά και για το χρόνο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου προέκυψε ένα "Aναγκαστικό κλείσιμο com.android.inputmethod.latin πληκτρολόγιο android" Μου το πετά συνεχώς και δε μου εμφανιζει το πηκτρολογιο για να γράψω. Εγινε απο τη στιγμή που εγκατεστησα το gapps...zip για τις εφαρμογές google.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δε μπορω να συνδεθω στο google play αφου πρεπει να πληκτρολογησω. Καθε ένα δευτερολεπτο μου πεταει το μηνυμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. λύθηκε με το restore. ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. chris
    Εχω κανει καποτε την διαδικασια μεσα απο τα Windows και ειπα να το προσπαθησω απο Ubuntu κατεβασα το SDK εκανα κανονικα αποσυμπιεση αλλα στο tools που μου εμφανιζει το android αρχειο δεν κανει εκτελεση οπως στο βιντεο που εχεις ανεβασει,απλα το ανοιγει σαν text και εχω κολλησει εκει!!!Καθε βοηθεια σου ευπροσδεκτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε στο αρχείο τα εξής:
      1. Δεξί κλικ
      2. Ιδιότητες
      3. Δικαιώματα
      4. Τσέκαρε το "Να επιτρέπεται η εκτέλεση του αρχείου ως πρόγραμμα".

      Αν δε δουλέψει ούτε αυτό:
      1. Άνοιξε το τερματικό,
      2. Δώσε "sudo -i", πάτα enter και μετά τον κωδικό σου
      3. Δώσε "cd ", κάνε drag & drop το φάκελο tools και πάτα enter,
      4. Δώσε "./android" και πάτα enter.

      Διαγραφή
    2. sorry katarxhn gia ta greeklish apo ta ubuntu den exw epilogh gia allagh glwssas auth th stigmh!!Ekana to prwto vhma alla den!!Meta anoi3a termatiko edwsa sudo-i kai meta enter kai mou evgalh h entolh den vre8hke!!Gia na mhn se kourazw stis erwthseis olh thn wra!!8a sou pw ton logo pou kanw thn diadikasia,exw root to nexus 4 mou exei er8ei edw kai kairo h enhmerwsh gia thn 4.3 kai 8elw vasika na kanw unroot thn syskeuh gia na thn perasw!!Mhpws den ta phra me thn seira kai 3ekinaw la8os??
      Se euxaristw para polu gia thn antapokrish sou!!!

      Διαγραφή
    3. Στο Nexus 4 ποτέ δεν μπόρεσα να κάνω update ακόμα και αν έκανα unroot. Αυτό που έκανα πάντα ήταν να εγκαταστήσω από την αρχή την νέα έκδοση του Android όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο:

      http://www.doctorandroid.gr/2012/07/fully-unroot-nexus-devices.html

      Διαγραφή
    4. katevazontas dld to epishmo image apo thn google to 4.3 sthn prokeimenh periptwsh..swsta??Edw den prepei na exw kai pali to SDK???

      Διαγραφή
    5. ok to vrhka!!!!Eixa kanei lalakia egw kai den afhna kena sto termatiko!!!an exw kapoio provlima 8a sou pw se euxaristo para para poly!!!

      Διαγραφή
  12. ΥΓ βασικα οταν παταω διπλο κλικ δεν μου δινει την επιλογη εκτελεση!!!(Εχω σχεδον μηδενικη εμπειρια απο linux)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. den ta vriskw naegkatastisw to sdk ston ypologisth mou windows exw.
    apo edw pou pao ti kanw? http://developer.android.com/sdk/index.html
    mporis na voi8iseis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. gia na kanw root to nexus 5 xriazome apoklistika to SDK?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *otan mpi se fast bbot mode to tilefono san ine anoikto ti ginete?

      Διαγραφή
    2. Χρειάζεσαι το fastboot και το adb που περιέχονται στο sdk.

      Όταν είσαι σε fastboot / bootloader mode η συσκευή τρέχει ας πούμε το πρόγραμμα που είναι εγκατεστημένο στο συγκεκριμένο partition.

      Διαγραφή
  15. Φίλε γειά σου πηρα ενα htc incrediple s απο κινα δεν ειχε προβληματα με την Gingerbread 2.3.3 εκανα root και περασα ICS 4.0.4 αλλα εχασα το gps προσπαθειες πολλες αλλα τιποτα τελικα αποφασησα να γυρισω σε official rom οπου και περασα μια 2,3,3 που ηταν δοκιμασμενη ολα πηγαν καλα μεχρι που ζητησε update εδωσα εντολη οκ και εκει εχασα το τηλεφωνο κολησε στο λογοτυπο τοπρασινο οταν κανει την αναβαθμιση και σχεδον η μπαρα γεμισε πρασινησε δλδ αλλα δεν κανει τιποτε αλλο προσπαθησα με το vol- και power πατημενα μηπως με γυρισει σε fast boot δεν κανει τιποτα,μονο με το vol+ και τον power κανει 3 φορες δονηση και σταματαει χωρις να εχω λογοτυπο μονο μαυρη οθονη,υπαρχει γιατρια η θα το πεταξω να το προσπαθησω δλδ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ποιο εργαλείο έβαλες τη ROM όταν την άλλαξες;

      Διαγραφή
    2. Τα HTC έχουν το HBOOT από όπου μπαίνεις αργότερα σε recovery, fastboot κλπ. Εκεί μπορείς να μπεις;

      Διαγραφή
  16. Δοκίμασε ένα toolkit που κάνει τη διαδικασία αυτόματη:

    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1820195

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανέβασε τη κάπου στο ίντερνετ και δώσε το λινκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μένει εκεί κολλημένο και δεν προχωράει; Ούτε κάποιο σφάλμα δε βγάζει; Αν όχι δεν ξέρω τι να σου πω φίλε μου.

    Διάβασε το άρθρο για το adb μήπως μέσω τερματικού λειτουργεί και μπορέσεις να δώσεις την εντολή που σε πηγαίνει σε bootloader και recovery mode.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter