Nokia: Concept και πραγματικότητα


Η Nokia προσπαθούσε πάντα να μας εκπλήξει με τις φοβερές έρευνες που έκανε πάνω στη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων. Δεν έχανε την ευκαιρία να μας βομβαρδίσει με βιντεάκια “εξωγήινης τεχνολογίας” για τα οποία μας έτρεχαν τα σάλια. Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, ήταν ένας πολύ καλός τρόπος διαφήμισης της εταιρίας, με την οποία μας θύμιζε τι μπορούσε να κάνει... αλλά δεν έκανε ποτέ!


Λόγω αυτών των βίντεο έχει συνδυαστεί στο μυαλό μου η λέξη “καινοτομία” με το brand της Nokia, μια λέξη που έχει τραβηχτεί από τα μαλλιά μετά την έλευση της Apple στο προσκήνιο, οπότε ίσως να μην μπορείτε να το νιώσετε. Τόσα χρόνια ερευνών, τι προσέφεραν όμως στον καταναλωτή; Είδαμε ποτέ έστω μία συσκευή να μοιάζει με αυτές τις φαντασμαγορικές προτάσεις που θα μας άλλαζαν τη ζωή; Όλη η αλήθεια παρακάτω:


Η φαντασία
Την ονομάζω “φαντασία” γιατί απλά δεν υπάρχει. Σε αυτή την κατηγορία θα δούμε όλες αυτές τις προτάσεις που θα μας άλλαζαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Θαυμάστε λοιπόν:

Nokia 888 - Το τηλέφωνο ετικέτα

Το τηλέφωνο αυτό αποφασίστηκε τελικά να μη βγει στην αγορά καθότι φορώντας το στο χέρι θα μοιάζαμε με δραπέτη ψυχιατρικής κλινικής. Επίσης παρατηρήθηκε στους άνδρες οτι αν το είχαν στην τσέπη τους και άρχιζε να κουνιέται έτσι μόνο του, θα είχαμε μηνύσεις από το γυναικείο φύλο, για σεξουαλική παρενόχληση.

Nokia Gem - Το τηλέφωνο πετράδι (ή μάλλον κοτρώνα)

 Αυτό θα ήταν μάλλον το πιο παχύ τηλέφωνο στην αγορά! Αν είναι έτσι το concept, φανταστείτε την πραγματικότητα. Φυσικά θα είχε προηγμένη νοημοσύνη καθώς στο βίντεο επιλέγει μόνο του ποιο δάχτυλο να υπακούει. Τέλος, αν υπήρχε, θα καταλάβαινε πότε έχουμε τα νεύρα μας όπως φαίνεται και στο βίντεο. Φανταστείτε αυτό σε συνδυασμό με το Siri της Apple: “Έλα βρε κουτσουνάκι μου, δεν ήθελε να σε βρίσει. Μην τα παίρνεις στο κρανίο. Έχει στα 200 μέτρα δεξιά φαρμακείο να πάρεις ένα ηρεμηστικό. Άντε, μη με στενοχωρείς... γούτσου γούτσου.”

Nokia Morph - Το τηλέφωνο ζωντανός οργανισμός

 Το Morph κατ’αρχάς θα ήταν αντιγραφάρα! Αυτά τα διπλώματα τα είδαμε και στο Nokia 888. Κατά τα άλλα έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά όπως να αναγνωρίσει ένα μήλο με τη φοβερή νανοτεχνολογία του. Αν είσαι τυφλός και έχεις κάψει τη γλώσσα σου με τσάι είναι πολύ χρήσιμο.  Τέλος μπορεί και φορτίζεται από τον ήλιο, κάτι που ούτε στα πιο τρελλά μας όνειρά μας δεν έχουμε δει.

Nokia HumanForm - Το τηλέφωνο με “ανθρώπινη μορφή”

 Όσο είδατε εσείς “ανθρώπινη μορφή”, τόσο είδα και εγώ. Αλλά επειδή ξέρω που το πάνε, εννοούν οτι η συσκευή έχει μια καθημερινή μορφή οικεία για το χέρι μας. Συγνώμη αλλά εγώ δεν κυκλοφορώ όλη μέρα με θερμόμετρα και δονητές στα χέρια μου. Ένα άλλο φοβερό πλεονέκτημα είναι οτι μπορείς άνετα να θαυμάσεις τις φωτογραφίες που έχεις αποθηκευμένες. Το σχήμα του βοηθάει σε αυτό. Το τελευταίο φοβερό χαρακτηριστικό όμως είναι οτι μπορείς να αισθανθείς τις φωτογραφίες χαϊδεύοντάς τες. Φανταστείτε  δηλαδή τον πιτσιρικά του μέλλοντος, να πηγαίνει στο περίπτερο και να φωτογραφίζει το εφώφυλλο του Penthouse. Απόλαυση!


Η πραγματικότητα
Τα φοβερά μυαλά που σκέφτηκαν όλα τα παραπάνω, που ξόδεψαν  εργατοώρες και φαιά ουσία για να τα φανταστούν, τα κατάφεραν! Δείτε λοιπόν τι μας προτείνουν με βάση αυτά που είδαμε:

Nokia 9000 Communicator - Το τηλέφωνο - σάντουιτς

Θαυμάστε το λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό του. Κλειστό, μοιάζει με "βρώμικο" από καντίνα στην εθνική οδό.

Nokia 5510 - Το τηλέφωνο - παντόφλα

Πιθανότατα από εδώ βγήκε ο όρος “παντόφλα” στην τηλεφωνία

Nokia N-Gage - Το τηλέφωνο παιχνιδομηχανή (θα 'θελε)

Αν σταματούσε να λειτουργεί το χρησιμοποιούσες και ως μπούμερανγκ!

Nokia 7600 - Το τηλέφωνο - τυροπιτάκι

Συγκρίνοντάς το με το HumanForm καταλαβαίνεις πως οι ερευνητές της Nokia έχουν κατασταλάξει στο τι θέλει να κρατάει το χέρι μας.

Nokia 7280 - Το τηλέφωνο - κραγιόν

Πολύ λειτουργική συσκευή, δοκίμασε να γράψεις μήνυμα με αυτό. Η ιδέα σχεδίασής του όμως προέρχεται από τις φυλακές. Μπορείτε πανεύκολα να την κρύψετε... κάπου, αν ποτέ σας συλλάβουν και σας οδηγήσουν σε σωφρονιστικό ίδρυμα.

Nokia E90 Communicator - Το σάντουιτς έχει και sequel

Πόσα κουμπιά έχει αυτό το πράγμα; Αφού αποφάσισαν να το ξαναβγάλουν στην αγορά, δεν άλλαξαν καθόλου σχεδόν την εμφάνισή του. Κυκλοφόρησε μετά την έλευση του iPhone!

και για το τέλος, το τηλέφωνο που τα κατάφερε!

Nokia Kinetic - Το τηλέφωνο που ψιλοκουνιέται (λίγο όμως)

Όλα αυτά τα λεφτά για έρευνες απέδωσαν τελικά καρπούς. Ορίστε το Kinetic, ένα τηλέφωνο που μπορείς… απλά να το λυγίσεις. Προφανώς δεν είναι καν τηλέφωνο γιατί σε όλα τα βίντεο φαίνεται απλά να ζουμάρει φωτογραφίες, οπότε μιλάμε για μια ωραιότατη ψηφιακή κορνίζα.

Τόσα ωραία πράγματα και τόσες μπαρούφες από μια εταιρία που κατέκτησε τον κόσμο αλλά δε θα υπάρχει ως brand name το 2012. Ευχαριστούμε Microsoft για δύο λόγους:
  • Μας γλίτωσες από τις μπαρούφες
  • Μας γλίτωσες από τα concept video γιατί κατά τα άλλα δε θα τα βλέπαμε ποτέ στην πραγματικότητα.

Για να μην τους αδικήσουμε όμως, μπορούμε να πούμε οτι τόλμησαν να αλλάξουν σχήματα, χρώματα, πλήκτρα και να κινηθούν πέρα από το συμβατικό, όχι σαν κάποιους άλλους που βαδίζουν στα σίγουρα με την πέμπτη συσκευή τους φέτος, ίδια και απαράλλαχτη με την πρώτη πριν από τέσσερα χρόνια.

Σχόλια

  1. Με το τελευταίο σχόλιο έλιωσα :P

    Υπάρχουν πολλά concept arts αλλά η πραγματικότητα τώρα είναι τελείως διαφορετική. Αυτά φαντάζουν μηχανές του μέλλοντος και κάποια στιγμή θα τα δούμε. (λογικά). Δεν μηλάω μόνο για την Nokia αλλά και για όλα τα άλλα Concepts..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω οτι δε θα τα δούμε ποτέ γιατί θα πάμε απ'ευθείας σε κινητά-σκουλαρίκια ή ακόμα καλύτερα σε τσιπάκια στο δέρμα.

    Να 'ναι καλά το NFC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://cl.ly/0x0T2K0l003c2i2D1Z2t/Screen%20Shot%202011-12-15%20at%2012.22.17%20PM.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Nokia πάντα πλάσαρε τον εαυτό της σαν εταιρία που καινοτομεί και ώς ένα σημείο πιστεύω επιτυχημένα στον τομέα των συσκευών, απλά ποτέ δεν είχε το potential για να πραγματοποιήσει όλα αυτά τα τρομερά πράγματα που σχεδίαζε μάλλον σε ακουαρέλα κάποιος 12χρονός σε κάποιο διαμέρισμα του Ελσίνκι.
    Το σίγουρο είναι πως σύντομα θα πάει περίπατο το logo της Nokia απο τις συσκευές της όπως και της άλλης Σκανδιναβής Ericsson, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν παίζονται με τπτ.... έφαγαν μέχρι και την apple

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρατηρώ μια εμπάθεια στο όνομα της Nokia από τον συντάκτη του άρθρου. Στην αρχή ήταν διασκεδαστική μετά απλά έγινε κουραστική. Θα μπορούσα άνετα να το γυρίσω σε flame war (μήπως άραγε γι'αυτή την εμπάθεια ευθύνεται η απόρριψη του Android απο την εταιρία, κάτι που δε μπορούν να χωνέψουν οι fan του Android, ιδιαίτερα αυτοί που θέλουν να λέγονται και λινουξάδες αλλά κάνουν τα στραβά μάτια στο ποσοστό προσφοράς κώδικα στον πυρήνα του linux - μέχρι και 4 φορές μεγαλύτερο από την google - σε προ Elop εποχές) αλλά θα το αφήσω. Εξάλλου είμαι σίγουρος ότι όλοι μας έχουμε ένα κοινό σημείο, το ότι οι νέες συσκευές Nokia με WP μας αφήνουν παγερά αδιάφορους!

    Στο θέμα μας τώρα ο κυριότερος λόγος που όλα αυτά τα concept δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα ήταν η γραφειοκρατική δομή της Nokia. Το μεγαλύτερο μέρος του R&D της Nokia γινόταν σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια των οποίων τα οφέλη ουδέποτε δεν αξιοποίησε παρά μόνο μέσω marketing. Τα concept κινητά τηλέφωνα από την άλλη ήταν περισσότερο για να δοκιμάσουν το κοινό και να δουν πως ανταποκρίνεται σε αυτά αλλά ταυτόχρονα να δυναμώσουν και το brand name (βλέπε πάλι marketing). Βέβαια μετά από ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες (βλέπε 3650) όπου έφαγε κατακραυγή από το κοινό της, την αλλαγή οργάνωσης της εταιρίας μετά το 2004 που ουσιαστικά την έκανε ακόμα πιο αργή και φυσικά τις αποφάσεις των μανατζεράδων που προσπαθούσαν να βγάλουν ξύγκι από την μύγα (π.χ. πετάχτηκαν στα σκουπίδια αρκετά πρωτοποριακά UI για την εποχή τους γιατί θα κόστιζαν λίγα ευρώ παραπάνω ανά συσκευή) έκαναν τα concept να μένουν στα χαρτιά.

    Αλλά να φτάνουμε τώρα να κοροϊδεύουμε το πρώτο πραγματικό smartphone (9000 communicator) που βγήκε πριν σχεδόν 17 χρόνια αλλά και το τελευταίο της σειράς του (Ε90) για τα οποία έχει φάει κατακραυγή όχι γιατί τα έβγαζε αλλά γιατί σταμάτησε να συνεχίζει να βγάζει τέτοια κινητά ε τότε κάποιος φοράει παρωπίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε θα το έλεγα εμπάθεια. Μεροληψία σίγουρα. Για αυτό και είναι το άρθρο στις "Απόψεις". Γενικά τα λατρεύω τα Nokia με Symbian αλλά στο άρθρο παρουσιάζω την πραγματικότητα μέσα από τα δικά μου μάτια.

    Και δε χρειάζεται όλες οι απόψεις να γίνονται flame! Χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχουμε flame γιατί λείπουν τα trolls, είναι σε άλλα site και...δίνουν ρέστα!!! (όχι δε θέλω να πέσει να με πλακώσει το σπίτι μου γι'αυτό δε σου λέω που :p )

    Όσο για τα design και concept κινητά, εμένα δεν είναι εκεί το παράπονό μου, ούτε τόσο στην δολοφονία του Symbian, όσο στο ότι έκλεισε o κώδικας του πριν καλά καλά ανοίξει και γίνει πραγματικά.... λειτουργικός για την κοινότητα ενώ στην άλλη μεριά (Linux) δε θα δούμε άλλη συσκευή με Hildon UI σαν το N900 (αναμένω βέβαια να δω την εξέλιξη του Cordia UI)...! 2-3 πραγματάκια πήγαν να κάνουν σωστά μετά το 2004 εκεί στην Nokia και στο τέλος κι αυτά τους τα έφαγε to κατεστημένο :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χωρίς να θέλω να βγάλω εμπάθεια... αυτή η MS όπου μπλέκεται χάλια τα κάνει!
    Θα ήθελα πάρα πολύ να δω symbian στα χεράκια του xda ας πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε ευχαριστω. Να διευκρινισω παντως οτι αυτα τα αρθρα γραφονται πιο πολυ με χιουμορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορει να μας μπαρουφιαζαν με τα κόσνεπτφονς αλλα τουλαχιστον εδωσαν την ευκαιρια στους εχοντες να αποκτησουν το απιστευτα καλαισθητο Ν9...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και εμένα μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες