Android tricks: Κρύψτε το WiFi σας από τη Google


Θυμάστε την ιστορία κατά την οποία η Google με τη βοήθεια του StreetView Car συνέλεξε “κατά λάθος” δεδομένα από διάφορα WiFi δίκτυα; Η συλλογή, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Google, έγινε μόνο από ανοιχτά δίκτυα και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν ήταν log file, SSID και MAC address. Αυτό συνέβαινε πάντα, άσχετα αν αυτή τη φορά τα δεδομένα ήταν λιγάκι περισσότερα.



Για ποιο λόγο γίνεται αυτό;
Όπως ξέρετε κάθε δίκτυο έχει και τη διεύθυνση IP που το αντιπροσωπεύει. Δε διαφέρει και πολύ από τις πραγματικές διευθύνσεις μας, οπότε αν κάποιος ξέρει την IP μας, ξέρει και σε ποια περιοχή μένουμε. Αυτό το εκμεταλλεύεται η Google συνδέοντας την IP με το SSID του δικτύου. Όταν βρεθούμε λοιπόν, μέσα στην εμβέλεια αυτού του δικτύου, το σύστημα ξέρει αυτόματα και σε ποια περιοχή είμαστε, κάνοντας ευκολότερο τον εντοπισμό αν θελήσουμε να ανοίξουμε το Google Maps.


Πώς θα το αποφύγουμε;
Για αυτούς που προβληματίστηκαν με αυτή την υπόθεση, η ίδια η Google παρέχει τη λύση με σκοπό να αφαιρέσουν το δίκτυό τους από τους καταλόγους της. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε στο SSID (το όνομα του δικτύου μας δηλαδή), την κατάληξη “_nomap”. Για παράδειγμα αν το δίκτυό μας ονομάζεται “TzabaInternetTelosGatakia”, θα πρέπει να το μετονομάσουμε σε “TzabaInternetTelosGatakia_nomap”.


Αξίζει τον κόπο;
Αυτό είναι το ερώτημα! Η Google ήδη διαθέτει τόνους από τα προσωπικά μας δεδομένα. Μουσική, Βίντεο, Έγγραφα, Mail και τόσα ακόμα πράγματα που κάνουμε καθημερινά μέσω των υπηρεσιών της, σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν αξίζει τον κόπο. Η γνώμη μου είναι οτι αξίζει και πρέπει να το κάνουμε. Αν κάθε χρόνο αυτές οι εταιρίες κάνουν από ένα “λαθάκι” και τους το συγχωρούμε, σε 10 χρόνια θα έχουν 10 διαφορετικές λίστες με συνήθειές μας που δε θέλουμε να μοιραστούμε. Θα συμφωνήσω οτι ξέρουν ήδη πάρα πολλά για εμάς αλλά επιλέξαμε να τους τα δώσουμε. Αυτό όμως όχι!

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter