Συγχρονισμός δεδομένων και αυτόματο backup στο Android


Στο ατυχές σενάριο κατά το οποίο η Android συσκευή μας υποστεί κάποια ζημιά και δεν έχουμε κάνει backup τα δεδομένα μας (επαφές, αρχεία κλπ.), τι κάνουμε; Αν υποθέσουμε οτι η ζημιά της συσκευής είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τα ανακτήσουμε, μπορούμε να τα πάρουμε πίσω; Η απάντηση είναι ναι, μέσω cloud.


Η καλύτερη λύση είναι να έχουμε ΜΙΑ αξιόπιστη υπηρεσία, με ΕΝΑ δυνατό κωδικό και όχι τα ψηφιακά μας πράγματα πεταμένα από δω και από κει. Προφανής επιλογή για αυτό το σκοπό είναι η Google με την τεράστια γκάμα υπηρεσιών που μπορεί να καλύψει σχεδόν τα πάντα και δωρεάν. Μην ακούσω οτι “η Google μας παρακολουθεί και θα καταλάβει τον κόσμο κάποια μέρα”, γιατί ούτως ή άλλως μας παρακολουθούν και το να έχουμε δέκα λογαριασμούς σε διαφορετικές υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας ασφάλειας, δεν είναι ότι καλύτερο.

Καλό θα είναι να εκμεταλλευτούμε τις προεγκατεστημένες λειτουργίες της συσκευής μας και μιας και το Android ανήκει στη Google, οι επιλογές είναι σχεδόν έτοιμες. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μεταβούμε στη διαδρομή “Μενού -> Ρυθμίσεις -> Λογαριασμοί & συγχρονισμός” και να ενεργοποιήσουμε τον “Αυτόματο συγχρονισμό”. Έτσι, ότι αλλαγές γίνονται κατά καιρούς θα ανεβαίνουν αυτόματα στο λογαριασμό μας στο Google. Πάμε να δούμε ξεχωριστά το συγχρονισμό για κάθε τύπο δεδομένων.


Email
Προφανής λύση είναι το Gmail. Αν μπούμε στο λογαριασμό μας από τον υπολογιστή μπορούμε να ενεργοποιήσουμε στη διαδρομή “Ρυθμίσεις -> Λήψη μηνυμάτων POP3”, την επιλογή να έρχονται τα email από όλους τους λογαριασμούς μας (Yahoo!, Hotmail, εταιρικά) στο Gmail. Θα τα έχουμε όλα σε ένα, δε θα χάνουμε ποτέ τίποτα, τα ανεπιθύμητα θα πηγαίνουν εκεί που πρέπει, με τις ετικέτες θα τα ξεχωρίζουμε και με την επιλογή “Εισερχόμενα προτεραιότητας”, θα διαβάζουμε πρώτα τα σημαντικά. Εύκολα και απλά!


Επαφές
Χωρίς επαφές, δεν υπάρχει τηλέφωνο! Πόσες φορές αλλάξαμε συσκευή και τις περάσαμε όλες με το χέρι; Πόσες φορές χρησιμοποιήσαμε αυτόματες διαδικασίες και στο τέλος καταλάβαμε οτι λείπουν κάποιες επαφές; Η λύση είναι οι Google Επαφές. Στο Gmail μπορούμε να αποθηκεύσουμε όλες τις επαφές μας με πάρα πολλά στοιχεία όπως τηλέφωνο, email, διεύθυνση, γενέθλια και άλλα πολλά. Αυτές θα συγχρονίζουν αυτόματα στην Android συσκευή μας και δε θα χρειαστεί ποτέ ξανά να κάνουμε backup αν αλλάξουμε συσκευή. Κάθε φορά που θα προσθέτουμε μια νέα επαφή, αν επιλέγουμε “Επαφή Google” θα αποθηκεύεται αυτόματα και στο Google λογαριασμό μας.


Ημερολόγιο
Το Google διαθέτει και ημερολόγιο. Μάλιστα είναι το βασικό ημερολόγιο της συσκευής μας και συγχρονίζει αυτόματα. Μπορούμε σε αυτό να προσθέσουμε δημόσια ημερολόγια που έχουν φτιάξει άλλοι χρήστες, όπως “Ελληνικές γιορτές και αργίες” ή να μοιραστούμε ένα ημερολόγιο με τις επαφές μας. Αν προσθέσουμε και τις ημερομηνίες γενεθλίων στις Επαφές Google θα μας δείχνει αυτόματα στο ημερολόγιο της συσκευής μας την ημέρα που γιορτάζουν.


Εφαρμογές
Όλες οι εφαρμογές που εγκαθιστάμε στη συσκευή μας αποθηκεύονται και στον προσωπικό λογαριασμό μας στο Android Market ως “Οι παραγγελίες μου”. Όταν αλλάξουμε συσκευή, μπορούμε να μπούμε στο Market μέσω του υπολογιστή μας και να στείλουμε ασύρματα όλες τις εφαρμογές που είχαμε εγκατεστημένες, ξανά στη συσκευή μας.


Μουσική
Τελειώνουμε με τις υπηρεσίες της Google, με το Google Music. Μπορούμε να ανεβάσουμε έως 20.000 μουσικά κομμάτια στο λογαριασμό μας και να τα ακούμε από όποια συσκευή θέλουμε και παντού χωρίς να φοβόμαστε μην καεί ο σκληρός δίσκος ή η sdcard της συσκευής. Υπάρχει επιλογή να κατεβάζουμε και τα κομμάτια που θέλουμε στη συσκευή μας, με σκοπό να τα έχουμε μόνιμα διαθέσιμα. Οδηγίες για να το ενεργοποιήσετε εδώ.


Σημειώσεις, εργασίες & άλλα
Εκτός από... “της μόδας”, είναι και βολικό να κρατάμε σημειώσεις στη συσκευή μας. Μια από τις καλύτερες εφαρμογές είναι το Evernote, όμως για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω θα προτιμήσουμε το Any.Do. Πρόκειται για μια εφαρμογή σημειώσεων η οποία συγχρονίζει με το Google λογαριασμό μας και εμφανίζει τις προσθήκες μας κάτω από το Google Tasks στο Gmail. Αν προσθέσουμε και ημερομηνία στη σημείωσή μας, θα την εμφανίσει αυτόματα και στο Ημερολόγιο Google που αναφέραμε παραπάνω!


Κάρτα μνήμης και αρχεία
Ερχόμαστε τέλος στα υπόλοιπα αρχεία που έχουμε στην κάρτα μνήμης μας. Για αυτά θα χρησιμοποιήσουμε το γνωστό Dropbox, με το οποίο μπορούμε να έχουμε όλα μας τα δεδομένα αποθηκευμένα στο λογαριασμό μας εκεί. Αν δε μας φτάσει ο χώρος μπορούμε να εγκαταστήσουμε και το Ubuntu One αλλά και όποια άλλη παρόμοια υπηρεσία έχει αντίστοιχη εφαρμογή στο Android Market. Έτσι δε θα υπάρχει φόβος αν πάθει κάτι η κάρτα μνήμης μας, να χάσουμε τα δεδομένα μας, τα οποία μπορεί να είναι από φωτογραφίες, μουσική έως και τα high score στα παιχνίδια μας.

Όλα τα παραπάνω (και άλλα που δεν αναφέραμε) μπορούν να μας βοηθήσουν να μη χάσουμε ποτέ ξανά δεδομένα από τις συσκευές μας αλλά και να τα μεταφέρουμε με ευκολία στη νέα μας συσκευή απλά κάνοντας login στο λογαριασμό της υπηρεσίας που χρησιμοποιούμε.

Όσοι δε φοβάστε το τέρας του cloud, τολμήστε το.

Σχόλια

  1. Ένα από τα πιο χρήσιμα άρθρα .Συγχαρητήρια Chris.
    Να ρωτήσω κάτι σχετικό με το google ημερολόγιο θέλω.
    Πως μπορω να προσθέσω δημόσια ημερολόγια που έχουν φτιάξει άλλοι χρήστες, όπως “Ελληνικές γιορτές και αργίες” ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα το ανοίξεις από τον υπολογιστή σου (www.google.com/calendar) και θα πατήσεις "Ρυθμίσεις". Εκεί έχει επιλογή να ψάξεις για δημόσια ημερολόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδες καλημερα.Μια βοηθεια. εδωσα το παλιο android τηλεφωνο μου σε φιλη δανικο.Το ειχα να συνχρονιζει επαφες και ημερολογιο αυτοματα.Πηρε τα εσβησε ολα!!!
    τις επαφες καταφερα και τις επανεφερα. το ημερολογιο ομως εχει. ξερεις κανεις κανενα τροπο να εχω παλι πισω το ημερολογιο οπως ηταν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το ημερολόγιο δεν υπάρχει πλέον στη σελίδα του στο ίντερνετ, λυπάμαι αλλά δεν επαναφέρεται.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter